Ptice pjevice Europe - European singing finches

Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.
Ptice pjevice Europe - European singing finches

Češljugar, juričica, zelendur, čižak, žutarica, kanarinac-::- European goldfinch, linnet, canary, greenfinch, siskin, serin

+6
Dule
ticar
crv
Boban NA
Dean
ERVINO
10 posters

Eumo - Spolno vezano i recesivno

ERVINO
    ERVINO

Broj postova : 628
    Registration date : 02.12.2009

Eumo - Spolno vezano i recesivno Empty Re: Eumo - Spolno vezano i recesivno

Postaj by ERVINO uto 1 vel - 19:04

EUMOx je napisao/la:

Ja cu se povremeno ubacivati na temu ako me pozivate,i nadam se da se stvari iz teme "uvodjenje svjeze krvi" nemaju potrebe reprizirati. Ko je imao prilike da pogleda zadnji kratki video koji sam postavio,mogao je da vidi da je kod mene vec pomalo krenulo,na videu je npr. witkop-sp-eumo + eumo zenka,i pokreti sa materijalom govore sve. Jos jedan par divlje-farbe radi isto, temperatura u prostoriji je 12-13 stepeni,i pomalo ide na gore, svjetlost je od 5:20 - 19:20 (timer je na ljetnom racunanju,jer ono je stvarno i pravo) UV Birdlamp 2 x 150cm 2 x 36W,ako odbijemo izlazak 30min i zalazak 30min,imamo trenutno 13h svjetlosti i ptice polako pocinju da se interesuju,muzjaci su vec pojacali glas i vec trebaju tamponi za usi Cool. Ako se govori o uzgoju stiglica/grdelina, nema veze dali je cilj dobiti pjevace ili boju, ako sam dobro razumio temu,cilj teme je sto bolji uspjeh u uzgoju,kad se dobije materijal,onda svako upravlja prema zeljenom cilju.

Ps. jedino sto mislim da necu ove godine uspjeti je upariti faganela sa zenkom stiglica,kasno sam ga dobio i nije prosao kroz moju skolu,pokusati hocu,ali sam sebi dajem slabe sanse u vezi toga za ovu godinu (napisao sam i vise nego sto sam mislio) Cool

Pozdrav,nešto mi ne "štima" kod tvoje kombinacije mužjak witcop/eumo x ženka eumo ??? što Vi nazivate eumo ? dali je to ahat nosioc satineta ? ženka eumo ? kakve mlade očekuješ iz te kombinacije ?...kako vidim dužina svjetlosti od 13 sati već djeluje i ptice polako ulaze u nagon....
    Gost
    Gost

Postaj by Gost uto 1 vel - 20:32

ERVINO je napisao/la:

Pozdrav,nešto mi ne "štima" kod tvoje kombinacije mužjak witcop/eumo x ženka eumo ??? što Vi nazivate eumo ? dali je to ahat nosioc satineta ? ženka eumo ? kakve mlade očekuješ iz te kombinacije ?...kako vidim dužina svjetlosti od 13 sati već djeluje i ptice polako ulaze u nagon....

Neznam sta nestima? Dobija se 50% muzjaka i zenki euma koji si nosioci witkopa,ostalo normali gdje su zenke nosioci witkopa a muzjaci witkopa i euma. Ako je eumo muzjak ,ahat nosioc satineta ili lutina, kako bi nezvao zenke iz tog legla ako nisu ahat posto je ahat po ledjima siv a eumo vise ide na "bež" ,ili muzjake nazvati eumo,a zenke? Cool
    ERVINO
    ERVINO

Postaj by ERVINO uto 1 vel - 21:05

OK volio bih da izležeš čim više mladih iz te kombinacije..po meni dobiti ćeš sve mužjake nosioce witcopa a ženke ahat ili satinet naravno nosioce witcopa...to je taj famozni eumo spolno vezan koji je u startu "krivo" nazvan i samo uvodi zabunu među uzgajivačima...ženke nemogu biti nosioci spolno vezanih mutacija pa prema tome nemožeš dobivenue ženke nazivati eumo ( eumo = ahat nosioc satineta)...ta je kombinacija interesantna zbog dobivenih nosioca witcopa (witcop = recesivno nasljedan) za daljnji uzgoj... pozdrav
    Gost
    Gost

Postaj by Gost uto 1 vel - 23:15

ERVINO je napisao/la:OK volio bih da izležeš čim više mladih iz te kombinacije..po meni dobiti ćeš sve mužjake nosioce witcopa a ženke ahat ili satinet naravno nosioce witcopa...to je taj famozni eumo spolno vezan koji je u startu "krivo" nazvan i samo uvodi zabunu među uzgajivačima...ženke nemogu biti nosioci spolno vezanih mutacija pa prema tome nemožeš dobivenue ženke nazivati eumo ( eumo = ahat nosioc satineta)...ta je kombinacija interesantna zbog dobivenih nosioca witcopa (witcop = recesivno nasljedan) za daljnji uzgoj... pozdrav

Ervino, 1. odkud ti sada satinet? 2. pa i rekao sam da ce svi muzjaci nositi witkopa i oni u normalu i oni u eumo, 3. eumo razlika ahat = u boji ledja evlt. prsa , ahat ima siva ledja a eumo je dosta svjetliji tj. ispran braon,bijela kafa. 4. zenke ce biti eumo jer "otac" nosi eumo,a otac nosi i autosomal-witkop pa ce nositi i to. Odkud ti to da otac kao nosioc spolno vezane mutacije(u ovom slucaju = witkop nosioc euma) nemoze da je prenese na kcer i da nece biti zenki euma? Ne da moze, nego mora.

ps. nema zabune, rekli smo sta je eumo. Iz legla ahata+satineta ili lutina, iz istog legla su i zenke i muzjaci koje zovemo eumo, a ne ahat. To sad sto ljudi pametuju nakon toliko godina,o nazivu,nema veze,nemoze to da zbuni.
    ERVINO
    ERVINO

Postaj by ERVINO uto 1 vel - 23:38

OK zovi ih eumo nebitno samo ti naleži mlade iz tog para i vidjeti čemo što će ispasti...

Ervino, 1. odkud ti sada satinet

Teoretski iz te kombinacije zahvajujući "magičnom" crosin-oweru moguće je dobiti ahat,izabela,satine i "lutino" (ahat satine) ženke !!! - ali to je sasvim druga tema

Ps udaljili smo se od teme sory Very Happy rađe pripremajmo gardeline za parenje Laughing

Dean
    Dean

Broj postova : 1847
    Registration date : 19.08.2008

Postaj by Dean sri 2 vel - 9:28

opet taj eumo :-)))

ahat nosios satineta se ne naziva EUMO -

postoje EUMO (spolno vezani)tkzv. mascerato, ta je mutacija u početku nazvana krivo kao Eumo i j...a tako je i ostala ( to su SVI ovi eumo koji se mogu vidjeti i kod nas ali i vani po izložbama )

i postoji famozni EUMO, mutacija koja nam je poznata iz uzgoja kanarinaca, mutacija koja je još uvijek jako rijetka i imaju je samo neki uzgajivači u svijetu.

Ako niste sigurni koji je koji EUMO pitajte za cijenu Very Happy EUMO maskerato: parsto eura ovisno o kvaliteti, EUMO pravi, partisuća eura neovisno o kvaliteti :-)) fenbotipski (po slikama, jer pravog euma nisam nikad vidio u živo) skoro pa identične ptice.
    Gost
    Gost

Postaj by Gost sri 2 vel - 10:34

ERVINO,ja sam znao zasto pominjes satineta ali u ovom slucaju to nemoze izaci,ja bi volio da moze,jer satinet zenki uvjek zatreba. Ova kombinacije je neplanski,to mi je zenka iz rezerve,a zenka pastel-sp-witkop ceka na ovog muzjaka, pa ce opet ista ici i sa eumo-sp-satinet,pod uslovom da sve bude po planu...

Deane,da je naziv "eumo" preuzet od kanarinaca,to je ok,ali neka se zove kako god, razlika normalne ahatne zenke i zenke iz legla ahat+satinet ili lutino je jasno vidljiva,iako bi se ona mogla "po ocu" nazvati ahat,medjutim svjetlija je puno od oca iako nemoze da nosi nista od majke,pa se neki naziv za ovu razliku morao naci.

Koji to eumo kosta par tisuca eura, i gdje,u kojoj to zemlji, i koja je to kombinacija tj. sta taj nosi? Da si to napisao prije 10 godina kad je eumo bio novitet,onda da,inace tesko. Cak i eumo u pastelnim verzijama vise nije kao sto je bio. Stvarno neznam na sta mislis.
    Dean
    Dean

Postaj by Dean sri 2 vel - 11:22

EUMOx je napisao/la:

razlika normalne ahatne zenke i zenke iz legla ahat+satinet ili lutino je jasno vidljiva,iako bi se ona mogla "po ocu" nazvati ahat,medjutim svjetlija je puno od oca iako nemoze da nosi nista od majke,pa se neki naziv za ovu razliku morao naci.

Koji to eumo kosta par tisuca eura, i gdje,u kojoj to zemlji, i koja je to kombinacija tj. sta taj nosi? Da si to napisao prije 10 godina kad je eumo bio novitet,onda da,inace tesko. Cak i eumo u pastelnim verzijama vise nije kao sto je bio. Stvarno neznam na sta mislis.

Ja mislim da sam ovo objašnjavao barem 5 puta...ali ajde ne budi lijen :-))

ahate ne spominjem uopće - to je priča za sebe ali samo da napomenem ahat ženka i ženka koja je izašla iz kombinacije ahat x lutino je genetski identična ptica i ne pokazuje nikakve razlike u fenotipu, ovo šta si ti naveo važi za mužjaka koji je iako fenotipski ahat ujedno i nosioc satineta i neizvježbano oko če ga lako zamijeniti za euma. Međutim pošto je nosioc lutina došlo je do dodatnog smanjenja feomelanina i on je puno svijetliji od običnog ahata a od euma ga razlikuje ton, ahat nosioc satineta baca više na sivo a eumo na smećkasto.

ovo što ti imaš Eumo spolno vezani zapravo NIJE eumo mutacija , samim time što je Eumo mutacija recesivno nasljedna a tvoja spolno vezana. Da, znam da se kod večine koristi naziv Eumo ali mutacije se jednako zovu i nasljedjuju kod svih ptica jednako, tako da bi se i ta mutacija da je eumo trebala recesivno nasljedjivati

Eumo od par tisuća eura je Eumo koji je recesivno nasljedan, PRAVI eumo :-))

http://www.stadtbranchenbuch.com/langenselbold/1141146.html

čovjek koji vodi ovaj restoran je Daniele Capone - mislim (nisam siguran) da on ima jedan par pravih euma...kako god, nazovi i kaži da biš kupio jedan par euma recesivno nasljednih :-))) pa nam javi :-))

Eumo mutacija je nastala kod gardelina tek 2005 godine (Di Totta, Attanasio e d Angelo) i još uvijek je jako jako rijetka za nabaviti, a s druge strane pošto je fenotipski jako slična Masceratu (eumo spolno vezani) onda ne postoji baš ni neki interes uzgajivaća za tom mutacijom, opal se recimo puno brže proširio po uzgajivačnicama europe.

Eto :-)) nadam se da sam bio jasniji :-))

Gost
    Gost

Postaj by Gost sri 2 vel - 13:13

Deane, nevidim kako objasnjavas tj. nazivas zenku iz legla kojeg sam gore naveo,a nije ahatna posto je 5 puta svjetlija od nje? Kad nije eumo,a puno se razlikuje od ahatne, sta je onda ? Znam da je po ocu ahat,ali po boji NIKAKO. Za mene kao i za mnoge druge,je to eumo zenka. Capone je preprodavac masovni,o pticama o kojima govoris autosomalni-eumo,stvarno nikada nisam cuo ili mozda nisam obracao paznju na to , kako su dobijeni ? Za eumo mutaciju o kojoj ja govorim,znam od ca. 1999/2000, za tu o kojoj ti govoris neznam ni ove 2011, vise bi me zanimalo kako se dobija taj autosomalni-eumo,jer znamo koje autosomalne mutacije kod grdelina nam stoje na raspolaganju.
    Opale sam gledao neki dan,i predomislio se, to su male ptice tj. prebacena mutacija sa malih grdelina na majore i treba tu jos vremena da izgledaju kako treba. Daj ti nama info od cega se dobio taj autosomalni tj. recesivni eumo.pa ce mo vidjeti o cemu se ustvari radi. Cool
    ERVINO
    ERVINO

Postaj by ERVINO sri 2 vel - 13:46

OK EUMOx u pravu si ! ja sam "zaribao" ..sory...ne govorimo o istoj ptici tj Tvoj eumo nije klasični ahat nosioc satinea nego je to mutacije nastala na istoj aleli kao lutino (u Italiji MASCERATO)pa to iz osnove mijenja stvar....Za recesivno nasljedne (prave EUMO ptice) sam čuo ali nikad ih nisam vidio...pozdrav

PS što još dodati na Bizarov tekst...ništa ! najvažnije je ispoštovati magični trukut temperatura /svjetlo / prehrana i onda sve ide lakše uz napomenu da je ipak važno postepeno "dizanje" ptica....
    Gost
    Gost

Postaj by Gost sri 2 vel - 14:14

ERVINO je napisao/la:OK EUMOx u pravu si ! ja sam "zaribao" ..sory...ne govorimo o istoj ptici tj Tvoj eumo nije klasični ahat nosioc satinea nego je to mutacije nastala na istoj aleli kao lutino (u Italiji MASCERATO)pa to iz osnove mijenja stvar....Za recesivno nasljedne (prave EUMO ptice) sam čuo ali nikad ih nisam vidio...pozdrav

PS što još dodati na Bizarov tekst...ništa ! najvažnije je ispoštovati magični trukut temperatura /svjetlo / prehrana i onda sve ide lakše uz napomenu da je ipak važno postepeno "dizanje" ptica....

imam ja i takve,nosioce satineta, ali ovdje smo govorili o njihovoj sestri , witkop nosi eumo jer je dobijen paranjem witkopa sa gore navedenom zenkom,dobijen je normal nosioc witkopa i euma,pa isti taj paren sa witkop zenkon i dobio se jedan witkop nosioc takvog euma,hajmo reci ahata iako je razlika vidljiva.

Trebalo bi sada preci na uzgoj, ja cu pratiti temu,vise citanjem nego pisanjem,ali bice i ovog drugog.
    Dean
    Dean

Postaj by Dean sri 2 vel - 20:13

EUMOx je napisao/la:Deane, nevidim kako objasnjavas tj. nazivas zenku iz legla kojeg sam gore naveo,a nije ahatna posto je 5 puta svjetlija od nje? Kad nije eumo,a puno se razlikuje od ahatne, sta je onda ? Znam da je po ocu ahat,ali po boji NIKAKO. Za mene kao i za mnoge druge,je to eumo zenka. Capone je preprodavac masovni,o pticama o kojima govoris autosomalni-eumo,stvarno nikada nisam cuo ili mozda nisam obracao paznju na to , kako su dobijeni ? Za eumo mutaciju o kojoj ja govorim,znam od ca. 1999/2000, za tu o kojoj ti govoris neznam ni ove 2011, vise bi me zanimalo kako se dobija taj autosomalni-eumo,jer znamo koje autosomalne mutacije kod grdelina nam stoje na raspolaganju.
    Opale sam gledao neki dan,i predomislio se, to su male ptice tj. prebacena mutacija sa malih grdelina na majore i treba tu jos vremena da izgledaju kako treba. Daj ti nama info od cega se dobio taj autosomalni tj. recesivni eumo.pa ce mo vidjeti o cemu se ustvari radi. Cool

evo samo da ovo odgovorim i neču više u offtopic, ili neka nam moderatori prebace ovo u ...šta ja znam valjda genetiku :-))

ako sam dobro shvatio...pario si ahat/satinet x ahat i dobio si ženku koja je 5 puta svijetlija od ahata i po tebi je eumo( OK

vratimo se malo natrag: dali je taj mužjak 100% nosioc satineta, da nije možda nosioc euma...dali možda znaš iz koje je kombinacije ispao taj mužjak...i dali možda možeš poslikati tu ženkicu.

ženka dobivena iz ranije navedene kombinacije nebi trebala biti 5 x svjetlija ...

pokušati ču iskopati negdje nešto više o eumo mutaciji (jedno vrijeme sam se dopisivao sa jednim od stvaraoca mutacije, ali kako sam se malo ohladio od grdelina tako sam i te kontakte malo pogubio)

Što se tiče veličine opala, stoji da su u prosjeku još uvijek manji nego recimo ahati, ali vidio sam u par navrata opale koje je Gregoruti izložio (svjetsko, Reggio, Udine i nisu uopće mali :-)) dapaće prave mrcine od ptica, ali istina ovi šta sam ih vidio po prodajnim mjestima su znatno manji... Ali bitno je ubaciti mutaciju u jato i onda raditi na povečanju, neznam koja je razlika u cijeni za one mrcine ili one male...ali vjerojatno je znatna :-))

eto nastavljamo diskusiju kad moderatori malo srede temu :-)
    Gost
    Gost

Postaj by Gost sri 2 vel - 20:26

Znaci za sada nista o nastanku autosomalnog euma Cool
    ima ga od 2005 a jos se nezna kako se dobio,nema tu puno demagogije,autosomalni recesivni koji dolaze u obzir su ti sljedeci:
    albino,opal,bjelogrli(ili bjeli) i mora da je nesto od ovoga uslo u ahat tako da uvjek nosi autosomalno na obo spola tu tzv. "eumo liniju" ...

ps. pario sam svjetlog ahata(da nekazem euma), sa satinetom pa dobio tu zenku, imas na mom videu tamo na temi,pred kraj,stoji ta zenka sa ostalom bracom , u bjeloj letilici
    ERVINO
    ERVINO

Postaj by ERVINO čet 3 vel - 13:39

Pošto sam se uvatija na Eumo-x baketinu postavljam sliku MUTACIJE

Eumo - Spolno vezano i recesivno Eumo.th

Dakle radi se o MUTACIJI.Tu mutaciju moramo promatrati zasebno kao i ostale mutacije :ahat,satine,izabela,smeđa,lutino... (dakle EUMO nije ahat nosioc satineta!!)i onda neće biti nikakve "zabune". Za pomenutu mutaciju koriste se nazivi Agata eumo,eumo clair,mascerato,eumo spolno vezan....ista mutacija "dogodila" se i kod uzgoja verduna....pozdrav

PS bizar samo nastavi tekstovi su korisni i poučni !!! Very Happy
    Gost
    Gost

Postaj by Gost čet 3 vel - 16:44

ERVINO je napisao/la:Pošto sam se uvatija na Eumo-x baketinu postavljam sliku MUTACIJE

Eumo - Spolno vezano i recesivno Eumo.th

Dakle radi se o MUTACIJI.Tu mutaciju moramo promatrati zasebno kao i ostale mutacije :ahat,satine,izabela,smeđa,lutino... (dakle EUMO nije ahat nosioc satineta!!)i onda neće biti nikakve "zabune". Za pomenutu mutaciju koriste se nazivi Agata eumo,eumo clair,mascerato,eumo spolno vezan....ista mutacija "dogodila" se i kod uzgoja verduna....pozdrav

PS bizar samo nastavi tekstovi su korisni i poučni !!! Very Happy

ERVINO, ni ti dakle neznas kako se dobila ptica koju pominjete ti i Dean, ok , recimo da nije ni vazno ali bilo bi dobro znati. Druga stvar je to da slika koju si stavio je 100% identicna sa pticama koje ja imam i koje nazivam Eumo,Ahat nosioc satineta je nista drugo nego "SPOLNO VEZANI EUMO",a pricati mozemo o ovome do beskraja. Znaci boja ledja,zelenilo/zutilo po krilima,i svi ostali detalji su identicni,dok moji nosioci satineta imaju narandzasto prstenje u predjelu krnjola/krune sto je i tipicno za nosioce. Ako zelite,uhvaticu jednog po jedng pa uslikati,mada to sad nebih trebalo da se radi jer su ptice spojene,uradicu samo ako mislite da grijesim. Ovo je jedan primjer sto taj EUMO kojeg pomienjete uobste nije zanimljiv,niti vrijedan cjene koju je Dean naveo,Capone moze sa njim da se slika ali da ga neko kupi za 1000eura,to ce mu ici malo teze. Osim krnjola,koji ga po meni jos vise ukrasavaju za razliku od ovog euma sa slike, nijedne druge opticke razlike nema.

Ps. dajem podrsku Bizaru, mislim da smo mi dosadni sa ovim eumo-pricama
    Cool

Zadnja promjena: EUMOx; čet 3 vel - 21:35; ukupno mijenjano 1 put.
    ERVINO
    ERVINO

Postaj by ERVINO čet 3 vel - 17:33

Prvi "eumo" češljugar dobiven je u kombinaciji sparivanja ahat x satine u Belgiji...mutacija se "dogodila" na istoj aleli (kromosonski par) kao i kod mutacije ahat i lutino što automatski ne znači da će se svakim sparivanjem ahat x satine dobiti "eumo" ptice...kraj priče...pozdrav Very Happy
    Gost
    Gost

Postaj by Gost čet 3 vel - 19:05

ERVINO je napisao/la:Prvi "eumo" češljugar dobiven je u kombinaciji sparivanja ahat x satine u Belgiji...mutacija se "dogodila" na istoj aleli (kromosonski par) kao i kod mutacije ahat i lutino što automatski ne znači da će se svakim sparivanjem ahat x satine dobiti "eumo" ptice...kraj priče...pozdrav Very Happy

ovaj video,zadnjih nekoliko sekundi, pogledaj, imas ledja koja su nesto posvjetljena blicom,ali mozes da vidis
    https://www.youtube.com/watch?v=ZW4TZ6UmdTU&feature=player_embedded#

. slazem se za 2 verzije euma,kada iskopate kako se dobio taj kojeg pominjete,vi postavite, jedino sto mi je malo nejasno zasto stavljate kod tog autosomalnog da je pravi-eumo,dok kod spolno vezanog da nije, znamo sta daje ahat-nosioc-satineta kod ponovnog parenja sa satinetom (osim po ca. 25% satineta m/z)

Ps. napred Bizar ! Cool
    Boban NA

Broj postova : 324
    Registration date : 19.04.2009

Postaj by Boban NA čet 3 vel - 23:22

Dakle sada bi mogli zakljuciti da imamo eumo mutaciju, pravu, cesljugara i eumo polno vezanu, sto je po meni nepravilan naziv, ili maskirnu(mascherato), te muzjake ahate nosice satinea(lutino)- to nije mutacija, koje su slicne, s tim da su pravi eumo recesivne autosomne naslednosti i crvenkastihih ociju, a eumo polno vezani ili maskirni imaju recesivnu i polno vezanu naslednost, te tamne oci.Mozemo reci da je “italijanski” eumo po karakteristikama i naslednosti zaista prava mutacija eumo cesljugara, a ostali tipovi i mutacija nazivani eumo to nisu, vec se radi o drugoj mutaciji – maskirnoj(eumo polno vezana) ili samo pticama u boji ahat koji su nosioci satine mutacije i to mogu biti samo muzjaci, dakle onda to nije mutacija.

Ovo su neka moja razmisljanja o ovome i mali deo teksta koji sam radio o nekim uslovno receno "pogesnim' nazivima za neke mutacije cesljugara(obuhvatio sam i satine i lutino)
    Dean
    Dean

Postaj by Dean pet 4 vel - 0:15

Boban NA je napisao/la:Dakle sada bi mogli zakljuciti da imamo eumo mutaciju, pravu, cesljugara i eumo polno vezanu, sto je po meni nepravilan naziv, ili maskirnu(mascherato), te muzjake ahate nosice satinea(lutino)- to nije mutacija, koje su slicne, s tim da su pravi eumo recesivne autosomne naslednosti i crvenkastihih ociju, a eumo polno vezani ili maskirni imaju recesivnu i polno vezanu naslednost, te tamne oci.Mozemo reci da je “italijanski” eumo po karakteristikama i naslednosti zaista prava mutacija eumo cesljugara, a ostali tipovi i mutacija nazivani eumo to nisu, vec se radi o drugoj mutaciji – maskirnoj(eumo polno vezana) ili samo pticama u boji ahat koji su nosioci satine mutacije i to mogu biti samo muzjaci, dakle onda to nije mutacija.

Ovo su neka moja razmisljanja o ovome i mali deo teksta koji sam radio o nekim uslovno receno "pogesnim' nazivima za neke mutacije cesljugara(obuhvatio sam i satine i lutino)

to je to cheers cheers
    crv
    crv

Broj postova : 1816

Postaj by crv pet 4 vel - 1:05

Da to je to - još jedna zbunjoza u nizu koje nam kao gotov čin serviraju oni koji su po uzgoju daaaleko ispred nas.
    Kao i lutino mutacija kod češljugara.
    Zar nije po definiciji eumo mutacije osnovna karakteristika izostanak feomelanina ?Nešto suprotno od feo-ino.
    Kod kanarinaca prepoznatljiv (i to samo maherima) tek kod crne serije gdje crna boja prelazi u svijetliju nijansu...
    Ili smo mi (ja sigurno jesam) bukvalci koji ne znaju da ono što su Talijani ,,krstili'' , tako mora bit i podrazumijevat se, ili oni griješe.
    Takva determinacija kod ocjene kanarinaca bi bila okvalificrana kao krivo prijavljen primjerak...
    ticar
    ticar
    Moderator
    Moderator

Broj postova : 2908
    Registration date : 09.06.2008

Postaj by ticar pet 4 vel - 4:58

Boban NA je napisao/la:Dakle sada bi mogli zakljuciti da imamo eumo mutaciju, pravu, cesljugara i eumo polno vezanu, sto je po meni nepravilan naziv, ili maskirnu(mascherato), te muzjake ahate nosice satinea(lutino)- to nije mutacija, koje su slicne, s tim da su pravi eumo recesivne autosomne naslednosti i crvenkastihih ociju, a eumo polno vezani ili maskirni imaju recesivnu i polno vezanu naslednost, te tamne oci.Mozemo reci da je “italijanski” eumo po karakteristikama i naslednosti zaista prava mutacija eumo cesljugara, a ostali tipovi i mutacija nazivani eumo to nisu, vec se radi o drugoj mutaciji – maskirnoj(eumo polno vezana) ili samo pticama u boji ahat koji su nosioci satine mutacije i to mogu biti samo muzjaci, dakle onda to nije mutacija.

tako je prava eumo mutacija je recesivno nasljedna i kod sparivanja sa ahatom bi trebali svi biti ahati nosioci euma,dok kod spolno vezanih što pravi eumo nije se dobijaju mužijaci nosioci a ženke u famoznom eumu.

pravi eumo bi trebao imati crvene a ne tamne oči.
    Gost
    Gost

Postaj by Gost pet 4 vel - 12:23

Kad je to to, momci ja vas cekam kod "ok corala", 4 protiv 1,a jos imate i moderatora na vasoj strani,sto mene nemoze da zaplasi jer imam "vezu" u rukovodstvu Cool

Ovako,malo smo se nasalili,ali sada od vas 4 neko bi konacno trebao znati nesto vise o genetici ptice koju pominjete posto ste preuzeli terminologiju eumo kanarinca a sto se mene tice mogli ste i od neke druge peradi,ili da ja zovem Caponea pa da ga pitam, to nerado radim,jer vecina ticara se na telefon "nastavi" samo tako,nema stajanja,i neznas kako ces ga ugasiti,na koje dugme...Zato je bolje da vi to sami saznate,da ja netrazim jer vi tu pticu plasirate a ne ja. (ticar, krivi eumo od rodjenja ima crvene oci,5-6 dana kada progleda,kod tog pravog na slici kod ERVINA nevidim crvene oci,niti bilo kakvu razliku prema krivom eumu,onda znaci ni ovaj nije pravi?)

1. Kada je ahat-nosioc satineta,krivi eumo - a ne "spolno vezani" kao sto ja smatram, sta onda on daje ponovnim parenjem sa satinetom?
    2. Sta daje zenka iz legla ahat+satinet,kod parenja sa muzjakom satineta ?
    3. Koje su opticke razlike ahata-nosioca-satineta i PRAVOG euma autosomalnog-recesivnog ?

Sa moje strane sljedi slika zenke iz legla ahat-satinet, znaci zenka krivog euma,a imate sliku od ERVINA sa zenkom pravog euma.
    Dule
    Dule

Broj postova : 340
    Registration date : 24.03.2009

Postaj by Dule pet 4 vel - 13:43

crv
    crv

Postaj by crv pet 4 vel - 13:51

Eumox , ja nebih svodio konverzaciju na sistem napad obrana 4-1 Very Happy

Ne postoje ,,krivi'' i ,,pravi'' eumi .Očita je potreba da se dogovorimo kako što nazivat , čisto iz praktičnih razloga a ne da se dokaže tko je u pravu.Da se ubuduće otklone nesporazumi.
    Ako ne znamo - naučit ćemo . Zajedno je lakše .
    U ostalom i sam posjedujem pticu koju ti nazivaš eumom . Normalno da mi je poznato i porijeklo i nasljeđivanje , što mogu očekivati od uzgoja sa takvom pticom.(I sam je nazivam eumom jer mi je praktičnije ).
    Ovo što ti spominješ četiri protiv jednoga , to je posljedica našega učenja nasljeđivanja i terminologije mutacija kod kanarinaca.
    Očito je da se kod češljugara preklapanja mutacija i nosioci lakše uočavaju po fenotipu . Zbog toga nastaju nesporazumi...Kako ih pravilno nazivati. To je stvar dogovora.
    E pa , ljudi smo - dogovorit ćemo se cheers
    crv
    crv

Postaj by crv pet 4 vel - 13:53

To Dule !

Evo - crvene oči i rasvijetljeni vrhovi letnih pera. Eumo x eumo .Recesivno nasljedno.

A vidim i na Talijanskim forumima velike upitnike : ahat ili eumo? Very Happy

Sponsored content

Postaj by Sponsored content

Similar topics

-

Sada je: sub 23 stu - 10:55.