by euzebio uto 3 svi - 9:49
Evo nekoliko pitanja za sve grdelinaše
-Tko je, kada i na kojem mjestu objavio rang listu najboljih i najcjenjenijih grdelinskih batuda?
-Ako takva lista postoji temeljem čega je nastala, postoje li zvučni zapisi tih batuda?
-Po kojem su pravilu batude koje se mogu oponašati ljudskim jezikom kvalitetnije od onih koje se ne mogu onomatopejizirati?
-Po kojem su pravilu batude(pletiva)koje u sebi imaju «zavrćanje « proglašene manje vrijednim ili batudama sa greškom?
-Po kojem je to pravilu zavrćanje u pjesmi proglašeno pogreškom i tko je to pravilo napisao?
-Iz kojih razloga su batude primorskih grdelina bitno različite od grdelina sa prostora Bosne?
Kada budete odgovarali na ova pitanja imajte u vidu sljedeće:
Batude (po meni pletiva) skradinskih grdelina se ne mogu oponašati, brzina promjene taktova i raznolikost i broj tih taktova je takav da čovjek to ne može ponoviti u svom jeziku.
Vrlo slično, gotovo identično su batudali Murterski grdelini. Spadali su u najbolje grdeline koji su se čuli. Čuli ste ih u živo?
Batude (pletiva) vitinskih i ljubuških grdelina su bile toliko raznovrsne da ih ne možete ponoviti riječima. Čuli ste ih u živo?
Stari grdelini u Zadru i okolici su pjevali pletiva koja se također ne mogu onomatopejizirati. Čuli ste ih u živo?
Pošto sve ove grdeline ne možemo otpjevati na usta oni su manje kvalitetni?
Od kolega splićana sam čuo da su postojali i odlični grdelini na njihovom prostoru. Vjerujem da jesu, iako ih nisam čuo. Zašto splitski majstori nisu sačuvali tu pjesmu ako su doista majstori? Ako je imate objavite je, pogotovo ako je živa ptica.
Ajmo na bosanske grdeline. Koliko vrsta bosanskih vrhunskih grdelina poznajete?
Koja je razlika u načinu pjevanja «vrtlarskih» i «guberskih» grdelina?
Znate li da se ovaj forum naziva po livanjskim guberskim grdelinima koji su smatrani za jedne od najboljih grdelina koji su se čuli? Slušali ste ih u živo?
Među najbolje grdeline te vrste spadao je Kebin stari grdelin. Znate li da je grdelin imao tri različite batude na koje je stavljao pravu zijadu? A znate li da je na dvije od tri te batude grdelin «zavrćao»
pa nakon toga išao na ono vi zli vi zli i stavljao zijadu? Neispravan?
Znate li da mi je Keba poklonio naučenog mladca na tu pjesmu a ja ga poklonio prijatelju Brani Matiću kod kojeg se i dan danas nalazi. Dao sam ga jer sam imao drugu pjesmu koja mi je osobno bila draža, a potjecala je iz Hercegovine.
Znate li da je Harin grdelin Car imao (za neke najbolji koji se uopće čuo, za mene je Kebin bio bolji) također imao jednu batudu na zavrćanje? Jeste čuli ove ptice u živo?
A znate li da snimke ovih tica postoje (ima ih i Damjan, čovjek je to uredno snimio, vjerojatno prebacio na modernu tehnologiju i stavio u svoju kolekciju pjesme)
Možete li oponašati skavolinsku pjesmu? To je gotovo sigurno jedna od trenutno najboljih pjesama. Manje vrijedna jer ju je teško oponašati?
I konačno gospodo kada bi mogao birati jednu pjesmu od mnogobrojnih koje sam naveo ja bi uzeo skradinskog grdelina. Oni koji su bili tamo radi ptica prije više od dvadeset godina će me razumjeti. Sa malim razlikama pjevali su i murterski grdelini. Nisu se mogli «onomatopejizirati»
Za sve vas koji će te sve ovakve grdeline proglasiti manje vrijednim jednostavan poziv- stavite bolje!!!
A znate što bi još trebalo učiniti? Da vi koji niste postavili nijednog grdelina na ovaj forum a aktivno sudjelujete u raspravama to napokon i napravite. Ovdje izuzimam Baltu, Zorana Vukadina, Peleta(Badina pjesma), Djordja i Marina ako je onaj grdelin na splitskom forumu njegov. Isprika ako sam koga izostavio.
Ovim ljudima svaka čast.
Pozdrav gospodo, nema ljutnje.