+12
Lazar
krnjolac
zvrcko sen
lord189
bocka
Dean
sestoperac
Branimir
xyz
Fago
Zvrcko
Rasko
16 posters
BATOKLJUN - TRESNJAR
Rasko- Broj postova : 220
Registration date : 13.11.2008
- Post n°1
BATOKLJUN - TRESNJAR
DA LI NEKO OD VAS IMA ISKUSTVA SA OVIM PTICAMA
Zvrcko- Broj postova : 170
Registration date : 13.10.2008
- Post n°2
Re: BATOKLJUN - TRESNJAR
da
Fago- Broj postova : 704
Registration date : 16.10.2008
- Post n°3
Zvrcko je napisao/la:da
ja ne, ali zvrcko ajde se raspiši...
xyz- Broj postova : 2232
Registration date : 09.06.2008
- Post n°4
Haha, da pajdo, pa se ti misli..
Zvrcko, legenda si
Zvrcko, legenda si
- Post n°5
ma divlje su dosta i ima jak stsak u kljunu.To sam osjetija radi svoje znatiželje to mi se desilo i sa krstokljunom.Žive u bjelogorićnim i mješanim šumam,grmljima.
Dužina: 16 - 18 cm
a) Mužijak u parenju : smeđa kruna, lice naranćastosmeđe,crna brada,smeđe prsi,kljun mu je metalno plav
b) Ženka;Mutno smeđa glava i lice,tamnija prsa,sakundarno bljedo plavosivi kljun
Ima još ali neda mi se više to će ostavit za sutra!!!!!!
Dužina: 16 - 18 cm
a) Mužijak u parenju : smeđa kruna, lice naranćastosmeđe,crna brada,smeđe prsi,kljun mu je metalno plav
b) Ženka;Mutno smeđa glava i lice,tamnija prsa,sakundarno bljedo plavosivi kljun
Ima još ali neda mi se više to će ostavit za sutra!!!!!!
Gost- Gost
- Post n°6
ooopa,zvrle vidim raspisao se ti,evo pa cu i ja malo:
Krstokljunu su najdraze cetinarske sume,ali faunom su jako siromasne,samo nekoliko vrsta drveca,tj. smreka,neke jele i jos neki češerići!
Zimi kada je na velikim hladnocama,sposoban je naci zaklon,hranu po snijegom,a u zimskim uvjetima prezivljava zato sta ima svu potrebnu fizicku spremu,tj. malo deblji i gusci sloj perija,malo prije zime naslaze naslage sala....
Sa hranom nema problema,ne muci se traziti sitnu hranu pod snijegom ka male ticice.
Zna ga se cesto zatec na kakvom češeru da visi kao šišmis i da uziva štemajuci češer!
A na pojilu se susretne na velikim lokvama,i ponekad leti sa vrdunima ili frzelinima!
E i tosta je zvrcko reka,divljiji je od faganela u cibi,najbolja hrana za njega u cibi je suncokret,kikiriki,konoplja i jos neke sjemenke,a naravno i neki vitamini!
Eto ja reka malo njegov smjestaj,a zvrcko raspoznavanje!
Lako ga je raspoznati kao lugarina npr. (musko,zensko),mozes ga odma raspoznati i u letu,samo nekad se mozemo prevarit,pa mu je lakse odredit spol u ruci!
Zna sam da ce zvrcko spomenit nesrecu sa prstićem i kljunom,ali ipak zvrcko svaka cast ti si to prebolio,samo ja mu nebi dava prste,ipak sam ja strucnjak za male tice a ne "papige"!
Krstokljunu su najdraze cetinarske sume,ali faunom su jako siromasne,samo nekoliko vrsta drveca,tj. smreka,neke jele i jos neki češerići!
Zimi kada je na velikim hladnocama,sposoban je naci zaklon,hranu po snijegom,a u zimskim uvjetima prezivljava zato sta ima svu potrebnu fizicku spremu,tj. malo deblji i gusci sloj perija,malo prije zime naslaze naslage sala....
Sa hranom nema problema,ne muci se traziti sitnu hranu pod snijegom ka male ticice.
Zna ga se cesto zatec na kakvom češeru da visi kao šišmis i da uziva štemajuci češer!
A na pojilu se susretne na velikim lokvama,i ponekad leti sa vrdunima ili frzelinima!
E i tosta je zvrcko reka,divljiji je od faganela u cibi,najbolja hrana za njega u cibi je suncokret,kikiriki,konoplja i jos neke sjemenke,a naravno i neki vitamini!
Eto ja reka malo njegov smjestaj,a zvrcko raspoznavanje!
Lako ga je raspoznati kao lugarina npr. (musko,zensko),mozes ga odma raspoznati i u letu,samo nekad se mozemo prevarit,pa mu je lakse odredit spol u ruci!
Zna sam da ce zvrcko spomenit nesrecu sa prstićem i kljunom,ali ipak zvrcko svaka cast ti si to prebolio,samo ja mu nebi dava prste,ipak sam ja strucnjak za male tice a ne "papige"!
Branimir- Broj postova : 1968
Registration date : 12.06.2008
- Post n°7
Gle ti naše juniore nema na što oni nemaju odgovor. Svaka čast dečki!
xyz- Broj postova : 2232
Registration date : 09.06.2008
- Post n°8
Da, mislim da su i Zvrcko i Marko svakoga pozitivno iznenadili na ovom forumu sa svojim znanjem.
Ja sam njihovih godina učio raspoznavati mužjaka i ženku kod zelendura i češljugara, a za faganela sam pitao zašto držiš vrapca u krletki?
A oni imaju koncentrirano sve moguće znanje sa 13 godina.
Super, bolje za njih.
Ja sam njihovih godina učio raspoznavati mužjaka i ženku kod zelendura i češljugara, a za faganela sam pitao zašto držiš vrapca u krletki?
A oni imaju koncentrirano sve moguće znanje sa 13 godina.
Super, bolje za njih.
Gost- Gost
- Post n°9
A cujes,to me davno povuklo,pa eto vuče me sve jače i jače!
Evo jos i krstokljuna nema,a kamoli jata grdelina,nesto je pocelo zahladivati,ali sve slabo,ali nadam se da hoce pa cemo uzivat u preletu!
Evo jos i krstokljuna nema,a kamoli jata grdelina,nesto je pocelo zahladivati,ali sve slabo,ali nadam se da hoce pa cemo uzivat u preletu!
Branimir- Broj postova : 1968
Registration date : 12.06.2008
- Post n°10
Ima preleta kod mene ali neće na vabe, a i bura za.....j tako da ne mogu van na vabe sa ticama. Ma nije mi ni hitnoća svejedno gardelce držim samo iz gušta.
sestoperac- Broj postova : 896
Registration date : 07.11.2008
- Post n°11
moje misljenje je da je batokljun jako mirna ptica u kavezu, pod uslovom da se nabavi mlad
marko i zvrcko - svaka cast
marko i zvrcko - svaka cast
- Post n°12
Hvala hvala
Dean- Broj postova : 1847
Registration date : 19.08.2008
- Post n°13
he he jednom je kod mene bio na pansionu par batokljuna, ne sječam se više ...nešto sam mijenjao te batokljune za neke kanarince nekome u Splitu...mislim da su bili od Lolića batokljuni, kanarinci su bili za Nikolu a batokljune mi je poslao Zvrcko stariji u autobusu
uglavnom došli su u rićamkama...pogodite di su bili svih 5 dana koje su proveli kod mene ...u rićamkama naravno, bilo me strah kako cu ih poslije vadit iz velikih gajbi i tako su jadni bili malo stisnuti, inače meni predivna ptica, nisam imao nikakva iskustva u držanju a kamoli u uzgoju, znam da ih je Lolič uspio spariti...
uglavnom došli su u rićamkama...pogodite di su bili svih 5 dana koje su proveli kod mene ...u rićamkama naravno, bilo me strah kako cu ih poslije vadit iz velikih gajbi i tako su jadni bili malo stisnuti, inače meni predivna ptica, nisam imao nikakva iskustva u držanju a kamoli u uzgoju, znam da ih je Lolič uspio spariti...
- Post n°14
JA IMAM JEDAN PAR KOJI JE LETOS FINO POCEO SA LJUBAVNIM
IGRAMA ALI JE I OSTALO NA TOME. MADA JE JAKO LEPO GLEDATI
MUZJAKA KAD KRENE SA LJUBAVNIM PLESOM.
DAVAO SAM IM KLASICNU KANARINSKU HRNU SA DODATKOM SUNCOKRETA,
UZ DODATAK JAJCANE SMESE I DOSTA ZIVE HRANE ( CRVI BRASNARI, PAUKOVI I MALI PUZEVI) I ZELENISA.
PTICE SU U PUNOJ SNAZI BAR PO IZGLEDU I "PESMI" ALI OD LEGLA NISTA
IGRAMA ALI JE I OSTALO NA TOME. MADA JE JAKO LEPO GLEDATI
MUZJAKA KAD KRENE SA LJUBAVNIM PLESOM.
DAVAO SAM IM KLASICNU KANARINSKU HRNU SA DODATKOM SUNCOKRETA,
UZ DODATAK JAJCANE SMESE I DOSTA ZIVE HRANE ( CRVI BRASNARI, PAUKOVI I MALI PUZEVI) I ZELENISA.
PTICE SU U PUNOJ SNAZI BAR PO IZGLEDU I "PESMI" ALI OD LEGLA NISTA
- Post n°15
e kad bi to tako lako bilo
onda ptice nebi niko drzao
onda ptice nebi niko drzao
Gost- Gost
- Post n°16
Pa zasto batokljunima dajes kanarinsku mjesanicu,najbolje je ono za hrcke i papige,ali bez onih kroketica,i poneki put dati malo propranoga kikirikija a najvise suncokreta i limuna!
On je tica,samo kad ga pogledas tuzna je,isto tako metabolizam mu muze jako brzo pasti,pa d anebi bilo nezeljenih situacija,zimi mu se treba skroz pojacati suncokret i konoplju,ja
On je tica,samo kad ga pogledas tuzna je,isto tako metabolizam mu muze jako brzo pasti,pa d anebi bilo nezeljenih situacija,zimi mu se treba skroz pojacati suncokret i konoplju,ja
Gost- Gost
- Post n°17
Zdravo svima
Mozda interesantne stvari koju nisam ovde procitao o vezu batokljuna su sledece: On je jedna od rjetkih ptica kod koi muzjak nema pesmu bas nikakvu zato i malo ljudi ga i drze u kavezu . Njegova pesma sastoi se od dozivanje slicno oome crvendacu kad doziva samo tvrdzije, Lako se drzi u kavezu i vredi ga drzati zbog lepote perja pogotovo kod odraslog lepog muzjaka.Inace je jako zdraa ptica i puno jede i dugo zivu u kavezu. Puno voli vrce i povrce pogotovo tresnje jede i njihovo meso a i semenke. Ima jaki kljun i pri hvatanja ga treba drzati lagano oko vrata kako ne bi napao. U prirodi jede raznorazne semenke ali primetio sam da najvise vole lesnike,neke vrste sisarke, a od insekte bumbare
Puno ih ima na broju pogotovo kad pocinje prolece
Sve na svemu vrlo zanimljiva ptica, samo pesma joj fali da bi utisak bio veci.
Mozda interesantne stvari koju nisam ovde procitao o vezu batokljuna su sledece: On je jedna od rjetkih ptica kod koi muzjak nema pesmu bas nikakvu zato i malo ljudi ga i drze u kavezu . Njegova pesma sastoi se od dozivanje slicno oome crvendacu kad doziva samo tvrdzije, Lako se drzi u kavezu i vredi ga drzati zbog lepote perja pogotovo kod odraslog lepog muzjaka.Inace je jako zdraa ptica i puno jede i dugo zivu u kavezu. Puno voli vrce i povrce pogotovo tresnje jede i njihovo meso a i semenke. Ima jaki kljun i pri hvatanja ga treba drzati lagano oko vrata kako ne bi napao. U prirodi jede raznorazne semenke ali primetio sam da najvise vole lesnike,neke vrste sisarke, a od insekte bumbare
bocka- Broj postova : 1656
Registration date : 23.11.2008
- Post n°18
DOBRO DOŠO CRVENDAČ,
ZNAJUČI KAKVO JE TVOJE I ZNANJE VAŠEG OCA ZAMOLIO BI DA VIŠE ISKUSTVO PRENESETE OSTALIM SIMPATIZERIMA OVE PTICE.
VIŠE PODATAKA DAJTE OKO PARENJA I UZGOJ KRSTOKLJUNA.
POZDRAV BOCKA
ZNAJUČI KAKVO JE TVOJE I ZNANJE VAŠEG OCA ZAMOLIO BI DA VIŠE ISKUSTVO PRENESETE OSTALIM SIMPATIZERIMA OVE PTICE.
VIŠE PODATAKA DAJTE OKO PARENJA I UZGOJ KRSTOKLJUNA.
POZDRAV BOCKA
lord189- Opomena pred isključenje
- Broj postova : 1872
Registration date : 28.10.2008
- Post n°19
pa ja batokljuna viđam svaki dan nije nešto uneobičajeno ga ugleati,možda san ja na to navikao ali kod mene i nije baš rijedak.
- Post n°20
lord189- Opomena pred isključenje
- Broj postova : 1872
Registration date : 28.10.2008
- Post n°21
ljep primjerak
- Post n°22
NIJE NEKI LEPOTAN STO SE TICE
IZGLEDA I PESME ALI KAD KRENE
LJUBAVNI PLES NEMA MU RAVNE
PTICE
IZGLEDA I PESME ALI KAD KRENE
LJUBAVNI PLES NEMA MU RAVNE
PTICE
zvrcko sen- Moderator
- Broj postova : 1607
Registration date : 08.12.2008
- Post n°24
Batokljun (Coccothraustes coccothraustes)
imao dosad na 100 punih jaja , čak se i raskvocala, ali mlade nije othranila.
kanarinke su hranile do nekih 5 dana poslje bježe od gnjezda ... mladi im raskrvave žvale...
najveći problem je to je plaha ptica i ukoliko nema dovoljno velik kavez da joj partner ili partnerica nemože pobjeć zna biti pokolja ....
mogao sam mlade othranit na ruku ali u vrijeme kad sam se bavio njima nisu mi bili prioritet ... Najbolje rezultate imao sam sa mladim pticama pogotovo ženke mužjaci nisu toliko bitni ijako je dobro da su i oni mladi. nakon godine dana pripitomljavanje (jedu iz ruke) držao bi ih u većoj rećamarkama jednog do drugog da bi ih smjestio u zajednički kavez ...treba biti spreman brzo reagirati ukoliko počmu se ganjati da ih se razdvoji ...
ptice su JAKO plahe i ukoliko im dođe neko nepoznat - ( npr sa očalama) zna biti ludila i od jaja i mladih nema ništa...
što se tiće hrane nisu toliko zahtjevni crve davati ne pretjerano , zelenila , klijavog i proklijalog sjemena koliko vas volja.
meni jedna od najdražih ptica --- tiha patnja
imao dosad na 100 punih jaja , čak se i raskvocala, ali mlade nije othranila.
kanarinke su hranile do nekih 5 dana poslje bježe od gnjezda ... mladi im raskrvave žvale...
najveći problem je to je plaha ptica i ukoliko nema dovoljno velik kavez da joj partner ili partnerica nemože pobjeć zna biti pokolja ....
mogao sam mlade othranit na ruku ali u vrijeme kad sam se bavio njima nisu mi bili prioritet ... Najbolje rezultate imao sam sa mladim pticama pogotovo ženke mužjaci nisu toliko bitni ijako je dobro da su i oni mladi. nakon godine dana pripitomljavanje (jedu iz ruke) držao bi ih u većoj rećamarkama jednog do drugog da bi ih smjestio u zajednički kavez ...treba biti spreman brzo reagirati ukoliko počmu se ganjati da ih se razdvoji ...
ptice su JAKO plahe i ukoliko im dođe neko nepoznat - ( npr sa očalama) zna biti ludila i od jaja i mladih nema ništa...
što se tiće hrane nisu toliko zahtjevni crve davati ne pretjerano , zelenila , klijavog i proklijalog sjemena koliko vas volja.
meni jedna od najdražih ptica --- tiha patnja
zvrcko sen- Moderator
- Broj postova : 1607
Registration date : 08.12.2008
- Post n°25
crvendac1 je napisao/la:Zdravo svima
sve se slažem osim u ovom dijelu
On je jedna od rjetkih ptica kod koi muzjak nema pesmu bas nikakvu
ptica ima nesrazmjerno tih pjev sa izgledom .. zov mu je ko kod crvendaća dok pjesma mu posjeća na žutaricu Serinus seinus samo jakost pijesme je ko u rolera...tako da zbog toga vlada mišljenje da ptica nema pijesmu ....... što bi rekli salonski pjevač