Ptice pjevice Europe - European singing finches

Češljugar, juričica, zelendur, čižak, žutarica, kanarinac-::- European goldfinch, linnet, canary, greenfinch, siskin, serin


  Standard " Europskih ptica i njihovih mutacija " - primjena na češljugaru

  avatar
  CUBA

  Broj postova : 92
  Location : Split
  Registration date : 26.04.2009

  Standard   " Europskih  ptica  i  njihovih  mutacija "  -  primjena  na  češljugaru Empty Standard " Europskih ptica i njihovih mutacija " - primjena na češljugaru

  Postaj by CUBA on pet 8 lis - 9:22

  Dragi moji forumaši kako sam i obećao mojim prijateljima i kolegama van Hrvatske da ću objavit ove teme, ispunjavam svoje obećanje.

  Na seminaru Z.O.S.H. u Puli 02 / 03 10 2010. prezentirao sam dvije teme, Standard faune i Standard hibrida te njihova primjena na češljugaru i njegovim hibridima.

  U nadi da će nekima pomoći moja prezentacija na ovom forumu ću vam ih prezentirati u cijelosti.  STANDARDI ZA OCJENJIVANJE

  « EUROPSKIH PTICA I NJIHOVIH MUTACIJA « PRIMJENA NA ČEŠLJUGARU  U ovom tekstu pokušat ću pojasnit standard za ocjenjivanje na najčešće izlaganoj ptici faune Europe kod nas na našim izložbama Češljugara – latinskog naziva Carduelis Carduelis.

  S obzirom da ovih ptica ima puno različitih podvrsta i tipova, koje se u manjoj ili većoj mjeri razlikuju i svaka od njih ima svoju posebnost na boji, melaninu ili pak veličini usredočit ću ovu tematiku na ptice koje su u našem kraju i najčešće se izlažu.
  U koliko se na ocjensku listu upisuje pored naziva i podvrsta ( za sada nije pravilo ), tada treba prilikom ocjenjivanja uzet u obzir i njene posebnosti.


  Idealni češljugar jest ptica u prirodi u periodu pred parenje. Bez obzira da li se radi o mužjaku ili ženki, to je ptica koja ima maksimalno izražene boje i melaninske oznake i tipičan je primjerak svoje vrste.

  Takva ptica se ocjenjuje sa ocjenom od 90 točaka, potpuno su ravnopravne ptice oba spola u koliko je izražen spolni dimorfizam u fenotipu ptice.


  Ocjenska stavka „ Crtež – ( 30 točaka ) „

  Standard

  Zajedničke karakteristike kod svih ptica iz grupe europske faune je da moraju ispoljavat glavne značajke svoje vrste u pogledu melanina.
  Mutirane ptice moraju ispoljavat sve karakteristične osobine mutacije kojom je sudac determinirao pticu.

  Melaninski crtež mora biti izražen na karakterističnim mjestima te vrste. Moraju biti jasno izraženi svi melaniski znakovi ptice, u pogledu vrste i nijanse melanina. U koliko ptica posjeduje crtež, isti mora biti jasno vidljiv kao i kod te vrste u prirodi.

  Kod mutiranih ptica moraju se jasno vidjeti karakteristike mutacije i melaninske serije.

  Najčešće greške u ovoj stavci su nepostojanje ili loše izražen melanin, nepostojanje crteža, loš intezitet ( sjaj ) melaninskih oznaka.
  U koliko se radi o pticama u melaninskim serijama i mutacijama najčešća greška je u nejasno izraženij mutaciji koju smo determinirali, ili pak u izražavanju u fenotipu više mutacija istodobno.

  Maksimalni broj točaka u ovoj stavci je 30, startna osnova je 27 točaka.

  Kod ptica koja posjeduje melaninske zone i crtež na točno definiranim mjestima karakteristično za vrstu koju ocjenjujemo, daje se startna osnova.
  Broj negativnih točaka u ovoj stavci oduzima se zavisno o broju i vrsti grešaka na ptici.


  Važno za češljugara:


  Za češljugara je važno napomenut da on ima melaninske zone. Crne zone na glavi, krilima i repu, smeđe zone na leđima, bokovima i prsima.

  Zavisno da li se radi o ženki ili mužjaku i ovisno o podvrsti melaninske zone na ptici variraju u manjem opsegu.

  U koliko su melaninske zone jedne posebno suhoparne melaninske boje jasno definirane i ujednačenog inteziteta, daje se startna osnova.

  Price se nagrađuju u ovoj stavci, ako su te zone vizualno masnije ( sjajnije ), ujednačenog inteziteta crnih i smeđih melaninskih zona.

  Zavisno o vizualnom izgledu i njegovoj ukomponiranosti na ptici u cjelini, dodaje se i broj točaka na startnu osnovu.

  U koliko su te zone blijede, neujednačenog inteziteta crnih i smeđih melaninskih zona, oduzimaju se točke od startne osnove.

  Mutirane ptice moraju izražavat sve karakteristične osobine mutacije, kojom je sudac determinirao pticu.

  Pod ovom specifikacijom, ptice različitih podvrsta sa svojim specifičnostima su ravnopravne, bez obzira na specifičnost zona.  Ocjenska stavka „ Boja – ( 30 točaka ) „


  Standard


  Zajedničke karakteristike kod svih ptica iz grupe europske faune je da moraju ispoljavat glavne značajke svoje vrste u pogledu boje.

  Mutirane ptice moraju izražavat sve karakteristične osobine mutacije, kojom je sudac determinirao pticu.

  Boja mora biti intezivna i sjajna na onim mjestima, koja su intezivno obojena, kao kod tih ptica, kad su u prirodi.

  Nisu dozvoljene boje, koje nisu karakteristične za vrstu, koja se ocjenjuje.

  Najčešće greške u ovoj stavci su neujednačena nijansa boje, loš intezitet boje u koliko je to to karakteristika ptice koja se ocjenjiva, ispoljavane boje na mjestima koja nisu karakteristična za tu pticu.


  Maksimalni broj točaka u ovoj stavci je 30, a startna osnova je 27 točaka.


  Kod ptica europske faune koja posjeduje lipokrom boju na točno definiranim mjestima karakteristično za vrstu koju ocjenjujemo, daje se startna osnova.

  Broj negativnih točaka u ovoj stavci oduzima se zavisno o broju i vrsti grešaka na ptici.


  Važno za češljugara:


  Za češljugara je važno napomenut da on ima obojene zone. Crvena maska na glavi, žute zone na krilima i blagi nahuk žute boje na prsima.

  Razlikujemo spolni dimorfizam mužjaka i ženke naročito vidljiv na crvenoj maski na glavi , kod ženke je plića i doseže do oka a mužjacima je maska duže i proteže se iza oka.

  U ovoj stavci su uglavnom i najčešće greške i najveći problem dobit tražene karakteristike.

  U koliko su obojene zone jasno definirane jednoliko obojene maska crveno, krila žuto bez posebnog sjaja i inteziteta daje se startna osnova.

  Ptice se nagrađuju u ovoj stavci ako su te zone jasno odijeljene , intezivne i točno obojene bojom koja je dozvoljena. Maska intezivno crvene boje, intezivno žute zone na krilima a na prsima ( u koliko se ispolji ) blagi nahuk nježno žute boje koja izvire iz donjeg perja i paperja na prsima ptice.

  Zavisno o vizualnom izgledu i njegovoj ukomponiranosti na ptici u cjelini dodaje se i broj točaka na startnu osnovu.

  Najčešće greške kod ovih ptica su: narančasta maska, crvenilo na krilima i prsima kao posljedica ishrana i priprema ptice.

  U koliko su te zone blijede, neujednačenog inteziteta obojenih zona, oduzimaju se točke od startne osnove.

  Ocjenska stavka „ Oblik i veličina ( 20 točaka ) „


  Standard


  Oblik i veličina ptica po vrstama dane su u opisu njihovog standarda. Idealna dužina ptice je relativan pojam, jer dužina ptica istih vrsta zavise od područja u kojima obitavaju.
  Oblik ptice mora biti što sličniji obliku te ptice u prirodi, sa svim svojim posebnostima. Naročitu pažnju treba posvetiti kljunu. Glava, vrat, ramena, prsa i leđa moraju sačinjavati kompletnu cijelinu, prepoznatljivih karakteristika vrste. Oblik i položaj repa i krila trebao bi da u potpunosti zadovoljavaju karakteristiku svoje vrste.
  U koliko se nedefinira u ocijenskoj listi ( za sada nije obvezujuće ) pored vrste i podvrsta ptice, pticama se daje startna osnova za veličinu, i ne kažnjava se veličina u koliko je u granicama vrste, u ovoj stavci se više obraća pažnja na oblik.


  Najčešće greške su: u obliku i veličini kljuna, velika i mala dužina ptice u odnosu na idealnu
  ( uzimajući u obzir da ptice iste vrste različitog područja stanovanja nisu iste veličine ), pregojazne i premršave ptice.


  Maksimalni broj točaka u ovoj stavci je 20, startna osnova je 18 točaka.
  Broj negativnih točaka u ovoj stavci oduzima se zavisno o broju i vrsti grešaka na ptici.


  Važno za češljugara:


  S obzirom na vrste i podvrste češljugara i veličine od 13 – 17 cm u stavci veličine u koliko se ptica ne determinira kao rod, vrsta i podvrsta u ovoj stavci se daje startna osnova u pogledu veličine.

  Oblik ovih ptica je specifičan i također nije sporan u koliko nije nekakva degeneracija na samoj ptici. Ova stavka je usko vezana sa samom pripremom ptice i njenon adaptiranosti na sudca i izložbeni kavez. Ova stavka se često kosi sa stavkom držanje. Sudac bi trebao procjenit prilikom ocjenjivanja kojoj je ocjenskoj stavci bliže greška koju ptica ispoljava i ukoliko pticu kazni u ovoj stavci da istu ne kažnjava u stavci držanje.


  Najčešće greške u stavci oblika javljaju se kod ptica koji su nastali sparivanjem ptica u srodstvu a greška je najuočljivija na obliku i veličini kljuna.
  Ocjenska stavka „ Perje ( 10 točaka ) „


  Standard


  Ptica mora biti kompletno operjana i izmitarena. Letno perje krila i repa mora biti čvrsto i simetrično. U krilima mora biti po 18 dugih letnih pera, a u repu 12 dugih pera. Perje mora biti prijubljeno uz tijelo, da odiše svježinom i sjajem, te da daje jednu kompletnu cjelinu u izgledu ptice.


  Najčešće greške perja su: kratko ili predugačko, kovrčavo, polomljeno, te razbarušeno. Nedostatak perja su i neoperjani dijelovi tijela.


  Maksimalni broj točaka u ovoj stavci je 10, startna osnova je 8 točke.


  Broj negativnih točaka u ovoj stavci oduzima se zavisno o broju i vrsti grešaka na ptici.
  Ptica kojoj nedostaje više od polovine dugih letnih pera u krilu ili repu diskvalificira se, uz obrazloženje u ocjenskoj listi.


  Važno za češljugara:


  Češljugar u potpunosti odgovara u opisu ove stavke.  Ocjenska stavka „ Držanje, kondicija i opći utisak ( 10 točaka ) „


  Standard


  Prilikom ocjenjivanja ptica mora biti naviknuta na izložbeni kavez, te da se ne plaši. Stojeći na štapiću mora pokazati karakterističan kut držanja dotične vrste.

  Krila moraju biti oblika i položaja karakterističnim za dotičnu vrstu ptica. Repna pera moraju biti poredana jedno preko drugoga, tako da kad se promatraju odozgo daju osjećaj kompaktnosti, čvrstiće i jednake širine.

  Ocjena u ovoj stavci je logičan slijed prethodnih ocjena, uključuje zdravlje i čistoća same ptice, njena kondicija i vitalnost.

  U ovoj stavci standard daje sucu pravo da izvrši korekciju ukupne ocjene po svom stručnom mišljenju.

  Najčešće greške koje se javljaju su: kut držanja veći ili manji od traženog, neadekvatno držanje krila i repa, loša fizička kondicija, neadaptiranost na kavez, te prljava ptica.


  Maksimalni broj točaka u ovoj stavci je 10, a startna osnova je 8 točke.

  Broj negativnih točaka u ovoj stavci oduzima se zavisno o broju i vrsti grešaka na ptici.  Važno za češljugara:


  Češljugar u potpunosti odgovara u opisu ove stavke.  Pripremio i napisao:

  Ivan Ćubelić   Sada je: sub 30 svi - 1:29.