+5
lepi
Dean
ikayke
ticar
topaz
9 posters
Topaz mutacija
topaz- Broj postova : 504
Registration date : 09.06.2009
- Post n°1
Topaz mutacija
Pozzzz.Treba mi koji savjet kod parenja kanarinaca ahat topaz crveni mozaik.Šta je najbolje pariti mislim čisto topaz x topaz ili raditi ih sa nosiocima.Ili ima neko drugo iskustvo neka kombinacija koja je najbolja..Unapred hvala.
ticar- Moderator
- Broj postova : 2908
Registration date : 09.06.2008
- Post n°2
Re: Topaz mutacija
gloster je napisao/la:Pozzzz.Treba mi koji savjet kod parenja kanarinaca ahat topaz crveni mozaik.Šta je najbolje pariti mislim čisto topaz x topaz ili raditi ih sa nosiocima.Ili ima neko drugo iskustvo neka kombinacija koja je najbolja..Unapred hvala.
ja mislim da ako su mozaici da tu nemaš što drugo nego pariti mozaik sa mozaikom
- Post n°3
znam druze da ide mozaik sa mozaikom,ali mislio sam bili bilo bolje raditi topaz mozaik x topaz mozaik ili da radim ahat topaz mozaik x ahat normal mozaik nosioc topaza.
ikayke- Admin
- Broj postova : 1510
Registration date : 09.09.2008
- Post n°4
Ukoliko zelis raditi na kvaliteti onda je to parenje topaz x nosioc
- Post n°5
hvala ika,to sa i konto raditi posto imam i topaze i normale nosioce topaza ali me buni sto pise na jednoj njemackoj stranici da prilikom parenja topaz x topaz dolazi do uginuca mladih.
ikayke- Admin
- Post n°6
Parenjem topaz xtopaz dobivas sve mlade topaz.... a do uginuca moze doci samo zbog letalnog faktora koji se dogadja parenjem intenzivno x intenzivno.... tehnicki je moguce...ali vrlo malo vjetovatno... da ce ti se dogoditi... sto se toga tice ne moras se brinuti
- Post n°7
hvala imam jos jedno pitanje vidim da i ti imas ahate mozaike pa koji bi mi karotin preporucio za njih posto sam novi u tome.
ikayke- Admin
- Post n°8
Ja ove godine koristim kombinaciju Bogena Intensiv i Carophil
- Post n°9
hvala ika
Dean- Broj postova : 1847
Registration date : 19.08.2008
- Post n°10
hm što je najbolje pariti ?????
nema točne recepture ali dobre kombinacije su sve
topaz x topaz
ahat/topaz x ahat
ahat/topaz x ahat/topaz
samo treba pogledati kakvi su topazi i kakvi su ahati, tj. ne slagati parove jedino po mutacijii...nego ustvari kao da pariš ahat x ahat, obratit pažnju na crtež, veličinu, oblik, perje, kategoriju....identično kao da pariš ahat x ahat - nema razlike
nema točne recepture ali dobre kombinacije su sve
topaz x topaz
ahat/topaz x ahat
ahat/topaz x ahat/topaz
samo treba pogledati kakvi su topazi i kakvi su ahati, tj. ne slagati parove jedino po mutacijii...nego ustvari kao da pariš ahat x ahat, obratit pažnju na crtež, veličinu, oblik, perje, kategoriju....identično kao da pariš ahat x ahat - nema razlike
- Post n°11
ja sam mislio pariti
ahat nosioc topaza x topaz
topaz x ahat nosioc topaza
posto imam takve parove ja mislim da nije losa kombinacija,a na kraju sezone uraditi
topaz x topaz
nosioc x nosioc
ahat nosioc topaza x topaz
topaz x ahat nosioc topaza
posto imam takve parove ja mislim da nije losa kombinacija,a na kraju sezone uraditi
topaz x topaz
nosioc x nosioc
- Post n°12
najprije obrati pažnju na ono šta sam ti gore napisao, pa onda vidiš šta češ složiti...manje je bitno (naravno sve ovisi o kvaliteti ptica s kojim araspolažeš) ovo šta tebe brine :-)
ja ču ako bude sve po planu dogodine isto pokušati sa topazima (žutima) samo što je žute topaze jako teško nači za kupiti a da su neka kvaliteta, i zato ču iči potpuno ispočetka preko nosioca kako bi za par godina dobio topaze po mom guštu :-), ti ako sam shvatio imaš crvene mozaik topaze, tu je situacija znatno bolja, duže se uzgajaju i več se može nači finih ptica za kupiti...
ja ču ako bude sve po planu dogodine isto pokušati sa topazima (žutima) samo što je žute topaze jako teško nači za kupiti a da su neka kvaliteta, i zato ču iči potpuno ispočetka preko nosioca kako bi za par godina dobio topaze po mom guštu :-), ti ako sam shvatio imaš crvene mozaik topaze, tu je situacija znatno bolja, duže se uzgajaju i več se može nači finih ptica za kupiti...
- Post n°13
da imam mozaik topaze i normale nosioce topaza koji su vec radili proslu godinu kod denje danija u mostaru.to su njegovi maticni.
ikayke- Admin
- Post n°14
- Post n°15
ima ika slike ili filmice za sve :-)
npr. ovi sa snimke - mužjaku probija crvenilo po ledjima (previše), maska rasiječena, crtež kod jednog biježi prema vani, kod drugog je sprčkan nekako, e sad sve te mane treba nastojati sa pravilnim uparivanjem popraviti ili ako je moguće skroz izbiječi...a to nema veze dali je onaj drugi nosioc, ili notrmal ili topaz...bitno je da ono što jedan od partnera ima manjka onaj drugi ima viška...tako nekako u grubim crtama :-) nadam se da razumiješ šta pokušavam reči...u skorije vrijeme ču pripremiti nekakav tekst za blog pa ču malo to detaljnije objasniti...
npr. ovi sa snimke - mužjaku probija crvenilo po ledjima (previše), maska rasiječena, crtež kod jednog biježi prema vani, kod drugog je sprčkan nekako, e sad sve te mane treba nastojati sa pravilnim uparivanjem popraviti ili ako je moguće skroz izbiječi...a to nema veze dali je onaj drugi nosioc, ili notrmal ili topaz...bitno je da ono što jedan od partnera ima manjka onaj drugi ima viška...tako nekako u grubim crtama :-) nadam se da razumiješ šta pokušavam reči...u skorije vrijeme ču pripremiti nekakav tekst za blog pa ču malo to detaljnije objasniti...
ikayke- Admin
- Post n°16
ima svega...a cika google cuda radi
- Post n°17
hvala drustvo na informacijama i savjetima.svaki savjet je dobro dosao,posto sam novi u mozaicima.a shvatio sam sta ste mi objasnjavali da jednom pticom dopunjujem drugu mislim njene nedostatke.puno pozzzzz iz zenice
lepi- Broj postova : 49
Registration date : 30.03.2010
- Post n°18
ajme ovo mi se čini kao znanstvena fantastika.......
franeperuzovic- Broj postova : 272
Registration date : 29.09.2008
- Post n°19
- Post n°20
Dule- Broj postova : 340
Registration date : 24.03.2009
- Post n°21
ahat pastel žuta neintenzivna
Renato.M- Broj postova : 1494
Registration date : 14.12.2009
- Post n°22
Ajde da i ja kažem svoje mišljenje:
Ili je neka smeđa X ahat, ili je ahat pastelica,žuta injasta naravno.
Ili je neka smeđa X ahat, ili je ahat pastelica,žuta injasta naravno.
crv- Broj postova : 1816
Registration date : 02.12.2009
- Post n°24
Ahatpastel žuta neintenzivna - golouha