+12
franeperuzovic
PESTI
cevap
Branimir
zvrcko sen
Fago
malinois
andiok
saso78
xyz
ticar
Dean
16 posters
parenje u krvnom srodstvu - linijsko parenje
malinois- Broj postova : 1594
Registration date : 19.03.2009
Nisam nikad pario tu kombinaciju ,misljenja sam da su male sanse za deformitet ako se stane na tom jednom parenje,ne treba dalje ici na srotstvo sa istim pticama
Dean- Broj postova : 1847
Registration date : 19.08.2008
malinois je napisao/la:
Parim muzjaka sa 2 sestre
iduce godine parim tog muzjaka sa cerkom a u isto vrijeme parim polu brat i polu sestra
sljedeca godina
kombinacija otac cerka ostavim muzjake
kombinacija polu brat i polu sestra ostavim zenke
dali je to neka shema karakteristicna za malinoase zbog toga sto se ne vide (cuju) karakteristike ženke??, jer koliko sam upoznat kod boje i stasa nema ovakve sheme (nije mi literatura pri ruci ali...)
tj. nije mi jasno zasto bas iz kombinacije otac cerka ostavljas muzjaka a iz kombinacije polubrat polusestra zenke ?? to mi je malo preodokativna procjena
Jer ako je cilj linijskog parenja stvoriti jato genetski što sličnije onom mužjaku sa početka priče...
osnovna linija (naravno ne i jedina) bi trebala biti vračanje kćerki pod oca u barem 5 generacija... e sad tebi je prva kombinacija brat sa dvije sestre pa to vjerojatno nešto mijenja na stvari ...
znam da su jata malinoa uglavnom linijska ali ako moze malo pojasnjenje
inače parenje brat x sestra je najbrži način za utvrditi "genetsku (ne)stabilnost" jata...i to se uglavnom prakticira samo kod kvalitetnih jata koja su dobivena linijskim parenjem...
dugo godina uzgajam ptice,imam veliko iskustvo(bez obzira na godine starosti ).Mislim da nema seme parenja koju nisam isprobao ili bar detaljno izanalizirao.Ovo sto sam napisao iskljucivo je moje iskustvo.Vracanje cerke na oca i obratno je provjerena linija parenja.Sto se tice parenja brat sestra SLAZEM SE S TOBOM al sam misljenja da je bez obzira na kvalitetu veci rizik filtriranja negativnih osobina neovisno o dobroj koncetraciji pozitivnih.Mislim da je to pre agresivan pristup,trebalo bi malo lakse uci u krvno srotstvo,lakse se nositi sa posljedicama
malinois je napisao/la:dugo godina uzgajam ptice,imam veliko iskustvo(bez obzira na godine starosti )
šta hočeš reći da si mlad
malinois je napisao/la:.Mislim da nema seme parenja koju nisam isprobao ili bar detaljno izanalizirao.Ovo sto sam napisao iskljucivo je moje iskustvo.Vracanje cerke na oca i obratno je provjerena linija parenja.Sto se tice parenja brat sestra SLAZEM SE S TOBOM al sam misljenja da je bez obzira na kvalitetu veci rizik filtriranja negativnih osobina neovisno o dobroj koncetraciji pozitivnih.Mislim da je to pre agresivan pristup,trebalo bi malo lakse uci u krvno srotstvo,lakse se nositi sa posljedicama
SLAZEM SE I JA S TOBOM ona moja opaska nije bila preporuka kako treba pariti, nego više kao upozorenje tipa "ne pokušavajte ovo kod kuće"
znači potpuno tvoja shema...ajde kad budem imao malo vise vremena cu prostudirati malo detaljnije, pa ce biti jos pitanja u svezi iste
zvrcko sen- Moderator
- Broj postova : 1607
Registration date : 08.12.2008
Fago je napisao/la:Jesi pario ikad brata i sestru iz istog legla?
joj fago uvik tvoja zeka sa fingvom
ja nisam
hahahaha sad ozbiljno
radili smo na mutiranju frzelina - opal mutacija..prva generacija ukrštavanja sve ok ...druga ajmeeee degenerativnih ptica sićam se jednog jadnika nikako da krepa nema očiju i glava mu je bila dupla od normalnih.....
ticar- Moderator
- Broj postova : 2908
Registration date : 09.06.2008
zvrcko sen je napisao/la:Fago je napisao/la:Jesi pario ikad brata i sestru iz istog legla?
joj fago uvik tvoja zeka sa fingvom
ja nisam
hahahaha sad ozbiljno
radili smo na mutiranju frzelina - opal mutacija..prva generacija ukrštavanja sve ok ...druga ajmeeee degenerativnih ptica sićam se jednog jadnika nikako da krepa nema očiju i glava mu je bila dupla od normalnih.....
je ali čovik je napisa da pari polu brata i polu sestr,znači isti otac različite majke.
ne vjerujem da je vec u drugoj generaciji došlo do tolike degeneracije samo zbog linijskog parenja, jer se ono provodi kod svih utvrdjivanja novih mutacija...prije ce biti da je taj frzelin doletio sa podrucja cernobila ili u Solinu imate nekakve zle podzemne vode...
pa frzelinima raste glava a pticarima trbusina
pa frzelinima raste glava a pticarima trbusina
Branimir- Broj postova : 1968
Registration date : 12.06.2008
Znači ako bi sljedeče godine pario mlade iz "suprotnih" gnjezda kojima je samo otac zajednički ne bi bilo nikakvih problema?
zvrcko sen- Moderator
Deane pitaj F.K i L.J.
rekao sam
da sam stavio pariti brta i sestru iz istog gnjezda te iduće godine njihove mlade iz istog gnjezda ........i imali černobil .......................
e sad ga j...i nikad nam nije palo na pamet ponovit tooo da možemo ozbiljnije tvrditi ..
inače naučio me život da ne pizdim nešto ako nemam ljude da potvrde to.... i mene je bilo iznenađenje i tada sam živija u Splitu
rekao sam
da sam stavio pariti brta i sestru iz istog gnjezda te iduće godine njihove mlade iz istog gnjezda ........i imali černobil .......................
e sad ga j...i nikad nam nije palo na pamet ponovit tooo da možemo ozbiljnije tvrditi ..
inače naučio me život da ne pizdim nešto ako nemam ljude da potvrde to.... i mene je bilo iznenađenje i tada sam živija u Splitu
cevap- Broj postova : 189
Registration date : 14.02.2009
Dean je napisao/la:Ma znam ja šta je linijsko parenje (bilo bi malo i sramota da neznam ali mislio sam čisto da vidim kakva su vaša iskustva, pošto je to dobar ali i "opasan" put za dobiti kvalitetno jato...pa sam mislio da malo prodiskutiramo...recimo di ste kiksali ili šta ja znam :)izgledalo mi je kao dobra tema
Kako radim sa mozaicima i nemam mnogo jedinki iste boje, max 6-8 komada, desi se nekad da moram da parim u srodstvu, a onda uvijek izbjegavam koliko je to moguce da parim bracu i sestre. Vodim racuna da uvijek imam jedan stari par ptica pa da to bude otac na majku ili majka na sina. Ako mi se to desi recimo jedne godine onda sljedece godine obavezno osvjezam krv sa novim pticama koje nisu u srodstvu. Ako se ne moze nebaviti ptica za osjezavanje u istoj boji onda se uvijek moze pariti na "tamniju" pticu.
Smedji opal mozaik x smedji mozaik ili obratno
Crni pastel mozaik x crni mozaik ........ itd
Kao sto si mi vec ranije pricao, ovim parenjem se poboljsava svijetlija ptica, koja ima tendenciju da se dugim parenjem u istoj boji ona razvodnjava. Jedini je problem sto se u ovim parenjima dobijaju sve tamne ptice, neke sa nosiocem svijetle, sto znaci da tek za 2 godine mozes dobiti opet svijetle ptice u leglu, ali vrijedi, jer im se kvalitet popravlja.
Dosad sam bio sretan pa mi nije trebalo ovakvo parenje, uvijek sam uspio naci ptice za osvjezavanje, ali recimo ove godine imam problem sa smedji opal mozaik, gdje cu sljedece godine morati ubaciti smedjeg na njih radi osvjezavanja, jer sada parim oca na kceri i majku na sina.....
PESTI- Broj postova : 1419
Registration date : 11.03.2009
pratim ovu diskusiju i paralelno bi ukazao moju ,,jedne godine,, kombinaciju grdelin x bakrena INTEZIVNA kanarinka , bilo je lipih baštardi ,ali dobio sam jednog totalno bez oba oka kojeg je ženka othranila ,od tada ne parim grdeline sa intezivnima .iste godine par talijanskih ptica crvenih mozaika lipokrom ,,vjerovatno brat i sestra ,, davali mlade sa 4 noge.. bože sačuvaj što je to bilo. ove godine bi po savjetima stručnjaka trebao pariti oca i kći u grdelina jer otac ima krnjolu cili vjenac iza glave i još crvenih točkica kroz crno na glavi, užasavam se pomisli da se samo jedan deformirani pojavi. literatura lipo govori,ali ?????????????????
zvrcko sen- Moderator
ma netrebaš se bojat kod vraćanja ...,,,, rizik je parenje braće i sestara iz istog gnjezda pa ne u prvoj godini...
vi malo šarate... linijsko parenje nije parenje oca sa kćerkom i onda dogodine ubacivanje "svježe krvi" to je povratno parenje, linijsko parenje se provodi sustavno kroz više generacija i ako se provodi kako treba to je jedini mogući način da se dobije genetski stabilno jato koje če u velikom broju 80% davati mlade kvalitete jednake ili bolje od roditelja...sve ostalo je lutrija...ili bolje rečeno uspijeh na kratke staze...
svi uzgajivači životinja (pasa, mačaka, krava, konja i čega več ne) koriste linijsko parenje - parenje u krvnom srotstvu...parenje brat x sestra je najekstremniji slučaj parenja u krvnom srodstvu i on se u pravilu ne koristi jako cesto...ali ukoliko želimo provjeriti u kakvom nam je (genetskom) stanju jato...tj. koliko smo kroz godine linijskog parenja "očistili" neželjene karakteristike iz jata tj. ukoliko parenjem brat x sestra dobijemo veliki broj kvalitetnih mladih znači da smo stabilni...
ubacivanje svježe krvi u jato dobiveno linijskim parenjem se provodi jednom u 5 godina i to samo kad je nužno...i obavezno nabaviti pticu koja potječe iz jata u kojem se provodi linijsko parenje...i onda se provodi kontrolno parenje sa čim je moguće više ženki kako bi se izbjeglo da recimo ptica koju smo nabavili (vrhunska u svakom pogledu) nije kompatibilna sa našim pticama koje su jednako tako vrhunske
ovo je jako velika i odlična tema za raspravu i nadam se da če se rasplamsati...pogotovo sad kad je i malinois ovdje (kod malinoasa ja mislim da se jedino linijsko parenje i provodi...ozbiljni uzgajivači ne idu na sreću )
i odatle i ona moja tvrdnja da se uvijek od istog uzgajivaca kupi muzjak i 2 do 3 zenke...
huh o ovome su knjige napisane i neide sve u jedan post ali imamo vremena...
preporuka za knjigu ko zna talijanski "campioni e razzatori" autor. G.De Bassegio, ako neko ima neku drugu za preporuciti pucajte
svi uzgajivači životinja (pasa, mačaka, krava, konja i čega več ne) koriste linijsko parenje - parenje u krvnom srotstvu...parenje brat x sestra je najekstremniji slučaj parenja u krvnom srodstvu i on se u pravilu ne koristi jako cesto...ali ukoliko želimo provjeriti u kakvom nam je (genetskom) stanju jato...tj. koliko smo kroz godine linijskog parenja "očistili" neželjene karakteristike iz jata tj. ukoliko parenjem brat x sestra dobijemo veliki broj kvalitetnih mladih znači da smo stabilni...
ubacivanje svježe krvi u jato dobiveno linijskim parenjem se provodi jednom u 5 godina i to samo kad je nužno...i obavezno nabaviti pticu koja potječe iz jata u kojem se provodi linijsko parenje...i onda se provodi kontrolno parenje sa čim je moguće više ženki kako bi se izbjeglo da recimo ptica koju smo nabavili (vrhunska u svakom pogledu) nije kompatibilna sa našim pticama koje su jednako tako vrhunske
ovo je jako velika i odlična tema za raspravu i nadam se da če se rasplamsati...pogotovo sad kad je i malinois ovdje (kod malinoasa ja mislim da se jedino linijsko parenje i provodi...ozbiljni uzgajivači ne idu na sreću )
i odatle i ona moja tvrdnja da se uvijek od istog uzgajivaca kupi muzjak i 2 do 3 zenke...
huh o ovome su knjige napisane i neide sve u jedan post ali imamo vremena...
preporuka za knjigu ko zna talijanski "campioni e razzatori" autor. G.De Bassegio, ako neko ima neku drugu za preporuciti pucajte
franeperuzovic- Broj postova : 272
Registration date : 29.09.2008
evo ja imam zemkicu malino staru sad druga godina i njen otac malino sad sesta godina.
vrhunske su ptice pa sam pokusao proslu sezonu spariti ih. nisu jaja bila plodna u nijednom od 2 pokusaja pa sam mislio da je on sa 5 godina vec neplodan.
nedavno sam procitao da mozjak moze pariti i sestu godinu pa sam pomislio da je u njoj bio problem tj. da je bila premlada (prva joj je sezona). Sada joj je druga a njemu sesta godina.
on je u punom pjevu a ona cucne i dize rep kad on zapiva pa me zanima ima li smisla da pokusam opet tj. postoji li realna vjerojatnost da sest godina star muzjak bude plodan?
ima li tko kakvih saznanja o tome? molim komentar.
vrhunske su ptice pa sam pokusao proslu sezonu spariti ih. nisu jaja bila plodna u nijednom od 2 pokusaja pa sam mislio da je on sa 5 godina vec neplodan.
nedavno sam procitao da mozjak moze pariti i sestu godinu pa sam pomislio da je u njoj bio problem tj. da je bila premlada (prva joj je sezona). Sada joj je druga a njemu sesta godina.
on je u punom pjevu a ona cucne i dize rep kad on zapiva pa me zanima ima li smisla da pokusam opet tj. postoji li realna vjerojatnost da sest godina star muzjak bude plodan?
ima li tko kakvih saznanja o tome? molim komentar.
PESTI- Broj postova : 1419
Registration date : 11.03.2009
prvo i osnovno što se tiće plodnosti ,najsigurnija varijanta je kad su ptice dobrom pripremom ušle u,,, spolno zrele,,,a što se tiče godina starosti ,nikad neznaš do kad je to ,jer ja imam svoje uzgojene grdeline od oca u to vrijeme starog 15 godina.
pozdrav.Imam muzjaka 8 godina star ,oplodija je skoro sva jaja.Ne plodnost muzjaka ne mora bit samo starost.Bitno je da ptica kvalitetno promjeni perje da bude dobro hranjena,pripremljena za parenje itd.
posto je ptica stara 6 godina moze doci do problema u prohodnosti sjemenih kanala
Javljaju se zarista unutar istih,obicno kod starijih muzjaka
Dobro je takvoj ptici mjesec dana pred parenje dati antibiotik sirokog spektra CIPROCINAL
dosta ga koriste uzgaivaci papiga
Ima ga kupit u ljekarnama (250mg)1 tableta na 1 litar vode 5 dana
sad si svakako zakasnija za to,probaj ga sparit bez obzira na prazna jaja u prvom gnizdu
Vracam se na temu
Svakako je dobro uparit tog muzjaka sa cerkom
posto je ptica stara 6 godina moze doci do problema u prohodnosti sjemenih kanala
Javljaju se zarista unutar istih,obicno kod starijih muzjaka
Dobro je takvoj ptici mjesec dana pred parenje dati antibiotik sirokog spektra CIPROCINAL
dosta ga koriste uzgaivaci papiga
Ima ga kupit u ljekarnama (250mg)1 tableta na 1 litar vode 5 dana
sad si svakako zakasnija za to,probaj ga sparit bez obzira na prazna jaja u prvom gnizdu
Vracam se na temu
Svakako je dobro uparit tog muzjaka sa cerkom
hvala na odgovoru.
sada cu svakako to pokusat jer se isplati imati ove ptice.
on je strasan pjevac i dobar otac a ona brizna majka.
proslu sezonu su mi othranili leglo s 4 grdelina. oboje su ih hranili, a on je cijelo vrijeme hranio i nju.
sada cu svakako to pokusat jer se isplati imati ove ptice.
on je strasan pjevac i dobar otac a ona brizna majka.
proslu sezonu su mi othranili leglo s 4 grdelina. oboje su ih hranili, a on je cijelo vrijeme hranio i nju.
Evo da vam kažem najnovije događaje s mojim žutim kanarincima.
Ženka je danas SNILA ČETVRTO JAJE. Mužjak je pita na gnjizdu. Vole se ludo, ali tako je bilo i prošlo lito pa ništa.
Vidija sam prije 6-7 dana da se pare. Ali pare se tako da ona bude u gnjizdu a on skače na nju. Nije mi jasno kako će je on sparit kad ona leži u gnjizdu. Na svim snimkama šta sam vidija ženka na štapiću čućne i digne repicu pa se mužjak može podvuć ispod i parit je, a ova moja tuka neće van gnjizda.
Može li muški išta napravit kad je tuka u gnjizdu? Nije bilo zabacivanja glave unazad nakon skoka pa me zanima i to jeli uvik toga mora bit ako su se uspili sparit?
Izgrist ću se od neizvjesnosti.
Ženka je danas SNILA ČETVRTO JAJE. Mužjak je pita na gnjizdu. Vole se ludo, ali tako je bilo i prošlo lito pa ništa.
Vidija sam prije 6-7 dana da se pare. Ali pare se tako da ona bude u gnjizdu a on skače na nju. Nije mi jasno kako će je on sparit kad ona leži u gnjizdu. Na svim snimkama šta sam vidija ženka na štapiću čućne i digne repicu pa se mužjak može podvuć ispod i parit je, a ova moja tuka neće van gnjizda.
Može li muški išta napravit kad je tuka u gnjizdu? Nije bilo zabacivanja glave unazad nakon skoka pa me zanima i to jeli uvik toga mora bit ako su se uspili sparit?
Izgrist ću se od neizvjesnosti.
xyz- Broj postova : 2232
Registration date : 09.06.2008
Ne nerviraj se, on tako vježba, zaskočit će on nju kad se digne jest/pit.
A on je nju vjerovatno već parija, a tija bi još, al ona mu ne da na način da zalegne u gnizdo
najbolje ti je ništa ne dirat ili izvadi ga vanka ako je snila sva jaja a on je uznemirava.
A on je nju vjerovatno već parija, a tija bi još, al ona mu ne da na način da zalegne u gnizdo
najbolje ti je ništa ne dirat ili izvadi ga vanka ako je snila sva jaja a on je uznemirava.
pero- Broj postova : 10
Registration date : 08.02.2011
Kad govorimo o uzgoju u srodstvu, linija prati muške, a red ženske jedinke.
Parenje u krvnom srodstvu može biti okomito i horizontalno. Okomitim parenjem se ućvrščuju osobine oca, a vodoravnim se dobivaju izložbeni primjerci (životno vitalniji). Malinois prakticira i jedno i drugo. Odabir muških potomaka odabire iz okomitog parenja u krvnom srodstvu, a ženske jedinke iz vodoravnog.
Ono što se u ovakvim i sličnim kombinacijama ne smije zanemariti, a ovdje se ne spominje je heterozis faktor (različitost u genotipu budučih roditelja). U šemama se lako izračuna. Pravilnim odabirom jedinki može se ići 4-5 generacija u vertikalno srodstvo ( u petoj generaciji heterozis iznosi 3,125%).
Parenje u krvnom srodstvu može biti okomito i horizontalno. Okomitim parenjem se ućvrščuju osobine oca, a vodoravnim se dobivaju izložbeni primjerci (životno vitalniji). Malinois prakticira i jedno i drugo. Odabir muških potomaka odabire iz okomitog parenja u krvnom srodstvu, a ženske jedinke iz vodoravnog.
Ono što se u ovakvim i sličnim kombinacijama ne smije zanemariti, a ovdje se ne spominje je heterozis faktor (različitost u genotipu budučih roditelja). U šemama se lako izračuna. Pravilnim odabirom jedinki može se ići 4-5 generacija u vertikalno srodstvo ( u petoj generaciji heterozis iznosi 3,125%).
emirgrdelin- Broj postova : 167
Registration date : 07.01.2013
Zanima me misljenje da li je ova slika dobra za linijsko paarenje primjenio bi na svoje grdeline?????I ako ko moze da mi malo pojasni ovo Zahvaljujem
Evo slika https://2img.net/h/i407.photobucket.com/albums/pp153/agro_photos_bucket/linijski_uzgoj.gif
Evo slika https://2img.net/h/i407.photobucket.com/albums/pp153/agro_photos_bucket/linijski_uzgoj.gif
Renato.M- Broj postova : 1494
Registration date : 14.12.2009
To je to! Na slici se vidi postotak osobina koje se prenašaju na potomke. Kod ptica može se iči i dalje . Na toj slici vidi se parenje oca sa kčeri i dosta. Valja oca pariti i dalje sa unukama, praunukama. Samo pazi to se radi samo sa vrhunskim primjercima ptica jer kako se vidi u postocima svaka mala greška može postati velika greška.
Pozdrav.
Pozdrav.
Merlo- Broj postova : 426
Registration date : 22.08.2008
Moze li se ova sema malo povecat da vidim procitat?
pero- Broj postova : 10
Registration date : 08.02.2011
emirgrdelin-u, da li si si postavio cilj, odnosno svrhu rada po toj šemi. U incestu (pogotovo u prvoj i drugoj generaciji) do izražaja dolaze kako pozitivne, tako i negativne osobine.
Naslov treba iti Krvno srodstvo.Lijeva strana je linija, ona pati muše potomke. Desna je red i prati ženske potomke. Obje idu tri puta u srodstvo okomito, što na kaju u postocoma daje 87,5% svakog roditelja.
Donja dva reda su vodoravno parenje. Šemu bi koristio u slučaju da imam samo par ptica. Puno sigurnije je raditi sa heterozisom.
Naslov treba iti Krvno srodstvo.Lijeva strana je linija, ona pati muše potomke. Desna je red i prati ženske potomke. Obje idu tri puta u srodstvo okomito, što na kaju u postocoma daje 87,5% svakog roditelja.
Donja dva reda su vodoravno parenje. Šemu bi koristio u slučaju da imam samo par ptica. Puno sigurnije je raditi sa heterozisom.
emirgrdelin- Broj postova : 167
Registration date : 07.01.2013
Ovako skuzio sam na pocetku treba parit dvoje ptica naravno musko zensko iz tog legla uzet cerku parit sa ocem a muskog parit sa majkom al sad ne kontam ovo dalje malo me zbunise ove linije ko sad skim ide