+12
franeperuzovic
PESTI
cevap
Branimir
zvrcko sen
Fago
malinois
andiok
saso78
xyz
ticar
Dean
16 posters
parenje u krvnom srodstvu - linijsko parenje
Dean- Broj postova : 1847
Registration date : 19.08.2008
ima li neko iskustva i kakva ?
ticar- Moderator
- Broj postova : 2908
Registration date : 09.06.2008
Drle je napisao/la:Imas ovde pa pogledaj:Dean je napisao/la:ima li neko iskustva i kakva ?
http://free-zg.htnet.hr/Davorin_Pticar/pages/linijski_uzgoj_03.html
Drle
pitao je nas,a ovo mu biće kolega.
Gost- Gost
E koliko znam,parenje u krvnom srodstvu,znam samo za grdeline,a ono je pariti oca sa kceri i pariti sina sa majkom,tako se izlegu bolji pjevaci i najljepsi i puni gena grdelini!
xyz- Broj postova : 2232
Da, samo se nikako ne smiju pariti brat i sestra iz istog gnijezda.
Onda se često pojave neke nakaznosti.
Onda se često pojave neke nakaznosti.
Ma znam ja šta je linijsko parenje (bilo bi malo i sramota da neznam ali mislio sam čisto da vidim kakva su vaša iskustva, pošto je to dobar ali i "opasan" put za dobiti kvalitetno jato...pa sam mislio da malo prodiskutiramo...recimo di ste kiksali ili šta ja znam :)izgledalo mi je kao dobra tema
Gost- Gost
E pa tako je i kod ljudi,nemogu se parit brat i sestra jel bi moglo bit nekoga poremecaja,sad kakvog ko zna,tako i kod tica!
potpuno pogrešno
kod ptica nemožemo govoriti o incestu,
i parenje brata i sestre ti je najbrži način da saznaš koliko ti je jato čisto od loših karakteristika
jer takvim parenjem mozes dobiti i vrhunske mlade ako su "genetski čisti" ili možeš dobiti totalni škart, povremeno parenje brata i sestre uopće nije loše, naravno mora se raditi o stabilnom i selekcioniranom jatu kojemu se znaju mane i vrline.
To ti je najuže parenje u krvnom srodstvu, i ako si recimo 5 godina izbacivao iz jata loše karakteristike i puštao samo najbolje jedinke (najbolje u svakom pogledu) mozes si priustiti parenje brata i sestre...ili da od nekog dobrog uzgajivaca (koi provodi linijsko parenje) kupis brata i sestru i pokusa na preskok dobiti podmladak jednakodobar ili još i bolji od samih roditelja.
kod ptica nemožemo govoriti o incestu,
i parenje brata i sestre ti je najbrži način da saznaš koliko ti je jato čisto od loših karakteristika
jer takvim parenjem mozes dobiti i vrhunske mlade ako su "genetski čisti" ili možeš dobiti totalni škart, povremeno parenje brata i sestre uopće nije loše, naravno mora se raditi o stabilnom i selekcioniranom jatu kojemu se znaju mane i vrline.
To ti je najuže parenje u krvnom srodstvu, i ako si recimo 5 godina izbacivao iz jata loše karakteristike i puštao samo najbolje jedinke (najbolje u svakom pogledu) mozes si priustiti parenje brata i sestre...ili da od nekog dobrog uzgajivaca (koi provodi linijsko parenje) kupis brata i sestru i pokusa na preskok dobiti podmladak jednakodobar ili još i bolji od samih roditelja.
Gost- Gost
moogu se oni parit,niko nije reka da nemoze.ali prerizicno,ne zelim tice sa dvi glave i tako nesto,ocu zdravu pticu,zapravo zasto bi zelio provjeravati krv,to je nepotribno,a uostalom moze se paarit najnormalnije bez iti malo muke!
milane... nisam rekao da se to često prakticira, ali postoje situacije kad je to potrebno primjeniti to ti je najbrži put, ali i najrizičniji velike su šanse da češ shebati jato, (naravno da ne mislim ovo šta kaze markoxp nego da ces osim dobrih karakteristika izbaciti na vidjelo i one loše koje pokušavaš sakriti).
Najbitnija stavka kod linijskog parenja je kao prvo kvalitetanmuzjak od kojeg sve pocinje i najstroža i nemilosrdna selekcija i najmanje odstupanje ne daje željene rezultate
ovo za brata i sestru cemo jos elaborirati sad ne stignem
Najbitnija stavka kod linijskog parenja je kao prvo kvalitetanmuzjak od kojeg sve pocinje i najstroža i nemilosrdna selekcija i najmanje odstupanje ne daje željene rezultate
ovo za brata i sestru cemo jos elaborirati sad ne stignem
Dobro, za brata i sestru ne mogu tvrditi da izlaze nakaze, to sam čuo od nekih, pa budući da sam to uvjek izbjegavao uparivati, u praksi ne znam da li se to događa.
Ako imaš pozitivnog iskustva Deane, onda super.
Mene bilo strah da će izać "čudni" kanarinci
Ako imaš pozitivnog iskustva Deane, onda super.
Mene bilo strah da će izać "čudni" kanarinci
Gost- Gost
Zamisli kanarinca sa dvi glave i da iz svake glave ide pjesma,meni se to ne cini lose nappravit jednom ali samo radi jata,ali vise puta ne!
saso78- Broj postova : 771
Registration date : 20.07.2008
milan-pi je napisao/la:Nije poenta da će od brata i sestre izlaziti nakaze već da nikad nećemo biti sigurni šta će izaći. ja imam jednu prostu formulu (ličnu) kojom bez problema mogu da predvidim kakve ću ptice dobiti parenjem. Uspešnost je preko 85%.
kao što Dean kaže ko se igra na ovaj način mora biti rigorozan i odstranjivati sav škart koji se pojavi ali im a to i jednu prednost na ovaj način dobijaju se i mutacije pa upravo tome možemo zahvaliti tolikim vrstama kanarinaca.
Pa Milane podeli formulu sa prijateljima...
hm nisam ni ja ovo shvatio ne dobivaju se tako mutacije, nego se tako hm šta ono...
recimo da uhvatiš grdelina sa crnom glavom i pariš ga sa običnom ženkom ako se radi o spolno vezanoj mutaciji dobiti ćeš ženke sa crnom glavom a muške nosioce...
ali kao što je uglavnom slučaj sa novijim mutacijama koje su recesivne dobiti češ samo nosioce oba spola...i sad vratiš recimo "kćer" pod oca i imaš kombinaciju crnaglava x nosioc što izlazi 50% mutacije 50% nosioci eto nadam se da smo se razumijeli
milane a ako ti sa povratnim parenjem dobivaš neke nove mutacije samo reci
i još nešto...ako znaš nasljedne osobine ptica koje pariš možeš sa 100% točnošću predvidit šta ćeš dobiti (naravno ne i koliko češ ćega dobiti u jednom gnijezdu ali recimo na 100 komada
recimo da uhvatiš grdelina sa crnom glavom i pariš ga sa običnom ženkom ako se radi o spolno vezanoj mutaciji dobiti ćeš ženke sa crnom glavom a muške nosioce...
ali kao što je uglavnom slučaj sa novijim mutacijama koje su recesivne dobiti češ samo nosioce oba spola...i sad vratiš recimo "kćer" pod oca i imaš kombinaciju crnaglava x nosioc što izlazi 50% mutacije 50% nosioci eto nadam se da smo se razumijeli
milane a ako ti sa povratnim parenjem dobivaš neke nove mutacije samo reci
i još nešto...ako znaš nasljedne osobine ptica koje pariš možeš sa 100% točnošću predvidit šta ćeš dobiti (naravno ne i koliko češ ćega dobiti u jednom gnijezdu ali recimo na 100 komada
Ma meni se čini Milane da je jednostavnije pariti mužjaka sa ženkom, pa tog mužjaka sa kćerkom, pa tog mužjaka sa unukom.
Gost- Gost
Ma vama i obiteljskom stablu,sves te me izbunili sa tim!
možda još malo pojašnjenje
ovaj se oblik parenja koristi da bi se od "jedne" ptice dobilo kompletno kvalitetno jato sa stabilnim nasljednim osobinama.
Bitno je napomenuti da se uvijek za parenje sa ocem biraju samo najbolje kćeri od svake majke, svaku pticu sa greškom treba izbacivati iz daljnjeg uzgoja
nakon 3 godine mladi bi trebali imati 75% osobina oca i 25%najboljih osobina majke tog (ili više njih) mladog opet postavljamo na vrh i parimo ga sa tri nove ženke
jako treab biti oprezan kod ubacivanja sviježe krvi...(koja u biti nije ni potrebna jer smo sa ovim parenjima + parenje izmedju polubraće i polusestra dovoljno povećali i proširili jato tako da nema potrebe za ubacivanjem u stabilno i visokoklvalitetno jato novih ptica (koje isto tako mogu biti vrhunske ali njihovi geni nemoraju biti kompatibilni sa genima našeg jata) ili se može desiti da je ptica sasvim slučajno ispala vrhunska ali da baca loše mlade, zato se kod ubacivanja nove krvi u jato obavezno radi proba sa par ženki da se vidi kakvi su rezultati.
Zato se uvijek od jednog uzgajivaća (koi prati linije i pari na ovaj ili sličan način)kupuju i ženke i mužjaci,
glupo je upuštati se u ovaj posao sa lošim pticama i tu nema milosti svaka greška =izbacivanje iz uzgoja
ovaj se oblik parenja koristi da bi se od "jedne" ptice dobilo kompletno kvalitetno jato sa stabilnim nasljednim osobinama.
Bitno je napomenuti da se uvijek za parenje sa ocem biraju samo najbolje kćeri od svake majke, svaku pticu sa greškom treba izbacivati iz daljnjeg uzgoja
nakon 3 godine mladi bi trebali imati 75% osobina oca i 25%najboljih osobina majke tog (ili više njih) mladog opet postavljamo na vrh i parimo ga sa tri nove ženke
jako treab biti oprezan kod ubacivanja sviježe krvi...(koja u biti nije ni potrebna jer smo sa ovim parenjima + parenje izmedju polubraće i polusestra dovoljno povećali i proširili jato tako da nema potrebe za ubacivanjem u stabilno i visokoklvalitetno jato novih ptica (koje isto tako mogu biti vrhunske ali njihovi geni nemoraju biti kompatibilni sa genima našeg jata) ili se može desiti da je ptica sasvim slučajno ispala vrhunska ali da baca loše mlade, zato se kod ubacivanja nove krvi u jato obavezno radi proba sa par ženki da se vidi kakvi su rezultati.
Zato se uvijek od jednog uzgajivaća (koi prati linije i pari na ovaj ili sličan način)kupuju i ženke i mužjaci,
glupo je upuštati se u ovaj posao sa lošim pticama i tu nema milosti svaka greška =izbacivanje iz uzgoja
markoxp je napisao/la:Ma vama i obiteljskom stablu,sves te me izbunili sa tim!
Haha, ti bi radije malo stabalce na rubu livade, pa da mu podšišaš malo vrhove, nego ovo obiteljsko
To ti je samo kako izvući dobre osobine jedne ptice i formirat takvo jato, plan parenja.
Nasmijao si me
Gost- Gost
M arazumijem ja to sve,nego kad malo vise pricas o tome nastane zbunjoza,pa ja bi vise volio mala stabalca,tako da je na svakome po jedan
andiok- Broj postova : 31
Registration date : 17.11.2008
ticar- Moderator
- Broj postova : 2908
slabo se to vidi
saso78- Broj postova : 771
Registration date : 20.07.2008
ticar je napisao/la:slabo se to vidi
Ticar otvori sliku i sve se jasno vidi.
malinois- Broj postova : 1594
Registration date : 19.03.2009
pozdrav.Tema je odlicna.Ako se bavimo uzgojem ptica kojima selektivno trazimo idealnu pjesmu NAILAZIMO NA VELIKI PROBLEM.A to je da zenke koje smo dobili ne mozemo selektirat jel one ne pjevaju.Na primjer od jednog para ptica dobijemo odreden broj mladih,muzjake cujemo i selektiramo.A zenke? PROBLEM.Moramo ih ostavit sve i radit kontrolna parenja da otkrijemo koja ima naj vecu koncetraciju pozitivnih osobina.Bavim se uzgojem kanarinaca malino dosta dugo i iskljucivo radim ptice u srotstvu.Veliki problem kod pjesme je taj sto moramo ici na hiper produkciju da bi uradili bar povrsnu selekciju.Kod kanarinaca boje ,stasa i drugih ptica prilikom selekcije vidimo koje osobine zenka nosi ili bar dio njih a kod pjesme je to puno tezi i mukotrpniji posao.Moje iskustvo je parenje muzjaka sa dvije sestre.pokusat cu objasnit
Parim muzjaka sa 2 sestre
iduce godine parim tog muzjaka sa cerkom a u isto vrijeme parim polu brat i polu sestra
sljedeca godina
kombinacija otac cerka ostavim muzjake
kombinacija polu brat i polu sestra ostavim zenke
sastavljanjem takvih parova velika je koncetracija pozitivnih osobina u pojedinim jedinkama
NARAVNO IMA I SKARTA
iduce godine parim tog muzjaka sa cerkom a u isto vrijeme parim polu brat i polu sestra
sljedeca godina
sastavljanjem takvih parova velika je koncetracija pozitivnih osobina u pojedinim jedinkama
NARAVNO IMA I SKARTA
Fago- Broj postova : 704
Registration date : 16.10.2008
malinois je napisao/la:pozdrav.Tema je odlicna.Ako se bavimo uzgojem ptica kojima selektivno trazimo idealnu pjesmu NAILAZIMO NA VELIKI PROBLEM.A to je da zenke koje smo dobili ne mozemo selektirat jel one ne pjevaju.Na primjer od jednog para ptica dobijemo odreden broj mladih,muzjake cujemo i selektiramo.A zenke? PROBLEM.Moramo ih ostavit sve i radit kontrolna parenja da otkrijemo koja ima naj vecu koncetraciju pozitivnih osobina.Bavim se uzgojem kanarinaca malino dosta dugo i iskljucivo radim ptice u srotstvu.Veliki problem kod pjesme je taj sto moramo ici na hiper produkciju da bi uradili bar povrsnu selekciju.Kod kanarinaca boje ,stasa i drugih ptica prilikom selekcije vidimo koje osobine zenka nosi ili bar dio njih a kod pjesme je to puno tezi i mukotrpniji posao.Moje iskustvo je parenje muzjaka sa dvije sestre.pokusat cu objasnit
sljedeca godina
NARAVNO IMA I SKARTA
Zanimljivo!
Imaš li uginuća u jaju ili deformiranih mladih?
malinois- Broj postova : 1594
Registration date : 19.03.2009
Uginuca u jaju ima uvjek al to ne mora znacit da je krvno srotstvo.Ima vise razloga uginuca u jaju,sem letala i raznih bakterija.deformiranih mladih nisam imao
Fago- Broj postova : 704
Registration date : 16.10.2008
Jesi pario ikad brata i sestru iz istog legla?