Ptice pjevice Europe - European singing finches

Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.
Ptice pjevice Europe - European singing finches

Češljugar, juričica, zelendur, čižak, žutarica, kanarinac-::- European goldfinch, linnet, canary, greenfinch, siskin, serin

+49
bocka
echeberija
patrik
DREZGA
veseljko
emirgrdelin
Milos Stalac
shoei.dm
Vasko-MK
trnar
BOSKO
Vrbanja
kreso
MARIN
krstokljun
Ranko Labovic
čajka
komiza
crv
markozd
Renato.M
ERVINO
aleksandar
sgobin
krepat ma ne molat
dzemal_sa
sestoperac
Dule
refa95
Miljenko
pippo
franeperuzovic
dr.nenad86
Dalibor
klokkende
PESTI
Merlo
ikayke
cevap
malinois
zvrcko sen
seadriver
andiok
Branimir
Fago
xyz
ticar
saso78
Dean
53 posters

genetika pitanja

trnar
    trnar

Broj postova : 102
    Registration date : 16.09.2008

genetika pitanja - Page 15 Empty Re: genetika pitanja

Postaj by trnar sub 22 sij - 17:48

ticar je napisao/la:

neki će biti opali neki ahati s tim da svi koji budu ahati će biti nosioci opala.

Znaci nisu polovo vezani
    ticar
    ticar
    Moderator
    Moderator

Broj postova : 2908
    Registration date : 09.06.2008

Postaj by ticar sub 22 sij - 17:54

trnar je napisao/la:

Znaci nisu polovo vezani

opali nisu spolno vezani već recesivno.
    Vasko-MK
    Vasko-MK

Broj postova : 318
    Registration date : 22.01.2010

genetika pitanja - Page 15 Empty Pozdrav iz Makedonije

Postaj by Vasko-MK uto 31 sij - 16:23

Pozdrav svima. Bilo je u nekoj temi gde je Zvrcko -sen pisao o nasledjuvanju generacijskih osobina, ali nikako je ne mogu pronaci.
    Bilo je pisano kakvi bi se mladi dobili u slucaju parenja dva mladih roditelja, mlada zenka x starijeg muzjaka i mladog muzjaka x starije zenke u smislu polova mladih. Posle toga koje osobine nose mlade ptice dobijene od mladih roditelja ( primer na babu i djedu ) a koje osobine mlade dobijene od starijih roditelja ? Isto me zanima kako mladi kanarinci pjesme, konkretno malinoi nasledjuju pjesmu ? Dali bi recimo mogle imati nasledne osobine svog djeda ili babe ( ako je dobre krvne linije ) i u kom slucaju. Nadam se da ce mi iskusniji odgajivaci i strucnjaci odgovoriti na moja pitanja i ispraviti me ako sam neko pitanje pogresno postavio. Zelim svima puno srece i uspijeha i sezoni 2012g.
    Puno pozdrava iz ledene Makedonije cheers
    refa95
    refa95

Broj postova : 1274
    Registration date : 12.04.2009

Postaj by refa95 uto 31 sij - 17:11

Vasko-MK je napisao/la:Pozdrav svima. Bilo je u nekoj temi gde je Zvrcko -sen pisao o nasledjuvanju generacijskih osobina, ali nikako je ne mogu pronaci.
    Bilo je pisano kakvi bi se mladi dobili u slucaju parenja dva mladih roditelja, mlada zenka x starijeg muzjaka i mladog muzjaka x starije zenke u smislu polova mladih. Posle toga koje osobine nose mlade ptice dobijene od mladih roditelja ( primer na babu i djedu ) a koje osobine mlade dobijene od starijih roditelja ? Isto me zanima kako mladi kanarinci pjesme, konkretno malinoi nasledjuju pjesmu ? Dali bi recimo mogle imati nasledne osobine svog djeda ili babe ( ako je dobre krvne linije ) i u kom slucaju. Nadam se da ce mi iskusniji odgajivaci i strucnjaci odgovoriti na moja pitanja i ispraviti me ako sam neko pitanje pogresno postavio. Zelim svima puno srece i uspijeha i sezoni 2012g.
    Vasko i ja sam citao da ukoliko je mladi muzijak a starija zenka da ce bit vise muskih,i obratno,ali ja tu mogu sa sigornoscu reci da tu nema pravila.Nekad mozes dobit 3 zenek i 1 muzijaka i sve moguce kombinacije npr ako je 4 mlada u gnijezdu.Sto se tice tih "baba i deda"sto spominjes,po meni je logicnije da mladi imaju osobine svojih roditelja cilj je dobivati sto bolje i bolje ptice,a ne vracati na staro kuzis sta ocu da ti kazem:
    Npr imas dvije ptice i njih si upario,dobio si mlade koji imaju osobine svojih roditelja,slabije ili bolje,ako su bolje onda ostavljas te ptice bolje od svojih roditelja,i tako u nedogled,ali ti mozes da paris npr dedu sa unukom ako je deda stvarno dobar,ovo ti govorim za kanarince boje,za pjev ne znam jer se ne razumijem
    Evo ako te interesuje linijski uzgoj malo procitaj,tu imas i BABA i DEDA i sinova i unuka
    http://free-zg.htnet.hr/Davorin_Pticar/pages/linijski_uzgoj_01.html
    http://free-zg.htnet.hr/Davorin_Pticar/pages/linijski_uzgoj_02.html
    http://free-zg.htnet.hr/Davorin_Pticar/pages/linijski_uzgoj_03.html
    Lijepe pozdrav iz ledene ZENICE Very Happy Very Happy Very Happy
    Vasko-MK
    Vasko-MK

Postaj by Vasko-MK uto 31 sij - 17:59

Hvala ti Refa. Pozdrav Very Happy
    crv
    crv

Broj postova : 1816
    Registration date : 02.12.2009

Postaj by crv uto 31 sij - 20:51

Vasko-MK je napisao/la:Pozdrav svima. Bilo je u nekoj temi gde je Zvrcko -sen pisao o nasledjuvanju generacijskih osobina, ali nikako je ne mogu pronaci.

Vasko , sve gore prikazano je ,,Biblija'' selektivnog uzgoja ptica . A selektivni uzgoj po definiciji podrazumijeva nastojanje da podmladak bude kvalitetniji od predaka.
    No to u vrlo maloj mjeri utječe na spol ptica koje očekujemo i nije odgovor na tvoje pitanje.

Vlada među starijim generacijama uvriježeno mišljenje , ja bih rekao predrasuda , da od starijih mužjaka dobivamo više ženskog
    potomstva.Možda se smanjuje postotak oplodnje , ali to nema veze sa spolom.

Diferencijacija spola se odvija tijekom razvoja zametka , paralelno sa razvijanjem unutarnjih organa .
    Mnoga ispitivanja , osobito kod ptica koje nose veči broj jaja , poput porodice kokošica , dokazano je da vanjski faktori u vidu temperature i vlažnosti zraka u ključnom periodu diferencijacije tijekom inkubacije uvjetuju broj jedinki određenoga spola .
    To je dokazano na terenu , kao i namjernim odstupanjima od parametara u inkubatorima , kao i kod kvarova uređaja na inkubatorima .
    Slična osobina poznata je i kod reptila poput krokodila ili kornjača čija su legla u potpunosti prepuštena hiru prirode .Ptice , kao jedini direktni nasljednici izumrlih dinosaura , izgleda da su zadržale neke sličnosti mada su tijeko evolucije naučile (neke više - neke manje ) štititi gnijezdo i regulirati inkubaciju.
    Vasko-MK
    Vasko-MK

Postaj by Vasko-MK uto 31 sij - 23:00

Crv, hvala na odgovoru i objasnjenju.
    Pozdrav Very Happy
    sestoperac
    sestoperac

Broj postova : 896
    Registration date : 07.11.2008

Postaj by sestoperac sri 1 vel - 0:14

refa95 je napisao/la:
    Vasko i ja sam citao da ukoliko je mladi muzijak a starija zenka da ce bit vise muskih,

Pricao mi je Malinois da on tako radi i dobije sve muzijake malinoe What a Face
    pippo
    pippo

Broj postova : 362
    Registration date : 01.09.2009

Postaj by pippo sri 1 vel - 2:10

MUSKO

http://www.rione.it/canarini/lancashire/img/sesso/maschio_uova.jpg
    ______________________________________________________________________________
    ZENKA

http://www.rione.it/canarini/lancashire/img/sesso/femmina_uova.jpg
    ticar
    ticar
    Moderator
    Moderator

Postaj by ticar sri 1 vel - 2:56

na ovaj pippov način sam ja jednom svojoj babi proba izabrati jaja da stavi pod kokoš,a da budu sve kokoške.od 32 jaja falija san za 4.znaći pali ova teorija.
    Vasko-MK
    Vasko-MK

Postaj by Vasko-MK sri 1 vel - 13:01

pippo je napisao/la: MUSKO

http://www.rione.it/canarini/lancashire/img/sesso/maschio_uova.jpg
    ______________________________________________________________________________
    ZENKA

http://www.rione.it/canarini/lancashire/img/sesso/femmina_uova.jpg

Hvala Pippo.

Pozdrav cat
    crv
    crv

Postaj by crv sri 1 vel - 13:25

scratch

Znači da sva umjetna jaja koja imam su muška Very Happy

Šalu na stranu , ali da vidimo na čemu smo :

Konkretno kada se radi o češljugaru , na forumu imamo situaciju da spol razaznajemo več po obliku jaja , zatim po ponašanju mladih u gnijezdu (zgurivanje ili drsko gledanje) , zatim nakon izletanja čupanjem perja sa ramena i na osnovu boje novoniklog perja ... Možda sam neku od metoda preskočio?E , da - obla ili ,,ćoškasta'' glava. Ali unatoč svim tim tehnikama prepoznavanja -činjenica je da za npr. prikazanu sliku ptice jedan dio forumaša tvrdi da je jednoga spola ,a drugi da je suprotnog . Naravno , največi je broj onih suzdržanih koji mudro šute i ,,znaju''. study
    A kanarinci ?
    U Splitu sam od večega poznavaoca od sebe kupio krasnu ženkicu koja će vjerujem uskoro postati tata . sunny

Nedavno sam bio u posjeti jednome starome uzgajivaču koji je odlučio dati mi par svojih ptica .
    Spol je provjeravao sa metalnom šajbicom (podložak za vijak ) vezanom na komadiću lanenog konopčića. Ako metal kruži - ženka . Ako se ljulja pravocrtno - mužjak .
    Naravno da sam se i ja okušao . Very Happy Meni je šajbica pravila osmice . Embarassed
    Vasko-MK
    Vasko-MK

Postaj by Vasko-MK sri 1 vel - 13:35

Ima puno teorija vezanih uz odredjivanje spola kako u ranim tako i u kasnijim fazama, sto iskusniji vec znaju.
    Mene je konkretno vise zanimalo genetski prenosenje pjesme kod malinoa dobijenih od mladih roditelja,
    od roditelja koji su pareni nekoliko sezona, nasledjivanje pjesme po zenskoj liniji ( preko majke )....
    Pozdrav Very Happy
    shoei.dm
    shoei.dm

Broj postova : 21
    Registration date : 23.10.2011

Postaj by shoei.dm ned 11 oľu - 17:59

nesto sam procitao ali da napisem.
    Da parim gardelin x zuta satine(intenzivna)sta bi doslo van? normalni bastardi ili? jer satine je spolno vezana mutacija(barem sam tako procitao)
    ticar
    ticar
    Moderator
    Moderator

Postaj by ticar ned 11 oľu - 20:22

shoei.dm je napisao/la:nesto sam procitao ali da napisem.
    Da parim gardelin x zuta satine(intenzivna)sta bi doslo van? normalni bastardi ili? jer satine je spolno vezana mutacija(barem sam tako procitao)

u toj kombinaciji bi svi bili normalni ali da je muški satinet kanarinac i ženka grdelin onda bi ženke bile u satinetu
    shoei.dm
    shoei.dm

Broj postova : 21
    Registration date : 23.10.2011

Postaj by shoei.dm ned 11 oľu - 22:23

Hvala
    Merlo
    Merlo

Broj postova : 426
    Registration date : 22.08.2008

Postaj by Merlo čet 14 lip - 21:38

Momci iman jedno pitanje u vezi ovih dvoje mladih kanarinaca.Zenka je dobivena iz kombinacije muski crno/crveni mozaik zenka satine crveni mozaik,a muski iz kombinacije muski satine crveni mozaik zenka crno/crveni mozaik.
    [IMG=https://2img.net/r/ihimizer/img151/3978/044zf.jpg][/IMG]

Zanima me sta bi po nasljedjivani tribali mladi bit?
    Merlo
    Merlo

Postaj by Merlo čet 14 lip - 21:43

Ovo je druga kombinacija.Zenka braun kobalt crveni mozaik muski satine crveni mozaik.
    [IMG=https://2img.net/r/ihimizer/img35/7868/045lc.jpg][/IMG]

ticar
    ticar
    Moderator
    Moderator

Postaj by ticar pet 15 lip - 4:55

Merlo je napisao/la:Momci iman jedno pitanje u vezi ovih dvoje mladih kanarinaca.Zenka je dobivena iz kombinacije muski crno/crveni mozaik zenka satine crveni mozaik,a muski iz kombinacije muski satine crveni mozaik zenka crno/crveni mozaik.
    [IMG=https://2img.net/r/ihimizer/img151/3978/044zf.jpg][/IMG]

Zanima me sta bi po nasljedjivani tribali mladi bit?

po ovakvom parenju su ti trebali izlaziti satineti i crni nosioci satineta,u gnijezdu imaš crnog nosioca i koliko ja vidim smeđeg .
    Merlo
    Merlo

Postaj by Merlo pet 15 lip - 20:40

Ovaj smedji i mene muci jer mi nije jasno odakle se pojavio?Ali neka njega samo da bude zenka Very Happy
    Merlo
    Merlo

Postaj by Merlo pet 15 lip - 20:50

Jos jedno pitanje.Zenka i muzjak ahat crveni mozaik ali ova dva mlada tica se meni nekako razlikuju u intezitetu crne boje.Dali je ovo normalna pojava kod mladih tica ?
    [IMG=https://2img.net/r/ihimizer/img189/162/037xb.jpg][/IMG]

Dule
    Dule

Broj postova : 340
    Registration date : 24.03.2009

Postaj by Dule pet 15 lip - 21:59

Mužjaci uvijek imaju tamniji melanin.
    crv
    crv

Postaj by crv sub 16 lip - 0:37

Dule je napisao/la:Mužjaci uvijek imaju tamniji melanin.

Dule , uglavnom - ali ne uvijek.Često se pojavljuju oscilacije u baratanju sa nosiocima. Zato ja govorim , osobito kd majora , da su neke ptice ahatne , a neke ahatnije.
    ticar
    ticar
    Moderator
    Moderator

Postaj by ticar sub 16 lip - 18:26

Merlo je napisao/la:Jos jedno pitanje.Zenka i muzjak ahat crveni mozaik ali ova dva mlada tica se meni nekako razlikuju u intezitetu crne boje.Dali je ovo normalna pojava kod mladih tica ?
    [IMG=https://2img.net/r/ihimizer/img189/162/037xb.jpg][/IMG]

meni se čini da ti roditelji nisu čisti ahati,iako se po slici nemože točno znati čini mi se da imaš ženku ahatnu i mužijaka nosioca nećeg.ali ipak slika je slika.

i kod mene je izaša jedan ahat koji izgleda ko crna tica,jedva čekam da se izmitari da vidim kakav će to stoj biti Very Happy
    Merlo
    Merlo

Postaj by Merlo sub 16 lip - 21:52

Vrag ce ga vise znat ko sta nosi.Spario sam istog muzjaka sa ahatpastel zenkom i dobio sve ahate a ovi na slici su od ahatne zenke .Sad me zenima mozeli ovaj svjetliji bit pastel ili topas jer nisu iste boje ?

Sponsored content

Postaj by Sponsored content

Sada je: ned 24 stu - 6:24.