Ptice pjevice Europe - European singing finches

Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.
Ptice pjevice Europe - European singing finches

Češljugar, juričica, zelendur, čižak, žutarica, kanarinac-::- European goldfinch, linnet, canary, greenfinch, siskin, serin


  nekoliko pitanja u vezi stiglana??

  avatar
  Gost
  Gost

  nekoliko pitanja u vezi stiglana?? Empty nekoliko pitanja u vezi stiglana??

  Postaj by Gost ned 24 sij - 17:00

  pozz od novog clana...ljubitelj sam stiglica...nedavno sam spojio muskarca i zenku za parenje...ali nije sve islo kako valja i oni su poceli da se biju..zbog cega je to rade,i kako da to sprecim???? scratch confused
  avatar
  Gost
  Gost

  nekoliko pitanja u vezi stiglana?? Empty Re: nekoliko pitanja u vezi stiglana??

  Postaj by Gost ned 24 sij - 18:23

  samo molim one koji znaju nesto o parenju stiglica da mi kazu.. silent
  refa95
  refa95

  Broj postova : 1274
  Age : 25
  Location : BiH
  Registration date : 12.04.2009

  nekoliko pitanja u vezi stiglana?? Empty Re: nekoliko pitanja u vezi stiglana??

  Postaj by refa95 ned 24 sij - 19:08

  eo ti jedan kratak ali poucan tekst o parenju i uzgoju stiglica u kavezu


  UZGOJ ŠTIGLICA U KAVEZU

  Štiglic je jedna od ptica koje se našim prostorima najčešće čuvaju u kavezu.Neki ih drže samo zbog pjesme, neki zbog bastardiranja, ali je jako malo onih koji ih razmnožavaju u kavezu.Za razliku od naših, odgajivači u svijetu ih legu već decenijama.Odgojene su i mnoge mutacije, o kojima je bilo riječi u prethodnim brojevima.
  Postavlja se pitanje, zašto razmnožavati štiglice u kavezu?Kao prvo, to je izazov za odgajivače i ljubitelje ovih ptica; drugo, ptice izležene u kavezu su mnogo pogodnije za dalje razmnožavanje i rad od uhvaćenih i treće, takve ptice mnogo više pjevaju u toku godine.
  Ovaj tekst je namijenjen onima koji žele da pokušaju da dobiju mlade od svojih parova.
  Za početak, treba biti siguran u razlikovanje polova ovih ptica.Mužjak štiglica je krupniji, ima crne brkove u korijenu kljuna, rub crvene maske prelazi gornji rub oka i pregib na krilu je crne boje.Ženka je sitnija, crvena maska ne prelazi rub oka, pregib krila je sivo-zelene ili smeđe boje, brkovi su sivobijeli.Ako uzmemo u obzir i pjesmu mužjaka, razlikovanje polova ne bi trebalo da predstavlja veći problem.
  Za parenje treba odabrati ptice koje su već duže kod nas, koje su zdrave, mirne i sa kvalitetnim perjem, koje je znak dobre kondicije.
  U zimskom periodu, ptice držimo zajedno, u volijeri zaštićenoj od atmosferskih uticaja, a već tada se mogu primijetiti znakovi naklonosti kod pojedinih parova.Krajem zime, početkom marta, krećemo sa pripremom za parenje.Prvo odvajamo mužjake u kaveze za parenje (što veće, to bolje) i počinjemo da ih spremamo.Za mužjake to predstavlja zauzimanje teritorije na koju će kasnije doći ženka.Pored sjemenske hrane pojačane konopljom i nigerom, dajemo im dosta zeleniša (maslačak u listu i poluzrelom cvijetu, koji jako stimulativno djeluju u pripremi za parenje), voće, povrće i smjesu sa jajima.Mineralne materije u vidu sipine kosti i pijeska, takođe, moraju da budu pristupačne pticama svo vrijeme.Zeleniš dajemo svaki dan (list i cvijet maslačka naizmjenično), a smjesu sa jajima tri puta nedeljno.Ženkama isto tako dajemo zeleniš, a smjesu sa jajima dva puta nedeljno.Krajem marta spajamo parove i nastavljamo sa pripremom.Početkom aprila, hranu pojačavamo sa klijalim sjemenom nigera i konoplje uz maslačak i smjesu sa jajima, koje dajemo svaki dan. Par puta nedeljno dajemo neki multivitaminski preparat, rastvoren u vodi.Ako je moguće, pticama treba davati lisne vaši i crve brašnare da bi se navikle da ih uzimaju (pošto su važni u ishrani mladih).Lisne vaši je moguće naći na voćkama ili ružama, a ptice ih rado uzimaju.
  Polovinom aprila postavljamo gnijezdo.Koristimo pleteno gnijezdo za kanarince, koje postavljamo u ugao kaveza i kamufliramo ga zelenilom da bi ptice stekle osjećaj sigurnosti ( najbolje je koristiti plastično zelenilo).Od materijala za izgradnju gnijezda pticama ponudimo mahovinu, suvu travu, jutena i kokosova vlakna, vatu, životinjske dlake i slično.
  Sa produžavanjem dnevne svjetlosti, ptice počinju da se interesuju jedna za drugu i za gnijezdo."Ljubljenje" kljunovima je jedan od važnih znakova zainteresovanosti za parenje.Od datog materijala, ptice će napraviti gnijezdo.Sama izgradnja gnijezda može potrajati, ali treba biti strpljiv.Veoma je važno da su ptice na mirnom mjestu, gdje ih ništa ne ometa u udvaranju i izgradnji gnijezda.Kada počne nošenje jaja, posebnu pažnju treba obratiti na ponašanje mužjaka jer su skloni razbijanju jaja, a po potrebi ga treba odvojiti od ženke i puštati ujutru i uveče da bi jaja bila oplođena.U slučaju da odvajamo mužjaka, važno je da ostane u vizuelnom kontaktu sa ženkom, bilo preko pokretne pregrade u kavezu za parenje ili da ga okačimo u drugom kavezu na kavez za parenje.U protivnom, može se desiti da ženka neće da leži na jajima ili da ih razbija.Ako se to desi, jaja treba podmetnuti pod kanarinku da dovrši inkubaciju i othrani mlade.Ženke štiglica nose 4-5 jaja i na njima leže 13-14 dana.
  Ishrana mladih štiglica je slična ishrani mladih kanarinaca, s tim što treba dodavati lisne vaši, mravlja jaja ili crve brašnare (zbog toga je važno da roditelji budu naviknuti da ih uzimaju).Klijalo sjeme, zeleniš i mineralne materije su takođe veoma važni u ovom periodu.Ako želimo da prstenujemo mlade ptice, to treba uraditi u uzrastu od 5-6 dana i nekoliko dana paziti da roditelji ne diraju prstenje.Ako smo mužjaka držali odvojenog, možemo ga vratiti ženki kada prstenujemo mlade, da bi joj pomogao u hranjenju.Mladi štiglici rastu brzo i izleću iz gnijezda ranije u odnosu na kanarince, ali ih roditelji hrane duže (do starosti od mjesec dana, pa i više).
  Ukoliko štiglice razmnožavamo u većoj volijeri, mlade možemo ostaviti sa roditeljima koji se spremaju za novo leglo.Kada ženka legne na nova jaja, mužjak sam nastavlja da hrani mlade dok se potpuno ne osamostale.Mlade koji su se osamostalili odvajamo u poseban kavez ili volijeru.Treba im posvetiti posebnu pažnju, pošto su dosta osjetljivi.Ishrana treba da bude što raznovrsnija, higijena besprijekorna (preporučljivo je postaviti rešetke na dno kaveza da ptice ne dolaze u dodir sa izmetom), a povremeno preventivno davati neki od kokcidiostatika (recimo ESB 30).U starosti od tri mjeseca mlade ptice počinju da se mitare i dobijaju boju odraslih ptica, kada sa sigurnošću možemo razlikovati polove.
  Ovako odgojene ptice su mnogo pitomije, predstavljaju odličan uzgojni materijal za dalje razmnožavanje ili bastardiranje, a takođe je moguće i školovati ih po sistemu opisanom u jednom od prethodnih brojeva.
  Iskustva u razmnožavanju štiglica se mogu primijeniti i na druge vrste naših zeba, pošto su im reproduktivni ciklusi dosta slični.
  refa95
  refa95

  Broj postova : 1274
  Age : 25
  Location : BiH
  Registration date : 12.04.2009

  nekoliko pitanja u vezi stiglana?? Empty Re: nekoliko pitanja u vezi stiglana??

  Postaj by refa95 ned 24 sij - 19:10

  a evo ti jedan tekst o cuvanju,skolovanju i odgoju stiglica

  ŠTIGLIC, ČUVANJE I ODGOJ
  O čuvanju štiglica u kavezu napisani su mnogi tekstovi u različitim časopisima i knjigama. Većina njih je napisana veoma slično, opisuju izgled štiglica i njegov život u prirodi,kažu ponešto o mogućnostima razmnožavanja u kavezu i ukrštanja sa drugim vrstama ptica, i to je uglavnom to. Ali, nešto detaljnije o samom čuvanju, školovanju i odgoju rijetko je dostupno. Zašto? Ne zato što je malo odgajivača i ljubitelja, koji se time bave, već zato što je to područje u kome svi imaju neke svoje tajne. Način čuvanja, odgoja i školovanja štiglica je uglavnom zasnovan na dugogodišnjem iskustvu i ljubomorno čuvanim tajnama, koje je malo koji odgajivač spreman da prenese drugima. Ovaj tekst ima za cilj da razotkrije neke od tih tajni i pomogne mladim odgajivačima i ljubiteljima u njihovom radu sa pticama.
  Sistem držanja i školovanja o kome ovdje pišem potice iz Južne Evrope i poznat je već dugo, ali je o njemu malo pisano. Na početku, treba da kažem da rad počinje od nabavke ptice. Potrebno je da se nabave mlade ptice, bez boje, po mogućnosti što ranije po odvajanju od roditelja. Rad je moguć i sa starijim pticama, koje već imaju boju, bilo da su uhvaćene u prirodi ili nabavljene od odgajivača, ali su tada rezultati slabiji. Gdje nabaviti ptice? Najbolje je ako možemo da ih nabavimo od odgajivača koji razmnožavaju štiglice. Njihova iskustva kažu da su ptice izležene u kavezu pogodnije za školovanje i da pjevaju više od uhvaćenih ptica. Druga opcija je da ih uhvatimo u prirodi u periodu Jul-Avgust. Naravno, za školovanje je potrebno da se nabave mladi mužjaci, posto ženke ne pjevaju ili pjevaju veoma slabo. Polni dimorfizam kod štiglica nije izrazit ni kod odraslih ptica, a kod mladih je još teže odrediti pol. Zato, pri izboru treba uzeti mlade koji su krupniji, sa većim bijelim poljima na repnim perima (kod odgajivača poznatim kao “špiljeri” ili “špigle”). Manje iskusnim ljubiteljima ovo razlikovanje polova moze da predstavlja problem, ali postoje razlike koje mogu da se uoče, pogotovo ako se istovremeno posmatraju mladi oba pola. U kasnijem periodu, kad ptice počnu da se mitare i da dobijaju boje odraslih ptica razlika može jasno da se uoči. Boje mužjaka su intenzivnije, “brkovi” u korijenu kljuna su izrazito crni, crvena maska prelazi polovinu oka i pregib krila je crn. Kod ženki ovaj pregib je sivozelenkast, nekad smeđ, “brkovi” su sive ili sivobijele boje i maska ne prelazi polovinu oka. U periodu kad dobijaju boju mladi mužjaci vec počinju da pjevaju, tako da i po tome možemo da ih razlikujemo od ženki. Ipak, i pored svega, i iskusnim odgajivačima promakne poneka ženka, koja onda može da posluži kao baza za uzgoj u kavezu, koji je poslednjih godina postao aktuelan u svijetu, a i kod nas. Nakon što smo nabavili ptice, smještamo ih u volijeru (što veću, to bolju), po mogućnosti na otvorenom (balkon i slično), i počinjemo sa školovanjem. Što se ishrane tiče, mladim pticama treba da obezbijedimo što raznovrsnija hraniva. Najčešće, osnovu ishrane predstavlja hrana za kanarince uz dodatke nigera, konoplje, suncokreta, salate i raznih vrsta divljeg sjemena koje skupljamo u prirodi. Kod izbora divljeg sjemena treba obratiti pažnju na ishranu ptica u prirodi, odnosno treba posmatrati gdje se zadržavaju i šta jedu ptice u prirodi. Pored sjemenske hrane, treba obezbijediti zeleniš (kupus, salata, list i cvijet maslačka - od njega ptice dobijaju intenzivnu boju), voće i povrće (jabuke, kruške, mrkva, krastavac i slično), animalna hraniva (jajčana hrana, bilo industrijska, bilo pravljena kod kuće), naravno mineralna hraniva (sipina kost, grit, kuhinjska so, drveni ugalj) i pijesak. Takođe, svježa i čista voda za piće i kupanje je obavezna. Mladi štiglici su veoma osjetljivi na abdominalne infekcije, tako da treba obezbijediti maksimalnu higijenu i periodično preventivno davati nešto od lijekova (ESB3 se pokazao kao dosta dobar).
  Za školovanje mogu da se koriste živi učitelji, što je bolje, ili različiti snimci pjesme na CD-ovima ili kasetama. Ovi snimci uglavnom sadrže samo određene dijelove pjesme koju želimo da postignemo. Živi učitelji, jedan ili više njih, su odvojeni od mladih, da ne bi bili ometani u pjesmi, a i zbog toga što su raspjevani štiglici često agresivni prema drugim pticama. Mlade ptice najbolje usvajaju pjesmu rano ujutru i kasno popodne (tada se i štiglici u prirodi najviše raspjevaju), tako da u tom periodu treba puštati CD-ove i kasete, po par sati dnevno. Da bismo umirili ptice u vrijeme “časova”, možemo malo da zamračimo volijeru, ali to nije neophodno. Ako nemamo učitelja ili snimak pjesme, ne treba se brinuti, jer ptice imaju genetski urođenu pjesmu, a školovanje samo pomaže da se taj potencijal ispolji i uobliči. Tokom jeseni ptice se izmitare i počinju da pjevaju punim glasom, kada već mogu da se primijete neke ture u pjesmi. Ali, školovanje traje i dalje. Ptice su za sve ovo vrijeme u volijeri, gdje ostaju tokom jeseni i zime, pa sve do proljeća.
  U proljeće, negdje u periodu druga polovina Aprila-početak Maja (zavisno od vremenskih prilika i spoljne temperature) sada već odrasle ptice se odvajaju pojedinačno u male kaveze. Dimenzije ovih kaveza mogu da budu različite, ali se najviše koriste kavezi dimenzija oko 25x15x20 cm. Kavezi se smještaju u kutije (slično koferima za držanje i školovanje malino kanarinaca) i to tako da se ptice vide. U ovom periodu veoma je važno da se pticama obezbijedi jaka hrana (povećan procenat masnog sjemena, naročito konoplje, klijalo sjeme - najbolje niger i konoplja, jajčana hrana, zeleniš - list i poluzreli cvijet maslačka, obavezno). Nakon par dana, kada se ptice malo smire i naviknu na mali prostor, počinjemo sa treningom. Kako trenirati ptice? Treniramo ih tako što ih vadimo iz kutije i postavljamo tako da se ne vide. Treninzi u početku traju kraće, po 10-15 minuta, a kasnije, kad se kod ptica razvije uslovni refleks, se produžavaju, da bi na kraju trajali oko 1 sat ili i duže. Ovakve treninge ponavljamo nekoliko puta dnevno, najbolje rano ujutru i kasno popodne, kada sunce nije jako. Ptice će u početku biti pomalo stidljive, ali će sa vremenom početi da pjevaju punim glasom. U toku cijelog odgoja, a posebno u ovom periodu, važno je naviknuti ptice na prisustvo ljudi, da bi pjevale i pred njima. Kako treninzi napreduju, ptice pjevaju sve više i sve glasnije, tako da je moguće izvršiti selekciju po željenoj pjesmi. Vrhunac pjesme je moguće prepoznati po tome što vrh kljuna gubi crnu boju i postaje ružičast, ptica stalno ponavlja određene dijelove pjesme i pjeva na druge ptice kada joj ih primaknemo. Ovakvi treninzi traju tokom proljeća i ljeta, sve dok negdje krajem ljeta ptice ne počnu da mijenjaju perje, kada ih smještamo u volijeru i ciklus se ponavlja sledeće sezone. Ovakvim načinom držanja postići ćemo da ptice lijepo izgledaju, da budu zdrave i da žive dugo.
  I, za kraj, važno je reći da štiglic, za razliku od drugih ptica, sa godinama ne slabi sa pjesmom, već naprotiv, kao staro vino, postaje sve bolji i bolji.
  Uz najbolje želje svim ljubiteljima najljepše ptice na svijetu,
  avatar
  Gost
  Gost

  nekoliko pitanja u vezi stiglana?? Empty Re: nekoliko pitanja u vezi stiglana??

  Postaj by Gost ned 24 sij - 20:46

  hvala na ovakvom tekstu....zenka je jedno vreme bila odvojena od njega..Kad sam ih spojio evo vec nekoliko dana se kljuju..a da li mogu da sparim zenku i muskarca od razlicitih uzgajivaca...hvala unapred.....
  ticar
  ticar
  Moderator
  Moderator

  Broj postova : 2908
  Age : 36
  Location : Zadar
  Registration date : 09.06.2008

  nekoliko pitanja u vezi stiglana?? Empty Re: nekoliko pitanja u vezi stiglana??

  Postaj by ticar ned 24 sij - 20:57

  rukometas je napisao/la:hvala na ovakvom tekstu....zenka je jedno vreme bila odvojena od njega..Kad sam ih spojio evo vec nekoliko dana se kljuju..a da li mogu da sparim zenku i muskarca od razlicitih uzgajivaca...hvala unapred.....

  a zašto ne, nekoliko pitanja u vezi stiglana?? Icon_question
  avatar
  Gost
  Gost

  nekoliko pitanja u vezi stiglana?? Empty Re: nekoliko pitanja u vezi stiglana??

  Postaj by Gost ned 24 sij - 21:06

  pa uzeo sam od jednog suseda stiglana koji ima savrsen glas.....kad sam mu dodao zenku poceli su da se kljuju..pa me interesuje:
  1.da li da sacekam jos neko vreme
  2.da li da pokusam sa neku drugu stiglicu
  3.da li da promenim stiglana
  ticar
  ticar
  Moderator
  Moderator

  Broj postova : 2908
  Age : 36
  Location : Zadar
  Registration date : 09.06.2008

  nekoliko pitanja u vezi stiglana?? Empty Re: nekoliko pitanja u vezi stiglana??

  Postaj by ticar ned 24 sij - 21:22

  rukometas je napisao/la:pa uzeo sam od jednog suseda stiglana koji ima savrsen glas.....kad sam mu dodao zenku poceli su da se kljuju..pa me interesuje:
  1.da li da sacekam jos neko vreme
  2.da li da pokusam sa neku drugu stiglicu
  3.da li da promenim stiglana

  pričekaj ti ljeto za parenje grdelina,njima je još rano ako su mladi.
  avatar
  Gost
  Gost

  nekoliko pitanja u vezi stiglana?? Empty Re: nekoliko pitanja u vezi stiglana??

  Postaj by Gost ned 24 sij - 23:31

  iskreno ja bih teo sad da pokusam....pocetnik sam a stiglice cuvam od malena.
  u svakom slucaju hvala
  avatar
  Gost
  Gost

  nekoliko pitanja u vezi stiglana?? Empty Re: nekoliko pitanja u vezi stiglana??

  Postaj by Gost pon 25 sij - 0:26

  Refa, dali je neko ko je pisao tekstove koje si postavio ikada uzgojio i jednog stiglica ?

  Ja sad mogu pisati kako se presadjuje srce i bubreg pa preci na anatomiju,ali nisam to jos radio pa necu da pisem. Cool


  rukometas je napisao/la:iskreno ja bih teo sad da pokusam....pocetnik sam a stiglice cuvam od malena.
  u svakom slucaju hvala

  rukometas, sad nemoze, ti pokusaj i vidices da nemoze, i ovo je iskreno
  avatar
  Gost
  Gost

  nekoliko pitanja u vezi stiglana?? Empty Re: nekoliko pitanja u vezi stiglana??

  Postaj by Gost pon 25 sij - 0:40

  hvala puno...ipak cu sacekati leto..
  refa95
  refa95

  Broj postova : 1274
  Age : 25
  Location : BiH
  Registration date : 12.04.2009

  nekoliko pitanja u vezi stiglana?? Empty Re: nekoliko pitanja u vezi stiglana??

  Postaj by refa95 pon 25 sij - 8:43

  ja sam samo zaljepio teekst koji je rukometas trazio i sam nevidim u cemu je tu problem a ovi tekstovi su iz casopisa za ornitologe"BATUDA"a u batudi pisu samo strucni ljudi koji se profesionalno bave ticarstvom i koji ozbiljno poznaju genetiku i koji imaju iskustva jer su se susretali sa svakojakim problemima a rukometas ako hoce neka radi po svom kako mu volja pa da vidimo dokle ce dogurati
  crv
  crv

  Broj postova : 1816
  Age : 55
  Location : Makarska
  Registration date : 02.12.2009

  nekoliko pitanja u vezi stiglana?? Empty Re: nekoliko pitanja u vezi stiglana??

  Postaj by crv pon 25 sij - 12:09

  Refa ti si OK. Samo se sjeti što piše na dnu Bockinih tekstova.
  many
  many

  Broj postova : 762
  Age : 46
  Location : Čazma
  Registration date : 13.10.2009

  nekoliko pitanja u vezi stiglana?? Empty Re: nekoliko pitanja u vezi stiglana??

  Postaj by many pon 25 sij - 16:07

  moj savjet,očito ti nisu jedno za drugo,to nečeš nikada spariti ako među njima nema kemije.Trebao bi imati više mužjaka da ženka bira po principu dame biraju.Kad vidiš da su ti vezani audio vezom tj da se dozivaju na konju si,tada stavi njega u jednu nju u drugu gajbu jednu do druge i gledaj ako dolaze da se dodiruju kljunovima kroz rešetku na odličnim si putu te tako pusti do prolječa tad ih spoji u večoj volijeri da stvore sami par.

  Vidjet ćeš kako će ona pratiti njega itd uzajamne nježnosti to ti je onda velika mogučnost za uzgoj,dapače ne zaboravi pojačati hranu pred randevu da budu uspaljeni to je super.

  Eumox original hm,presađivanje srca,e pa lud si,he,he lol!
  avatar
  Gost
  Gost

  nekoliko pitanja u vezi stiglana?? Empty Re: nekoliko pitanja u vezi stiglana??

  Postaj by Gost pon 25 sij - 16:30

  refa95 je napisao/la:ja sam samo zaljepio teekst koji je rukometas trazio i sam nevidim u cemu je tu problem a ovi tekstovi su iz casopisa za ornitologe"BATUDA"a u batudi pisu samo strucni ljudi koji se profesionalno bave ticarstvom i koji ozbiljno poznaju genetiku i koji imaju iskustva jer su se susretali sa svakojakim problemima a rukometas ako hoce neka radi po svom kako mu volja pa da vidimo dokle ce dogurati

  nije problem uobste, samo sam mislio da se autor teksta podpisao ili da znas ko je,pa da onda saznamo jos vise, u pticarskom zivotu sam dozivljavao gdje ljudi drze predavanja i pisu duge tekstove od metar dva, a kavezi im prazni , ili ono sta su pricali ili pisali zaborave,pa pitaju "kako sta ide" itd. itd.

  Znam da ti nemas veze sa tekstovima,i da si ih kopirao,nije tu nista lose,i kao sto sam rekao "nije" nikakav problem,bilo bi preciznije da se zna autor,i dali je i on kopirao,prepisao,ili je to iz njegovog prakticnog iskustva. To sto je iz Batude,trebalo bi biti uredu,ali ja da sam pisao za Batudu,podpisao bih se i naglasio dali se radi o teoriji ili praksi. Cool
  many
  many

  Broj postova : 762
  Age : 46
  Location : Čazma
  Registration date : 13.10.2009

  nekoliko pitanja u vezi stiglana?? Empty Re: nekoliko pitanja u vezi stiglana??

  Postaj by many pon 25 sij - 17:05

  pa kako je to moguće pišu a ne prepisuju znači znaju znanje a kavezi im prazni.Ja mislim da ako čovjek nešto zna onda mora uvjek imati pune kaveze da bi to bilo poučno i drugima.Moje mišljenje je ako netko i prepiše text kao ovaj dečko u dobroj namjeri a text je osnovan i ima smisla,onda je ok to prihvatiti i po tome se ravnati bar ako si početnik pa ne prepoznaješ u textu nedostatke ili rupe koje lako popuniš svojim znanjem i iskustvo.Ponavljanje je put do savršenstva izreka je,nikad mi ne škodi ponoviti malo!
  PESTI
  PESTI

  Broj postova : 1419
  Age : 51
  Location : LIPA NAŠA -ZADAR
  Registration date : 11.03.2009

  nekoliko pitanja u vezi stiglana?? Empty Re: nekoliko pitanja u vezi stiglana??

  Postaj by PESTI pon 25 sij - 17:22

  Složio bi se sa obojicom (eumo-many)da je autor više pisao o tudjim iskustvima i o onom rekla-kazala a ništa nije napisao iz svog osobnog iskustva što treba biti ključno kada je rječ o nečemu osjetljivom kao uzgoj grdelina.
  Igra gluhih telefona nije za ozbiljniji uzgoj ali početnici prebrzo ulaze u sve faze u uzgoju (od nabave ptica , njihove loše pripreme ,podmetanja jaja pod kanarince........)

  Doduše neče nijedan tekst naškoditi , može uliti malo samopouzdanja dok ga se ne stekne kroz OSOBNO ISKUSTVO.
  avatar
  Gost
  Gost

  nekoliko pitanja u vezi stiglana?? Empty Re: nekoliko pitanja u vezi stiglana??

  Postaj by Gost pon 25 sij - 18:12

  Bravo PESTI, mislimo na isto.

  many, to je lako moguce, moze se npr. nauciti sve to napamet ko pjesmicu,ali pokusaj primjene svega toga je nesto drugo. Vec sam vise puta govorio,zasto su cijene grdelina ovakve kakve su ? Jel to sto je "lako" napuniti kafeze i cibe , procitas ili naucis tekst napamet i napunis ih ? ... mislim da je tu sve jasno
  refa95
  refa95

  Broj postova : 1274
  Age : 25
  Location : BiH
  Registration date : 12.04.2009

  nekoliko pitanja u vezi stiglana?? Empty Re: nekoliko pitanja u vezi stiglana??

  Postaj by refa95 pon 25 sij - 18:38

  evo sad cu da postavim pravi tekst jer sam u ovim predhodnim tekstovima brisao imena pisaca :

  Đorđe Savić:
  ŠTIGLIC, ČUVANJE I ODGOJ
  O čuvanju štiglica u kavezu napisani su mnogi tekstovi u različitim časopisima i knjigama. Većina njih je napisana veoma slično, opisuju izgled štiglica i njegov život u prirodi,kažu ponešto o mogućnostima razmnožavanja u kavezu i ukrštanja sa drugim vrstama ptica, i to je uglavnom to. Ali, nešto detaljnije o samom čuvanju, školovanju i odgoju rijetko je dostupno. Zašto? Ne zato što je malo odgajivača i ljubitelja, koji se time bave, već zato što je to područje u kome svi imaju neke svoje tajne. Način čuvanja, odgoja i školovanja štiglica je uglavnom zasnovan na dugogodišnjem iskustvu i ljubomorno čuvanim tajnama, koje je malo koji odgajivač spreman da prenese drugima. Ovaj tekst ima za cilj da razotkrije neke od tih tajni i pomogne mladim odgajivačima i ljubiteljima u njihovom radu sa pticama.
  Sistem držanja i školovanja o kome ovdje pišem potice iz Južne Evrope i poznat je već dugo, ali je o njemu malo pisano. Na početku, treba da kažem da rad počinje od nabavke ptice. Potrebno je da se nabave mlade ptice, bez boje, po mogućnosti što ranije po odvajanju od roditelja. Rad je moguć i sa starijim pticama, koje već imaju boju, bilo da su uhvaćene u prirodi ili nabavljene od odgajivača, ali su tada rezultati slabiji. Gdje nabaviti ptice? Najbolje je ako možemo da ih nabavimo od odgajivača koji razmnožavaju štiglice. Njihova iskustva kažu da su ptice izležene u kavezu pogodnije za školovanje i da pjevaju više od uhvaćenih ptica. Druga opcija je da ih uhvatimo u prirodi u periodu Jul-Avgust. Naravno, za školovanje je potrebno da se nabave mladi mužjaci, posto ženke ne pjevaju ili pjevaju veoma slabo. Polni dimorfizam kod štiglica nije izrazit ni kod odraslih ptica, a kod mladih je još teže odrediti pol. Zato, pri izboru treba uzeti mlade koji su krupniji, sa većim bijelim poljima na repnim perima (kod odgajivača poznatim kao “špiljeri” ili “špigle”). Manje iskusnim ljubiteljima ovo razlikovanje polova moze da predstavlja problem, ali postoje razlike koje mogu da se uoče, pogotovo ako se istovremeno posmatraju mladi oba pola. U kasnijem periodu, kad ptice počnu da se mitare i da dobijaju boje odraslih ptica razlika može jasno da se uoči. Boje mužjaka su intenzivnije, “brkovi” u korijenu kljuna su izrazito crni, crvena maska prelazi polovinu oka i pregib krila je crn. Kod ženki ovaj pregib je sivozelenkast, nekad smeđ, “brkovi” su sive ili sivobijele boje i maska ne prelazi polovinu oka. U periodu kad dobijaju boju mladi mužjaci vec počinju da pjevaju, tako da i po tome možemo da ih razlikujemo od ženki. Ipak, i pored svega, i iskusnim odgajivačima promakne poneka ženka, koja onda može da posluži kao baza za uzgoj u kavezu, koji je poslednjih godina postao aktuelan u svijetu, a i kod nas. Nakon što smo nabavili ptice, smještamo ih u volijeru (što veću, to bolju), po mogućnosti na otvorenom (balkon i slično), i počinjemo sa školovanjem. Što se ishrane tiče, mladim pticama treba da obezbijedimo što raznovrsnija hraniva. Najčešće, osnovu ishrane predstavlja hrana za kanarince uz dodatke nigera, konoplje, suncokreta, salate i raznih vrsta divljeg sjemena koje skupljamo u prirodi. Kod izbora divljeg sjemena treba obratiti pažnju na ishranu ptica u prirodi, odnosno treba posmatrati gdje se zadržavaju i šta jedu ptice u prirodi. Pored sjemenske hrane, treba obezbijediti zeleniš (kupus, salata, list i cvijet maslačka - od njega ptice dobijaju intenzivnu boju), voće i povrće (jabuke, kruške, mrkva, krastavac i slično), animalna hraniva (jajčana hrana, bilo industrijska, bilo pravljena kod kuće), naravno mineralna hraniva (sipina kost, grit, kuhinjska so, drveni ugalj) i pijesak. Takođe, svježa i čista voda za piće i kupanje je obavezna. Mladi štiglici su veoma osjetljivi na abdominalne infekcije, tako da treba obezbijediti maksimalnu higijenu i periodično preventivno davati nešto od lijekova (ESB3 se pokazao kao dosta dobar).
  Za školovanje mogu da se koriste živi učitelji, što je bolje, ili različiti snimci pjesme na CD-ovima ili kasetama. Ovi snimci uglavnom sadrže samo određene dijelove pjesme koju želimo da postignemo. Živi učitelji, jedan ili više njih, su odvojeni od mladih, da ne bi bili ometani u pjesmi, a i zbog toga što su raspjevani štiglici često agresivni prema drugim pticama. Mlade ptice najbolje usvajaju pjesmu rano ujutru i kasno popodne (tada se i štiglici u prirodi najviše raspjevaju), tako da u tom periodu treba puštati CD-ove i kasete, po par sati dnevno. Da bismo umirili ptice u vrijeme “časova”, možemo malo da zamračimo volijeru, ali to nije neophodno. Ako nemamo učitelja ili snimak pjesme, ne treba se brinuti, jer ptice imaju genetski urođenu pjesmu, a školovanje samo pomaže da se taj potencijal ispolji i uobliči. Tokom jeseni ptice se izmitare i počinju da pjevaju punim glasom, kada već mogu da se primijete neke ture u pjesmi. Ali, školovanje traje i dalje. Ptice su za sve ovo vrijeme u volijeri, gdje ostaju tokom jeseni i zime, pa sve do proljeća.
  U proljeće, negdje u periodu druga polovina Aprila-početak Maja (zavisno od vremenskih prilika i spoljne temperature) sada već odrasle ptice se odvajaju pojedinačno u male kaveze. Dimenzije ovih kaveza mogu da budu različite, ali se najviše koriste kavezi dimenzija oko 25x15x20 cm. Kavezi se smještaju u kutije (slično koferima za držanje i školovanje malino kanarinaca) i to tako da se ptice vide. U ovom periodu veoma je važno da se pticama obezbijedi jaka hrana (povećan procenat masnog sjemena, naročito konoplje, klijalo sjeme - najbolje niger i konoplja, jajčana hrana, zeleniš - list i poluzreli cvijet maslačka, obavezno). Nakon par dana, kada se ptice malo smire i naviknu na mali prostor, počinjemo sa treningom. Kako trenirati ptice? Treniramo ih tako što ih vadimo iz kutije i postavljamo tako da se ne vide. Treninzi u početku traju kraće, po 10-15 minuta, a kasnije, kad se kod ptica razvije uslovni refleks, se produžavaju, da bi na kraju trajali oko 1 sat ili i duže. Ovakve treninge ponavljamo nekoliko puta dnevno, najbolje rano ujutru i kasno popodne, kada sunce nije jako. Ptice će u početku biti pomalo stidljive, ali će sa vremenom početi da pjevaju punim glasom. U toku cijelog odgoja, a posebno u ovom periodu, važno je naviknuti ptice na prisustvo ljudi, da bi pjevale i pred njima. Kako treninzi napreduju, ptice pjevaju sve više i sve glasnije, tako da je moguće izvršiti selekciju po željenoj pjesmi. Vrhunac pjesme je moguće prepoznati po tome što vrh kljuna gubi crnu boju i postaje ružičast, ptica stalno ponavlja određene dijelove pjesme i pjeva na druge ptice kada joj ih primaknemo. Ovakvi treninzi traju tokom proljeća i ljeta, sve dok negdje krajem ljeta ptice ne počnu da mijenjaju perje, kada ih smještamo u volijeru i ciklus se ponavlja sledeće sezone. Ovakvim načinom držanja postići ćemo da ptice lijepo izgledaju, da budu zdrave i da žive dugo.
  I, za kraj, važno je reći da štiglic, za razliku od drugih ptica, sa godinama ne slabi sa pjesmom, već naprotiv, kao staro vino, postaje sve bolji i bolji.
  Uz najbolje želje svim ljubiteljima najljepše ptice na svijetu,
  Đorđe Savić
  djordjevet@yahoo.com
  refa95
  refa95

  Broj postova : 1274
  Age : 25
  Location : BiH
  Registration date : 12.04.2009

  nekoliko pitanja u vezi stiglana?? Empty Re: nekoliko pitanja u vezi stiglana??

  Postaj by refa95 pon 25 sij - 18:39

  ov stavljam da nebi ja ubuduce bio kriv
  many
  many

  Broj postova : 762
  Age : 46
  Location : Čazma
  Registration date : 13.10.2009

  nekoliko pitanja u vezi stiglana?? Empty Re: nekoliko pitanja u vezi stiglana??

  Postaj by many pon 25 sij - 19:30

  recimo sve što sam ikada pisao ide iz mog iskustva i sve što mislim da znam napišem u jednom dahu jer mi je materija odlično poznata i "leži"mi kao kao kuća koju gradiš i 15 puta ti se sruši a ti svaki puta nešto naučiš i sada ti je na čvrstim temeljima solidno građena,to je znanje koje se gradi,lako je ponavljati treba probati,mislim da to svi znaju koji su započeli uzgoj češljugara teorija je jedno ali praksa e...to je nešto sasvim drugo,druga dimenzija.
  avatar
  Gost
  Gost

  nekoliko pitanja u vezi stiglana?? Empty Re: nekoliko pitanja u vezi stiglana??

  Postaj by Gost pon 25 sij - 19:36

  Refa juniore, ma niko tebi nije rekao da si ti nesto kriv,ako procitas malo bolje o cemu smo pisali shvatices, u svakom slucaju hvala na informacijama. Sad bar imamo nesto,a ako se nevaram covjek koji se podpisao na tekst je korisnik ovog foruma,i u predstavljanju na Forumu napisao je da trenutno "ne leze nista" , to sam upravo vidio. Dali je ikada izlegao ili ce poceti,u to netreba ulaziti mada bi ovo prvo bilo zanimljivije ako bi isli na tezinu cijelog teksta, u svakom slucaju svaka mu cast na ulozenom trudu i radu na ovom tekstu ali bojim se da sam u pravu u onom sto sam u predhodnim postovima napisao.
  DjordjeVet
  DjordjeVet

  Broj postova : 448
  Age : 40
  Location : Banjaluka
  Registration date : 11.06.2008

  nekoliko pitanja u vezi stiglana?? Empty Re: nekoliko pitanja u vezi stiglana??

  Postaj by DjordjeVet sub 30 sij - 23:49

  EUMOx je napisao/la:Refa, dali je neko ko je pisao tekstove koje si postavio ikada uzgojio i jednog stiglica ?

  EumoX, ja sam pisao te tekstove, da...nesto je iz licnog iskustva, nesto iz onog sto sam vidio i procitao i sam dokucio...
  i smatram da je i los tekst bolji od nenapisanog...

  ima ljudi koji su o skolovanju i uzgoju zaboravili vise nego sto cu ja ikada znati, ali oni nisu napisali ni reda i svoje znanje su krili...pa od toga nema nista....
  ja sam napisao ono sto sam znao, da prenesem ono sto znam na one koji ne znaju, da imaju negdje da procitaju ono sto sam ja ucio sam i krao od drugih...to je jedini cilj tekstova...
  ako neko napise bolji, sa zadovoljstvom cu ga procitati i pohvaliti...

  DjordjeVet
  refa95
  refa95

  Broj postova : 1274
  Age : 25
  Location : BiH
  Registration date : 12.04.2009

  nekoliko pitanja u vezi stiglana?? Empty Re: nekoliko pitanja u vezi stiglana??

  Postaj by refa95 sub 30 sij - 23:51

  svaka cast djordje kao sto ti kazes bolje ista nego nista
  malinois
  malinois

  Broj postova : 1594
  Age : 50
  Location : klek
  Registration date : 19.03.2009

  nekoliko pitanja u vezi stiglana?? Empty Re: nekoliko pitanja u vezi stiglana??

  Postaj by malinois ned 31 sij - 0:34

  DjordjeVet je napisao/la:
  EUMOx je napisao/la:Refa, dali je neko ko je pisao tekstove koje si postavio ikada uzgojio i jednog stiglica ?

  EumoX, ja sam pisao te tekstove, da...nesto je iz licnog iskustva, nesto iz onog sto sam vidio i procitao i sam dokucio...
  i smatram da je i los tekst bolji od nenapisanog...

  ima ljudi koji su o skolovanju i uzgoju zaboravili vise nego sto cu ja ikada znati, ali oni nisu napisali ni reda i svoje znanje su krili...pa od toga nema nista....
  ja sam napisao ono sto sam znao, da prenesem ono sto znam na one koji ne znaju, da imaju negdje da procitaju ono sto sam ja ucio sam i krao od drugih...to je jedini cilj tekstova...
  ako neko napise bolji, sa zadovoljstvom cu ga procitati i pohvaliti...

  DjordjeVet

  Djordje ,sve pohvale .

  Sponsored content

  nekoliko pitanja u vezi stiglana?? Empty Re: nekoliko pitanja u vezi stiglana??

  Postaj by Sponsored content


   Sada je: pon 17 svi - 15:12.