Znaš da svaki region ima svoja imena kako za biljke tako i za ptice i ostali životinski svet.
Kod nas za Serinus serinus upotrebljava se reč Štan cajizla ili skračeno Štancer.
P.S. Veno, što se tiče cigančice kažu da je to nešto posebno
Češljugar, juričica, zelendur, čižak, žutarica, kanarinac-::- European goldfinch, linnet, canary, greenfinch, siskin, serin
bocka je napisao/la:Zvrčko,
Unatrag tri godine radim sa štan cajizla X kanarinka (recesivna) i došo sam do F2.
Ove godine planirao sam da produžim da uparim F2 mužjak x satine kanarinka ali kanarije koje sam nabavio pola su izumrle a ostala polovina je "pravo smeče".
Mogu li ove sezone da uparim F1 otac sa F2 čerka i šta bi dobio,( mislim da bi se samo počeo vrtiti u krug.)
Ono što me najviše interesuje kakvi su ovi bastardi kao roditelji mislim na F2 muški i ženski bastardi.
Mada sam neke italijanske članke čitao na internetu medjutim ipak iskustvo je največa stvar.
Pozdrav Seniore i rado očekujem Tvoj odgovor
zvrcko sen je napisao/la:
htio bi ovo najjednostavnije da ti objasnim
divlji mužjak x satine = normalne bastarde nosioci satineta svi mladi bez obzira na spol
Dean je napisao/la:
Seniore, ajde i meni ovo objasni mejketiga
bocka je napisao/la:Ako se sečate ja sam postavio pitanje kakve su roditelji bastardi od štan cajizle, cilj mi je podmetanje tudjih jaja i odgoj mladih.
Što se tiče plodnosti u literaturi sreo sam da ženski bastard je plodan u 10% slučajeva.
Zato uvjek pitam ljude koje imaju iskustva odnosno Patalce a ne Gatalce.
A što se tiče genetike ja sam laik i trudim se osnovne stvari da naučim, moje geslo je da uvjek uz praksu nešto više pročitam kako bi spojio praksu i teoriju.
Marjan R.Srbija je napisao/la:
,, Mogu li ove sezone da uparim F1 otac sa F2 čerka i šta bi dobio,( mislim da bi se samo počeo vrtiti u krug.),,
- Dobio bi veoma interesantne hibride, ali ako imaš sreće da ženski hibrid u ovom slučaju F2 bude plodan! Iz sopstvenog iskustv. I iskustva nekoliko vrhunskih poznavaoca ove problematike saznao sam: U razgovoru sa najvećim poznavaocima hibradizacije sa serinus serinus- žutaricom, tek sada nastaju problemi. Jer kontradiktorno se kod hibrida u generacijama F1, F2, F3,…. i nadalje kod ženki pojavljuje sterilnost, sve do F7, F8 kada se kod ženki polodnost stabilizuje. Kod mužjaka plodnost opada, ali ne u tolikoj meri. Kroz razne prepiske i razgovore sa Franco Monopolijem( iskustvo od 17 godina na ovoj hibradizaciji) i Maurizio Maronijem ( iskustvo od 15 godina na ovoj hibradizaciji, Saznajem da u uzgoju pomenutih hibrida na svakih dvadesetak izleženih ženskih hibrida F3, F4…filijalne generacije, pojavljuje po jedna plodna ženka!
Primer- ženski hibrid iz kombinacije F1 mužjak x F3 ženka iz sopstvenog uzgoja!
,,Ono što me najviše interesuje kakvi su ovi bastardi kao roditelji mislim na F2 muški i ženski bastardi.,,
- Iz sopstvenog iskustva mogu da kažem da su roditelji za primer idealnog para. A pod idealnog para podrazumevam.
Da ženka svija gnezdo perfektno (kao prirodno, da snosi jaja bez ikakvih problema, da leži kao zakovana, odhranjuje mlade ako ima sreće da je plodna svoje ili tuđe, ....
Dok mužjaci pokazuju svojski pravo- brižno očinstvo: Hrani ženku, ne lomi jaja, ne izbacuje mlade, počinje sa hranjenjem mladih od prvog dana nakon izleganja pa sve do osamostaljivanja.......
Ukratko, ponovo ponavljam iz sopstvenog iskustva. Ptice vredne svakog poštovanja!
ticar je napisao/la:evo da malo pokrenemo temu- da li domintno bijeli sa žutom kanarinkom može dati bijelog recesivnog.
crv je napisao/la:
Može ako su oboje nosioci recesivnog.Kod recesivnih mutacija i ženke mogu biti nosioci.
ticar je napisao/la:
a da li recesivni bijeli sa žutom ženkom može dati dominantno bijeloga.
crv je napisao/la:
Ne. Dobiješ sve žute nosioce recesive.
ticar je napisao/la:
jesi siguran 100%.što je bijeli recesivni kanarinac,malo razmisli.
Zašto se u formulu umjesto simbola za žutog ne bi stvaio simbol za dominantno bijelog.Renato.M je napisao/la:
Tičar nisi jasan. Crv je potpuno u pravu svi mladi te konbinacije su žuti nosioci recesivnog.
Žuti cb+/cb+ X Bijeli rec. cb/cb = Mladi svi cb+/cb .
Pozdrav.
pero je napisao/la:
Zašto se u formulu umjesto simbola za žutog ne bi stvaio simbol za dominantno bijelog.
Ajdemo u praksu.
Dominantno bijelog koji potjeće od jednog recesivnog roditelja uparimo ponovo sa recesinim. Osim dominantno bijelih i žutih (svi u genotipu imaju recesivno bijelog), dobiti ćemo i recesivne. Iz ovakve kombinacije je vidljivo da u genotipu može imati kako dominantno bijeli tako i žuti varijetet.
Znamo da je dominantno bijeli heterozigot. U fenotipu vidimo dominantno bijelu pticu koja u genotipu može biti žuta, narađasta ili crvena i na to još može izvršiti utjecaj lipokrom pastel faktor, a dosta od toga možemo isčitati u fenotipu na ogledalcu krila.
Znam da dominantno bijeli ne može biti homozigot. Sad me zanima Zašto se osporava dominantnigen DOMINANTNO BIJELOG u genotipu recesivca?
Iz ove formule od Renata se može isčitati da je recesivno bijeli dvostruko recesivan. OK.Renato.M je napisao/la:
Tičar nisi jasan. Crv je potpuno u pravu svi mladi te konbinacije su žuti nosioci recesivnog.
Žuti cb+/cb+ X Bijeli rec. cb/cb = Mladi svi cb+/cb .
Pozdrav.
Otići ću ih poslikati. Da li će to biti argument?ticar je napisao/la:kažem to jer je jedan tićar od bijelog recesivnog i žute pastel ženke dobio-bijelog dominantnog i pastela.
bijeli recesivni je ptica koja nemoa svojstva da uzima boju pa po mojoj teoriji taj bijeli može da bude genetski i crveni i žuti i mozaični.