+49
bocka
echeberija
patrik
DREZGA
veseljko
emirgrdelin
Milos Stalac
shoei.dm
Vasko-MK
trnar
BOSKO
Vrbanja
kreso
MARIN
krstokljun
Ranko Labovic
čajka
komiza
crv
markozd
Renato.M
ERVINO
aleksandar
sgobin
krepat ma ne molat
dzemal_sa
sestoperac
Dule
refa95
Miljenko
pippo
franeperuzovic
dr.nenad86
Dalibor
klokkende
PESTI
Merlo
ikayke
cevap
malinois
zvrcko sen
seadriver
andiok
Branimir
Fago
xyz
ticar
saso78
Dean
53 posters
genetika pitanja
ikayke- Admin
- Broj postova : 1510
Registration date : 09.09.2008
- Post n°251
Re: genetika pitanja
Hm ...po meni ova zenka je prije izabela nego ahat... a muski ahat...al msilim da bi mogao biti kakav nosic... npr. satineta
Renato.M- Broj postova : 1494
Registration date : 14.12.2009
- Post n°252
He He, Hee Hee, ovo zaista počinje biti interesantno, to moramo pratiti do kraja daj molim te slikaj mlade svakih 5-6 dana.
Poz....
Poz....
markozd- Broj postova : 111
Registration date : 09.02.2010
- Post n°253
je slika roditelja je jako loša ali su oboje dobro ocijenjeni na izložbama ,
Fago- Broj postova : 704
Registration date : 16.10.2008
- Post n°254
Pa ajde da se i ja uključim malo
Očito se radi o ne baš vjernim primjercima iz standarda, da ne kažem lošim. Marko (pozdrav), ocjene nažalost često nisu realan iskaz kvalitete.
Mužjak je po meni ahat i to nositelj neke od mutacija koja ispoljava smeđi eumelanin, pa možda i feomelanin. Ženka je zamuljana s crtežom pa podsjeća na pastela... ali nebi se složio s Deanom - ipak ima previše opalnog faktora na sebi
A naš Šime krije osnovnu činjenicu da se radi o parenju otac x kćer
Dakle ako je crveno oko onda je vjerojatno crveno oko od recesivne mutacije.... pheos, topaz.. ili što ti ga ja znam Ovo je pod uvjetom da ženka nema crveno oko, kako tvrdi Šime. A loš opalni kontras kod ženke me nekako najviše vuče na tu varijantu.
Međutim, postoji mogućnost da se radi i o satenskom ili izabelnom oku. I to je, kako kaze Renato, puno vjerojatnije po statistici gledajući. Opet ova ženka je po meni dosta loša za ahat opalku, pa sam ipak skloniji vjerovati u 1. varijantu, iako manje vjerojatnu...
Sve, što ćemo komentirati su teoretiziranja, a pravu istinu saznati ćemo za par dana kad dobijemo nove, nadam se kvalitetnije slike.
Bravo Šime, konačno jedna tema za koju sam se zakačio
Očito se radi o ne baš vjernim primjercima iz standarda, da ne kažem lošim. Marko (pozdrav), ocjene nažalost često nisu realan iskaz kvalitete.
Mužjak je po meni ahat i to nositelj neke od mutacija koja ispoljava smeđi eumelanin, pa možda i feomelanin. Ženka je zamuljana s crtežom pa podsjeća na pastela... ali nebi se složio s Deanom - ipak ima previše opalnog faktora na sebi
A naš Šime krije osnovnu činjenicu da se radi o parenju otac x kćer
Dakle ako je crveno oko onda je vjerojatno crveno oko od recesivne mutacije.... pheos, topaz.. ili što ti ga ja znam Ovo je pod uvjetom da ženka nema crveno oko, kako tvrdi Šime. A loš opalni kontras kod ženke me nekako najviše vuče na tu varijantu.
Međutim, postoji mogućnost da se radi i o satenskom ili izabelnom oku. I to je, kako kaze Renato, puno vjerojatnije po statistici gledajući. Opet ova ženka je po meni dosta loša za ahat opalku, pa sam ipak skloniji vjerovati u 1. varijantu, iako manje vjerojatnu...
Sve, što ćemo komentirati su teoretiziranja, a pravu istinu saznati ćemo za par dana kad dobijemo nove, nadam se kvalitetnije slike.
Bravo Šime, konačno jedna tema za koju sam se zakačio
ticar- Moderator
- Broj postova : 2908
Registration date : 09.06.2008
- Post n°255
sad znam i ja čije su tice
fago nebi se složio da su oči izabelne jer se vidi da su sigurno crvene.
fago nebi se složio da su oči izabelne jer se vidi da su sigurno crvene.
- Post n°256
dobro Luka naleti do mene ovi dana ,pozdrav Fagi ,tvoj izabelac-nosioc satineta je odličan,pari ka veliki
- Post n°257
markozd je napisao/la:dobro Luka naleti do mene ovi dana ,pozdrav Fagi ,tvoj izabelac-nosioc satineta je odličan,pari ka veliki
to je moja prirodna selekcija
Sa srećom, pozdrav,
- Post n°258
Fago,ne ne kužim,ovaj tvoj tić 151 nema tvoj matični broj prstena ?
'
'
- Post n°259
Luka ,svakačast na fotki ,veliko fala
- Post n°260
markozd je napisao/la:Fago,ne ne kužim,ovaj tvoj tić 151 nema tvoj matični broj prstena ?
Bilo ih je duplo više nego što sam očekivao. Dvije ture, 10 kanarinki, 58 mladih. Tako da je 28 prstena za kanarince posuđeno. Ne brini, ptica je moja
- Post n°261
Fala,eeee da svima krene tako... pozdrav
- Post n°262
Marko tići imaju 10 dana,daj par slika da nastavimo tematiku. pozdrav.
ticar- Moderator
- Post n°263
Renato.M je napisao/la:Marko tići imaju 10 dana,daj par slika da nastavimo tematiku. pozdrav.
a nešto su mu mršavi,skoro ni perija nemaju.
refa95- Broj postova : 1274
Registration date : 12.04.2009
- Post n°264
Eh hajmo malo o tome kako popravljati oblik kod kanarinaca evo na primjer kod mene po meni ahat ima prilicno dobar oblik kao i melanin bocni crtez i crtez na glavi su mu ok.Dok mi zenka topaz ima dobar melanin,bocni crtez i crtez po glavi ali joj nevalja oblik znaci ima spicastu glavu i nije bas pretjerano krupna a posto nisam bio u mogucnosti izbora za ovu zenku uzeo sam nju.E sad me zanima za koliko bi se generacija mogao popraviti oblik njenih potomaka ako se ona radi sa lijepim muzijacima kao sto je ovaj moj ahat.Ja sad mislim da cu dobiti tice koje su nesto izmedu oca i majke mislim i po velicini i po obliku a za melanin nemam brige jer su mi obadvije tice u melaninu tip top.Znaci samo me zanima taj oblik jer bih se stvarno ozbiljno zelio pozabaviti topazima a ako vec hocu da se pozabavim red bi bio i da znam kako doci do zeljenog oblika kod ptica.Melanin sam malo ranije proucavao a i nas mi je predsjednik nesto ukratko pokusao objasniti Ljuca Senad a zaboravi sam ga pitat kako da radim sa oblikom i velicinom.Pa bih zelio da mi malo strucnjaci ako je ikako moguce malo pojasne ovaj odgovor na moje pitanje
- Post n°265
pa imali iko da mi moze odgovoriti
ERVINO- Broj postova : 628
Registration date : 02.12.2009
- Post n°266
Refa jedini pravi način za "popraviti" oblik je isključiti ptice lošeg oblika iz uzgoja,odmah u startu si i sam nezadovoljan oblikom ženke pario istu i kako sada dalje ??????? dvije mlade ženkice sa najboljim oblikom zadrži ostalih se riješi (ako su sve loše nemoj ih više pariti) i vrati ih pod oca i tako dvije tri generacije .....uzgajatelj ne stvara nove gene več nastoji ovladati kombinacijom gena .......pozdrav
- Post n°267
hvala ervino
- Post n°268
Evo jedno pitanje koje nije iz genetike ali danas sam se uvijerio da neki ptičari još neznaju:
Od kojeg dijela jajeta nastaje tić? Od bijelanka ili žumanka?
Stručnjaci nemojte odmah odgovoriti, pitanje je za početnike ali bogme neznaju niti neki malo stariji "PTIČARI"
Pozdrav.
Od kojeg dijela jajeta nastaje tić? Od bijelanka ili žumanka?
Stručnjaci nemojte odmah odgovoriti, pitanje je za početnike ali bogme neznaju niti neki malo stariji "PTIČARI"
Pozdrav.
- Post n°269
pa valjda je od bjelanka a hrani se zumankom jeli tako
Zadnja promjena: refa95; sri 24 vel - 22:05; ukupno mijenjano 1 put.
- Post n°270
klimni glavom ako je tako
- Post n°271
- Post n°272
pa jeli ili nije
- Post n°273
Pre rano je otkriti ,strpi se malo!
- Post n°274
ok posalji mi pm molim te da znam sad me ubi ovo iscekivanje
ticar- Moderator
- Post n°275
refa95 je napisao/la:ok posalji mi pm molim te da znam sad me ubi ovo iscekivanje
ne nastaje ni od jednog ni od drugog.