Ptice pjevice Europe - European singing finches

Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.
Ptice pjevice Europe - European singing finches

Češljugar, juričica, zelendur, čižak, žutarica, kanarinac-::- European goldfinch, linnet, canary, greenfinch, siskin, serin

+9
Renato.M
zmajcom
Dule
crv
vasa_vr
refa95
ikayke
malinois
CUBA
13 posters

TOPAZ KANARINCI

CUBA

Broj postova : 92
    Registration date : 26.04.2009

TOPAZ KANARINCI Empty TOPAZ KANARINCI

Postaj by CUBA sri 6 lis - 10:55

Dragi moji forumaši, pregledavajući ove teme iako ih je puno i nikako ne mogu shvatit kako popratit sve, uočio sam da su otvorene dvije teme o Topazima i da su dosta nekompletne.

Tražeći po kompjuteru nedavno sam našao tekst o Topazima kojeg sam objavio u Barudi 2002 godine, broj 1, stranica 12/13.

Smatram da je sadržaj i danas aktuelan, stoga vam ga stavljam u cijelosti u nadi da će nekim uzgajivačima pomoć u uzgoju ovih ptica.

Tekst treba sagledat u kontekstu nastanka i broju ovih ptica na izložbi u to vrijeme.

TOPAZ KANARINCI

( Batuda 2002 broj 1. stranica 12 / 13 )

Ne tako davno mutacijom je nastala nova vrsta kanarinaca boje, priznata tek 1995. godine na
    svjetskoj izložbi ptica u Udinama (Italija).
    Tada je COM i službeno priznao novu melaninsku mutaciju pod nazivom Topazni kanarinac.

Djelovanjem faktora topaz kanarinci su izgubili dio sposobnosti proizvodnje melanina na pojedinim dijelovima pera. Sve serije topaznih kanarinaca imaju klasičnu lipokromsku boju perja, tamne oči, te kljun i rožnate dijelove boje mesa.
    Prepoznaju se po karakterističnim svijetlim vretencima velikih pera krila i repa, velikoj koncentraciji melanina uzduž vretenca velikih pera, širokim i tipičnim svijetlim obrubom velikog i pokrovnog perja.
    Kod topaza se radi o drugačijoj raspodjeli melanina, nego što je slučaj kod klasičnih melaninskih
    kanarinaca.

Topazni kanarinci su nastali u gnijezdu feo-ino ptica, za koje je poznato da ispoljavaju samo
    feomelanine, a ne iskazuju eumelanine. Topaz ima eumelanine smeđe boje sa sivkastim nahukom, dok je feomelanin smeđe boje, nešto svjetliji nego što je kod klasičnih
    melaninskih kanarinaca.

Već prije je navedeno da topazni kanarinci imaju tamne oči. Međutim, ta tvrdnja se odnosi na odrasle ptice. Topazni kanarinci u gnijezdu prvih desetak dana imaju crvene oči. Nijansa crvene boje ovisi o melaninskoj seriji. Najcrvenije oči su kod rasvijetljenih serija, izabele i ahata. No samim odrastanjem ptice i oko postaje tamnije, tako da kod osamostaljenja oko dobije konačnu tamnu nijansu boje.

Ovu pojavu potrebno je razjasniti. Sve ptice koje ispoljavaju feomelanine i eumelanine imaju tamne oči. Ptice koje ispoljavaju samo jedan od ove dvije vrste melanina imaju crveno oko. Samim tim što topazni kanarinci ispoljavaju smeđe eumelanine sa sivim nahukom ( slabo su naglašeni crni eumelanini ) i smeđe feomelanine, pojavljuje se crveno oko u gnijezdu.
    Nekih uzgajivači tvrde, što je oko intenzivnije crvene boje u gnijezdu mlade ptice će biti atraktivnije. To je i razumljivo, jer te ptice imaju manju količinu sivog nahuka eumelanina tako da je melaninski kontrast neobojenih vretenaca perja veći.
    Nedostatak crnog eumelanina je razlog zbog čega ove ptice imaju kljun, noge i nokte boje mesa,
    kako u crnoj tako i u ostalim serijama.

Topaze nalazimo u svim bojenim skupinama. Međutim, ipak su najatraktivniji u svjetlijim bojama, bijeloj i žutoj, dok crvena boja nepovoljno djeluje na izgled topaznih kanarinaca.

U Hrvatskoj se na izložbama pojavljuje mali broj ovih ptica, koje obično među ostalim kanarincima boje, za posjetioce ne predstavljaju posebnu atrakciju.

Nasljeđivanje kod mutacije topaz je recesivno. Zbog toga kod bastardera za ovu vrstu kanarinaca ne postoji veliki interes, iako smatram da bi križanci od topaz kanarinaca bili atraktivni za izlaganje.

Kao i kod ostalih kanarinaca boje, i ovdje razlikujemo intenzivne, neintenzivne i mozaične kategorije ptica, kao i sve četiri melaninske serije.

Crno-smeđi topazni kanarinac
    Topazna karakteristika utječe da crtež bude antracitne boje. Crtež je sličan klasičnim melaninskim pticama, dok pokrovno perje ima eumelaninske oznake tamno smeđe boje sa svim nahukom na rubovima, tako da djeluje malo zaprljano.
    Feomelaninske oznake su svijetlo smeđe boje. Na ovoj seriji se najbolje ističu sve osnovne karakteristike topaznih kanarinaca.
    Rožnati dijelovi su boje mesa.

Ahatni topazni kanarinac
    Sve melaninske oznake su više reducirane u odnosu na crno-smeđu seriju. Uz crno-smeđu seriju, ptice ahatne serije su jednako atraktivne za uzgoj i takmičenje.

Smeđi topazni kanarinac
    Crtež na leđima i bokovima još je vidljiv. Melanin je jednoliko raspoređen po cijelom tijelu. Rubovi velikih i pokrovnih pera imaju jaču melanizaciju.
    Suprotno od crno-smeđih i ahatih ptica, moraju ostati tipični rubovi topaza, ali dosta slabo izraženi.
    Karakteristike topaza vidljive su, ali ne toliko izražene ni atraktivne kao kod prethodnih serija.

Izabela topaz kanarinac
    Faktor topaza dodan faktoru izabele uzrokuje skoro potpun nedostatak melanina. Odsutnost melanina na perju daje izgled lipokromske ptice.
    Zbog toga su izabelni topazni kanarinci potpuno rasvijetljene svijetlo smeđe ptice, i nisu takmičarske ptice.

Uzgoj topaznih kanarinaca treba ograničiti na crnosmeđu, ahatnu i smeđu seriju.

Postoje tri kombinacije parenja kanarinaca topazne mutacije:
    - topaz x topaz
    - nosilac topaza x topaz
    - nosilac topaza x nosilac topaza

Rezultati sparivanja su identični kao i kod ostalih kanarinaca boje koji imaju recesivnu nasljednu karakteristiku.
    Najbolje topazne ptice se dobiju sparivanjem s nosiocima.
    Zanimljivo je napomenut da sparivanjem ovih ptica sa ostalim poznatim mutacijama nije donijelo ništa posebno u uzgoju, te se to niti ne preporučuje.
    U dosadašnjem uzgoju nije se pokazalo da kod topaznih kanarinaca postoji spolni dimorfizam.

Nadam se da će ove ptice u budućnosti zauzet značajnije mjesto u uzgoju kanarinaca boje u Hrvatskoj, iako njihova pojava kod uzgajivača nije pobudila veći interes.

Ivan Ćubelić
    malinois
    malinois

Broj postova : 1594
    Registration date : 19.03.2009

TOPAZ KANARINCI Empty Re: TOPAZ KANARINCI

Postaj by malinois sri 6 lis - 11:09

Evo par slika da proprate tekst

TOPAZ KANARINCI Topazagata

TOPAZ KANARINCI Topazagata1

TOPAZ KANARINCI Topaz

TOPAZ KANARINCI Topazcrnizutiavorio

CUBA

Postaj by CUBA sri 6 lis - 11:12

Svaka čast još kad bi ih znao ugradit u tekst bio bi to potpun članak.
    malinois
    malinois

Postaj by malinois sri 6 lis - 11:18

CUBA je napisao/la:Svaka čast još kad bi ih znao ugradit u tekst bio bi to potpun članak.

Vidljivo je i ovako .Zanimljivo je da bas malo slika topaza ima na netu ili ih ja ne uspjevam naci .
    malinois
    malinois

Postaj by malinois sri 6 lis - 11:22

Ahat topaz zuti mozaik ,91 bod ,3. na Svjetskom u Piacenza

ikayke
    ikayke
    Admin
    Admin

Broj postova : 1510
    Registration date : 09.09.2008

Postaj by ikayke sri 6 lis - 11:29

TOPAZ KANARINCI 2595622286_small_2 TOPAZ KANARINCI 2550900463_small_1 TOPAZ KANARINCI 2618408806_small_1 TOPAZ KANARINCI 2629540826_small_1
    TOPAZ KANARINCI 2645488658_small_1 TOPAZ KANARINCI 2759874538_1

TOPAZ KANARINCI 2583272539_small_1 TOPAZ KANARINCI 2585363137_small_1
    TOPAZ KANARINCI 2585361745_small_1 TOPAZ KANARINCI 2585356339_small_1TOPAZ KANARINCI 2565330997_small_1 TOPAZ KANARINCI 2380062289_small_1

Ima tona slika po spanjoskim blogovima, forumima i webovima... pozz
    CUBA

Postaj by CUBA sri 6 lis - 11:29

Ja imam dosta svojih iz svog uzgoja ali nisam toliko pismen da ih stavim, ne znam a i ne želim te stvari učit.
    malinois
    malinois

Postaj by malinois sri 6 lis - 11:32

refa95
    refa95

Broj postova : 1274
    Registration date : 12.04.2009

Postaj by refa95 sri 6 lis - 17:26

svaka cast na slikama i drago mi je sto se ova tema pokrenula ajde sad sudije navalite i komentirajte ove slike da vidimo sta ima fali a sta ne
    vasa_vr
    vasa_vr

Broj postova : 354
    Registration date : 08.03.2010

Postaj by vasa_vr sri 6 lis - 20:44

Gospodine "CUBA" veoma dobar tekst i veoma lepo objasnjeno u vezi topaz mutacije.
    Ovakvi tekstovi su potrebni nama mladim odgajivacima, a i sto se tice slika i to podrucje je lepo pokriveno, svaka cast Aco za trud Very Happy

Pozdrav iz Vranja
    refa95
    refa95

Postaj by refa95 sri 6 lis - 21:59

mozeli netko postaviti linkove tih spanskih blogova,foruma i webova
    refa95
    refa95

Postaj by refa95 sri 6 lis - 22:32

TOPAZ KANARINCI Agatatopacioamarillomos.th

vo jos jedna lika topaza
    crv
    crv

Broj postova : 1816
    Registration date : 02.12.2009

Postaj by crv čet 7 lis - 0:10

Meštre Čuba , zanima me , recimo kod ahat mozaika - nosioca topaza , primjećuje li se u fenotipu da je nosilac.Ima li kakav uticaj na crtež odnosno kontrast ?
    Dule
    Dule

Broj postova : 340
    Registration date : 24.03.2009

Postaj by Dule čet 7 lis - 0:25

http://www.fotosdecanarios.com/color.html
    evo jedan link gdje ima fotografija svih tipova kanarinaca.
    CUBA

Postaj by CUBA čet 7 lis - 10:27

Drago mi je da vam se svidio članak i u koliko je nekima poslužio svrsi još mi je draže.

Rafa što se tiče slika koje su popratile tekst sve su dobre dapače neke i predobre i neka ti one budu orjentit u daljnjem uzgoju Topaz kanarinaca.

Gospodinu iz Vranja, što se tiče teksta hvala na komplimentu, ovakvih i sličnih tekstova sam napisao poprilično i ukoliko bude interesa popratit ću i ostale teme.

Što se tiče tišine na forumu ne znam ja jednostavno ne pratim puno tema jer nemam vremena ovdje se može naći puno dobrih stvari i ne znam u čemu je problem te tišine u koliko je ima.

Crve kod svih nosioca imaš popratne nus pojave, kod Topaza su one dosta malo vidljive u fenotipu i nisu problematične.

Problem je u kontroliranju Topaz mutacije u daljnjem uzgoju.

Osnovna svrha rada sa nosiocima je u suštini da se pojačaju neke osobine ( kod Topaza crtež na glavi ), da se genetski poboljšaju neke osobine i što je najvažnije da se smanje genetski degenerativne osobine i bolesti.

Stoga je jedan jako bitan segment u uzgoju ptica, odabir ptice sa kojom će mo radit nosioce.

Moramo vodit računa da su uparene ptice u krvnom srodstvu što dalje, da im se osobine koje želimo u fenotipu ptice poklapaju, da u potomstvo istaknu ili daju nama traženu osobinu.

refa95
    refa95

Postaj by refa95 čet 7 lis - 15:14

drago mi je sto se gospodin cubelic ukljucio u ovakve rasprave a volio bih i da se malo ukljicic u temu ahatni opali i ahatni topazi da stavis par slika iz svog uzgoja koju sliku opala koju sliku normala i da nam malo pricas o njima kao sto si poceo pricati sada o topazima LP
    refa95
    refa95

Postaj by refa95 čet 7 lis - 15:18

TOPAZ KANARINCI Duffou

Uploaded with ImageShack.us

TOPAZ KANARINCI Normalmachotopacio20

Uploaded with ImageShack.us
    refa95
    refa95

Postaj by refa95 čet 7 lis - 15:19

evo jos par slika topaza
    zmajcom
    zmajcom

Broj postova : 85
    Registration date : 17.12.2011

Postaj by zmajcom čet 19 sij - 19:31

zna li tko kakve su cjene topaz kanarinaca i kako se uzgajaju?mislim koliko je teško?!
    Renato.M
    Renato.M

Broj postova : 1494
    Registration date : 14.12.2009

Postaj by Renato.M čet 19 sij - 20:45

zmajcom je napisao/la:zna li tko kakve su cjene topaz kanarinaca i kako se uzgajaju?mislim koliko je teško?!
    Pozdrav!
    Zmajcom da bolje pratiš oglase prodaje našao biš nešto i o ahat topazima crvenim mozaik. Uzgajaju se kao i svaki drugi kanarinci koji su crveni mozaik. Nisu zahtijevni, malo pažnje oko farbanja i malo znanja oko formiranja parova. Treba paziti na kategoriju , kao kod svakog mozaika imamo mušku i žensku liniju. Kad se kupuje ahat topaz najbitnije je paziti da ima dobar melanin ( bogat isprekidan leđni crtež, vidljiv bočni crtež, jasan crtež po glavi ). Ahat topaz nesmije imati feomelanina (za razliku od crnog topaza ).
    Ako te zanimaju ahat topazi crv. moz. imam za prodati još dvije vrhunske ženke i jedno 3-4 solidna muška. Cijenu nađi u oglasu kod prodaja, skoro bagatela!
    zmajcom
    zmajcom

Broj postova : 85
    Registration date : 17.12.2011

Postaj by zmajcom čet 19 sij - 22:22

Pa negledam baš oglase,tu i tamo...nego mi se sviđaju takvi kanarinci,možda se u budućnosti odlučim za nih za sad nemam uvjete jer držim nešto grdelina,kad malo sredim uvjete lako ću te pronaći,lijepa hvala!
    olanik

Broj postova : 76
    Registration date : 15.12.2009

Postaj by olanik uto 28 vel - 21:39

vezano za topaze mogu li se pariti crni topaz i ahat topaz - šta se dobije, i općenito mogu li se topazi drugih podvrsta pariti?
    Dean
    Dean

Broj postova : 1847
    Registration date : 19.08.2008

Postaj by Dean uto 28 vel - 22:19

olanik je napisao/la:vezano za topaze mogu li se pariti crni topaz i ahat topaz - šta se dobije, i općenito mogu li se topazi drugih podvrsta pariti?

sve se može pariti Very Happy Very Happy

ali ne prakticira se medjusobno sprivanje "tamnih" serija (crni i smedji) sa razrijedjenima (ahat i izabela)

kad bi pario crnog topaza sa ahat topazom dobio bi sve crne topaze, mužjake nosioce ahata.

olanik

Broj postova : 76
    Registration date : 15.12.2009

Postaj by olanik sri 29 vel - 0:13

Dean je napisao/la:

sve se može pariti Very Happy Very Happy

ali ne prakticira se medjusobno sprivanje "tamnih" serija (crni i smedji) sa razrijedjenima (ahat i izabela)

kad bi pario crnog topaza sa ahat topazom dobio bi sve crne topaze, mužjake nosioce ahata.

Dobro, to sam shvatio a bi li dobio izložbenu pticu koja se može takmičiti, s obzirom da bi dobio ipak crnu seriju koji su razumljivo nosioci ahata.
    Mozaik
    Mozaik

Broj postova : 134
    Registration date : 24.11.2010

Postaj by Mozaik sri 29 vel - 2:36

Svaka se može takmičiti! Very Happy
    Dobio bi crne topaze koji bi mi imali presvijetle noge i kljun za crni tip ptice i sigurno nebi konkurirale u
    toj klasi.. A opet čuda su moguća! scratch

Sponsored content

Postaj by Sponsored content

Sada je: ned 24 stu - 17:06.