by bocka sub 3 tra - 12:38
Vidim da dosta ste nestrplivi u očekivanju i plodnosti jaja.
Vi koji sada ste sparili ptice ne trebate se žuriti jer siguran sam da nečete iči na takmičenje s tim pticama.
Ja praktikujem da svaka kanarinka odleži svoja jaja i ako su recimo sva mučka, neželim je prekidati kako ne bi se njen bioritam promenio.
Zato ostavljam kanarinka sama da se digne od jaja ako se ništa ne ispili, svako forsiranje iscrpljuje pticu, dobro je imati više parova pa onda kombinirati kako sa jajima tako i sa mladim javrijama.
Evo vam jedan sadačnji primer: Sada jedna kanarinka leži na šest jaja, dok druga kanarinka koja je parim sa štan cajzlom ima snešeno dva jaja koja siguran sam da nisu plodna jer muški nije stigo da je upari.
Sada skoro da se poklapaju dani kod oba dva para, pa sve što se ispili kod kanarinke posle trečeg dana odmah prebacujem ostala jaja kod kanarinke koju bastardiram.
Retko kada kontrolišem jaja jedino u izuzetnim situacijama.
Na kraju da rezimiram: nikad ne žurim i uvek pratim kako se ponašaju ptice, ostavljam na njihov nagon i pratim njihove nasledne osobine.
Sve što nevalja za ovu sezonu u narednoj sezoni nemaju šanse za parenje, bilo da se radi o ženskih ili muških ptica.
Pozdrav Bocka