danijelvr je napisao/la:Moze se tako videti dali je zametak u jajetu ziv i na taj nacin ljuska jajeta ovlaziti i to stoji ali svako vadjenje i diranje jaja iz gnezda nosi izvestan rizik da mozemo polomiti jaja i onda nam je sve to suvisno. Kad sam prvi put izvodio kanarince pre nekih desetak godina i ja to radio i sa tim imam ruzno iskustvo.Iskusni odgaivac nemora jaja vaditi iz gnezda da bi video da su ona oplodjena. Oplodjena jaja se razlikuju i to je vidljivo bez ikakvog uzimanja u ruke. Strpljenje u odgoju je po meni mnogo bitna stavka i netrebamo mi tu nesto dirati jer ako je jaje oplodjeno ptic ce sigurno izaci kad mu dodje vreme,a ako vec zbog nedostatka vlaznosti u prostoriji moramo vlaziti jaja, po meni je bolja metoda da ih sa strane naprskamo nekom malom prskalicom onako u vidu blagog mlaza da samo po koja kapljica vode padne na jaja i to bilo dovoljno. Pozdrav...ikayke je napisao/la:Renato... to sa vodom ide na sljedeci nacin... ja to koristim ne za vidjeti dali je jaje oplodjeno nego par dan ili dva prije izlijeganja uzmem casu mlacne vode i potopim jaje unutra...ukoliko je ptica ziva jaje pocne 'plesati', ujedno tim cinom vidis ako je zametak ziv i podignes vlaznost kore kako bi ptica lakse probila ljusku jajeta.
Da li to znači da ćeš mi ti u ovoj drugoj turi znati reći po slikama jaja koja su plodna a koja ne?????