trava je napisao/la: ,postoji sigurno još neki naziv kad ga nađem obavijestit ću vas.
erba cardellina
Češljugar, juričica, zelendur, čižak, žutarica, kanarinac-::- European goldfinch, linnet, canary, greenfinch, siskin, serin
trava je napisao/la: ,postoji sigurno još neki naziv kad ga nađem obavijestit ću vas.
zoranV je napisao/la:Pesti ,da se ja nadovežem na ovo tvoje ,a da ne prenosim i zauzimam mjesto.
Već danim a čitam i šutim,ali ne mogu više ,moram nešto napisati,ne želim nikog provocirati niti zezati,jer svi mi to volimo i držimo,a treba da se družimo,a ne svađamo,ali čim se spomene pjesma ,krenu i svađe.Postavio bi pitanje ljudima koji su usko vezani za STP,jer sam primjetio da se standardi mjenjaju iz dana u dan,a najnovija je iz Sinja,da ŠTA IMA VEZE AKO PTICA NASTAVLJA ,AKO JE DZIJA ISPRAVNA ili još gore PTICA NIJE ZA DRŽANJE AKO IDE PREKO DZIJE.
Pitanje :
Zašto svi ti koji tako tvrde ,imaju u svojim telefonima pjesme grdelina (čak i po 20 različiti) i niti na jednoj grdelin ne nastavlja?
Zašto na tim snimkama grdelin pjeva dziju iz komada,a ne da je lomi i prekida pa poslije sekunde završi?
Dajte nam stavite jednu pjesmu sa telefona u tom pjevu ,pa ćemo onda to komentirati.
Zorane svaka čast za ovaj komentar.
Stvarno , sve po mobitelima čisti grdeini .Kompjuterom očišćeno ili čak dzijada minjana , a stvarnost je drugačija.
Tema je zanimljiva i volio bih da se netko odluči nešto i o tome napisati , naravno sa prijateljskim namjerama .
Poznato nam je stanje u svim našim čibama i vrlo dobro svi znamo da svatko ima nekakav problem i čim problem postoji takve ptice NISU VRHUNSKE.
Isto tako ,svi pričaju o nekim čistim pticama,JA PRVI,a onda svi za mnom,ali čistih ptica NEMA.Ako ptica ima čista pletiva,onda mu ne valja dzija,a ko mu je dzija dobra,onda su pletiva kratka i šporka,ja još nisam čuo kompletnu pticu. I svi mi koji idemo kod nekog slušati ptice,ili ih slušamo na forumu,prvo tražimo greške da se možemo nasladiti ,a tek onda ako je nešto super,kažemo to može proći.Ali bi trebali biti sretni da se čuje i to nešto dobro i da pohvalimo ljude,ako ništa ,bar na trudu.
zoranV je napisao/la:
Pitanje :
Zašto svi ti koji tako tvrde ,imaju u svojim telefonima pjesme grdelina (čak i po 20 različiti) i niti na jednoj grdelin ne nastavlja?
koce je napisao/la:Miljenko je napisao/la:koce je napisao/la:
Iako ja i dalje radim po svoju,možda bi najbolja bila nekakva kombinacija ova dva sistema.E,da,iz mog iskustva prehrana je daleko najvažnija stavka u pravilnom dizanju grdelina.Ne govorim o dizanju za parenje,već o pjevu,što je razlika "nebo i zemlja"
Koce
Od kuda ti ovo Koce, da je pjev grdelina i dizanje na "klasicnu batuda" sasvim nesto drugo od pjeva za parenje. Pjev za parenje isto ima svoje stepene i batuda je vrhunac. Zar nikad nisi cuo grdeline gdi cipaju batude dok im zenke leze na jajima! Ja sam mislio da si ih i malo proucavao, ne samo "prstenovao" mlade???
Aj zivio!
PS: Pitaj Pestija kada grdelin cipa batude! To neces cut u Kalahariju! To sam sto posto siguran!
Najprije da svim splićanima,a pogotovo onima koji se zovu Duje,čestitam najveći splitski dan,a to je Sveti Duje
Sad prijatelju da ti odgovorim,tako sam i ja mislio prije 20 g.i krivo mislio,da bi se učio na vlastitim greškama.Prvo da nešto razjasnimo.Svi moji komentari ovdje
odnose se na grdeline koji nešto vride,ili recimo,na one kojima je Marin dao prolaznu ocjenu.Nikog ne želim uvrijediti,i komentare dajem dobronamjerno,i ne želim da me se krivo shvati.Što razmišljati o prehrani grdelina kojemu zijada zvuči
npr.vrđijuuu,pa da i ima dužine,i da tuče batude,možeš mu davati i "drače",isto će pivat.Kad dižem grdelina za parenje,dajem mu ono(što već svi znaju)jajčanu smjesu(kupovnu ili domaću),razne pupove,insekte,žive brašnene crve,glavice sušaka,vitamine itd.Kod dizanja grdelina za kvalitetu pjesme(zijade),stvar je obrnuta.Moji sadašnji grdelini,trenutno u manjaduri nemaju zrna konoplje,jaja nisu ni okusili,znači maksimalno liđera spiza,koju ču, kad sa digne temperatura,oko 15.06.još smanjiti,hladim ih ali opet do granice da ne bi išli nazad.Cilj je da se NE pokvare u bilo kojem smislu(najčešće zijada),u ovo najkritičnije doba 4-5mj.u doba najvećeg špirita.Jednom je Marin komentirao o problemima grdelina koji krate zijadu i 80 % je u pravu,ali ponekad se ipak može to spriječiti.Za zijade kakve ja volim jaka spiza,šedemekan,debljina,jaja,ne čine nikakvo dobro.Godinama sam to proučavao,npr imao sam mladog grdelina sa prekrasnom lirskom zijadom,da bi mu po mom tadašnjem uvjerenju pomagao,kupio sam multivitamin,dao mu jaja itd,za samo dva dana,zijadu je špicavao na 1 dužine,i tako godinama,dok nisam dokučio neke stvari.Ovo nije pravilo,ali vjerujte da pomaže.
Koce
koce je napisao/la:Boja,Miljenko,boja to se traži,ali to je tema za deset stranica.Svaki grdelin i svako pivanje je za sebe.U jednom jatu naizgled istih tića (isto pivanje),svaki grdelin ima različite potrebe u prehrani,kad ga širit,gdje ga širit,koliko ga širit,s kim ga širit(naći parce),kad pojačat,kad smanjit prehranu.Samo to nitko nitkom ne može pokazat,to uzgajivač sam treba osjetiti,i dati grdelinu što mu treba.U prirodu i očake se nemoj dirat jer tu prehranu nismo i nemožemo dokučit.Postoje pivanja kojima je loša boja zijade dok su zeleni,a kako se dižu (kako ih dižemo)idu naprid sa bojom i dužinom.
Postoje opet pivanje kojemu je boja,dužina i izvedba zijade potpuno ista u topu i posli mode.Hoču reći da nema univerzalnog odgovora,nego da svatko sam mora prepoznati što njegovom grdelinu odgovara.
Koce
PESTI je napisao/la:Malinois , nema nijednog grdelina na slici .Montiraj jednog nedostižnog da svima odgovara.