+9
krnjolac
malinois
MARIN
brabus
many
carduelismo
crv
sale1977v
Santa
13 posters
Novi stanar :)
Gost- Gost
- Post n°1
Novi stanar :)
Santa- Broj postova : 63
Registration date : 05.11.2009
- Post n°3
Re: Novi stanar :)
Turdus pilaris
Lose su slike, ali pretpostavljam da je ta vrsta
Lose su slike, ali pretpostavljam da je ta vrsta
Gost- Gost
- Post n°4
sale1977v- Broj postova : 48
Registration date : 22.04.2009
- Post n°5
jer moze prevod senta sa latinskog na naš jezik
- Post n°7
"Santa"=deda mrazsale1977v je napisao/la:jer moze prevod senta sa latinskog na naš jezik
Moze, u Srpskoj nomenklaturi to je drozd borovnjak, negde je poznat kao drozd branjug, a u Hrvatskoj je drozd bravenjak.
Dolazi svake zime sa severa gde gnezdi u velikom broju, a manji broj parova se gnezdi i na Balkanu.
crv- Broj postova : 1816
Registration date : 02.12.2009
- Post n°8
Momci ivrsno prepoznavanje i determinacija.Čestitam.
sale1977v- Broj postova : 48
Registration date : 22.04.2009
- Post n°9
HVALA NA ODGOVORU SENTA
carduelismo- Broj postova : 94
Registration date : 17.10.2009
- Post n°10
ovdje na sjeveru ih zovu brezin kos,pjesma im je vrlo melodicna ,najjace pjevaju pred svicanje,dosta su agresivne kad imaju mlade, ako se nalazite u blizini njihovih gnijezda ovi kosovi ce da nadlecu iznad vasih glava i pokusace da vas pogode sa izmetom, isto tako se ponasaju kad je neka druga ptica[ svraka ,vrana]ili macka u blizini gnjijezda.
nazalost u jesen se dosta ovih ptica odstrijeli u lovu posebno u italiji gdje vazi kao veliki specijalitet
nazalost u jesen se dosta ovih ptica odstrijeli u lovu posebno u italiji gdje vazi kao veliki specijalitet
Gost- Gost
- Post n°11
Ok,hvala vam na ogovorima.
Da znam nesto o ovom novom stanaru
Kod mene u basti jede samo jabuke koje sam ostavio namerno da izmrznu da imaju sta da jedu ptice kad je mraz kao sto je sada.
Pozdrav
Da znam nesto o ovom novom stanaru
Kod mene u basti jede samo jabuke koje sam ostavio namerno da izmrznu da imaju sta da jedu ptice kad je mraz kao sto je sada.
Pozdrav
many- Broj postova : 762
Registration date : 13.10.2009
- Post n°12
Da bravenjak istina je i da budale talijanske ubijaju ove plemenite ptice,tu kod mene su vabili na zvučnik i gađali a kad sam ja točuo majku vam vašu odmah sam ih stjerao i to imitirajuči druge ubojice lovce tako da sam fučkao poput njih kad su u lovu.Pobjegli glavom bez obzira,ha,ha nek idu mačke žderati,a ne u hrvatskoj drozdove!
brabus- Broj postova : 327
Registration date : 26.09.2009
- Post n°13
da li je netko čuo za pticu po nazivu vinar ili kalandrun, latinski naziv mi nije poznat
jeli moguće da niko nije čuo za ovaj naziv ptice???
jeli moguće da niko nije čuo za ovaj naziv ptice???
- Post n°14
kalandrun, ptica koja oponaša pjev skoro svake druge ptice, povećeg izgleda, nastanjena samo na par lokacija na balkanu, dosta prisutna po vinogradima pa je zbog toga dobila i naziv vinar...stariji naši su je uzgajali i u krletkama, ali toga danas skoro pa nema više. Latinski naziv ptice mi nije poznat kao što sam spomenuo u predhodnom postu, pa zato molim ako netko zna bilo što o toj ptici neka napiše ili ako ima sliku da postavi na forum, bilo bi mi zadovoljstvo vidjeti i pročitati jos nešto o toj ptici...
MARIN- Broj postova : 2096
Registration date : 17.11.2008
- Post n°15
Brabus!
Kalandrun i vinar su različite ptice.Nema veze jedna sa drugom.Vinar je emberiza melanocephala i dosta je česta u Dalmaciji.A kalandrun je jedna vrsta ševe.Točan latinski naziv ne znam.Mislim da je dosta rijetka.Znam da se gnijezdi u okolici Drniša.Lokalni tičari ih uzimaju kao mlade iz gnjezda i uče različitom pjevu.Poznate su po tome da pjav lako prihvačaju.Davno je jedan moj prijatelj imao jednog kojeg jr učio pjevu grdelina.Skinuo ga je 100%,samo daleko jačim glasom.Kao da pjeva grdelin na razglas.Morao ga je dati ,jer su se susjedi bunili radi galame.Naročito noću.
Inače potreban im je kavez sa platnenim krovom ,jer stalno skaču prema gore pa bi inače razbijali glavu.
Kalandrun i vinar su različite ptice.Nema veze jedna sa drugom.Vinar je emberiza melanocephala i dosta je česta u Dalmaciji.A kalandrun je jedna vrsta ševe.Točan latinski naziv ne znam.Mislim da je dosta rijetka.Znam da se gnijezdi u okolici Drniša.Lokalni tičari ih uzimaju kao mlade iz gnjezda i uče različitom pjevu.Poznate su po tome da pjav lako prihvačaju.Davno je jedan moj prijatelj imao jednog kojeg jr učio pjevu grdelina.Skinuo ga je 100%,samo daleko jačim glasom.Kao da pjeva grdelin na razglas.Morao ga je dati ,jer su se susjedi bunili radi galame.Naročito noću.
Inače potreban im je kavez sa platnenim krovom ,jer stalno skaču prema gore pa bi inače razbijali glavu.
- Post n°16
MARIN je napisao/la:Brabus!
hvala Marine, nisam ni sumnjao da će mi na moj post odgovoriti netko od moje generacije
sve informacije koje ste napisali su točne, jer svi tičari sa kojima sam razgovara o kalandrunu znaju isto sve ove podatke o njoj, kao sto si i napisa vrlo rijetka i danas je nitko ne uzgaja...
još da mi je vidjeti sliku od nje
malinois- Broj postova : 1594
Registration date : 19.03.2009
- Post n°17
- Post n°18
malinois,
Emberiza melanocephala, za ovu pticu mi je Marin u predhodnom postu napisao da je to Vinar a ne Kalandrun, pa me sad to zbunilo, ako je ovo ptica sa slike kalandrun?
Emberiza melanocephala, za ovu pticu mi je Marin u predhodnom postu napisao da je to Vinar a ne Kalandrun, pa me sad to zbunilo, ako je ovo ptica sa slike kalandrun?
- Post n°19
brabus je napisao/la:malinois,
pozdrav
Vinar je .Kalanduru neznam latinski naziv da bih nasao sliku
- Post n°20
- Post n°21
Ovo je Melanocorypha calandra-velika seva, dosta je retka. Ja stvarno ne znam ta imena ptica, ali znam sve ptice Evrope kao i latinske, pa ako ima neko sliku ja je mogu prepoznati
krnjolac- Broj postova : 791
Registration date : 16.03.2009
- Post n°22
- Post n°23
santa, e da je slika..bilo bi dobro, nekako bi se iskopala, nema slike ima tona...hahhaa
- Post n°24
Gost- Gost
- Post n°25
Naziv ptice:
Lat: Emberiza melanocephala
Hr Radović Sušić: Crnoglava strnadica
Hr Rucner: Crnoglava strnadica
Eng: Black-headed Bunting
De: Kappenammer
It: Zigolo testanera
Opis ptice:
Gnijezdi u jugoistočnoj Evropi u prilično otvorenom zemljištu s raštrkanim grmovima i drvećem. Mužjak lako prepoznatljiv po crnoj glavi i žutoj ili žućkasto-bijeloj donjoj strani tijela, zajedno s nepostojanjem bijelih repnih oznaka. Zov sličan zovu strnadice žutovoljke, "cheuh" ili "styu" te također vrtnoj strnadici slično škljocanje "plut". Pjesma je sasvim kratka, ima ponešto od očajnog zvonjenja laponskog ostrugaša, "sitt, sut sut suterEE-sut-sute-ray", ali nije tako cilikava.
Lat: Emberiza melanocephala
Hr Radović Sušić: Crnoglava strnadica
Hr Rucner: Crnoglava strnadica
Eng: Black-headed Bunting
De: Kappenammer
It: Zigolo testanera
Opis ptice:
Gnijezdi u jugoistočnoj Evropi u prilično otvorenom zemljištu s raštrkanim grmovima i drvećem. Mužjak lako prepoznatljiv po crnoj glavi i žutoj ili žućkasto-bijeloj donjoj strani tijela, zajedno s nepostojanjem bijelih repnih oznaka. Zov sličan zovu strnadice žutovoljke, "cheuh" ili "styu" te također vrtnoj strnadici slično škljocanje "plut". Pjesma je sasvim kratka, ima ponešto od očajnog zvonjenja laponskog ostrugaša, "sitt, sut sut suterEE-sut-sute-ray", ali nije tako cilikava.