+54
emirgrdelin
relja
seadriver
Ive Labin
mememe
vlado
krepat ma ne molat
damir64
Pardillo
Border
lord189
pavao
emar
NAVI
batke
bizar
matija
koce
zoranV
krstokljun
kreso
grdelin-omiš
Daralin
MilanNish
Drago_Nin
Harzer
Said_the_great
PESTI
Renato.M
zoran ptice pjevice
crv
komiza
Miljenko
evmolp
Carduel
srdjan nis
Rasko
vansal
sestoperac
xyz
Dean
ticar
alann
zvrcko sen
lokaRIn
krnjolac
bocka
MARIN
dr.nenad86
Dalibor
ikayke
saso78
Fago
mipticar
58 posters
Biljke kao hrana i lijek
mipticar- Broj postova : 844
Registration date : 01.05.2009
- Post n°351
Re: Biljke kao hrana i lijek
DIVLJA JAGODA !!
Drago_Nin- Broj postova : 96
Registration date : 25.01.2010
- Post n°352
mipticar je napisao/la:Ovo je samonikla biljka Serratula tinctoria.Obožavaju je češljugari.Onome tko mi da točan hrvatski naziv biljke dajem svoju nagrađenu fotografiju godine.Kažem hrvatski a ne lokalni sa dijelova lijepe naše.Hrvatski naziv je ?
SRPAC
- Post n°353
Štovani moji uzgajivači !!
Eto nemam vam namjere naturati ništa što vi kao uzgajivači nepoznate . Moje su namjere upoznati vas sa biljkama koje možemo susretati u određeno doba godine no nikako naturati , jer određena nekolicina vas nepozna određene biljke , tako da je moj cilj upoznati vas sa ljekovitim biljem ,pa ih prepoznati na mojim fotografijama koje sam snimio isključivo na terenu.Ovo pokazujem vama , kako bi vi uzgajivači vaše ptice prilagodili uvjetima prirode te im vratili imunitet koji su izgubli tjekom dugogodišnjeg uzgoja te lošom prehranom.
Zato pratite temu !!
Eto nemam vam namjere naturati ništa što vi kao uzgajivači nepoznate . Moje su namjere upoznati vas sa biljkama koje možemo susretati u određeno doba godine no nikako naturati , jer određena nekolicina vas nepozna određene biljke , tako da je moj cilj upoznati vas sa ljekovitim biljem ,pa ih prepoznati na mojim fotografijama koje sam snimio isključivo na terenu.Ovo pokazujem vama , kako bi vi uzgajivači vaše ptice prilagodili uvjetima prirode te im vratili imunitet koji su izgubli tjekom dugogodišnjeg uzgoja te lošom prehranom.
Zato pratite temu !!
Gost- Gost
- Post n°354
Miljenko samo naprijed, bez prirodne hrane ništa od uzgoja!
MilanNish- Broj postova : 47
Registration date : 20.05.2009
- Post n°355
Najlepse hvala, samo nastavite ovako
Gost- Gost
- Post n°356
Puno vam hvala na opisima i slikama ,mene zanima valja li zalediti poluzrele glavice maslačka i listove pa ih koristiti kad ih nema za ubrati u prirodi?
- Post n°357
Glavice maslačka da ,no list nikako ne jer nebi bilo nikakve koristi .Naime listove maslačka možemo nači sve do kasno u jesen pa potrebe za zamrzavanje istih nema.
Za zimu možemo sami u teglama posijati sjeme Maslačka te ga friškog imati tjekom cijele zime. Nešto slično kao Božična pšenica .
Osobno sam pobornik sezonskog bilja koje dajem vrlo obilato dok istome sezona ne istekne pa tako nastavljam sa novim.
Za zimu možemo sami u teglama posijati sjeme Maslačka te ga friškog imati tjekom cijele zime. Nešto slično kao Božična pšenica .
Osobno sam pobornik sezonskog bilja koje dajem vrlo obilato dok istome sezona ne istekne pa tako nastavljam sa novim.
Renato.M- Broj postova : 1494
Registration date : 14.12.2009
- Post n°358
Gospodine MiPtičar mnogo mi fali nastavak vaših biljka kao hrana i ljek. Pregledao sam postove 6-7 puta i dosta naučio.Tema je pogledana skoro 11000 puta, pa to valjda nešto znači. Evo ovih dana pticama dajem LISIČIN REP kojega tu u prirodi ima u izobilju a prije nisam imao pojma da valja za ptice.
Pozdrav i očekujem koju novu sliku dobre travice.
Pozdrav i očekujem koju novu sliku dobre travice.
komiza- Broj postova : 955
Registration date : 20.06.2009
- Post n°359
Može li Renato slika Lisićjeg repa ? Ova tema je stvarno super zanimljiva šjor miptićar, puno se može naučit !
Gost- Gost
- Post n°360
Gos.Miptičar svaka čas na dosad obljavljenim slikama raznih trava.
Jako poučna tema,samo tako nastavite i puno vam hvala.Pozdrav iz Pule.
Jako poučna tema,samo tako nastavite i puno vam hvala.Pozdrav iz Pule.
- Post n°361
Post broj 90 ove teme je Lisičji rep. Ptice po cijeli dan čeprkaju po njemu a uvijek izgleda isto,pojedu samo male sijemenke koje su priljubljene za listić onoga što izgleda ko veča sijemenka. Sada su te sijemenke još zelene, mislim da če ih ptice jesti i kasnije kad sazriju. POZ.....komiža je napisao/la:Može li Renato slika Lisićjeg repa ? Ova tema je stvarno super zanimljiva šjor miptićar, puno se može naučit !
- Post n°362
Evo Komiža kako to izgleda. ( lisičiji rep i neki mladci)
- Post n°363
Super Renato,fala na slikama. Ali mi pari da nisam nikad vidio tu biljku ovde po Komiži ili se varam. Obratit ću pažnju kad buden digo po prirodi ! Pozdrav
Daralin- Broj postova : 15
Registration date : 01.04.2010
- Post n°364
- Post n°365
A ovi cvit se kod nas zove konjski rep !
- Post n°366
Ali ja sam prihvatio naziv biljke onako kako MiPtičar naziva tu biljku.
I ja sam tražio tu biljku po Googlu. Pošto znam dobro talijanski tražio sam i pod CODA DI VOLPE, FOXLAIL, ALOPECURUS PRATENSIS ali to je sasvim druga biljka isto jako dobra za ptice.
Svako naše podneblje ima neki drugi naziv za određene biljke i ja to prihvačam, ako gospodin Ptićar tako naziva tu biljku onda je to kod njega tako i to treba prihvatiti.
Gledajuči prvu stranicu te teme i ja sam se čudio kad je pored Maslaćka napisao Radić, kod radića napisao cikorija, a za Kostriž stavio onu visoku biljku neznam ni kako se točno zove. On to tako naziva, vijerovatno i čitav Zagreb i okolica.
islim da oko naziva nesmijemo raditi probleme, zato je stavio prekrasne slikea za pojedine biljke i više slika.
Moramo biti svi zahvalni MiPtičaru i nadati se da nastavi.
Ako niste opazili ta tema je pogledana skoro 11 000 puta!!!!!!!!!!! Pozdrav svim ljubiteljima dobre trave!!!!!
I ja sam tražio tu biljku po Googlu. Pošto znam dobro talijanski tražio sam i pod CODA DI VOLPE, FOXLAIL, ALOPECURUS PRATENSIS ali to je sasvim druga biljka isto jako dobra za ptice.
Svako naše podneblje ima neki drugi naziv za određene biljke i ja to prihvačam, ako gospodin Ptićar tako naziva tu biljku onda je to kod njega tako i to treba prihvatiti.
Gledajuči prvu stranicu te teme i ja sam se čudio kad je pored Maslaćka napisao Radić, kod radića napisao cikorija, a za Kostriž stavio onu visoku biljku neznam ni kako se točno zove. On to tako naziva, vijerovatno i čitav Zagreb i okolica.
islim da oko naziva nesmijemo raditi probleme, zato je stavio prekrasne slikea za pojedine biljke i više slika.
Ako niste opazili ta tema je pogledana skoro 11 000 puta!!!!!!!!!!! Pozdrav svim ljubiteljima dobre trave!!!!!
Daralin- Broj postova : 15
Registration date : 01.04.2010
- Post n°367
Samo da se razumemo, ja nemam nista protivno kako je doticni gospodin tu biljku nazvao, radi se o tome sto ima ljudi koji tu biljkzu pod tim imenom neznaju a hteli bi svojim pticama isto da je daju zato sam i u predhodnom postu zamolio doticnog gospodina da uz to ime na naski doda i latinsko ime i tu onda nece biti problema, bar ja tako mislim
- Post n°368
Pročitaj post br.37 na ovoj temi Daralin. Oli bi ti latinsko ime pomoglo da prije nađeš određenu biljku u prirodi. Renato,ona slika šta je gosp.Miptičar stavio pod Kostriš je točna,ono je stvarno Kostriš. Barem ovde kod nas. A da i ja dam svoj doprinos ovoj superinteresantnoj temi. Često svojim tićima dajem trave koje ne poznam,ali po instinktu mi pari da bi mogla bit dobra ili raznorazne pupove. Nešto jedu,nešto ne. Ali sam primjetio da dosta vole onu biljku šta raste po sikama uz more. Po Dalmaciji je zovu Matar ili Motur,kako di. Ima mesnate listiće. I ljudi je jedu samo šta se stavlja u kvasinu ( ocat ) ko i Kapari. Koliko god da im stavim pojedu je. Pozdrav
- Post n°369
O.K. Komiža u pravu smo svi, o tome sam već pisao
Po meni ovo je Kostriš običan ili lat. Senecio vulgaris
a Vaše je ovo dole ili ti ga na lat. Sonchus oleraceus
evo ti linkovi od jedne i druge biljke pa pogldaj razliku
Senecio vulgaris: http://calphotos.berkeley.edu/cgi/img_query?query_src=photos_index&where-taxon=Senecio+vulgaris
Sonchus oleraceus: http://calphotos.berkeley.edu/cgi/img_query?query_src=photos_index&where-taxon=Sonchus+oleraceus
Po meni ovo je Kostriš običan ili lat. Senecio vulgaris
a Vaše je ovo dole ili ti ga na lat. Sonchus oleraceus
evo ti linkovi od jedne i druge biljke pa pogldaj razliku
Senecio vulgaris: http://calphotos.berkeley.edu/cgi/img_query?query_src=photos_index&where-taxon=Senecio+vulgaris
Sonchus oleraceus: http://calphotos.berkeley.edu/cgi/img_query?query_src=photos_index&where-taxon=Sonchus+oleraceus
- Post n°370
Istina,to je to !
crv- Broj postova : 1816
Registration date : 02.12.2009
- Post n°371
Renato.M je napisao/la:Ali ja sam prihvatio naziv biljke onako kako MiPtičar naziva tu biljku.
E sad mi je puno toga jasnije glede kvalitete izbora mjuze na ludim 70-80. Dijete cvijeća.
Pridružujem se podršci MiPtičaru.Fotografija je univerzalni način komuniciranja i ona riješava dileme oko naziva biljaka.
Usput napominjem da je sezona cvata kantariona ili Gospine trave čiji cvijet kad odleži četrdesetak dana u maslinovu ulju u srednjetamnoj posudi stvara blagotvorni pripravak vrlo koristan kod problema nošenja jaja ukapljivanjem u kloaku i masiranjem abdomena.
grdelin-omiš- Broj postova : 40
Registration date : 04.10.2009
- Post n°372
Pridružujem se podršci MiPtičaru.Fotografija je univerzalni način komuniciranja i ona riješava dileme oko naziva biljaka.
Usput napominjem da je sezona cvata kantariona ili Gospine trave čiji cvijet kad odleži četrdesetak dana u maslinovu ulju u srednjetamnoj posudi stvara blagotvorni pripravak vrlo koristan kod problema nošenja jaja ukapljivanjem u kloaku i masiranjem abdomena.[/quote]
jedan mali ispravak crve gospina trava se bere dok nije potpuno procvala znaci cvijet nalik na pupoljak koji se odvaja i stavlja u maslinovo ulje. nakon 40 dana ulje bi trebalo poprimiti crvenkastu boju ovisi o kolicini gospine trave.
Usput napominjem da je sezona cvata kantariona ili Gospine trave čiji cvijet kad odleži četrdesetak dana u maslinovu ulju u srednjetamnoj posudi stvara blagotvorni pripravak vrlo koristan kod problema nošenja jaja ukapljivanjem u kloaku i masiranjem abdomena.[/quote]
jedan mali ispravak crve gospina trava se bere dok nije potpuno procvala znaci cvijet nalik na pupoljak koji se odvaja i stavlja u maslinovo ulje. nakon 40 dana ulje bi trebalo poprimiti crvenkastu boju ovisi o kolicini gospine trave.
- Post n°373
Eto da razriješimo dileme oko ove dvije potpuno različite biljke .
Ovo što po fotografijama daje Renato M. je kiselica ili po latinski Rumex crispus i evo slike koje smo već i prije pokazali a namjerno ne stavljam lat. naziv , kako bi vas prisilio da sami prema izvornoj fotki zaključite dali je to ili nije to. Bez ljutnje vama malo znači lat. naziv.[img] Uploaded with ImageShack.us[/img]
Ovo što po fotografijama daje Renato M. je kiselica ili po latinski Rumex crispus i evo slike koje smo već i prije pokazali a namjerno ne stavljam lat. naziv , kako bi vas prisilio da sami prema izvornoj fotki zaključite dali je to ili nije to. Bez ljutnje vama malo znači lat. naziv.[img] Uploaded with ImageShack.us[/img]
Dean- Broj postova : 1847
Registration date : 19.08.2008
- Post n°374
Renato.M je napisao/la: Pozdrav svim ljubiteljima dobre trave!!!!!
iiideeeeešššš pa šta dotle je došlo
- Post n°375
Ako još ima pitanja ili pošalica tu sam i pokušavam odgovoriti !