Ptice pjevice Europe - European singing finches

Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.
Ptice pjevice Europe - European singing finches

Češljugar, juričica, zelendur, čižak, žutarica, kanarinac-::- European goldfinch, linnet, canary, greenfinch, siskin, serin

+8
DjordjeVet
ticar
franeperuzovic
Dax BG
ikayke
sestoperac
Dean
dr.nenad86
12 posters

Iskustva sa zenkama Basterda

Gost
    Gost

Iskustva sa zenkama Basterda Empty Iskustva sa zenkama Basterda

Postaj by Gost uto 23 lip - 9:52

zanima me dali je netko od vas pokusavao sinhronizirati lezanje na jajima i odranjivanje mladih sa zenkama basterda stiglic-kanarinac ?

Sa zenkama nemam nikakvog iskustva, a ako neko ima zanimalo bi me statisticki, koliko % zenki prihvati tj. pocne graditi gnjezdo nakon sto joj se ponudi gnjezdo i materijal. Dali je neko pokusavao dati napustene mlade
    ovakvoj zenki i dali je prihvatila mlade ? Svako isustvo je dobro doslo,osim predvidjanja,nagadjanja,proricanja itd.. znaci samo konkretni primjeri.

Zadnja promjena: EUMOx; uto 23 lip - 15:20; ukupno mijenjano 1 put.
    dr.nenad86
    dr.nenad86

Broj postova : 756
    Registration date : 22.04.2009

Iskustva sa zenkama Basterda Empty Re: Iskustva sa zenkama Basterda

Postaj by dr.nenad86 uto 23 lip - 14:48

Evo eumox ja cu ti reci jedno iskustvo, ne moje jer ne gajim bastarde ali mog jednog prijatelja, on otprilike ima oko 20 zenki bastarda stiglic x kanarinka, ove godine ima dosta parova ptica i naravno nece sve zenke cuvati podjednako. On je sa tim zenkamam bastardkama napravio parove sa kanarincima ili divljim pticama, stavio gnezda i dao materijala, skoro sve zenke su odma zavile gnezdo i pocele da leze na podmetnuta jaja, visok procenat zenki hrani mlade i odlicno ih cuvaju...... Kod njega su se bastardke odlicno pokazale.......pozdrav cheers
    Dean
    Dean

Broj postova : 1847
    Registration date : 19.08.2008

Postaj by Dean uto 23 lip - 16:40

imam ti negdje jedan odličan tekst na (talijanskom) baš o uzgoju i pripremanju bastardica u svrhu othranjivanja mladih grdelina, ako te zanima mogu prokopati di mi je to, pa ti postati na mail ili mogu i ovdje kačiti ...uglavnom poanta je da se bastardice drže skupa s grdelinima i sparuju se s grdelinima ...i uglavnom po tom tekstu rezultati su izvrsni...ma ajde baš ču i ja ponoviti gradivo iskopat ču negdje to :-)
    Gost
    Gost

Postaj by Gost uto 23 lip - 18:13

Dean je napisao/la:imam ti negdje jedan odličan tekst na (talijanskom) baš o uzgoju i pripremanju bastardica u svrhu othranjivanja mladih grdelina, ako te zanima mogu prokopati di mi je to, pa ti postati na mail ili mogu i ovdje kačiti ...uglavnom poanta je da se bastardice drže skupa s grdelinima i sparuju se s grdelinima ...i uglavnom po tom tekstu rezultati su izvrsni...ma ajde baš ču i ja ponoviti gradivo iskopat ču negdje to :-)

prikaci, ili ako hoces na mail saljem ti ga na PM, ali mozda je bolje da prikacis jer jos nekog moze zanimati.

Zanimalo me statisticki,imali sa zenkama problema recimo kao sa zenkom stiglica,ili je manje vise kao kanarinka kad vidi gnjezdo i dobije materijal. Neznam sto se mora uobste pariti i imati muzjaka,jedino radi brzeg ucinka i lakse aktivacije hormona ?
    sestoperac
    sestoperac

Broj postova : 896
    Registration date : 07.11.2008

Postaj by sestoperac uto 23 lip - 20:00

ja sam prosle godine pustio jednu bastardicu da radi, ali nisam je uparivao ni sa stiglicem ni kanarincem, bilo je 100% solo.

Podigla je VRHUNSKI gnijezdo stiglica i jednoga bastarda poslije njih.

Ove godine ( do prije 15-tak dana) nije pokazala interesovanje za parenje tako da je vise nemam.
    ikayke
    ikayke
    Admin
    Admin

Broj postova : 1510
    Registration date : 09.09.2008

Postaj by ikayke uto 23 lip - 23:16

Dean je napisao/la:imam ti negdje jedan odličan tekst na (talijanskom) baš o uzgoju i pripremanju bastardica u svrhu othranjivanja mladih grdelina

Cekamo da iskopas... i naravno stavis na forum po mogucnosti na Hrvatskom Smile geek
    Dax BG
    Dax BG

Broj postova : 331
    Registration date : 15.04.2009

Postaj by Dax BG sri 24 lip - 7:05

Imam pozitivno iskustvo sa gore pomenutim, a mora se vrlo pazljivo prici svemu. Pokusavao sam sa svojim licno odgojenim i sa dobijenim od drugih. Moje su bile sa stiglicima u volijeri u vansezoni i odvajane u parovima sa nekima od njih u februaru, htele su lezati i hraniti. One koje sam dobio od drugih, a nisam znao kako su odgajane nisu pokazivale veliko interesovanje ni za parenje ni odgoj. Podmetao sam mlade pod zenku verduna i mislim da ista moze da hrani po 8 mladih stiglica da ne oseti. Ma ljudi, kakva je to masina!
    Gost
    Gost

Postaj by Gost sri 24 lip - 9:47

obzirom da vidim skoro samo pozitivna iskustva, idem ja onda sa jos jednim gnjezdom basterda,pa da vidimo iduce sezone ako zatrebaju, dali ce biti od pomoci. Vec sam bio skeptican,dali je ovo dosad bilo dovoljno i da necu morati pustati zenke u prirodu,sta mi malo teze pada jer ipak mi smo kreatori tih ptica i mora da postoji neka odgovornost.
    Ustvari ove godine mi je to bio glavni cilj,obezbjediti zenke basterda za mogucu pripomoc u vanrednim situacijama.

Deane,kad pronadjes materijal,zakaci da vidimo. Predpostavljam da Talijani uparuju da bi zenka imala podporu muzjaka,i pomoc u hranjenju.
    franeperuzovic
    franeperuzovic

Broj postova : 272
    Registration date : 29.09.2008

Postaj by franeperuzovic sri 24 lip - 11:03

ja sam ove godine mladu bastardu drza sa grdelinom, napravila je gnjezdo i snila 4 jaja, podmetnija sam joj jedno jaje od kanarinaca da vidim oce li odradit kako treba, lezala je ka luda i izlega se kanarin ali ga nije tila hranit pa je krepa.

inace prvo joj je leglo i premlada je pa je dalje nisam gnjavija. provat cu opet dogodine.
    ticar
    ticar
    Moderator
    Moderator

Broj postova : 2908
    Registration date : 09.06.2008

Postaj by ticar sri 24 lip - 13:40

franeperuzovic je napisao/la:ja sam ove godine mladu bastardu drza sa grdelinom, napravila je gnjezdo i snila 4 jaja, podmetnija sam joj jedno jaje od kanarinaca da vidim oce li odradit kako treba, lezala je ka luda i izlega se kanarin ali ga nije tila hranit pa je krepa.

inace prvo joj je leglo i premlada je pa je dalje nisam gnjavija. provat cu opet dogodine.

ni većina kanarinki neće hrani ako je samo 1 mladi u gnijezdu,to je njoj samo propala tura,tj nema volje se mučiti oko 1 kanarinca.

ženke baštarda su odlične za odhranu grdelina i možete je stavit i sa kanarincem da se pari,glavno da joj proradi majčinski instinkt.
    Dean
    Dean

Postaj by Dean sri 24 lip - 18:07

Evo ga tekst nažalost na talijanskom puno mi je za prevoditi - možda jednom prilikom kad bude vremena i volje ...za sada pokušajte se snaći ovako

Avete mai visto un bel cardellino maschio accoppiato con la sua ex mamma adottiva (una balia ibrida femmina di card.maschio x canarina) che allevano costantemente entrambi intere nidiate di cardellini portandoli allo svezzamento con successo? ebbene, io questa esperienza, l'ho già vissuta e ripetuta anche per alcuni anni! Infatti, appena riattiverò il mio allevamento nella mia nuova struttura che sto progettando (ma ci siamo quasi..) mi sono ripromesso che l'unica tecnica di allevamento a balia che adotterò in casi di necessità, sarà proprio lo stesso di cui sopra.
    Vi racconto in breve nel dettaglio di come si svolsero i fatti a suo tempo, con la speranza di dare a qualcuno di voi che leggete, uno stimolo affinchè la adottiate pure.
    Si tratta come dicevo, ma questo è solo il mio parere, della migliore tecnica per l’allevamento a balia dei cardellini. E come già letto più volte un po dappertutto, “in primis”, sulla base anche della mia personale esperienza da me ancora oggi usata, eleggo per eccellenza le ibride femmine di cardellino x canarino. Al momento, non vi ho detto nulla di nuovo, ma adesso vengo al dunque! Circa 5 anni fa mi regalarono una incardellata femmina ardesia, aveva praticamente la maschera, le barre alari e il codione grigio chiaro, esteticamente non diceva praticamente nulla di positivo, ma ai fini parentali si dimostrò veramente eccezionale. Praticamente imbeccava i nidiacei in modo davvero sbalorditivo e lo scoprii non volutamente ma per purissimo caso. Ma fin qui ancora nulla di nuovo!
    Tutto accadde quando in una calda primavera, mi telefonò un mio amico dicendomi che stava per portarmi dei novelli di cardellini che aveva preso (davvero imbecille) da un nido su un albero.
    Io, già sufficientemente preparato in fatto di riproduzione di cardellini e alimentazione ideale da somministrare, mi ero preso l’impegno di allevarli personalmente allo stecco prendendo tutte le dovute accortezze. Dopo circa una settimana di imbecco allo stecco, quando i piccoli appena usciti dal nido, cominciarono a saltellare sul fondo della gabbia e a sostare sui posatoi, in considerazione anche al fatto che sarebbero dovuti crescere senza genitori, decisi di affiancargli alla gabbia o inserire direttamente con loro, un soggetto adulto o anche giovane ma già indipendente, giusto per fare apprendere più velocemente ai giovanissimi cardellini dove e come approvvigionarsi da se, ricevendo da quest’ultimo un buono stimolo ed esempio visivo grazie all’osservazione del medesimo durante il quotidiano. A quei tempi non avevo cardellini singoli perchè erano tutti accoppiati e affiatati con i propri patner, e la stagione cove era appena iniziata, quindi non potevo affiancargli nessuno di questi. Possedevo però la fatidica ibrida ardesia che era libera e sola in un gabbione tutto per se. E fu proprio lei la loro “guida all’indipendenza”! Ma come per miracolo, una mattina, dopo soli 2 o 3 giorni dall’affiancamento delle rispettive gabbie, sentii un cinguettio di gruppo molto energico, acusticamente similare al classico momento dell’imbecco dei novelli. La cosa mi parve piuttosto strana e quindi mi avvicinai silenziosamente al balcone dove custodivo le gabbie sbirciando pian piano. A quel punto restai a bocca aperta quando vidi l’ibrida, che attraverso le sbarre stava praticamente imbeccando i piccoli cardellini. Ero davvero stupito e felicissimo per il solo fatto che avevo trovato chi accudisse i piccoli in mia assenza. Infatti, a portare avanti questa impresa, fummo io, ogni qualvolta ero in casa, e l’eccezionale ibrida, che successivamente alla scoperta inaspettata, inserii subito nella gabbia dei cardellini in modo da permettere fra loro un contatto più diretto. Infatti, l’esito si rivelò al 100% positivo! Dei quattro cardellini, uno, il più piccolo, morì per una questione di “selezione naturale” in quanto risultava più piccolo di taglia e un po più debole degli altri fratelli più grandi; un altro, morì subito dopo la muta per le “solite” crisi post-muta che spesso colpiscono i nostri beniamini; e gli altri due rimasti, forse i più robusti, rispettivamente un maschio e una femmina, superarono brillantemente la muta. Erano due soggetti molto mansueti, in quanto fino al loro svezzamento e anche dopo, ricordo che ci giocavo come due cagnolini facendoli uscire spesso dalla gabbia per farli volare dentro casa e fargli fare anche il bagnetto direttamente dentro il lavandino della cucina. Veramente eccezionali! Ma il bello venne proprio quando cominciarono a dare i primi segni di estro amoroso, mentre erano ancora in volieretta insieme ad altri cardellini del mio piccolo harem. In poche parole, il novello in questione, l’unico maschio dei sopravvissuti, delle cardelline femmine non voleva saperne assolutamente nulla, manifestando palesemente al contrario, un forte interesse per la sua mamma adottiva, cioè l’ibrida ardesia. All’inizio, osservarli mentre si corteggiavano vicendevolmente, mi facevano sorridere, anche perché sapevo bene che dal loro accoppiamento non sarebbe venuto fuori nulla di buono, ma il giorno in cui la loro complicità fu dimostrazione materiale che era invece una “combinazione perfetta” , mi dovetti ricredere. In pratica, usai la mitica coppia “mamma e figlio” come balie per un’altra nidiata di cardellini e anche in quel caso la fortuna mi venne incontro.
    Il maschio incombeva pienamente i suoi doveri di “padre e marito” imbeccando ininterrottamente l’ibrida e i piccoli a loro affidatogli portandoli anche da solo e senza alcun problema allo svezzamento. Da quel giorno, nel mio piccolo allevamento, tengo sempre delle coppie di balie formate da incardellata femmina x cardellino maschio. E attualmente ne possiedo ben tre coppie! Conclusioni,
    dopo questa bella esperienza, porgo a tutti una semplice domanda:
    quale migliore balia al mondo potrebbe essere sostituita ad un esemplare della stessa specie a quella che si intende fare allevare? Io personalmente penso da nessun’altra specie. Ma questa è solo una mia idea!
    Deduco dunque, che la migliore tecnica di allevamento a balia nei riguardi di cardellini, penso sia per ovvi motivi e come già risaputo (mia esperienza compresa lo riconfermerebbe) l’ibrido femmina di cardellino x canarina, ma qualunque sia l’ibrida impiegata, è bene che sia accoppiata e affiatata con un bel maschio cardellino, preferibilmente uno di quelli rustici e mansueti che solitamente impieghiamo per l’ibridazione con le canarine. Oppure fate come ho fatto io seguendo proprio il mio stesso iter dell’ibrida incardellata accoppiata con un giovane maschio cardellino magari allevato proprio da lei nella stagione cove precedente. Se intenderete seguire la seconda mia ipotesi, è bene che il cardellino prescelto, cresca insieme alla sua mamma adottiva e sua futura patner, sin dal suo svezzamento fino al termine della muta. E ancor meglio sarebbe se anche l’ibrida fosse cresciuta con i cardellini in modo che abbia acquisito tutti quei piccoli atteggiamenti e anche il canto similare ai medesimi (i cardellini). Le mie ibride sono proprio così…cantano e si muovono proprio come i cardellini, e vi assicuro che a vederle, è tutta un’altra cosa… la differenza che sia un’ibrida ad allevare i cardellini, quasi si dimentica!!!
    La prossima stagione cove, voglio provare a usare come balia qualche altro tipo di ibrida femmina di cardellino, come per esempio quella ottenuta da cardellino x fanella, o cardellino per cardinalina, o cardellino per lucherina, etc…insomma, un ibrido di cardellino x altro fringillide compatibile soprattutto da un punto di vista alimentare col cardellino, purchè non sia la classica canarina che a mio avviso, è più adatta per ibridarla con i verzellini, verdoni, etc...
    Mi pare inoltre di aver sentito dire che anche l’incardellato maschio, impiegato come balia, spesso risulti essere formidabile, quindi proverò anche quello!
    Qualcuno adesso si starà chiedendo, ma ne vale davvero la pena tutto questo “lavoro” solo per ottenere delle semplici balie? Ebbene, ricordo a tutti che qualsiasi ibrido è sicuramente più robusto e immune agli inconvenienti che spesso capitano in orticoltura, quindi a mio parere le ibride impiegate come balie, sono perfette, in quanto vi potreste ritrovare per 10 o anche più anni, delle ottime balie mantenendole sempre le stesse. Vi pare poco? A me assolutamente no!
    Grazie comunque per l’attenzione, cordiali saluti a tutti!
    DjordjeVet
    DjordjeVet

Broj postova : 448
    Registration date : 11.06.2008

Postaj by DjordjeVet sri 24 lip - 18:14

ja sam ga malo preveo, da bude lakse citati...

Jeste li ikada vidjeli prekrasan muški češljugar zajedno sa svojim bivšim posvojitelj majka (a sestra hybrid female card.maschio Canarina x) vođenja konstantan i cijeli broods od dovođenja Cardellini odvikavanje uspješno? Pa, ovo iskustvo, ja sam živio i ponavlja za nekoliko godina! U stvari, samo riattiverò moj poljodjelstvo u mojoj novoj zgradi I'm planiranju (ali smo tu gotovo ..) sam ponovo samo tehnikom na milost poljodjelstvo da se u slučajevima nužna će biti isti kao i gore.
    Reći će vam ukratko pojedinosti kako se događaji dogodili su se u svoje vrijeme u nadi da se daju neke od vas koji čitaju, poticaj za usvojenom as well.
    To je kao što je rekao:, ali to je samo moje mišljenje, najbolji način za uzgoj na milost i nemilost Cardellini. A koliko puta pročitate malo svugdje, "prije svega", također na osnovu mog ličnog iskustva da li još uvijek koriste za biraju izvrsnosti hybrid female češljugar x kanarinka. Trenutno, nisam rekao ništa novo, ali sada sam došao do točke! Otprilike 5 godina sam dala incardellata žensko škriljevca, imali gotovo maska, krila barovi i svijetlo sivo codione, a ne estetski rekao gotovo ništa pozitivno, ali se pokazalo zaista iznimnog roditeljski. Praktično imbeccava je uistinu zadivljujući nidiacei tako i ja otkrio ne namjerno nego čisto slučajno. Ali do sada još ništa!
    Sve se dogodilo kada je u vreloj proljeće, ja telefonom moj prijatelj rekavši da je o poduzeo novosti od kojih je Cardellini (slaboumnik zapravo) iz gnijezda na stablu.
    Ja već dovoljno pripremljena u smislu reprodukcije i hranjenja Cardellini idealan biti pod upravom, imao sam preuzela obvezu da ih osobno pasmine držati uzimajući sve zbog njege. Nakon otprilike tjedan dana imbecco na stick, kada su djeca jednostavno napustili gnijezdo, počela poskakivati na dnu u kavez i stajati na perches u obzir da je trebalo da rastu bez roditelja, odlučio je ući u kavez ili izravno s njih, odrastao ili mladi, ali već samostalna, a zatim učinite učiti brže do mjesta gdje mladi Cardellini i potrepštine koje kao da su primili dobar primjer i poticaj kroz vizualne promatranje isto vrijeme novinama. U to vrijeme sam imao Cardellini pojedince jer su svi zajedno i zajedno sa svojim partnerima, te uvali sezona je upravo počela, pa nisam mogla pratiti svaku od njih. Ali su imali sudbonosni hibridni škriljevca koja je slobodna i sama u kavezno sve do samog. To joj je bio njihov "Vodič za nezavisnost"! Ali, kao što je čudo, jednog jutra, nakon samo 2 ili 3 dana dall'affiancamento njihovih kaveza, začujem cvrkutav je vrlo energična grupi, akustično slični klasični trenutak dell'imbecco mladi. Što činiti se meni prilično čudno, pa sam tiho prilazi balkonu gdje kaveza čuvano zavirite sporije. U tome trenutku restai u zapanjenost kad sam vidio je hibridna, što znači da je bila praktički imbeccando barova mali Cardellini. Bila sam jako iznenađena i oduševljena sam činjenicom da sam pronašao tko accudisse mali u mojoj odsutnosti. U stvari, prema ovom nastojati, bili smo mi, kad sam bio doma, a preostali hibridni, jer je neočekivano otkriće, odmah stavljen u kavez od Cardellini dopustiti kontakt sa jednom drugom više direktno. Dapače, ishod pokazao se 100% pozitivan! Cardellini od četiri, jedan, najmlađi, umro je kao pitanje "prirodne selekcije", jer to je bio manji u veličini i malo slabiji u ostalim većim braća i jedan je umro ubrzo nakon moulting na "običan" post-kriza utjecati na promjene koje su često naše kućne ljubimce, a druge dvije su ostali možda najviše robustan, respektivno, muško i žensko, uspješno overcame se wetsuit. Dva predmeta su vrlo nježni, jer dok su od sise odbijeno, pa čak i poslije, sjećam se igrao njih kao dva štenaca često izaći u kavez da ih letjeti u kuću te ga učiniti zamoči direktno u kuhinjski sudoper. Zaista izuzetna! Ali zabavno je bilo kada je počeo da daje prve znake estrus ljubavi, dok su još uvijek zajedno s drugim volieretta Cardellini moj mali harem. Ukratko, novak u pitanju, jedino muško naslednici, zlatnik od ženki nisu žele znati apsolutno ništa, jasno pokazuje suprotno, snažan interes za njegov posvojitelj majku, to jest, hibridni škriljevca. U početku, promatrati ih kao oni courted jedni druge, me osmijehom, jer sam znao da je dobro da je njihova uparivanju neće izaći ništa dobro, ali na dan kada je njihov angažman dokaz da je materijal bio "savršen spoj" Imao sam učio. U praksi, legendarni pair Usai "majka i dijete" kako balie još Leglo Cardellini pa čak iu slučaju da sam bio dovoljno sretan da zadovolji.
    Muški je u potpunosti njegova dužnost kao "otac i suprug" imbeccando neprestano male hibridne i povjerene im ih na miru i bez ikakvih problema na odvikavanje. Od toga dana, u moju malu farmu, ja uvijek parova formira balie incardellata muško žensko x češljugar. I sad oni imaju tri para! Zaključke,
    Nakon ovog prelijepog iskustva, ja vam ponuditi sve jednostavna pitanje:
    kao najbolja dadilja u svijetu mogao bi biti zamijenjen kopiju iste vrste koje namjeravaju podići? Liccno mislim od drugih vrsta. Ali to je samo moja ideja!
    Zato pretpostavljam da je najbolje tehnike poljoprivrede s obzirom na milost i nemilost Cardellini, mislim da je za očitih razloga, a kako je već poznato (uključujući i moje iskustvo re) ženskog hibridni češljugar x kanarinka, ali bez obzira na hibridni koriste se dobro je da upareni i sjedinjeni s lijepim muškim češljugar, preporučamo jedan od onih seljački i nježne obično koristi za hibridizaciju s kanarinka. Ili kao što sam ja učinio moj slijedeći isti proces hibridizacija incardellata zajedno sa mladim muškim češljugar možda ona uzgajali njezine uvale ranije u sezoni. Ako namjeravate da slijedite moj drugi hipoteza, da je dobro da je izabrao češljugar rasti sa svojom majkom posvojitelj i njegovi partneri budućnosti odvikavanje od svoje do kraja i nijemi. Pa čak i bolje bi bilo ako je hibridna je narasla sa Cardellini da su svi oni nabavili malo misli i slične na isto pjesma (e Cardellini). Moj hibridni riječ je pravo ... pjevati i premjesti kao Cardellini, i uvjeravam vas da se vidi da ih je nešto drugo ... razlika je podizanje un'ibrida Cardellini, skoro zaboravio!
    Sljedeći uvali sezone, JA pokušati iskoristiti kao milost i nemilost nekih drugih vrsta hibridnog ženski češljugar, kao da je dobio češljugar x Fanelli, ili za cardinalina češljugar, češljugar ili za Lucherini, itd ... ukratko, hibridni češljugar x drugih fringillide kompatibilne ispituje s aspekta s češljugar hrane, pod uvjetom da to nije klasični Canarina što ja vjerujem da je najprimjernija križati s verzellini, zeleni, itd. ...
    Mislim da je čuo da je incardellato muški, zaposlena kao medicinska sestra, čini se da često težak, pa čak i probati da!
    Netko se sada događa pitali, ali to je stvarno vrijedi sve to "radi" samo da biste dobili jednostavne balie? Well, I svi podsjetiti da je bilo koji hibridni je više robustan i imun na probleme koji se često kapetan u hortikulturi, i po mom mišljenju hybriden koristiti kao balie, odlične su, kao što ste svibanj naći 10 ili više godina dobre balie imajući uvijek isti. Čini malo? Za mene, apsolutno ne!
    Hvala na pozornosti, srdačan pozdrav svima
    Gost
    Gost

Postaj by Gost čet 25 lip - 11:57

Pokusavao sam i ja prevesti,medjutim nijedan softwer za prevod nedonosi bas razumljive rezultate. Deane, nemoras prevoditi sve,kazi nam glavne stvari tehnike koja je opisana, u nekoliko recenica, iskustvo autora u detaljima netreba. Ja sumnjam da cu pustati muzjake kod ovih zenki,jer kanarinaca nemam,a rezervne muzjake stiglica nepustao ja kod basterda,uprotivnom slucajno mi zatreba a on vec umoren od parenja ili cak nece drugu zenku,mada mi se ovo zadnje nije nikad desilo, a probacu jednom 1 muzjak 2 zenke 2 gnjezda...jer imam jednog dobrog kandidata za ovako nesto.

PS. DordjeVet, javljam se kad dodjem u BL kao sto sam obecao,da protefericimo i pogledamo banjalucke stiglice.

Zadnja promjena: EUMOx; pet 26 lip - 8:40; ukupno mijenjano 1 put.
    bocka
    bocka

Broj postova : 1656
    Registration date : 23.11.2008

Postaj by bocka čet 25 lip - 13:42

ĐORĐEVET,
    JA MISLIM DA IZVORNI I ORIGINALNI PREVOD JE VERODOSTOJAN.
    U GOOGLE-ovom PREVODU UVEK IMA MOGUČNOSTI ZA POPRAVKA TEKSTA ŠTO U OVOM SLUČAJU NIJE URAĐENO.
    POZDRAV
    Dean
    Dean

Postaj by Dean čet 2 srp - 12:09

Evo ovako ovo je nadugo i naširoko opisano cjelo iskustvo sa bastardama kao dadiljaama...uglavnom on stavi 3 bastardice u par sa grdelinima...kako bi ih po potrbi koristio kao dadilje.

inače te bastardice tretira isto ko i grdeline...drži ih zajedno u volijeri tokom zime...ista hrana isti uvjeti...one se ponašaju jednako kao i grdelinke samo što su otpornije, robusnije, i duže žive...hrane ko grom...

to bi bilo u kratkim crtama...ali idem iskopati taj topic na forumu bilo je tamo još toga...nastavak (nadam se) slijedi...

mislim da se isplati probati...
    Gost
    Gost

Postaj by Gost čet 2 srp - 16:04

Hvala Deane, ako iskopas negdje verziju gdje ih neuparuju sa muzjacima,nego samo pripremaju i daju gnjezdo sa materijalom, ubaci ukratko neko iskustvo u vezi stim.

Ja zelim da probam ovo drugo, tj. da sinhroniziram lezanje zenki basterda u vrijeme dok grdelinka snese jaja, basterdica ce lezati na pravim, grdelinka na plasticnim - da joj nekvarimo nagon, pa onda da vidimo dali ce mo joj vratit jaja 12ti dan ili ih ostaviti kod besterda... vridi pokusat
    Dean
    Dean

Postaj by Dean čet 2 srp - 16:57

ovj cica je prvi put kad je to pokusao imao 4 mlada koja je hranio ručno i negdje 15 dan imje u kavez ubacio bastardicu da im pokaže kako se jede ...kad ono nakon par sati je vidio kako ih ona ničim izazvana hrani ko luda...e sad ja mislim da je lakše i bolje probuditi joj nagon tako da joj stavimo jednog mužjaka u kavez...(+što bi i on pomogao kod hranjenja) ...
    Miljenko
    Miljenko

Broj postova : 816
    Registration date : 25.04.2009

Postaj by Miljenko čet 2 srp - 20:27

Svi sa kojima sam ja kontaktirao tvrde da su bastarde odlicne za lezanje i odhranivanje drugih bastardi i grdelina. Nisu primjetili razlike. Sto se tice zdravlja mladih (snadbjevanje antitjelima i razvoj imuniteta) i postotak uginuca, nema dovoljno primjera (ipak su ovo samo pomagala) da bi se moglo nesto konkretno zakljuciti.

Kod mene lani je bastarda hranila svog brata, a ove godine izlegla i odhranila faganela i dva bastarda (bez prisustva muzjaka). Mladi su zdravi, za sada. Mislim da je njen nagon jednak kanarinki, a da ima naslijedjeno od grdelina mogusnost stvaranja potrebnih specificnih antitjela za mlade grdeline.

PS: Bastarde su od timbrada, a timbrado su odlicne majke i coevi, za prehranjivanje i brigu oko mladih.
    PESTI
    PESTI

Broj postova : 1419
    Registration date : 11.03.2009

Postaj by PESTI sri 7 lis - 21:40

cheers
    Gost
    Gost

Postaj by Gost sub 10 lis - 15:46

imali jos kakvih iskustava ? eno mi dvije zenke basterda od ove godine u sobnoj volijeri,uzivaju i cekaju akciju.
    PESTI
    PESTI

Postaj by PESTI sub 10 lis - 21:06

Ovu godinu nisam radio baštarde pa sam dobio par ženskih baštardica da ih 2010 pokušam aktivirati u uzgoj.Baš me zanima koliko če biti vrijedne kao ,,majke,,.
    Dax BG
    Dax BG

Broj postova : 331
    Registration date : 15.04.2009

Postaj by Dax BG ned 11 lis - 18:48

Zelim ti puno uspjeha, jer su tudje (izlezene kod drugih) u mene radile slabo Sad
    sestoperac
    sestoperac

Broj postova : 896
    Registration date : 07.11.2008

Postaj by sestoperac ned 11 lis - 19:38

Kod mene ima dvije-tri, pa ko oce eto mu ih.

Inace meni je jedna prosle godine podigla 4 stiglica i turu kasnije jednog bastarda - sve je to uradila bez i jedne zamjerke - idealno.
    Gost
    Gost

Postaj by Gost ned 11 lis - 19:46

Dax BG je napisao/la:Zelim ti puno uspjeha, jer su tudje (izlezene kod drugih) u mene radile slabo Sad

dax,to se tebi valjda tako desilo,ali nevidim razlike gdje su zenke basterda izlezene, evo ove moje su izlezene kod mene,isao sam extra na to da imam bar 2 zenke,i uspjelo 2x zenke i 1x muzjak, leglo vise nisam htjeo jer sta cu sa njima,pa sad vedjet ce mo kako ce se pokazati ako zatreba,dosadasnja iskustva ljudi su vecinom pozitivna.
    PESTI
    PESTI

Postaj by PESTI ned 11 lis - 20:46

Hvala Dax, nego trebalo bi nekoliko sezona baš raditi sa ženkama baštarda da bi imali nekakav zaključak , a mislim da če to funkcionirati.
    Nisam zapravo nikada želio koristiti takve ženke u uzgoju več sam ih jednostavno puštao na slobodu čim bi se ozbiljnije osamostalili i navikli na razno zelenilo.
    Prošlu godinu sam pustio preko 30 ženki Laughing a sad kad me je puklo da ih ispitam nema ih u skladištu... Laughing

Sponsored content

Postaj by Sponsored content

Sada je: čet 21 stu - 15:34.