Ja obićno othranim ptića od 6 dana bez problema i ne nauči se na mene jer kad počne sam jesti poslije promjene perja on je domestificiran!
+12
trevor
Sokoly
many
Lazar
refa95
ticar
MARIN
Branimir
lord189
franeperuzovic
xyz
kreso
16 posters
SMIRIVANJE FAGANELA
many- Broj postova : 762
Registration date : 13.10.2009
- Post n°26
Re: SMIRIVANJE FAGANELA
Sokoly- Broj postova : 31
Registration date : 21.08.2012
- Post n°27
Fagelan il Anefla ( Carduelis cannabina), je ptica po koju sam stazirao za sudca. Moji su mentori lepo objasnili da KALUP - morfologija Fagelana treba uvek biti pre ochima kad se ocenjuju kanarinci boje, bastardi i fauna evrope. Jednostavno idealna gragja!
To shto su divlji i plahoviti je jedini razlog zashto su i prezhiveli u prirodi.
NAJsigurniji nachin da brzo dobijete mirnog je raditi sa mladim pticama.
Drugi nachin odmah iza ovoga je da kao sto neki pre mene objasnishe da ga drzhe u socijalizaciju sa ljudima sto vise.
A NAJbitno u svim radovima sa divljim pticama je UMIRITI ih. E sad, kako umiriti pticu koja skache i udara sebe o kavez. POKUSHAJTE da Vam svako prilazhenje kavezu/cibi bude osmishljeno. Ptica je do skora morala bezhati i gledala nas kao opasnost u prirodi a Sad moramo da je ubedimo da MI nismo neprijatelji i nechemo je pojesti!
Kako to postichi:
Svako prilazhenje cibi mora da ima svoj znachaj u pochetku. Ne prilazite djaba kavezu kako bi se ptica prepala. Ptica mora da Vidi razlog vaseg dolaska. A kako bi to skontala ako ne preko hrane?
Svaki dolazak iskombinovajte sa nekim prijatnim iskustvom ptice. Okachite joj ono sto voli da jede o zhici i polako se sklonite onoliko koraka unazad kolko je dovoljno da ona pochne jest bez straha od Vas.Sto vise puta ponovite ovaj proces u toku dana to che Brze ichi proces umiravanja.
Ptice su intelegentna stvorenja i koja brze a koja sporije shvate da Vi ni ste predator nego vech im nosite "nagradu" po koji ukusni zalogaj (seme lena, oni mali rachichi za othranjivanje kornjacha, zelenish i sl.)
Sa ovako umirenim pticama mozete vech sledeche proleche pariti. Naravno ako bi ste parili sa drugim vidom kao recimo sa Grdelina (moj trenutni rad) - il kanarinkom potrebno je ostaviti ih da malo zajedno prezime kako bi se navikli jedni na drugome.
Nadam se da sam bar malo pomogo?
POzdrav
To shto su divlji i plahoviti je jedini razlog zashto su i prezhiveli u prirodi.
NAJsigurniji nachin da brzo dobijete mirnog je raditi sa mladim pticama.
Drugi nachin odmah iza ovoga je da kao sto neki pre mene objasnishe da ga drzhe u socijalizaciju sa ljudima sto vise.
A NAJbitno u svim radovima sa divljim pticama je UMIRITI ih. E sad, kako umiriti pticu koja skache i udara sebe o kavez. POKUSHAJTE da Vam svako prilazhenje kavezu/cibi bude osmishljeno. Ptica je do skora morala bezhati i gledala nas kao opasnost u prirodi a Sad moramo da je ubedimo da MI nismo neprijatelji i nechemo je pojesti!
Kako to postichi:
Svako prilazhenje cibi mora da ima svoj znachaj u pochetku. Ne prilazite djaba kavezu kako bi se ptica prepala. Ptica mora da Vidi razlog vaseg dolaska. A kako bi to skontala ako ne preko hrane?
Svaki dolazak iskombinovajte sa nekim prijatnim iskustvom ptice. Okachite joj ono sto voli da jede o zhici i polako se sklonite onoliko koraka unazad kolko je dovoljno da ona pochne jest bez straha od Vas.Sto vise puta ponovite ovaj proces u toku dana to che Brze ichi proces umiravanja.
Ptice su intelegentna stvorenja i koja brze a koja sporije shvate da Vi ni ste predator nego vech im nosite "nagradu" po koji ukusni zalogaj (seme lena, oni mali rachichi za othranjivanje kornjacha, zelenish i sl.)
Sa ovako umirenim pticama mozete vech sledeche proleche pariti. Naravno ako bi ste parili sa drugim vidom kao recimo sa Grdelina (moj trenutni rad) - il kanarinkom potrebno je ostaviti ih da malo zajedno prezime kako bi se navikli jedni na drugome.
Nadam se da sam bar malo pomogo?
POzdrav
- Post n°28
da najbolji savijet othranite ih na ruku i sve u redu,pjevaju jače,jedu sve ne loviti ili slično,za ovu vrstu odrasli u krleci nabavljeni iz prirode ne daju NIŠTA od onog što othranjeni daju
trevor- Broj postova : 109
Registration date : 27.09.2011
- Post n°29
Iako ne drzim konopljare, ipak cu nesto da napisem. Licno sam bio svedok situacije, koja dokazuje kao tacnu tvrdnju da postoje jedinke koje su od starta kao rodjene u kavezu. Kolega kupi jednog svezeg od 'odgajivaca', sa sve crvenilom na grudima i na glavi. Bio je 2 novembar, ptica je bila od 20 oktobra, dakle jedva dve nedelje u kavezu. Pusti ga kuci u kavez a ovaj samo seo na stapic i razgleda okolo, nista lomatanje ni divljanje. Dolazim kod coveka nakon par nedelja, kaze ovaj javlja se konopljar ujutru i pre podne, nista ozbiljnije. Sedimo tako pored regala sa pticama i ja pustim neku pesmu faganela sa mobilnog, kad ovaj odmah poce glasno i jasno da razbija, sedeci na stapicu kao kip. Evo ga i dan danas, vec drugu godinu ziv i zdrav i raspevan. Svako jutro on prvi pocinje sa pesmom.
Znam da ovo nije dalo odgovor na temu, ali ipak..
pozdrav
Znam da ovo nije dalo odgovor na temu, ali ipak..
pozdrav
bocka- Broj postova : 1656
Registration date : 23.11.2008
- Post n°30
Neznam u koliko prilika da ne kažem bezbroj puta sam tvrdio i ovom prilikom ponoviču sledeče : Priroda je ne otkrivena i ona pravi selekciju kod svih stvorenja na ovoj planeti, svaka pojedinka je svoj slučaj za sebe, pa i kod nas kao ljudska stvorenja nemožete pronači dva ista čoveka na zemljinjoj kugli.
Ne treba stavljati u isti koš i one životinje koje čovjek odgaja i razmnožava u ne prirodnim uslovima. (naročito ne pominjem ZATOČENIŠTVO jer po meni nije to adekvatna reč), pogotovo kada potomstvo određene životinje potiče od pre 100 pa i više godina stvoreno pomoču ljudske volje.
Čovekov pamet toliko se razvio da njegovim razvitkom (kloniranje) i druge stvari da ne pominjem, otišo je do tamo da jasno vidimo da veoma negativno utiče na celu floru i faunu na ovoj planeti.
Na kraju vratiču se ka temi i ponoviču svoju tezu a to je da na sve uhvačene ptičje primerke iz prirode, treba se posmatrati kao slučaj za sebe.
Pozdrav Bocka
PS. pretpostavljam da če se neko nači i rečiče "dosta si ga tupio"
Ne treba stavljati u isti koš i one životinje koje čovjek odgaja i razmnožava u ne prirodnim uslovima. (naročito ne pominjem ZATOČENIŠTVO jer po meni nije to adekvatna reč), pogotovo kada potomstvo određene životinje potiče od pre 100 pa i više godina stvoreno pomoču ljudske volje.
Čovekov pamet toliko se razvio da njegovim razvitkom (kloniranje) i druge stvari da ne pominjem, otišo je do tamo da jasno vidimo da veoma negativno utiče na celu floru i faunu na ovoj planeti.
Na kraju vratiču se ka temi i ponoviču svoju tezu a to je da na sve uhvačene ptičje primerke iz prirode, treba se posmatrati kao slučaj za sebe.
Pozdrav Bocka
PS. pretpostavljam da če se neko nači i rečiče "dosta si ga tupio"
Dax BG- Broj postova : 331
Registration date : 15.04.2009
- Post n°31
Box. Onaj u koga prednjica upustena 10cm najmanje jer ptica ne moze da vidi nista kada se popne na zicu,tj.kada se ispentra na prednjicu naucice brzo da se nista ne moze vidjeti sa strane. Onda ce po prilasku boxu da silazi samo na pod kaveza dok se malo ne privikne na coveka. Posle cca40-ak dana vec se samo pomera u dubinu boxa na stapicu dok prilazimo. Pod uslovom da to radimo postepeno, a ne divljacki sa naglim pokretima i nasim nervoznim reakcijama.
Dax BG- Broj postova : 331
Registration date : 15.04.2009
- Post n°32
Box. Onaj u koga prednjica upustena 10cm najmanje jer ptica ne moze da vidi nista kada se popne na zicu,tj.kada se ispentra na prednjicu naucice brzo da se nista ne moze vidjeti sa strane. Onda ce po prilasku boxu da silazi samo na pod kaveza dok se malo ne privikne na coveka. Posle cca40-ak dana vec se samo pomera u dubinu boxa na stapicu dok prilazimo. Pod uslovom da to radimo postepeno, a ne divljacki sa naglim pokretima i nasim nervoznim reakcijama.
Tome- Broj postova : 109
Registration date : 01.03.2013
- Post n°33
Evo imam jedno pitanje za gardelina,ali i za ostale ptice kako ih naviknuti na hranilice?
- Post n°34
sami se naviknu daj ima samo hrane unutra i prečku do nje,kada su gladni svi nađu hranu
Tome- Broj postova : 109
Registration date : 01.03.2013
- Post n°35
Hvala puno na savijetu!
- Post n°36
a i nije neki savijet bazična stvar
fricko11- Broj postova : 41
Registration date : 10.06.2013
- Post n°37
Neznan ni ja sam kako san uspio da mi ja faganel tako miran i veseo da mi piva dok ga držin u ruci ! A zato kad vidi kanarinku poludi ,totalno druga tica,pario bi sve šta mu staviš pa mi ža šta mi je prije dva misaca utekla prekrasna ženkica grdelina,bile bi zanimljive tičice !!