Imam kanarinca starog 6 god. Nisam uzgajivac i ne znam gotovo nista o pticama, pa tako ne znam je li muzjak ili zenka. Uglavnom, oduvijek je bio zdrav, pa cak i sada jede,pije, pjeva, izgleda u redu. No prije 3 dana se pojavio krvav izmet. Jako sam se uplasila ne znam sto mu je....Davala sam mu caja od kamilice sa andolom umjesto vode-tako mi je preporucio covjek koji ih prodajue na trznici,ali stanje je isto. Pomozite...Ici cu kod veterinara na kraju,ali on ce mo uzeti 300kn a mozda nezna sta radi!!!
+3
saso78
malinois
dr.nenad86
7 posters
krvav izmet pomoc!
dr.nenad86- Broj postova : 756
Registration date : 22.04.2009
- Post n°2
Re: krvav izmet pomoc!
Ako kazes da nema nista od simptoma onda verovatno nije nista opasno....... Ako je tako kako kazes da je veseo i peva onda je muzijak, a kad peva znaci da nije nista strasno. Mozda mu je izmet ofarban necim sto je pojeo a najverovatnije je to u pitanju...... Ako mu dajes meku jajcanu hranu sa karotinom mozda je od toga ali sada mozemo samo nagadjati kad ne znamo sta je jeo u zadnjih nekoliko dana.......... POZDRAV
Gost- Gost
- Post n°3
zvala sam jednog veta kod kojeg psa vodim,on kaze da je zivotni vijek kanarinca taman 6-7god....ali da mu stavim ruskog caja,maka i neki lijek mi je dao sulfidin nesto....joj.stvarno se nadam da nece umrijet..jako je dobar i volim ga jako.Pile se zove:)
dr.nenad86- Broj postova : 756
Registration date : 22.04.2009
- Post n°4
Sta je jeo u proteklih nekoliko dana? Mozda to nije krv...........Da je krv i da je nesto ozbiljno ne bi pevao i ne bi bio veseo....... A zivotni vek moze biti i duzi kod kanarinaca...........
Gost- Gost
- Post n°5
pa nije jeo nista drukcije, onu kupovnu hranu za kanarince,ima onaj pijesak dolje,sipinu kost,ponekad zumanjak ili salate...nista novo nije dobio....sad cu mu ovog davati pa cu vidjet....
malinois- Broj postova : 1594
Registration date : 19.03.2009
- Post n°6
Ima ljudi koji imaju hemaroide pa pjevaju od mukedr.nenad86 je napisao/la:Sta je jeo u proteklih nekoliko dana? Mozda to nije krv...........Da je krv i da je nesto ozbiljno ne bi pevao i ne bi bio veseo....... A zivotni vek moze biti i duzi kod kanarinaca...........
Salu na stranu
6 godina nije stara ptica,moze PILE jos dugo da zivi.Bitno je upravo ovo sto Nenad kaze.Sta je jeo?Prvi put cujem za krvav izmet kod ptice koja je u pjesmi.U pitanju je sigurno ishrana.
saso78- Broj postova : 771
Registration date : 20.07.2008
- Post n°7
Ako je veseo i pjeva on je dobar ne slusaj veterinare one su specijalisti za pse i macke,a i sami priznaju da ptice su im slabost...
PESTI- Broj postova : 1419
Registration date : 11.03.2009
- Post n°8
Malo aktivnog ugljena u maloj posudici može stabilizirati probavu , ali nemojte davati zelenilo dok ima proljev.......
Branimir- Broj postova : 1968
Registration date : 12.06.2008
- Post n°9
Ili mljeveni mak, isto dobro dijeluje!
Gost- Gost
- Post n°10
evo me opet...sad vise ne pjeva vec 2dana,ali jede,pije,izgleda ok,samo sto ima jako krvav izmet.dajem mu taj lijek u caju i maka ali nema nekoih znakova poboljsanja.uzas.neznam dal se muci jadnik mali....
seadriver- Moderator
- Broj postova : 919
Registration date : 14.06.2008
- Post n°11
nemoj mu davati tesku hranu i zelenilo, daji mu samo sjeme, u vodu mu kapaj neke vitamine i obavezno aktivnog ugljena, moze biti da je u pitanju trovanje
Miljenko- Broj postova : 816
Registration date : 25.04.2009
- Post n°12
polar je napisao/la:evo me opet...sad vise ne pjeva vec 2dana,ali jede,pije,izgleda ok,samo sto ima jako krvav izmet.dajem mu taj lijek u caju i maka ali nema nekoih znakova poboljsanja.uzas.neznam dal se muci jadnik mali....
Meni ovo smrdi na veci problem. Ako krvav izmet ne prodje za dan dva, onda je vjerojatno crijevna infekcija s "uceration". Veterinar bi trebao poslat izmet na bacterijsku analizu i prepisat antibiotik. Ovo sve kosta. Moze i neki osnovni antibiotik, ali uspjeh ce biti neizvjestan. Sve ovisi koliko vam je stalo do ptice.
Evo, i ja imam problem. Infekcija oko kod kanarinke. Za dobit ontibiotik kod veterinara kostalo me $60, umjesto da sam to kupio u nekom ducanu (~$10).
PESTI- Broj postova : 1419
Registration date : 11.03.2009
- Post n°13
Vjerovatno ptica u hrani ima one karotinske dodatke kad je izmet crven..
pokušajte ptici davati drugu sjemensku hranu , jer nijedan ne pjeva kad je u problemu...
pokušajte ptici davati drugu sjemensku hranu , jer nijedan ne pjeva kad je u problemu...
Gost- Gost
- Post n°14
eto,zahvaljujem svima na forumu koji su htjeli pomoci,ali jutros je uginio.poceo je bit sve tisi,i spavao je sve vise pa sam ga odnijela vetu koji je doktorirao na pticama.dao nam je neke kapi za u kljun i druge za u vodu...ali to je bilo sinoc a jutros je uginio.kriva sam jer sam prekasno reagirala.znam da je to samo ptica,ali osjecam se krivom,kao da se roliko patio zbog mene.navodno je bilo trovanje.....