+23
sasaznas
antonio
Dax BG
Dean
saso78
krnjolac
sestoperac
vansal
kemo89
žalacST
Fago
kreso
PESTI
ikayke
lord189
deny
zvrcko sen
xyz
seadriver
Rasko
ticar
bocka
Branimir
27 posters
sam svoj mastor
Branimir- Broj postova : 1968
Registration date : 12.06.2008
- Post n°76
Re: sam svoj mastor
Kad budeš u prilici stavi slike da vidimo!
Dax BG- Broj postova : 331
Registration date : 15.04.2009
- Post n°77
Regali
Mislim da je najbolje za uzgajanje stiglica napraviti regal, po uzoru na jednog belgijskog odgajivaca stiglica. Ne pitajte me za link, jer sam ga izgubio.
Regal treba praviti od medijapana, jer se moze prefarbati poliuretanskim lakom, a tada postaje kao komad plastike i prakticno otporan na skoro sve vrste laksih povrsinkih ostecenja. Kao takav laksi je za odrzavanje. Prednjice bi trebale biti nesto vece nego kanarinske (duze za 10cm, a vise za 5). Pozeljno je napraviti resetkastu pregradu izmedju dva kaveza, jer ce nam posluziti u vreme finalnog usiljavanja muzijaka i odvajanja mladih prilikom nasadjivanja zenke na sledece gnezdo. Tacna od aluminijuma, pocinkovanog lima ili prohroma (to ostavljam svakome na volju i mastu). Mora biti dublja od kanarinske cca 5cm (dubina tacne) i mora imati resetku iznad tacne da sprece pticin kontakt sa izmetom i zaprljanom hranom.
Jedna veoma bitna stvar je ta da regal treba praviti oko 50cm u dubinu, jer po misljenju mnogih (a ja se slazem sa njima u tome 100%) za stiglica treba prednjicu upustiti u regal oko 10cm. Zasto? Evo objasnjenja: po prirodi je radoznao i plahovit, pa jos kada cuje druge ptice u okruzenju sav se ubije oko kljuna skacuci na zice i pokusavajuci vidjeti komsiju(ili komsinicu). Ne samo kljuna, vec i rep, krila i sve ostalo. U tako upustenom je dosta mirniji-provereno!
Stajalice treba praviti kod stolara, od mekseg drveta (preferiram lipove) i to u minimum dve debljine fi 10mm i fi 12mm. Stajalica, pojilica, hranilica i posuda za minerale i vitamine, treba nabaviti dupli komplet po kavezu za parenje zbog redovnog ciscenja. Licno, kada imam uparene ptice cistim kavez(vadim tacnu iz kaveza do kraja) na dve nedelje. Dvaput nedeljno menjam hranilice i pojilice na kavezu a stapice jednom nedeljno. Mustru za stapice mozete naci u "QUIKO" katalogu i jednu vadite a drugu automatski stavljate na njeno mesto.
NAPOMENA: ovo verovatno nije za svakog i moze biti poprilicno skupo ali ima ona narodna-AKO NE ZNAS STA JE DOBRO, ZNAS STA JE SKUPO!
P.S. parilica sa 4 pregradna kaveza moze kostati oko 200evra. Najskuplji je medijapan i lakiranje, prednjice oko 20, tacne do 40, pregrade i resetke oko jos 30-ak.
Regal treba praviti od medijapana, jer se moze prefarbati poliuretanskim lakom, a tada postaje kao komad plastike i prakticno otporan na skoro sve vrste laksih povrsinkih ostecenja. Kao takav laksi je za odrzavanje. Prednjice bi trebale biti nesto vece nego kanarinske (duze za 10cm, a vise za 5). Pozeljno je napraviti resetkastu pregradu izmedju dva kaveza, jer ce nam posluziti u vreme finalnog usiljavanja muzijaka i odvajanja mladih prilikom nasadjivanja zenke na sledece gnezdo. Tacna od aluminijuma, pocinkovanog lima ili prohroma (to ostavljam svakome na volju i mastu). Mora biti dublja od kanarinske cca 5cm (dubina tacne) i mora imati resetku iznad tacne da sprece pticin kontakt sa izmetom i zaprljanom hranom.
Jedna veoma bitna stvar je ta da regal treba praviti oko 50cm u dubinu, jer po misljenju mnogih (a ja se slazem sa njima u tome 100%) za stiglica treba prednjicu upustiti u regal oko 10cm. Zasto? Evo objasnjenja: po prirodi je radoznao i plahovit, pa jos kada cuje druge ptice u okruzenju sav se ubije oko kljuna skacuci na zice i pokusavajuci vidjeti komsiju(ili komsinicu). Ne samo kljuna, vec i rep, krila i sve ostalo. U tako upustenom je dosta mirniji-provereno!
Stajalice treba praviti kod stolara, od mekseg drveta (preferiram lipove) i to u minimum dve debljine fi 10mm i fi 12mm. Stajalica, pojilica, hranilica i posuda za minerale i vitamine, treba nabaviti dupli komplet po kavezu za parenje zbog redovnog ciscenja. Licno, kada imam uparene ptice cistim kavez(vadim tacnu iz kaveza do kraja) na dve nedelje. Dvaput nedeljno menjam hranilice i pojilice na kavezu a stapice jednom nedeljno. Mustru za stapice mozete naci u "QUIKO" katalogu i jednu vadite a drugu automatski stavljate na njeno mesto.
NAPOMENA: ovo verovatno nije za svakog i moze biti poprilicno skupo ali ima ona narodna-AKO NE ZNAS STA JE DOBRO, ZNAS STA JE SKUPO!
P.S. parilica sa 4 pregradna kaveza moze kostati oko 200evra. Najskuplji je medijapan i lakiranje, prednjice oko 20, tacne do 40, pregrade i resetke oko jos 30-ak.
saso78- Broj postova : 771
Registration date : 20.07.2008
- Post n°81
Koliko mogu vidjeti na slikama izgleda sasvim odlicno...
Namenjena je za parenje ili za stanoviste ptice?
Namenjena je za parenje ili za stanoviste ptice?
antonio- Broj postova : 247
Registration date : 30.04.2009
- Post n°82
ima se sta vidjet svaka cast
- Post n°83
A ovo je melem za oči, svaka čast!
Gost- Gost
- Post n°84
Mnogo hvala na pozitivnim komentarima . Imam 12 pari malino kanarinaca i trenutno 42 jaja. Pa sam tako napravio ovaj volijer da se moze podijeliti u 3... A iza volijere ima soba 12 kvadrata u kojoj trenutno borave ptice...
zvrcko sen- Moderator
- Broj postova : 1607
Registration date : 08.12.2008
- Post n°85
Pošto su u pitanju malinoi ja mislim da je bolje imati više manjih voljera na različitim mjestima, nego jedna... svakako malinois će ovo bolje iskomentirati ipak je za malinoe neprikosloven.
Gost- Gost
- Post n°86
Malinoe drzim u malim kavezima,Imam 4 male voliere u sovi iza velike napravljene voliere. Cijela mi je soba 12 kvadrata u kavezima i voliere,ali u sezoni parenja ih stavim u vece kaveze.Kada dobiju mlade onda ih sastavim zajedno jedno vrijeme da su skupa.Onda nakon nekoliko mijeseci razdvojim mlade od starih. Mlade koji su muzjaci u male kaveze i na skolovanje..Nisam neki specijalac sto se tice Malinoa,al mi je vec 8 godina islo dobro za rukom.Dosta diploma.. Gotivim Malinoe ALI VOOOLLLIIIMMMM STIGLICE/CESLJUGARE. Bastardi budu 1 liga
- Post n°87
To je dobro da je bolje ne bi valjalo, evo još jednom čestitam i ako može daj slike ptica jer ti je tu jedan član( Malinois) maher za malinoe pa da ti malo pregleda to!
sasaznas- Broj postova : 35
Registration date : 09.09.2009
- Post n°88
izrada kaveza(sam svoj majstor)
napravi sam kavez http://hotfile.com/dl/20022742/6987a97/skica.doc.html
samo da napomenem da sam dobio od svog prijatlja nenada skicu
ticar- Moderator
- Broj postova : 2908
Registration date : 09.06.2008
- Post n°89
sasaznas je napisao/la:napravi sam kavez http://hotfile.com/dl/20022742/6987a97/skica.doc.html
svaka čast majstoru,predobro je ispalo.samo si trbao postaviti u drugu temu ovo ne spada u lov,neko če pomisliti da se radi o kavezu za lov.
brabus- Broj postova : 327
Registration date : 26.09.2009
- Post n°90
bas lijepo...
plafonko- Broj postova : 191
Registration date : 12.03.2009
- Post n°91
- Post n°92
- Post n°93
hvala prijatelju, ovo je prva iduca ce bit bolja :-)
ma napravim ja tebi par komada free samo mi das za materijal :-) sad nema radje pa imam vremena za zajebanciju :-)
PS. kad dolazite u MO na kavu ?
- Post n°94
sad nemam u planu nikako u mostar al u 1 mj sam dole pa se javim za kavu ma nema problema dogovorimo se za sve jer mi treba 3-4 male ćibe za štigliće...al dobra ti zajebancije ugodno s korisnim za ptice
- Post n°95
Odlično si to napravio, neces imat problema sa ciscenjem. Samo mi reci jel ovo sve zatvoreno, hoce li ptice imat zraka unutra ?
dragec- Broj postova : 110
Registration date : 10.04.2009
- Post n°96
Antonio jesu li ovo lajsne za keramiku? Zašto nisi stavio umjesto njih aluminijski " U " profil, pogotovo ako dolazi staklo.
- Post n°97
plafonko je napisao/la:Odlično si to napravio, neces imat problema sa ciscenjem. Samo mi reci jel ovo sve zatvoreno, hoce li ptice imat zraka unutra ?
Kolega vidis dokle idu lajsne od plastike tako na koso ide i staklo a povis stakla ima nekih 15cm prostora za zrak i nema nikakvih problema sto se toga tice
- Post n°98
dragec je napisao/la:Antonio jesu li ovo lajsne za keramiku? Zašto nisi stavio umjesto njih aluminijski " U " profil, pogotovo ako dolazi staklo.
Iskreno ne znam zasto su ove lajsne,imao sam super ljepilo pa su se dobro poljepile za laminat i čvrsto stoje, a stavio sam zato što su mi se učinile praktične kao vodilice za staklo a i pokazale su se odlične
krnjolac- Broj postova : 791
Registration date : 16.03.2009
- Post n°99
zna li neko,da ne lutam,di u splitu ima za kupit prednjice 40x50 i po kojoj cijeni?
brabus- Broj postova : 327
Registration date : 26.09.2009
- Post n°100
tih dimenzija stvarno neznam da li ima u splitu, ali manjih imas u mažuranićevom šetalištu neznam kako se točno zove butiga, cijena je oko 30 kn.