Ptice pjevice Europe - European singing finches

Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.
Ptice pjevice Europe - European singing finches

Češljugar, juričica, zelendur, čižak, žutarica, kanarinac-::- European goldfinch, linnet, canary, greenfinch, siskin, serin

+9
works
saso78
zvrcko sen
Said_the_great
sestoperac
xyz
ticar
ikayke
Merlo
13 posters

Meka hrana za mozaike

Merlo
    Merlo

Broj postova : 426
    Registration date : 22.08.2008

Meka hrana za mozaike Empty Meka hrana za mozaike

Postaj by Merlo pon 19 sij - 23:50

Momci kakva su vasa iskustva sa prehranom mozaicnih kanarinaca?Koju hranu koristite ,kupovnu ili pravite sami?
    Ja sam prosle godine misa tri razlicite kupovne i to Orlux,CeDe i Complet mosaik http://www.birdsandmore.de/shop/index.php?file=includes/shoppage.inc.php&file1=Aufzuchtfutter&link=6&file2=Complet u biti sam bio zadovoljan samo
    najveci problem je u tome sta tice nisu pojile svu hranu tj bacio sam dosta hrane a to nije dobo za tice ka ni za moj novcanik.Kod mozaika je najveci problem sta nesmu dobivat jaje(zumanac)niti zelenilo jer im onda duga pera(krila) dobiju zuckastu nijansu koja nije niti malo pozeljna ako se ide na takmicenje.Skoro pa zaboravi radi se o crvenim mozaicima.
    vala lipa unaprid
    ikayke
    ikayke
    Admin
    Admin

Broj postova : 1510
    Registration date : 09.09.2008

Meka hrana za mozaike Empty Re: Meka hrana za mozaike

Postaj by ikayke pon 19 sij - 23:59

Pozdrav Merlo... vec smo dosta pricali o mekoj hrani za mozaike....
    Moje iskustvo...ja sam lani poceo sa bijelim od orluxa i imao sam velikih problema jer ptice nisu htjele jest, a samim time i mane su unasali karotina u organizam. Tada sam presao na bijelu mokru od Manitobe i ptice su je doslovno tamanile, toliko da je to bilo strasno... posto ja imam ahate ja im ne uskracujem zelenje iako nije pozeljno davati... u pastoncin svakih par dana dodajem namoceni C15
    Ipak kako su lipokrom crveni mozaici malo osjetljiviji sta se zute boje tice trebalo bi reducirati i zelenje i sve ostalo... upravo zbog zutih krila....
    Ali tu je Fago suvereno vladao dugi niz godina pa ce ti i on najbolje savjete dati Smile
    ticar
    ticar
    Moderator
    Moderator

Broj postova : 2908
    Registration date : 09.06.2008

Postaj by ticar uto 20 sij - 5:11

koliko je poznato žumanjak se sastoji od masti,možeš koristiti samo bijelanjak uz dodatak npr.petit keksa,grisa,i malo biljne masti da nadomjesti žumanjak.

probaj napraviti mix pa im dati da vidiš kako jedu,
    Merlo
    Merlo

Postaj by Merlo uto 20 sij - 23:58

Koliki bi bio rok trajanja toj hrani ?
    ticar
    ticar
    Moderator
    Moderator

Postaj by ticar sri 21 sij - 4:56

Merlo je napisao/la:Koliki bi bio rok trajanja toj hrani ?

pa oko 5-6 mjeseci,jer tu nema što da se pokvari,

naravno nećeš bjelanjak odma miksati nego kuhati jaje svaki dan.

moja preporuka ti je

stavi 2 kg grisa

1 kg keksa

40 dkg biljne masti

2 male kesice vanilinog šećera

2 žlice meda

jednu šaku nigera

i samo malo kroz prste soli.čisto radi reda

mast otopi kad se malo ohlad zajedno sa medom prospi u smjesu i dobro istrljaj rukama.

napravi pa javi.ja sam sebi napravio sa palentom i izgleda perfektno,kad uhvatim vremena ću slikat.
    xyz

Broj postova : 2232

Postaj by xyz sri 21 sij - 11:02

A jel ti ta hrana dobro priprema ženke za parenje, i je li je jedu s guštom?
    ticar
    ticar
    Moderator
    Moderator

Postaj by ticar sri 21 sij - 16:06

drazenxp je napisao/la:A jel ti ta hrana dobro priprema ženke za parenje, i je li je jedu s guštom?

ovo je dražene samo za mozaike da ne dobiju žuta letna pera,to je većinom za prehranu mladih,a uz dodatak jaja je dobra i za pripremu.
    Gost
    Gost

Postaj by Gost sri 21 sij - 18:22

ma takvi miksevi su za sve,a najvise od toga vaniliju vole faganeli i kanarinci,haha sta je slatko guza ne bira... Cool Laughing
    Merlo
    Merlo

Postaj by Merlo čet 22 sij - 0:04

Vala lipa momci. Probat cemo jos malo dodat plavog maka i onih pahuljica sta se jide sa mlikom. Prosle godine sam dava
    spirulinu i morske alge , nista posebno nisam vidio zato odustajem od toga.
    sestoperac
    sestoperac

Broj postova : 896
    Registration date : 07.11.2008

Postaj by sestoperac čet 22 sij - 0:26

kakav je plavi mak za ptice, uticeli lose na mozaike ?

ptice ga jedu ko lude
    ikayke
    ikayke
    Admin
    Admin

Broj postova : 1510
    Registration date : 09.09.2008

Postaj by ikayke čet 22 sij - 0:31

Plavi mak je jako zdrav za ptice...ja ga isto koristim....
    Said_the_great
    Said_the_great

Broj postova : 97
    Registration date : 17.01.2009

Postaj by Said_the_great čet 22 sij - 0:50

ticar je napisao/la:
    Merlo je napisao/la:Koliki bi bio rok trajanja toj hrani ?

moja preporuka ti je

stavi 2 kg grisa

1 kg keksa

40 dkg biljne masti

2 žlice meda

jednu šaku nigera

mast otopi kad se malo ohlad zajedno sa medom prospi u smjesu i dobro istrljaj rukama.

napravi pa javi.ja sam sebi napravio sa palentom i izgleda perfektno,kad uhvatim vremena ću slikat.

Imas li neki slican recept za štigliće koji ti koristis ??
    zvrcko sen
    zvrcko sen
    Moderator
    Moderator

Broj postova : 1607
    Registration date : 08.12.2008

Postaj by zvrcko sen čet 22 sij - 10:27

plavi mak koristi ga se za regulaciju stolice i usiljavanje ptice....ukoliko ne želimo više usiljavati pticu - hrani mlade -dajemo im mljevenog rogača...
    saso78
    saso78

Broj postova : 771
    Registration date : 20.07.2008

Postaj by saso78 pet 23 sij - 22:01

Sta je mljeven rogac?
    Gost
    Gost

Postaj by Gost pet 23 sij - 22:57

Eh zvrcko,makednonci valjda ne znaju sto je rogac,neznam naziv za njega drugi,mogu samo objasniti,u cijelosti mu je plod duguljast kao banana,smede boje,ima neki specifican miris kad ga prepolovis,malo je tvrd,znam da ne pomaze,ali pomaze tici...
    zvrcko sen
    zvrcko sen
    Moderator
    Moderator

Postaj by zvrcko sen sub 24 sij - 18:20

rogač
    Meka hrana za mozaike Rogac_article_full

Zanimljiva i ukusna alternativa čokoladi.

Prirodna slatkoća rogača omogućava da se njime odlično zamjenjuje kakao i poizvodi kakaa. Iako se u industrijskoj proizvodnji koristi tek posljednjih dvadesetak godina, rogač nije prehrambena novost. U ne tako davnoj prošlosti, pjevači su žvakali plod rogača, jer se smatralo da pročiščava grlo i glas.

Rogač (Ceratonia siliqua) je zimzelenom drvo koje pripada u skupinu marunarki (Leguminosae). Raste u mediteranskom području gdje se uzgaja najmanje 4000 godina i to zbog slakog i hranjivog ploda - mahune. To je biljka koja voli sušne uvjete, daleko od štetočina pa ju je potrebno malo ili nimalo prskati. Naraste do 15 metara u 50 godina. Iako prvih 15 godina ne donosi plod, kasnije ima bogat urod sve do duboke starosti. Veliko drvo može u jednom urodu donijeti tonu ploda, a cvate u rujnu i listopadu. Dok se razvija, mahuna rogača ima zelenu boju, koja se vremenom pretvori u tamnosmeđu. Unutar mahune nalazi se do 15 sjemenki, koje nalikuju na sjemenke lubenice. Cijeli plod rogača, i mahuna i sjemenke su jestivi.

Povijest rogača

Iako porijeklom sa Mediterana, rogač se sada uzgaja u cijelom svijetu. Spominje se u bilješkama Grka Theophratusa, gdje piše da su njegovi suvremenici rogač nazivali «egipatska smokva». Egipćani su koristili ljepljiva svojstva rogača u mumificiranju, a u grobnicama su nađene i mahune i sjemenke. Rimljani su jeli mahune zelene i svježe zbog njihove prirodne slatkoće. Arapi su ga posadili u Sjevernoj Africi i Španjolskoj zajedno s limunom i maslinom. Španjolci su ga odnijeli u Meksiko i Južnu Ameriku, a Britanci u Južnu Afriku, Indiju i Australiju. Brzo se proširio jer se lako uzgaja, ne zahtjeva puno pažnje, a donosi puno plodova. Navodno se koristio i za vaganje zlata.

Proces prerade

Rogač se obično prerađuje u zemlji porijekla. Plod se suši, ispire s vodom i usitnjava kako bi se sjemenke odvojile od mezokarpa, odnosno mahune. Nakon toga, od sjemenki se obradom dobiva ljepljiva masa koja se koristi za geliranje ili kao emulgator u sladoledu, a od mahuna se radi prah. Prah se dobiva prženjem mahuna rogača, koje se potom melju i prosjavaju sa ciljem da ne postanu tvrde i grudičaste.

Upotreba rogača u prehrambenoj industriji i domaćinstvu

Brašno rogača se koristi u prehrambenoj industriji kao stabilizator i sredstvo za potamnjivanje. U domaćintsvu se često koristi kao zamjena za kakao i kavu. Od fino mljevenog brašna mogu se napraviti ukusni i zdravi topli napitci ili se njime može dati fina aroma raznim pudinzima i kolačima.
    U trgovinama zdrave hrane mogu se naći razne «čokolade», namazi i pudinzi od rogača. Osim toga, zreli rogač se može konzumirati kao slatka grickalica.
    Rogač se zbog sadržaja tanina ponekad daje djeci koja imaju problema sa proljevom, a čak su i neki klinički pokusi potvrdili djelovanje rogača u spriječavanju proljeva. Jadnostavan napitak koji može pomoći kod ovog neugodnog stanja je sok od jabuke kojemu je dodano 15 grama brašna od rogača.

Zamjena za čokoladu

Rogač ima malo drugačiji okus od čokolade, ali je po sastavu mnogo prihvatljivija namirnica za osobe oboljele od dijabetesa, migrena, tjeskobe, nervoze i sl. Prirodno je sladak, pa je pri pripravku slastica od rogača potrebno dodati puno manje šećera nego kada se rade slastice od kakaa. Rogač ima mali udio masti, bogat je pektinom, obiluje proteinima i rijetko djeluje kao alergen. Kalorijska vrijednost mu je za 2/3 manja nego u čokolade.

Rogač za razliku od čokolade ne sadrži feniletilamin, oksalnu kiselinu i stimulanse. Naime, feniletilamin ponekad može imati nepovoljan utjecaj na razvoj migrene, porast krvnog tkala i glukoze u krvi, oksalna kiselina ometa apsorpciju kalcija i cinka, minerala koji su važni za zdrave kosti i kožu, stimulansi - metilksantini teobromin te kofein, prisutni u čokoladi, ponekad mogu izazvati alergijske reakcije.

Nutritivni sastav

Ugljikohidrati čine 80% sastava rogača. Sadrži vitamine A, B, B2, B3 i D. Osim toga sadrži i znatne količine kalcija, fosfora, kalija, magnezija. U manjim količinama sadrži željezo, mangan, barij, bakar i nikal.
    100 grama praha rogača ima 228 kcal, te sadrži: 4,7 g proteina, 91,5 g ugljikohidrata, 067 g masti te čak 41 gram vlakana.

Nekoliko korisnih savjeta kako koristiti rogač…

Osim što ga možete koristiti kao zamjenu za čokoladu u receptima za kolače, s mljevenim rogačem možete napraviti i kolač izgledom i okusom sličan orahnjači.
    Možete ga svježeg ponuditi djeci, kao zdravu grickalicu.

Rastopljeni rogač nema sjajan izgled kao čokolada kojoj takav izgled daje kakao maslac. Da bi dobili taj sjajan izgled i kod rastopljenog rogača, dodajte obrano mlijeko razrijeđeno s toplom vodom.
    zvrcko sen
    zvrcko sen
    Moderator
    Moderator

Postaj by zvrcko sen sub 24 sij - 18:22

Ljekovito djelovanje: tanini rogača djeluju inhibitorno na probavne enzime; inaktivira coli bakterije i istovremeno podupire vrlo dobar sastav crijevnih bakterija. Općenito djeluje umirujuće na želučanu i crijevnu sluznicu. Zato se koristi za ublažavanje mučnina i proljeva.
    Bogat je izvor vitamina i minerala (naročito kalcija), kao i nekih elemenata u tragovima. Novija istraživanja: pokusni štakori hranjeni s 15% karuba gume 2-6 tjedana izgubili su na težini u odnosu na kontrolnu grupu a istovremeno je došlo do smanjenja razine glukoze u krvi, kolesterola u plazmi, te inzulina. Proizlazi da bi se karuba guma mogla primjenjivati kao dodatak hrani kod oboljelih od šećerne bolesti.
    Uporaba: plod rogača ljudi jedu tisućljećima. Kao životinjska hrana se koristi i pretežano za konje i svinj. Za jelo se koristi sušen intaktan, i najčešće mljeven, a u ljekovite svrhe i kao čaj.

Mjere opreza
    Rogač je vrlo siguran i niti jedan njegov oblik nije štetan za zdravlje ljudi. Iznimke postoje, ali su mnogo rjeđe nego kod većine sličnih proizvoda. Zabilježeni su rijetki slučajevi alergijskih reakcija na brašno rogača kod beba i u nekoliko slučajeva kod radnika koji su radili s velikim količinama brašna rogača.
    Gost
    Gost

Postaj by Gost sub 24 sij - 18:24

Pa rogac koliko znam stiska proljev,tj. suzdrzava ga,prestaje...
    zvrcko sen
    zvrcko sen
    Moderator
    Moderator

Postaj by zvrcko sen sub 24 sij - 18:28

je si pametan morat ću ga pojist ,,,,,pročitaj gore još što pa nam reci
    Gost
    Gost

Postaj by Gost sub 24 sij - 18:39

E pa nisam procita gori ovo,ko cemi to citat,kad mi se bude dalo,neman sad zivaca...moga si nesto krace,bar da mogu procitat
    saso78
    saso78

Broj postova : 771
    Registration date : 20.07.2008

Postaj by saso78 sub 24 sij - 21:51

Odlicno objasnenje.Kad sam ga vidio na slici odma sam se sjetio.Na mojoj ulici gde sam nedavno zivio imalo je drvo sa vakvim plodovima,ali ko da zna sta je.Hvala za objasnenje.
    ticar
    ticar
    Moderator
    Moderator

Postaj by ticar sub 24 sij - 22:33

markoxp je napisao/la:E pa nisam procita gori ovo,ko cemi to citat,kad mi se bude dalo,neman sad zivaca...moga si nesto krace,bar da mogu procitat

a marko jesi sliku stavia isusa ti.
    works
    works

Broj postova : 81
    Registration date : 04.01.2011

Postaj by works pet 18 vel - 13:09

Kako sam si prije mjesec dana nabavio 2 para satine crvenih mozaika, imam problema sa njihovom ishranom što se tiče jajčane hrane s obzirom da ih moram pripremiti za uzgoj.

U Osijeku nigdje nema za nabaviti bijele jajčane hrane, pa sam probao raditi navedeni miks iz ove teme uz dodatak bjelanjaka što ptice baš ne prihvaćaju. Nakon toga probao sam sa orlux_ovm žutom uz dodatak bjelanjka što je također rezultiralo slabom konzumacijom od strane navedenih ptica.

Imate kakav prijedlog ili da mi kažete gdje u RH mogu nabaviti kvalitetne bijele jajčane hrane i na koji način kako bi ptice što efikasnije pripremio.

Srdačan pozdrav.
    Dean
    Dean

Broj postova : 1847
    Registration date : 19.08.2008

Postaj by Dean sub 19 vel - 10:05

works je napisao/la:Kako sam si prije mjesec dana nabavio 2 para satine crvenih mozaika, imam problema sa njihovom ishranom što se tiče jajčane hrane s obzirom da ih moram pripremiti za uzgoj.

U Osijeku nigdje nema za nabaviti bijele jajčane hrane, pa sam probao raditi navedeni miks iz ove teme uz dodatak bjelanjaka što ptice baš ne prihvaćaju. Nakon toga probao sam sa orlux_ovm žutom uz dodatak bjelanjka što je također rezultiralo slabom konzumacijom od strane navedenih ptica.

Imate kakav prijedlog ili da mi kažete gdje u RH mogu nabaviti kvalitetne bijele jajčane hrane i na koji način kako bi ptice što efikasnije pripremio.

Srdačan pozdrav.

Ima kod Brnje u Rijeci...098215313
    matija
    matija

Broj postova : 345
    Registration date : 19.09.2010

Postaj by matija uto 22 oľu - 16:40

ticar je napisao/la:

moja preporuka ti je

stavi 2 kg grisa

1 kg keksa

40 dkg biljne masti

2 žlice meda

jednu šaku nigera

Pitanje za ticara: "Koliko je stabilna biljna mast koja se kako čitam otopljena uliva u smjesu tj. postoji li opasnost da se ista pokvari ako se recimo veća količina takve hrane ne čuva u frižideru? Može li se gotova smjesa čuvati u kanti na sobnoj temperaturi?"

Sponsored content

Postaj by Sponsored content

Sada je: pon 25 stu - 1:25.