Ptice pjevice Europe - European singing finches

Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.
Ptice pjevice Europe - European singing finches

Češljugar, juričica, zelendur, čižak, žutarica, kanarinac-::- European goldfinch, linnet, canary, greenfinch, siskin, serin

+6
bocka
Carduel
žutovoljka
Vrbanja
riberi
IvanP
10 posters

Bolestan grdelin (HITNO JE !!!)

IvanP

Broj postova : 5
    Registration date : 18.06.2012

Bolestan grdelin (HITNO JE !!!) Empty Bolestan grdelin (HITNO JE !!!)

Postaj by IvanP čet 2 kol - 23:37

Znam da nije primjereno stavljat u naslove tema tipa „HITNO JE“, ali stvarno mi je važno pa se nadam da se moderatori neće ljutiti.
    Stanje nije baš dobro.
    Grdelin mi skoro cijeli dan stoji na podu, uopće se ne penje na one štapiće (kao da nema snage). Čini mi se cijeli prepadnut. Samo gleda u jednu točku i ne miče se. Pokušao sam mu dati salate, ali čim stavim salatu u kavez počne neopisivo strahovito “hodati“ po podu i maše krilima kao da sam mu mačku stavio u kavez. Uz sve ovo pojavio se žućkasto bijeli proljev. Molim vas pomagajte stvarno je hitno. Toliko je loše da sumnjam da će preživjeti noć. Sad

EDIT: Zaboravio sam reći da cijeli dan nije ni jeo ni pio...
    riberi
    riberi

Broj postova : 182
    Registration date : 09.02.2009

Bolestan grdelin (HITNO JE !!!) Empty Re: Bolestan grdelin (HITNO JE !!!)

Postaj by riberi pet 3 kol - 0:14

pregledaj kavez i stajalice da nema slucajno tekuti.vrijeme je izuzetno vruce i ako ih ima mnogo i to bi mogao biti jedan od uzroka njegove slabosti i iscrpljenosti.krvopije su to.
    Vrbanja
    Vrbanja

Broj postova : 378
    Registration date : 07.03.2010

Postaj by Vrbanja pet 3 kol - 1:00

IvanP je napisao/la:Znam da nije primjereno stavljat u naslove tema tipa „HITNO JE“, ali stvarno mi je važno pa se nadam da se moderatori neće ljutiti.
    Stanje nije baš dobro.
    Grdelin mi skoro cijeli dan stoji na podu, uopće se ne penje na one štapiće (kao da nema snage). Čini mi se cijeli prepadnut. Samo gleda u jednu točku i ne miče se. Pokušao sam mu dati salate, ali čim stavim salatu u kavez počne neopisivo strahovito “hodati“ po podu i maše krilima kao da sam mu mačku stavio u kavez. Uz sve ovo pojavio se žućkasto bijeli proljev. Molim vas pomagajte stvarno je hitno. Toliko je loše da sumnjam da će preživjeti noć. Sad

EDIT: Zaboravio sam reći da cijeli dan nije ni jeo ni pio...

Pozdrav!

Malo vise informacija mozda bi i pomoglo da se neko od bolji znalaca javi za pomoc (ako ima pomoci)
    Uslovi drzanja gdje drzis pticu u kuci ili na otvorenom balkonu mogucnost dodira sa drugim pticama mogucnost da ga nesto prepalo (stres) ?
    Daali je na propuhu?
    Koliko dugo se vec ponasa tako?
    Dli si ga drzo mozda napolju na direktnom suncu ?
    Dali si ga hvato u ruku i jeli mrsav?
    Ishrana jednolicna (nedostatak vitamina) ..............?
    Dosta toga moze utjecati na nase ljubimce.
    IvanP

Postaj by IvanP pet 3 kol - 9:27

Kao što sam se bojao, nije preživio noć. Sad Našao sam ga jutros uginulog na dnu krletke.
    Stvarno ne znam što mu je bilo. Držao sam ga vani na balkonu, nije bio na direktnom suncu ni na propuhu. Bio je na sigurnoj zaklonici gdje nikada nije bilo direktnog sunca ni propuha. Jedino ljetna, visoka temperatura zraka, ali čuo sam da im to ne smeta. Što se tiče dodira s drugim pticama prije nekoliko dana uzastopno je dolazio isto neki grdelin na njegovu krletku, i to dosta učestalo (svakim danom), ali zadnja 3-4 dana ga nisam vidio. Ne znam, možda ga je nešto prepalo iz vani (iz vanjske sredine). Nas se nije bojao dok smo ga čistili, nije bilo mačaka (jer se vrlo teško mogu popeti na balkon, a i uz to ne mogu skočiti do njega jer je bio na visokom). U srijedu kasno popodne sam prvi put primijetio da stoji na podu, došao sam do njega malo ga „aktivirao“ tako da se uspeo gore i nastavio skakutati. Mislio sam da je bezveze stao na podu. Jučer sam ga opet primijetio na podu, ali u dosta gorem stanju (u stanju koje sam opisao u gornjem postu). Što se tiče ishrane redovito smo ga hranili i davali mu vodu. Hrana je bila ona standardna za grdeline (miješana konoplja i još neke sjemenke), svako 2-3 dana mu se davalo salate, blitve, jabuke (tako da mislim da nije od nestašice vitamina), a kavez mu je redovito čišćen. Sada ću ga uzet i malo pregledat dali je imao te tekuti kao što je riberi rekao.

Zadnja promjena: IvanP; pet 3 kol - 19:32; ukupno mijenjano 1 put.
    žutovoljka
    žutovoljka

Broj postova : 20
    Registration date : 18.05.2012

Postaj by žutovoljka pet 3 kol - 12:00

Sada ću ga uzet i malo pregledat dali je imao te tekuti kao što je riberi rekao. --GREŠKA --- kasno je sad , tribalo je to prvo napraviti
    Carduel
    Carduel

Broj postova : 1278
    Registration date : 29.07.2009

Postaj by Carduel pet 3 kol - 16:12

IvanP je napisao/la:Kao što sam se bojao, nije preživio noć. Sad Našao sam ga jutros uginulog na dnu krletke.
    Stvarno ne znam što mu je bilo. Držao sam ga vani na balkonu, nije bio na direktnom suncu ni na propuhu. Bio je na sigurnoj zaklonici gdje nikada nije bilo direktnog sunca ni propuha. Jedino ljetna, visoka temperatura zraka, ali čuo sam da im to ne smeta. Što se tiče dodira s drugim pticama prije nekoliko dana uzastopno je dolazio isto neki grdelin na njegovu krletku, i to dosta učestalo (svakim danom), ali zadnja 3-4 dana ga nisam vidio. Ne znam, možda ga je nešto prepalo iz vani (iz vanjske sredine). Nas se nije bojao dok smo ga čistili, nije bilo mačaka (jer se vrlo teško mogu popeti na balkon, a i uz to ne mogu skočiti do njega jer je bio na visokom). U srijedu kasno popodne sam prvi put primijetio da stoji na podu, došao sam do njega malo ga „aktivirao“ tako da se uspeo gore i nastavio skakutati. Mislio sam da je bezveze stao na podu. Jučer sam ga opet primijetio na podu, ali u dosta gorem stanju (u stanju koje sam opisao u gornjem postu). Što se tiče ishrane redovito smo ga hranili i davali mu vodu. Hrana je bila ona standardna za grdeline (miješana konoplja i još neke sjemenke), svako 2-3 dana mu se davalo salete, blitve, jabuke (tako da mislim da nije od nestašice vitamina), a kavez mu je redovito čišćen. Sada ću ga uzet i malo pregledat dali je imao te tekuti kao što je riberi rekao.

Pozdrav Ivane,

žao mi je zbog tvoje ptice ali svima nama se to dogodilo bezbroj puta. I pored vrhunskih uvjeta držanja, ptice obole i uginu. Razloga može biti više ali bez detaljne analize teško je utvrditi od čega je ptica uginula. Što se tiče ptica najbitnija je moć zapažanja od koje nam ovisi pravovremena reakcija. Zato pri svakoj kontroli ptice trebamo malo se zadržati kraj ptice na nekoj pristojnoj udaljenosti dok se ptica ne smiri i onda je pažljivo promotriti. Zdrava ptica je "utegnuta" a bolesna je "umirena" i lagano nakostriješenog perja. Poslije toga pticu uzeti u ruke (ako posumljamo da je bolesna) i pogledati prsnu kost i trbuh. Ako je prisutna natečenost stomaka ili izražena prsna kost u obliku žileta vrijeme je da se ptici da neki preparat. Ako ptica ima proljev bez obzira na njegovu boju stanje nije dobro, dolazi do dehidracije a maleni organizam poput ptičjeg veoma brzo dehidrira i jako je malo vremena za djelovanje. U ovom slučaju moramo pokušati zaustaviti proljev makom i suhim sjemenom (izbaciti masno sjeme i zelenilo iz ishrane). Na kraju je problem kako dijagnosticirati koja je bolest i koji preparat dati. Svi mi odmah posežemo za Sulfamidinima pa šta ispadne. Smile U novije vrijeme koristi se i Baycox koji daje dobre rezultate i u preventivi a i u liječenju.

Nadam se da će jednog dana i segment veterine (kod nas u Ljubuškom to je nemoguća misija) Smile za ptice uznapredovati tako da ćemo moći imati nalaze u istom danu tako da možemo pravovaljano djelovati. Do tada idemo na sreću. Smile)) Puno pozdrava
    IvanP

Postaj by IvanP pet 3 kol - 19:31

Pozdrav ljudi
    Danas sam s tugom zakopao ptića u vrt pokraj kuće Sad Sad Sad Prije sam ga pregledao i činio mi se izvana ok. Nije imao nikakvih „nametnika“ na koži ispod perja.

žutovoljka je napisao/la: --GREŠKA --- kasno je sad , tribalo je to prvo napraviti
    A znam da je kasno kada je već uginuo. Ipak sam pregledao i nije bilo ničega. Zanima me dali su oni mogli već nestati ako ih je bilo (mislim na te tekuti)? A ne znam, da sam ih i vidio sinoć opet sumnjam da bi mu mogao pomoći. Ipak je bilo oko 10 sati navečer, veterinari ne rade.

P.S. Hvala vam svima na pomoći.
    bocka
    bocka

Broj postova : 1656
    Registration date : 23.11.2008

Postaj by bocka sub 4 kol - 12:00

Ivane, ne smeš toliko emotivno prilaziti prema pticama jer nečeš moči podnjeti sve gubitke koje češ imati u toku ptičarskog hobija pa bojim se da se ne odrekneš ovog ljepog hobija.
    Ja razumem sve one ljude koje dresiraju, ručno othranuju i emotivno se povezuju sa svojim ljubimcima jer ta svakodnevna povezanost stvara neke posebne emocije koje se teško preživljavaju kad izgube svog ljubimca.
    Kako je onima koji odgajaju veoma skupe ptice i odjedanput izgube pticu, dali treba da tuguju za pticu ili za pare ? Sad
    Moja deviza je kad izgubim onu pticu koju volim da što prije nabavim još bolju od nje i nastavim dalje uzivati i stvarati nova pokolenja u svom jatu.
    Moj savet ti je da što prije nabaviš više ptica i zaboraviš šta je bilo - bilo je, to je prošlo pa sad još žešče nastavi sa ptičarenjem.

Pozdrav Bocka
    IvanP

Postaj by IvanP sub 4 kol - 16:16

bocka je napisao/la:Ivane, ne smeš toliko emotivno prilaziti prema pticama jer nečeš moči podnjeti sve gubitke koje češ imati u toku ptičarskog hobija pa bojim se da se ne odrekneš ovog ljepog hobija.
    Ja razumem sve one ljude koje dresiraju, ručno othranuju i emotivno se povezuju sa svojim ljubimcima jer ta svakodnevna povezanost stvara neke posebne emocije koje se teško preživljavaju kad izgube svog ljubimca.
    Kako je onima koji odgajaju veoma skupe ptice i odjedanput izgube pticu, dali treba da tuguju za pticu ili za pare ? Sad
    Moja deviza je kad izgubim onu pticu koju volim da što prije nabavim još bolju od nje i nastavim dalje uzivati i stvarati nova pokolenja u svom jatu.
    Moj savet ti je da što prije nabaviš više ptica i zaboraviš šta je bilo - bilo je, to je prošlo pa sad još žešče nastavi sa ptičarenjem.

Pozdrav Bocka

Ma znam da se ne valja previše emocionalno vezat, ali kada ti u posljednjih 10-ak godina ugine 15-ak ptica, a od većine ne znam ni razlog uginuća, jednostavno mi dosadi ih više držat. Uvijek prolazim kroz isto. Sad
    echeberija
    echeberija

Broj postova : 209
    Registration date : 07.06.2009

Postaj by echeberija sri 19 lip - 9:05

https://2img.net/h/i986.photobucket.com/albums/ae349/bogdannik/DSC_0115_zps135232fe.jpg.

2 dana star, jutros slikan. Problem je jer zenka nece da ga hrani jer deluje kao da mu je puna gusa. Ima li mu spasa,
    Mozaik
    Mozaik

Broj postova : 134
    Registration date : 24.11.2010

Postaj by Mozaik sri 19 lip - 17:30

@echeberija,

pogledaj malo Fagovo iskustvo!

Zrak u voljci

Sretno!
    Tome
    Tome

Broj postova : 109
    Registration date : 01.03.2013

Postaj by Tome sri 19 lip - 17:57

Ivane uzmi jednu bocu od 2-2.5 litre i jedan češnjak. Češnjak nareži na manje komade i stavi u bocu i napuni vodom. Kad to napraviš stavi na sunce 2-3 dana Wink  I to im sipaj u pojilice svaki drugi dan Smile
    echeberija
    echeberija

Broj postova : 209
    Registration date : 07.06.2009

Postaj by echeberija sri 19 lip - 22:08

Bez citanja ovog clanka, ja sam postupio isto. Naime moj je jos po izlazenju iz jajeta poceo da se puni vazduhom. Ovaj ptic je od juce, odma po izleganju je imao vazduh koji se je punio, juce sam odmah probusio iglom i vazduh je ustekao, ovo je slikano rano jutros i opet se je napunio, posle slikanja sam opet probusio.
    richie
    richie

Broj postova : 24
    Registration date : 15.01.2009

Postaj by richie pon 26 ruj - 18:06

Pozdrav , imam jedan problem sa grdelinom vec nekih 4 mjeseca. Radi se o tome da mi je ptica non stop napuhana tj ima crven trbuh i nakostrijesen je. Dosta vremena zna provest dole na podu kaveza. Dao sam izmet prodli tjedan na analizu i ptica nema niti jednu bakteriju, Zelim reci da sam ga lijecio par puta baycoxom nakon toga enroxil i onda mu dajem na kraju aves probiotik. Ptica nakon toga bude u redu jedno 20 dana, vrati se u normalno stanje, Nakon recimo tih 20 dana ptica pocne opet da se napuhne i trbuh postane crven. Ptica nije izolzena propuhu i niti direktnom suncu. Da li zna netko sta bi moglo biti?

Sponsored content

Postaj by Sponsored content

Sada je: ned 24 stu - 15:15.