+21
Tome
zako
DjordjeVet
batokljun
žutovoljka
doberman1
veseljko
Dule
crv
evmolp
topaz
patrik
vlado
toni mostar
ticar
nytro
Edi
komiza
bocka
many
trevor
25 posters
Koja je ovo ptica?
trevor- Broj postova : 109
Registration date : 27.09.2011
- Post n°26
Re: Koja je ovo ptica?
Komidza pasu sad sta stignu, svaki dan vidjam gomilu ptica duz puteva i zaraslih ograda kako kljucaju razne travke za koje ne bih rekao da su previse hranljive. Faganela nema osim u velikom jatu sa grdelinima mesano na velikim ledinama
vlado- Broj postova : 856
Registration date : 22.01.2010
- Post n°27
Kod mene ima crvendaća za sada.
patrik- Broj postova : 408
Registration date : 09.04.2010
- Post n°28
many- Broj postova : 762
Registration date : 13.10.2009
- Post n°29
drozd bravenjak(turdus pilaris)mužjak
topaz- Broj postova : 504
Registration date : 09.06.2009
- Post n°30
meni se ucinilo da je Drozd cikelj - valjda je to ta ptica (Turdus philomelos).
topaz- Broj postova : 504
Registration date : 09.06.2009
- Post n°31
ma svejedno je neki je od drozdova
- Post n°32
da drozd je bravenjak,dolazi k nama iz sjevernijih krajeva skaandinavije i europe pa čak i azije
bocka- Broj postova : 1656
Registration date : 23.11.2008
- Post n°33
Ja mislim da je Many u pravu, taj drozd palaris razlikuje se od philomeos po boju glave a što se tiče pjesme Turdus philomelos ili poznata je kod nas kao šumska ševa ptica koja po pjesmi je odmah iza slavuja.
Takođe to je i najbolji imitator pa ako se uzme od mladih dana i školuje prihvata skoro sve pjesme.
Školovana šumska ševa retko se nalazi i skoro da niko ne želi je prodati.
Pozdrav Bocka
Takođe to je i najbolji imitator pa ako se uzme od mladih dana i školuje prihvata skoro sve pjesme.
Školovana šumska ševa retko se nalazi i skoro da niko ne želi je prodati.
Pozdrav Bocka
evmolp- Broj postova : 117
Registration date : 22.07.2009
- Post n°34
Zdravo Bocka,bocka je napisao/la:Interesantna stvar da i kod mene nestao je jedan par crvendača koje hranim preko zime več nekoliko godina.
Takođe i ja sam primetio da ih nema u mojoj okolini gde ja živim, raniih godina karakteristično je bilo da uvjek kad sunce obasja na snegu prvi su pjevali crvendači.
Od ovog može se zaključiti da su ipak crvendači otišli prema jugu zbog prevelikog snega koji je pao na celom balkanu.
Dobro bi bilo da se neko javi ako je video crvendača u ovo doba.
Pozdrav Bocka
crvendaci su cini se dosli kod mene . Na mome hranilistu prvi put ove godine poceli su da dolaze crvendaci. A ima i dosta kosova, severnih zeba i nekih drozdova kojima ne znam nazive. Primetio sam da su dosta pitome jer na samo nekoliko metara od mene nasladjuju se sa masnim kuglicama. Bas zbog njih od danas sam u hranu ukljucio i jabuke koje vidim da rado jedu.
bocka- Broj postova : 1656
Registration date : 23.11.2008
- Post n°35
Zdravo evmolp,
Po avatru neznam o kom ptičaru se radi a vidim da je iz Skoplja, pa zamolio bi te evmolp da znam u kojeg dela grada živiš.
Bilo bi dobro da vidimo neku fotografiju gde hraniš ptice jer to je u ovom periodu vrlo humano sa Tvoje strane.
Pozdrav Bocka
Po avatru neznam o kom ptičaru se radi a vidim da je iz Skoplja, pa zamolio bi te evmolp da znam u kojeg dela grada živiš.
Bilo bi dobro da vidimo neku fotografiju gde hraniš ptice jer to je u ovom periodu vrlo humano sa Tvoje strane.
Pozdrav Bocka
evmolp- Broj postova : 117
Registration date : 22.07.2009
- Post n°36
Ivica.bocka je napisao/la:Zdravo evmolp,
Pozdrav Bocka
Pozdrav.
Zadnja promjena: evmolp; sri 15 vel - 22:57; ukupno mijenjano 1 put.
- Post n°37
pilaris se doseljava philomelos odlazi u zimsko doba,bar je kod mene na kontinentu tako.Ovo si lijepo rekao za cikelja po meni ptica koja se može mjeriti sa slavujem čak pjeva do kasno navčer skoro po mraku,uzgajao sam ih i oduševljen sam tom pticom,mislim da sad po ovako jakim zimama može doči k nama veličinom isti iliacus koji se zove i crveni drozd ili gitkavac
- Post n°38
pitanje ženka gringla što je ovo albinizam ili mutacija
crv- Broj postova : 1816
Registration date : 02.12.2009
- Post n°39
Parcijalni albinizam, što bi trebalo biti aberacija , a ne mutacija.
- Post n°40
zar ne bi trebalo biti samo bijelo perje i crvenije oči kod albinizma pa i parcijalnog bez žutog perja
Mutacija (lat. mutatio - promjena, zamjena) je promjena nasljedne informacije jednog organizma uzrokovane promjenom redoslijeda heterocikličnih baza ili broja hromosoma, koja nije uzrokovana segregacijom ili rekombinacijom. Ovaj pojam se stoga odnosi samo na jedan dio svih mogućih hromosomskih aberacija. Mutacijom dolazi do promjene nasljedne informacije DNK i kao posljedica toga mogu se pojaviti promjene u pojedinačnim obilježjima (fenotip). Organizam s mutacijom se naziva mutantom.
ABERACIJE KROMOSOMA
1.1. NUMERIČKE ABERACIJE KROMOSOMA
Svako odstupanje od normalnog broja kromosoma (euploidija) za određenu vrstu predstavlja numeričku ili brojčanu aberaciju kromosoma.
Albinizam (lat. albus: bijel) prirođena i nasljedna nesposobnost organizma da stvara pigment melanin. Nastaje zbog nedostatka enzima tirozinaze, a očituje se u djelomičnoj ili potpunoj depigmentaciji kože, kose i šarenice oka. Oba roditelja koja imaju albinistički gen albinizam mogu prenijeti na neko od svoje djece.[
pa sad reci što je možda albino mutacija
Mutacija (lat. mutatio - promjena, zamjena) je promjena nasljedne informacije jednog organizma uzrokovane promjenom redoslijeda heterocikličnih baza ili broja hromosoma, koja nije uzrokovana segregacijom ili rekombinacijom. Ovaj pojam se stoga odnosi samo na jedan dio svih mogućih hromosomskih aberacija. Mutacijom dolazi do promjene nasljedne informacije DNK i kao posljedica toga mogu se pojaviti promjene u pojedinačnim obilježjima (fenotip). Organizam s mutacijom se naziva mutantom.
ABERACIJE KROMOSOMA
Svako odstupanje od normalnog broja kromosoma (euploidija) za određenu vrstu predstavlja numeričku ili brojčanu aberaciju kromosoma.
Albinizam (lat. albus: bijel) prirođena i nasljedna nesposobnost organizma da stvara pigment melanin. Nastaje zbog nedostatka enzima tirozinaze, a očituje se u djelomičnoj ili potpunoj depigmentaciji kože, kose i šarenice oka. Oba roditelja koja imaju albinistički gen albinizam mogu prenijeti na neko od svoje djece.[
trevor- Broj postova : 109
Registration date : 27.09.2011
- Post n°41
- Post n°42
specijalac na zadnjoj fotki:)
komiza- Broj postova : 955
Registration date : 20.06.2009
- Post n°43
Bravo meštre na dobrim slikama !
- Post n°44
ovo kroz moju promatračnicu iz rupe u dasci iz drvarnice
Zadnja promjena: many; pet 17 vel - 16:40; ukupno mijenjano 1 put.
- Post n°45
na ovoj zadnjoj je ona zelendurka sa parcijalnom mutacijom
- Post n°46
[quote="many"]zar ne bi trebalo biti samo bijelo perje i crvenije oči kod albinizma pa i parcijalnog bez žutog perja
ABERACIJE KROMOSOMA
Dakako da je albinizam mutacija , ali samo ako je u potpunosti izražen - uključujuči i oči.To se mora manifestirati ravnomjerno - po čitavom tijelu .Kod kanarinaca razlikujemo albino (bijela ptica sa crvenim očima), lutino (žuta sa crvenim očima ) i rubino (crvena sa crvenim očima ).
Osobine koje sam naveo su kod ptica spolno vezane(zato kad čačkate na računalu o genetici , naglasite da vas zanimaju ptice ) , dok se parcijalni albinizam ispoljava sporadično ,i dosadašnja istraživanja nisu dala pouzdane rezultate.Dakle - lutrija .
Parcijalnost , mjestimičnost ,djelimičnost bi trebalao objasniti pojam .
ABERACIJE KROMOSOMA
Dakako da je albinizam mutacija , ali samo ako je u potpunosti izražen - uključujuči i oči.To se mora manifestirati ravnomjerno - po čitavom tijelu .Kod kanarinaca razlikujemo albino (bijela ptica sa crvenim očima), lutino (žuta sa crvenim očima ) i rubino (crvena sa crvenim očima ).
Osobine koje sam naveo su kod ptica spolno vezane(zato kad čačkate na računalu o genetici , naglasite da vas zanimaju ptice ) , dok se parcijalni albinizam ispoljava sporadično ,i dosadašnja istraživanja nisu dala pouzdane rezultate.Dakle - lutrija .
Parcijalnost , mjestimičnost ,djelimičnost bi trebalao objasniti pojam .
- Post n°47
hm atipičan text za tebe ali ok,nadam se da nisi pisao meni ono za pojmove jer se vrlo dobro služim stručnom terminologijom,parcijalno sama riječ i u engleskom part-dio i izvedenica iz latinskog je,meni je sve jasno i hvala na objašnjenju ali ipak bih volo konkretno objašnjenje kada je bijelo i žuto perje u pitanju parcijalno,znači ne intenzivno po određenom dijelu tijela,što je to jer žuto je sa pigmentom ali na za to neobičnom dijelu tijela,isto kao i bijelo koje je uzrok nemogučnost tijela da proizvede pigment,mix toga na mojoj slici je.....što
- Post n°48
Ovo su ptice sa parcijalnim luteizmom , ali još nisu mutacija . Aberacija je uzela toliko maha da bi selekcijom iz ovoga uzgojnog materijala moglo očekivati zanimljivo
poigravanja kromosomčića.
Inače: BIJELA PTICA CRVENOGA OKA = ALBINO
ŽUTAPTICA CRVENOGA OKA= LUTINO
CRVENA PTICA CRVENOGA OKA= RUBINO
Aberacije mogu biti urođene (poput bijelogrlog češljugara), zatimstečene npr. nedostatkom nekog iz spektra vitamina , ili posljedica utjecaja antibiotika.
To su mutacije a ptice slične prikazanima su na putu da to postanu.
ticar- Moderator
- Broj postova : 2908
Registration date : 09.06.2008
- Post n°49
- Post n°50
liče na čižke možda