Ptice pjevice Europe - European singing finches

Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.
Ptice pjevice Europe - European singing finches

Češljugar, juričica, zelendur, čižak, žutarica, kanarinac-::- European goldfinch, linnet, canary, greenfinch, siskin, serin

+24
Dax BG
many
lord189
dzemal_sa
skopski maestro
gramofon
krepat ma ne molat
Fago
bizar
DjordjeVet
echeberija
vansal
koce
PESTI
seadriver
ikayke
ticar
BOSKO
Carduel
crv
ERVINO
bocka
zoran ptice pjevice
zoranV
28 posters

Šta napraviti da se smanji mortalitet leženih grdelina

BOSKO
    BOSKO

Broj postova : 165
    Registration date : 02.09.2010

Šta napraviti da se smanji mortalitet leženih grdelina - Page 5 Empty Re: Šta napraviti da se smanji mortalitet leženih grdelina

Postaj by BOSKO sub 24 oľu - 0:33

Ne pada mi na pamet odustajat.Što kompliciranije,to zanimljivije.
    crv
    crv

Broj postova : 1816
    Registration date : 02.12.2009

Šta napraviti da se smanji mortalitet leženih grdelina - Page 5 Empty Re: Šta napraviti da se smanji mortalitet leženih grdelina

Postaj by crv sub 24 oľu - 0:53

cheers Ne odustajem Exclamation Evil or Very Mad
    skopski maestro
    skopski maestro
    Opomena
    Opomena

Broj postova : 488
    Registration date : 19.09.2011

Postaj by skopski maestro sub 24 oľu - 1:31

crv je napisao/la:
    cheers Ne odustajem Exclamation Evil or Very Mad

svaka čast vama trojci ,,,a ne netko KVAZI I JOŠ NAZNAM ŠTO DA KAŽEM UVALJUJE VAMA
    ticar
    ticar
    Moderator
    Moderator

Broj postova : 2908
    Registration date : 09.06.2008

Postaj by ticar sub 24 oľu - 6:41

kod mene se prije 2 godine izleglo oko 10 grdelina,2 ili 3 sam dao crvu,2 sam dao na učenje pjesme,a drugi su ostali kod mene,naravno svi su krepali.za ove kod crva mislim da je ženka brzo krepala a ovi što sam ih dao na učenje pjesme su i dan danas živi i zdravi.čovjek mi ih vratio jer NARAVNO nisu skupili ništa sa cd-a.
    na pitanje što im je davao jesti rekao je da su uvijek imali grita,sjemenska za divlje i tu i tamo malo kostriša ili radića i jajčane hrane.ESB su dobili prije nego su otišli na učenje isto kad sam dao i ostalima.
    ajd sad budi pametan. study
    crv
    crv

Postaj by crv sub 24 oľu - 12:03

ticar je napisao/la:kod mene se prije 2 godine izleglo oko 10 grdelina,2 ili 3 sam dao crvu,2 sam dao na učenje pjesme,a drugi su ostali kod mene,naravno svi su krepali.za ove kod crva mislim da je ženka brzo krepala a ovi što sam ih dao na učenje pjesme su i dan danas živi i zdravi.čovjek mi ih vratio jer NARAVNO nisu skupili ništa sa cd-a.
    na pitanje što im je davao jesti rekao je da su uvijek imali grita,sjemenska za divlje i tu i tamo malo kostriša ili radića i jajčane hrane.ESB su dobili prije nego su otišli na učenje isto kad sam dao i ostalima.
    ajd sad budi pametan. study

Sada bi možda bilo drugačije .Ne tvrdim , kažem možda .
    U međuvremenu sam , kako dosta stvari bilježim , uspoređivao slične situacije , poput one sa zelenturkom koju mi je Tičar poklonio.Isto uzgojenu ali je ipak bila starija .Ona mi je temelj današnjega jata.Skoro svi verduni ujatu imaju njene krvi.
    STRES ! To napišem i izgovorim kada mi se ne da nabrajati čimbenike koji dotuku pticu nakon promjene ambijenta , ishrane , tretmana opčenito.Tomu pridodamjmo još i tansport , mogučnost da su moje ptice (kanarinci) kliconoše koji su stekle imunitet , itd...Često ne znamo jeli ptica ičim tretirana radi prevencije.Stres u biti i jest skup negativnih čimbenika koji djeluju na živo biće.
    Osim ambijenta na pticu strahovito utječe i nagla promjena društva . I čitavo jato reagira na pridošlicu, uznemiri se bez obzira jesu li u istom kavezu ili su odvojeni. Kako je pridošlici može se jasno vidjeti po ponašanju.Čisto individualna stvar .Neki se zgure i uvuku glavu među ramena (po meni najgora reakcija) , neki panično pokušavaju pobjeći, neki su agresivni ,a neki počnu sa vrtnjom repa , dozivanjem , pa čak i pjevom - kao da su oduvijek tu.
    Dakle , promatrati pticu i izbjegavati sve nagle promjene jedan je od mnogobrojnih uvjeta da bi sačuvali novonabavljenu pticu.
    Reagirati pravovremeno. A to ne može svatko ,pogotovo ako osm sati mora biti na poslu . Kada dođe doma često je kasno.
    Za ptice koje je Ptičar naveo da su preživjele - ja se ne čudim .
    Naime , najstarije ptice koje sam imao i vidio , sve redom su živile u malim kavezima , uvijek na istom mjesu i hranjene su uvijek istom hranom i to ne obilato.Bez jajčane i bez puno konoplje.Tek sa pokojim listom zeleniša.I bez prevencije i antibiotika.Ali večina ili skoro ni jedna nikad nisu korišteni u uzgoju.I svi su bili mužjaci.
    Carduel
    Carduel

Broj postova : 1278
    Registration date : 29.07.2009

Postaj by Carduel sub 24 oľu - 13:55

crv je napisao/la:
    Za ptice koje je Ptičar naveo da su preživjele - ja se ne čudim .
    Naime , najstarije ptice koje sam imao i vidio , sve redom su živile u malim kavezima , uvijek na istom mjesu i hranjene su uvijek istom hranom i to ne obilato.Bez jajčane i bez puno konoplje.Tek sa pokojim listom zeleniša.I bez prevencije i antibiotika.Ali večina ili skoro ni jedna nikad nisu korišteni u uzgoju.I svi su bili mužjaci.

Mišljenja sam da postoje univerzalna pravila za uzgoj štiglića, koja su nebrojeno puta napisana, i da je potrebna njihova modifikacija od slučaja do slučaja.
    echeberija
    echeberija

Broj postova : 209
    Registration date : 07.06.2009

Postaj by echeberija sub 24 oľu - 16:18

Ovako, moje skromno iskustvo i isto takva skromna statistika, prosle godine je bila prva uspesna sezona lezenja stiglica kod mene.
    3 gnezda, 10 mladih, sve sto je izaslo iz jajeta odraslo je do osamostaljivanja.
    Prvo gnezdo 4 pileta, sva sam poklonio do 30 dana starosti, danas ziva samo jedan zenka,
    drugo gnezdo 2 ptice poklonio do 30 dana starosti danas nijedan ziv,
    poslednje gnezdo 4 ptica sve sam ostavio kod sebe do zavrsetka mirarenja i sve su zavrsile mitarenje, nikad nisu bolovale od kokcidioze niti sam im davao preventivu, 2 ptice su bolovale od salmoneloze i spasio sam ih iz mrtvih, ali to nije moja greska uzrok je bila neispravna hrana.
    Sve 4 ptice su i danas zive, jedna zenka od ove 4 ovih dana pravi svoje gnezdo u 7 meseci i 20 dana starosti.

Nemam preventivu, samo lecenje kada se ptica razboli. Inace nista posebno ne primenjujem kod odgoja u odnosu sto je ovde napisano, hranio sam ih kao decu na 2 sata menjao kvarljivu hranu(jajcanu i klijavo seme), nisam imao brasnare, nikad pticama nisam dao crva, davao sam mravlja jaja koja sam nalazio i samo u prvom gnezdu sam davao biljne vasi jer ih kasnije nije bilo. Uglavnom mislim da je naveci problem kod odgajivaca samog, cak i kada oni sami misle da sve ispravno rade uvek to moze bolje. Moje okruzenje je uglavnom puno tradicionalista koji veruju u neke pradrasude oko odgoja i uglavnom su lenji sto se tice sitnica koje ipak sa stiglice zivot znace.
    Pozdrav
    Merlo
    Merlo

Broj postova : 426
    Registration date : 22.08.2008

Postaj by Merlo sub 24 oľu - 22:49

Eva da se i ja malo nadovezem na temu.Dali se bavimo uzgojem za svoj gust ili gust povezan sa izlozbama na koje se vecinom ide za uzet jedno od prva tri mista.Za sve tice (a nema veze jesu kanarinci ili majori)koje se drze za uzgoj a neprilaze pet pari netriba nikakva kemija za sve ostalo je nepotrebno o tome niti pricat.Pitanje je samo sta koristit i kako?Moje trenutno iskustvo je vise neko zalosno i to:u prvoj kovadi izleglo se 150 komada od toga trenutnu u gnjezdima negdi oko 50 pa sad ko voli bez kemije ka ja nek izvoli. scratch Sad
    seadriver
    seadriver
    Moderator
    Moderator

Broj postova : 919
    Registration date : 14.06.2008

Postaj by seadriver sub 24 oľu - 23:59

150 komada kojih tica se izleglo?
    Merlo
    Merlo

Postaj by Merlo ned 25 oľu - 0:08

Za tako pitanje je svaki odgovor suvisan.
    seadriver
    seadriver
    Moderator
    Moderator

Postaj by seadriver ned 25 oľu - 0:23

Dobro onda držim da se radi o 150 komada kanarinaca kad je već odgovor suvišan.
    Još ovde želim nadodati da stvarno nema više smisla uspoređivati kanarince i majore u nijednom smislu. I kako to da je za 50 parova npr. potrebna kemija a za 5 parova nije. Znači da čovjek koji ima do 5 parova, možda samo 1 ili 2 para ne treba uopće voditi računa o preventivi nego je najbolje i ono malo ako izvuće da mu i to krepa. Kako se u ovom postu izjednačuje kanarinac sa majorom kako bilo tko ko pročita ovaj post može znati kojih se 150 ptica izleglo.
    Merlo
    Merlo

Postaj by Merlo ned 25 oľu - 2:12

Seade mos ti virovat sta god hoces to je tvoja stvar a kako pratim ovaj forum od samog pocetka steka sam i neku sliku o ljudima koji tu dolaze.Ti dizes majore u nebesa jer za tebe rad sa njima je nesto najvise u ticarskom svjetu a sve ostalo je dicja kasa.Ja uzgajam kako kanarince tako i majore i za pet parova nema veze kojih tica iman iskustva a mogu se i nadovezat na iskustva vrhunskih ticara evrope koji imaju vise medalja sa svjeckih natjecanje nego sta su neki izlegli tica ako triba prozvat cu ih pravim imenima.Ja osobno idem u smjeru ne koristenja svako raznih preparata.A sad za mene logicno objasnjenje zasto do pet parova.Toliki broj tica nestvara veliku prasinu,kot i bilo koja osoba muskog ili zenskog spola a naravno i dica imaju dovoljno vrimena da se pobrinu za tu kolicinu tica.
    ikayke
    ikayke
    Admin
    Admin

Broj postova : 1510
    Registration date : 09.09.2008

Postaj by ikayke ned 25 oľu - 2:13

Usporedjivati kanarince i majore se ne uspoređuje, mislim da je ovom recenicom..
    'Dali se bavimo uzgojem za svoj gust ili gust povezan sa izlozbama na koje se vecinom ide za uzet jedno od prva tri mista.Za sve tice (a nema veze jesu kanarinci ili majori)koje se drze za uzgoj a neprilaze pet pari netriba nikakva kemija za sve ostalo je nepotrebno o tome niti pricat' ZNAČI POTREBNO JE... jedan or razloga cu vam slikovito prikazat ...

uzgajaliste ---> važno, većinom zanemareno----> filtracija/izmjena zraka u uzgajalištu

Puno malih faktora odlučuje... Merlo kaže sve sto se zna, tj što se moze vidjeti u velikim, modernim, uspjesnim uzgajalistima... dobro maticno jato + preventiva + higijena prostora + zrak, vlaga, temperatura , svijetlo = dobar uzgoj, tj uspjesan uzgoj Smile
    Merlo
    Merlo

Postaj by Merlo ned 25 oľu - 2:24

Ika ovo tvoje objasnjenje je pogodak u samu srz ticarstva.Uzgajivaci majora ka sta su meni poznati Dinkic,Capone,Erdogan i ostali imaju slicne ili jos bolje opremljene uzgajivacnice kako u zatvorenom tako i otvorenom prostoru.
    ikayke
    ikayke
    Admin
    Admin

Postaj by ikayke ned 25 oľu - 2:29

Merlo je napisao/la:Ika ovo tvoje objasnjenje je pogodak u samu srz ticarstva.Uzgajivaci majora ka sta su meni poznati Dinkic,Capone,Erdogan i ostali imaju slicne ili jos bolje opremljene uzgajivacnice kako u zatvorenom tako i otvorenom prostoru.

cheers
    seadriver
    seadriver
    Moderator
    Moderator

Postaj by seadriver ned 25 oľu - 12:43

Ponovno se ovde ne bi složio sa Merlom, ja poštivam svačije iskustvo u uzgoju, al ne možeš tvrditi da je isto imati 5 pari kanarinaca ili 5 pari majora. Ovdje ne pišem o tome koja je tica kako ti kažeš dičja kaša a koja vrh, smatram da je sa kanarincem osvojiti bilo šta ogroman uspjeh a znam kakve ti imaš rezultate. Ali ajmo im omogućiti iste uvjete i kladim se u šta god hoćes samo reci da će bez davanja kemije u roku 2 ili 3 godine krepati više majora nego kanarinaca. Hoću reći da su jednostavno osjetljiviji, podložniji svakojakim bolestima, a ovo o čemu ikayke piše i slikovito prikazuje s tim se 100% slažem. Veći broj tica stavlja pred svakog uzgajivača i veće zahtjeve. Naravno da nije isto držati u podrumu bez ventilacije 5 parova ili 50 parova tica bez obzira o kojim ticama se radi.
    lord189
    lord189
    Opomena pred isključenje
    Opomena pred isključenje

Broj postova : 1872
    Registration date : 28.10.2008

Postaj by lord189 ned 25 oľu - 16:55

seadriver je napisao/la:Ponovno se ovde ne bi složio sa Merlom, ja poštivam svačije iskustvo u uzgoju, al ne možeš tvrditi da je isto imati 5 pari kanarinaca ili 5 pari majora. Ovdje ne pišem o tome koja je tica kako ti kažeš dičja kaša a koja vrh, smatram da je sa kanarincem osvojiti bilo šta ogroman uspjeh a znam kakve ti imaš rezultate. Ali ajmo im omogućiti iste uvjete i kladim se u šta god hoćes samo reci da će bez davanja kemije u roku 2 ili 3 godine krepati više majora nego kanarinaca. Hoću reći da su jednostavno osjetljiviji, podložniji svakojakim bolestima, a ovo o čemu ikayke piše i slikovito prikazuje s tim se 100% slažem. Veći broj tica stavlja pred svakog uzgajivača i veće zahtjeve. Naravno da nije isto držati u podrumu bez ventilacije 5 parova ili 50 parova tica bez obzira o kojim ticama se radi.

pujanke koalicija šta se žestiš toliko
    seadriver
    seadriver
    Moderator
    Moderator

Postaj by seadriver ned 25 oľu - 19:54

Ne žestim se koalicijo Smile . Samo šta neki ljudi nikako da prihvate kako je domestifikacija kanarinaca zavrsena prije 100 godina a češljugara zapravo tek započela. Za one koji ne znaju domestifikacija je proces pretvaranja divlje ptice u udomaćenu odgojem i držanjem te vrste u zarobljeništvu.
    ikayke
    ikayke
    Admin
    Admin

Postaj by ikayke ned 25 oľu - 20:21

seadriver je napisao/la:Ne žestim se koalicijo Smile . Samo šta neki ljudi nikako da prihvate kako je domestifikacija kanarinaca zavrsena prije 100 godina a češljugara zapravo tek započela. Za one koji ne znaju domestifikacija je proces pretvaranja divlje ptice u udomaćenu odgojem i držanjem te vrste u zarobljeništvu.

Mislim da uspoređivanje česljugar major --> kanarinac nema nikakve veze, i nespojivo je... ali je spojivo to što Merlo stalno naglašava a mnogi ne mogu procitati... da je priblizno isto uzgoj u vrhunskim uvjetima kanarinaca i majora... želim reći da za uzgoj majora sve mora, ili bi trebalo biti tip-top. Stalno se govori uzgoj majora, znaci dobivanje mladih ptica... samo sto je jos jedna stepenica vise selekcija za izlozbe tih mladih majora... ili faune opcenito... Seadriver--> domestifikacija ptica europske faune je pocela prije 20god u razvijenim ornikolturnim zemljama....kod nas je krenulo ponesto zahvaljujuci ponekom istinskom zaljubljeniku.

POzz

cheers
    crv
    crv

Postaj by crv ned 25 oľu - 20:36

Očigledan je nesporazum. confused

Merlo u kupe - Seadriver u špade .

Slikari kažu: ,,Slikar si onoliko koliko slikaš.''Nitko ne spominje tehniku , stil, pravac . Evil or Very Mad

Mislim da je Merlo htio objasniti da si uzgajivač onoliko koliko se baviš pticama .Bez obzira na vrstu i količinu.
    Merlo
    Merlo

Postaj by Merlo pon 26 oľu - 0:38

Crve svaka ti dala Very Happy razumio si me u sekund.Izgleda da tudjina cini svoje jer mi pocelo falit nasih rici da se izrazim u potpunosti kako i na sta mislim.Zaboravio sam navest u mojim prijasnjim postovima da tice koje sam koristio u uzgoju nisu sve moje vec da je bilo dosta kupljenih tica sa strane.Ja jos koristim tice u uzgoju sa plavim prstenima ali ne od prosle godine scratch
    lord189
    lord189
    Opomena pred isključenje
    Opomena pred isključenje

Broj postova : 1872
    Registration date : 28.10.2008

Postaj by lord189 pon 26 oľu - 11:20

lord189 je napisao/la:

pujanke koalicija šta se žestiš toliko

došlo je do neke zabune di su komentari od skopskog maestra ovo san napisa na njegov post a ne na tvoj seadriver
    seadriver
    seadriver
    Moderator
    Moderator

Postaj by seadriver pon 26 oľu - 21:20

Sve ok nismo tu da se prepiremo nego razmjenjujemo iskustva Wink
    dzemal_sa
    dzemal_sa

Broj postova : 204
    Registration date : 17.12.2009

Postaj by dzemal_sa sri 28 oľu - 14:29

MILINA ZA OCI... uzgoj majora prirodnim putem bez dadilja... jasno se vidi kako zenka hrani mlade,a u pozadini se cuju i ostali ...drugi dio pokazuje gnjezdo od 5 mladih stiglica
    Sokoly
    Sokoly

Broj postova : 31
    Registration date : 21.08.2012

Postaj by Sokoly pet 24 kol - 18:43

Vidim da neki ovde tretman sulfonamidima nazivaju preventivom - ja bih reko da je preventiva SVE ono drugo sto trebate dati ptici pre no shto dogju do Sulfonamide.

Bjeli cheshanj il LUK, vam reshava ogroman deo posla te prevencije o kojoj ja pricham.
    Semenke limuna.... Jabukovo Sirche...bosiljak...bocke/trn..cheshljuga/gologuza...maslachak... mishljakinja... ovcareva torbica... i josh gomilu njih prirodnih antiseptika, alkaloida i tanina.

Konkretno u vezi smrtnosti kod mladih pticha iz sopstvenog iskustva mogu konstatirati da upotreba Acidofilusa pomazhe u postotak prezhivelih u samostalnost.
    Dobro je davati ga i odraslim pticama s vrmena na vreme da im regulise crevnu floru.

I opet apel imitirati shto vernije ishranu kao u prirodi (kolko mozhemo). Hemiju koju kupimo na polici na koju pishe da se bez nje nemoze odgajivati shtiglich bacite nekim drugim odgajivachima koji nemaju volju i ljubav kao Vi da posvetite pticama onaj slagvort detalj. Od velikih Farmaceutskih korporacija sam malo oprezan jer nam prodaju lek i protiv-lek ako razumete shto zhelim rechi.

Sponsored content

Postaj by Sponsored content

Sada je: čet 21 stu - 14:24.