malinois je napisao/la:pozdrav forumasi
Pokrenuo sam ovu temu jel me interesiraju vasa iskustva .
Koliko je dobro izlagati suncu lipokrome i melanine ili to uopce nije bitno ???
Ne bih zelio da se bavimo utjecajem sunca na zdravstveno stanje ptica nego iskljucivo utjecajem na melanin ,lipokrom........
Prelistavajuci razne forume i stranice vidim da su iskustva i tvrdnje podjeljeni.
Malinois tema je vrlo zanimljiva. Teorija ima otprilike kolko i autora... Za divlje ptice je lako pronači odgovor. Boravak u prirodi i promatranje.
Poznato je da je izlaganje suncu izravno primanje vitamina D. Njegovo doziranje određuje ,,termostat'' odnosno regulacija tjelesne temperature.Ptica u prirodi to sa lakoćom rješava pokretljivošću , od samog premještanja iz hladovine na osunčano mijesto i obrnuto pa do sezonskih migracija koje mogu biti od oblika skitnje pa do selidbe sa jedne hemisfere na drugu.
Izlaganje suncu koliko korisno , toliko može biti i pogubno , čak i u prirodi.
Mislim da za početak treba razlučiti što je to izlaganje suncu .Dali je to volijerski način držanja pa ptica određeni dio prostora ili određeni dio dana ima mogučnost sunčanja ili iznošenje kaveza na osunčano mjesto ili je dovoljno da ptica boravi vani bez izravnog izlaganja sunčevim zrakama?
Mnogi od nas su vidjeli kako izgleda šok koji kanarinac ponekad doživi kada ga se naglo iznese na prejako sunce.Liči na napad epilepsije. Jednako tako se pitamo zašto su nekim mladim češljugarima noge crne a drugima ne , zašto nedostaje perje na vratu ili oko očiju ? Što se dogodi crvenookoj ptici pri naglom izlaganju suncu? Zašto karotinirane ptice osobito lipokromske slabije trpe vručinu?
Ovdje će od velike važnosti biti osobna iskustva.Evo ja bih naveo primjer našega Trave (nadam se da se neče ljutiti što ga nisam predhodno pitao za odobrenje).Naime u počecima njegova bavljenja onixima kada je to bila tek priznata pasmina , iznenadilo me je u kojoj mjeri su te ptice bile izložene suncu .Gotovo čitav dan uz malo zaklona. Obrazlagao je to pozitivnim djelovanjem sunca na koncentraciju melanina.
Prilikom posljednjeg posjeta prije nekoliko mjeseci vidio sam da mu je uzgoj melaninskih ptica u potpunosti interijeran , uključujući i letilicu .
Eto , volio bih da se Trava javi i iznese i obrazloži svoja iskustva i zapažanja.