Eumixe
iz Banjaluke isli u pravcu Jajca Livna Jezera Crnog Vrha itd. i donosili stvarno krupne primjerke. Podrucja vece nedmorske visine,dok nam je poznato kakve podvrste nalazimo
udomacene u primorskim krajevima europe, tj. manje forme > c.parva c. tschusii.
prošao sam ovo uzduž i poprijeko i toga nema ,,,,,,,
marin ti je isto rekao
e sad neznam što oćeš dokazati ,,,,,
Za velikih zima hvatani su veći primjerci ali to je daleko od majora ijako je što ja znam uhvačen i jedan major .........to govorimo cca zadnjh 25 god... ljeti toga nema ovako ispada mi budaletine koje neznamo veličinu a ni uočit pticu ,, a zimi je to toliko rijetko da je zanemarljivo.
Prijatelju moj niko sretniji nebi bio kad bi to bila istina....,.,. ali nije...
te ptice se ne gnjezde u našim predjelima...niti obitavaju one su samu u preletu i to rijetko...
nažalost kad razgovaraš sa nekim ljudima ovda su vidjeli grdeline veličine kosa ali kad ti ih donesu onda svatiš da su to malo krupniji bilači.... uvjeravali su me prije par godina da u xxxx love majore i obećali mi par ipo ..kad su mi ih ljudi poslati u voljeri sa mojim pticama to su sasma normalne veličine tice ....a po pričanju je ispadalo da šalju malo manje koseve...
netreba sve uzimati zdravo za gotovo...ljudi vole uveličavat bez zle namjere ...
ujedno mješaš kruške i jabuke
1 - CARDUELIS CARDUELIS CARDUELIS (LINE, 1758.) - češljugar
Veličina: dug 13 - 14 cm, krilo mužjaka 74,5 - 87,5 mm; krilo ženke 73 - 84,5 mm, rep 47 - 51 mm, kljun 12,5 - 13,5 mm. - zapadna i centralna Europa (Pirineji, sjever Španjolske, istok i sjever Italije, sjever Balkana - BiH, Mađarska i Rumunjska, Crno more, sjever do juga Skandinavije do oko 64N i jugozapad Finske istočno do Urala).
Predstavnik je ove vrste i sve različitosti kod drugih podvrsta računaju se u odnosu na ovu pticu. Ova ptica poznata je kod naših ptičara kao "bilać" i u naše krajeve stiže u jesen, pa dijelom putuje dalje, a dijelom ostaje u ovim krajevima gdje se zadržava sa domaćim grdelinima, da bi u proljeće opet otišli na sjever. Posebno je ne treba opisivati jer se uglavnom svi opisi grdelina odnose baš na C.C.C.-a Možda ipak da se naglasi kako je njegova dužina u pravilu 13 - 13,5 cm.
2 - C.C. BALCANICA (Sachtleben, 1919.) - balkanski češljugar
Među ptičarima poznat kao "šporkulj" poradi toga što su mu bijela polja "šporkana" smećkastom ili sivkastom nahukom. Inače, boje su ovog grdelina tamnije i manje blistave (čiste) nego u primjeraka koji nam u vrijeme "želande" dolaze sa sjevera.
Ovo su grdelini koji se gnijezde na našem području i unatoč tome što su izgledom manje atraktivni od "bilaća" koji nam dolaze sa sjevera, omiljeniji su kod splitskih ptičara, jer su, sudeći po našem iskustvu, žešći, špiritaniji, jačeg glasa, pa možda i kvalitetnijeg pijeva od onih što dolaze u jesen. Možda karakter i mentalitet ove južnije podvrste više odgovara našim ptičarima. Njegova dužina u pravilu 12 - 13 cm.
ukoliko je balkanika nemože bit bilać,,ujedno c.c.balkanika nije veći od c.c.c
ukoliko ptica izgledom sliči c.balkanici ili šporkuljua veličinom je veća od nominalne vrste C.C.Carduelisa onda je to nešto drugo .....šta .
e o tome možemo raspravljati!!!!