Ptice pjevice Europe - European singing finches

Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.
Ptice pjevice Europe - European singing finches

Češljugar, juričica, zelendur, čižak, žutarica, kanarinac-::- European goldfinch, linnet, canary, greenfinch, siskin, serin


+5
topaz
alann
sestoperac
ticar
Branimir
9 posters

  lumps

  Branimir
  Branimir

  Broj postova : 1968
  Age : 39
  Location : Sveti Juraj (Senj)
  Registration date : 12.06.2008

  lumps Empty Re: lumps

  Postaj by Branimir sub 6 pro - 22:32

  Evo da pitam kolege: kod kanarinca mi se na krilu pojavio krvavo- gnojna nakupina koja se vidi ispod perja i ima oblik kuglice. Da li mi može tko reći o čemu se radi i kako to riješiti? hvala unaprijed!
  ticar
  ticar
  Moderator
  Moderator

  Broj postova : 2908
  Age : 37
  Location : Zadar
  Registration date : 09.06.2008

  lumps Empty Re: lumps

  Postaj by ticar uto 19 svi - 4:21

  ovisi o pložaju lumpsa,ja dok nisam znao skinuo sam lumps ptici sa krila na zglobu i iskrvarila je u roku 3 minute.nekad sam otpadne a nekad ga moraš ti skinuti na način,mali rez po sredini sa žiletom i izvadiš unutrašnjost.

  meni je jedan ima lumps kraj guzice pa sam ga skinuo da može pariti. lol!
  Branimir
  Branimir

  Broj postova : 1968
  Age : 39
  Location : Sveti Juraj (Senj)
  Registration date : 12.06.2008

  lumps Empty Re: lumps

  Postaj by Branimir uto 19 svi - 12:34

  Hvala Tićar na objašnjenju ali to je završena prićqa, nema više! Ali ako se ponovi sad čemo znati kako dalje!
  sestoperac
  sestoperac

  Broj postova : 896
  Age : 44
  Location : Podgorica, Crna Gora
  Registration date : 07.11.2008

  lumps Empty Re: lumps

  Postaj by sestoperac uto 19 svi - 23:06

  sta je uzrok njegovog nastanka ?
  Branimir
  Branimir

  Broj postova : 1968
  Age : 39
  Location : Sveti Juraj (Senj)
  Registration date : 12.06.2008

  lumps Empty Re: lumps

  Postaj by Branimir čet 21 svi - 13:09

  A koliko ja zna ima više uzroka kao što su genetika, nepravilno parenje, nedovršeni mitarenje kada pero ne izbije do kraja pa ostane u koži i začahuri se te se stvara gnoj a ima negdi napisano baš o lumpsu moram naći pa ču staviti!
  alann
  alann

  Broj postova : 90
  Age : 47
  Location : Podgorica -Montenegro
  Registration date : 15.04.2009

  lumps Empty Re: lumps

  Postaj by alann sri 10 lip - 20:46

  Branimir je napisao/la:A koliko ja zna ima više uzroka kao što su genetika, nepravilno parenje, nedovršeni mitarenje kada pero ne izbije do kraja pa ostane u koži i začahuri se te se stvara gnoj a ima negdi napisano baš o lumpsu moram naći pa ču staviti!
  Ptice u istu volijeru sa istim uslovima i istom ishranom neke dobiju lumpus a neke ne.Pogotovo lipohrom crveni mozaici.Imao sam pile da ga je grozota gledati a roditelji su čisti i nikakve veze nemaju u srostvu.
  Ako neko zna neki podatak da se može ovo izbjeći neka ga stavi na forum.
  topaz
  topaz

  Broj postova : 504
  Age : 48
  Location : Zenica BiH
  Registration date : 09.06.2009

  lumps Empty Re: lumps

  Postaj by topaz sri 10 lip - 22:40

  Lumps
  cisticna bolest pera

  Pojava lumpsa:
  U vrlo starim knjigama o kanarincima su se sretali clanci o lumpsu, koji se isto naziva kod nas i u engleskoj literaturi. Najcesce spominjani kanarinci sa ovom pojavom , bolesti pera ptice su Norvici, Krestedi, Glosteri, Borderi. To su kanarinci stasa koji imaju dugo, mekano i svilenkasto perje. Posmatramo li pazljivo ove vrste ptica uvek cemo imati utisak da svi oni imaju nekako "visak" perja,deluju kao da su loptica od pamuka. Verovatno, da bi se dobile takve ptice sa jos izrazenijom osobinom perja, svilenkastije mekse pa i duze, parene su godinama iz generacije u generaciju neintezivne sa neintezivnim pticama. Da bi se to postiglo nekada se svesno zanemarivalo osnovnopravilo u razmnozavanju i odgoju kanarinaca, parenje intezivne sa neintezivnim pticama (pol ptice, muzjak ili zenka ne igra ulogu bitno je da je jedan od partnera u paru razlicitog intenziteta perja).Parenjem neintezivnih sa neintezivni pticama dobijeni su odlicni primerci kanarinaca, ali se sve cesce pojavljuje anomalija perja i veci broj ptica sa lumpsovima. Kod takvih ptica pero ne raste iz svog korena kako treba. Prisetimo se da je pero samo derivat koze, i zato se u strucnoj literaruri lumps naziva koznom cistom ili na latinskom HYPOPTERNOSIS CYSTICA. Prvo se stvara mala vrecasta tvorevina na kozi gde je pulpa pera nenormalno zadebljana. Ta vrecasta tvorevina vremenom raste, supljina na kozi je veca i ispunjava se lojem, kasastim sadrzajem, keratinom, ponekad je i loseg mirisa. Cvrsta je i nije na sirokoj bazi, sto je izuzetno vazno za uspesnost otklanjanja ovakvih cisticnih tvorevina.
  Najcesca mesta na telu ptice gde se lumps pojavljuje su krilo ledja i trtica. Redje na grudima i glavi cubastih ptica. Ako se pojavi na glavi, jasno je da su dimenzije tih lumpsova najmanje, jer poticu od malih i kratkih pera, s manjim folikulama. Uglavnom malo iskusniji odgajivaci lako prepoznaju lumps i nisu u pocetku jako zabrinuti jer su ptice sa lumpsom ili vise njih vesele, ne odajuci utisak bolesne ptice. Imao sam prilike da vidim lipohrom crvenog mozaik muzjaka sa velikim lumpsovima po citavom telu, cak 9 koji je u svojoj trecoj godini odlicno pevao i ponasao se kao svaki drugi.
  Kako vreme odmice cista obicno raste od baze prema gore. Postaje sve veca izbocina koja narusava raspored perja, ponekad rep kanarinca sa lumpsom na trtici lici na lepezanski rep.Kada velicina lumpsa nadraste velicinu veceg zrna graska (graha) ptici lumps smeta, ne moze normalno da leti, lako moze da se povredi i prokrvari Nisu retke i sekundarne bakterijske infekcije koje dodatno usloznjavaju ionako vec slozeno patolosko stanje. Cela cista moze da se zagnoji sto komplikuje bolest i svakako ishod bolesti, jer se onda moramo boriti i sa gnojnom infekcijom. Mora se podvuci da lumps nije zarazno oboljenje i ne postoji nikakva opasnost da se druge ptice u jatu razbole. Problem je druge prirode, dokazano je da lumps predstavlja bolest heraditarne pririode i da se prenosi sa generacije na generaciju. Nasledjuje se predispozicija, sto znaci da nece sve mlade ptice biti bolesne. Postoje i drugi dodatni faktori od kojih se cesto spominje cupanje perja, pogotovu istih dok su jos u rastu. Neki autori spominju i korelaciju sa Francuskim mitarenjem, koje nazalost posle duzeg ili kraceg vremena zavrsava smrcu. Ima odgajivaca, cak i vrlo iskusnih i uspesnih koji poricu naslednu komponentu ove, nazalost sve cesce bolesti. Oni nisu u pravu to potvrdjuje svetska literatura zajedno sa ornitologijom, to na kraju potvrdjuje i iskustvo. U poslednjih nekoliko godina sve cesce se srece lumps na i kod vrsta kanarinaca koji nisu spominjani u raspravi. Primer za to su jedna od najlepsih mutacija kanarinaca boje, Feosi. Verovatno se to javlja kod feosa jer se u poslednje vreme kod njih ne vodi mnogo racuna o parenju intenzivno x neintenzivno (a ptica sa b pticom) zbog zelje da se dobije sto krupnija ptica ?! Nigde ni u jednom standardu ne pise da ptica mora da bude krupna, velika... a najmanje da treba da bude sa viskom perja sto se najcesce i dobija nepravilnim parenjem.
  Osim feosa, sve cesce se srecu lipohrom mozaici, melanin mozaici, beli i zuti lipohromci sa lumpsom. Malo zbunjuje pojava lumpsa kod mozaika jej je kod njih ispravno parenje mozaik x mozaik (sve ptice se dele prema kvalitetu i strukturi perja na intezivn -A, neintenzivne -B i mozaike -C). Dakle, ovde nemamo ono sto je potencirano dda jedan od uzroka nastajanja lumpsa, parenje neintenzivne ptice sa neintenzivnom. Ali, setimo se da su neki odgajivaci da bi dobili krupnije ptice, bogatije perjem, u svoje linije mozaika vise puta ubacivali krupne neintenzivce koji su vec bili optereceni predispozicijom za stvaranje lumpsa. Uzastopnim ponavljanjem ovog nacina parenja moze se pojaviti lumps i kod narednih generacija mozaika, ili ako se fenotipski ne pojave, sigurno ce preneti predispoziciju na neko od svojih pokolenja

  Sta sa pticom koja ima lumps?
  Posto nije zarazna bolest, ne moramo se bojati za ostale ptice iz jata. Jasno je da ptica sa lumpsom nikada nece moci i pored svoje lepote na izlozbu, jer se automatski diskvalifikuje samim tim sto se radi o bolesnoj ptici ali i vrlo jakim argumentima da se radi o nasledjivanju predispozicije za bbolest.
  Ali takva ptica moze biti odlican pevac, zenka moze biti odlicna dadilja za druge mlade, mozemo ih cuvati godinama jer je lumps ipak benigne prirode. Nazalost, ishod posle nekoliko sezona moze biti fatalan jer mogu da nastanu komplikacije, krvarenje, gnojenje, i kao najlosija varijanta lumps moze i maligno da se razvije sto uvek zavrsava fatalno. DA bi izbegli sve to, da bi na kraju krajeva i kozmeticki pomogli ptici, mozemo jedino da pomognemo hirurskom intervencijom. Na srecu to je po pravilu vrlo mala intervencija i skoro bezbolna, a sa malo rutine i vestim rstima cela intervencija se lako izvodi. U svakom slucaju moramo biti obazrivi kao i kod bilo koje hirurske intervencije, iako je laka i po obimu mala. Obazrivost se odnosi na postovanje osnovnog principa sterilnosti stiteci se od infekcije nakon interventnog vadjenja lumpsa.
  alann
  alann

  Broj postova : 90
  Age : 47
  Location : Podgorica -Montenegro
  Registration date : 15.04.2009

  lumps Empty Re: lumps

  Postaj by alann čet 11 lip - 1:21

  Hvala na opširnom i detaljnom odgovoru.
  avatar
  Gost
  Gost

  lumps Empty Re: lumps

  Postaj by Gost sub 12 ruj - 20:12

  zanima me da li je netko skidao lumps svojoj tici i ako jest može li mi objasniti postupak?
  dr.nenad86
  dr.nenad86

  Broj postova : 756
  Age : 35
  Location : NIS
  Registration date : 22.04.2009

  lumps Empty Re: lumps

  Postaj by dr.nenad86 sub 12 ruj - 22:23

  Imas negde na forumu zvrcko sen je objasnio najbezbolniji nacin skidanja lumpsa..... POZDRAV cheers
  trnar
  trnar

  Broj postova : 102
  Age : 50
  Location : Bitola,MACEDONIA
  Registration date : 16.09.2008

  lumps Empty Re: lumps

  Postaj by trnar pet 6 stu - 22:24

  Danas sam se po prvi put susreo sa problemom LUMPS-a.
  Radi se o muskom crvenom mozaiku,od ove godine,od mladih koji sam ja izveo.
  Mislim da roditelji nisu bili u krvnom srodstvu mada ne mogu 100% biti siguran jer iako su kupljeni od razlicitih odgajivaca kod nas u Makedoniji, krv se pomeshala zbog slabe ponude i malo odgajivaca naime radi se o nekolicini koji odgajaju mozaike i koji medzusebno razmenjuju ptice putem prodaje
  Lumps je bio na ledzima.
  Prvo sam ga zarezao-rasekao sterilnim nozicem, a nakon toga sam pritiskom prstima otstranio tvrdo tkivo velicine ljesnjaka ili malo manje.

  Mislim da nije osjetio bol prilikom rezanja, jedino kada sam dezinficirao ranu sa hidrogenom.
  Nakon zahvata ptic je dobro,i veoma brzo se razveselio u malom kavezu.Zahvat je bio prije 10 minuta od kada pisem ovaj post.

  Glavno pitanje.
  Posto sam nameravao ovu pticu koristiti za ovu sezonu uzgoja,sta sad da radim.Dali da je koristim ili da je otstranim .Hoce li rizik biti prevelik da se Lumpsovi prenesu na iduce ptice od njega i dali se ovaj lumps kod njega moze ponoviti.To mi je najvise vazno-- moze li se lumps ponoviti?

  Pozdrav
  Branimir
  Branimir

  Broj postova : 1968
  Age : 39
  Location : Sveti Juraj (Senj)
  Registration date : 12.06.2008

  lumps Empty Re: lumps

  Postaj by Branimir sub 7 stu - 21:34

  Čestitam na uspiješno obavljenom zahvatu, ovo može biti tipičan primjer uspješnog odstranjivanja lumpsa! cheers
  PESTI
  PESTI

  Broj postova : 1419
  Age : 51
  Location : LIPA NAŠA -ZADAR
  Registration date : 11.03.2009

  lumps Empty Re: lumps

  Postaj by PESTI sub 7 stu - 21:59

  Nekad sam i ja imao crvene mozaike i smatram da su skloniji lumpsu od bilo koje kategorije kanarinaca.Imaju i ostale kategorije lumps ali u manje slučajeva nego mozaične ptice.
  U velikom djelu slučajeva kad jednom primjetimo lumps na ptici on se ponovo pojavi .Čak ptica bude super 1-2 godine a kasnije krcata po tjelu lumpsa.
  Trnar dobro si opisao kako se rješavaš tog problema .
  Branimir
  Branimir

  Broj postova : 1968
  Age : 39
  Location : Sveti Juraj (Senj)
  Registration date : 12.06.2008

  lumps Empty Re: lumps

  Postaj by Branimir sub 7 stu - 23:22

  Ja sam imao jednu ženku i tek joj se u drugoj godini pojavio lumps, uspio sam ga ukloniti i sve je bilo ok nekih par mjeseci, ali se opet pojavio novi i još veći!
  Fago
  Fago

  Broj postova : 704
  Age : 44
  Location : Dugo Selo
  Registration date : 16.10.2008

  lumps Empty Re: lumps

  Postaj by Fago sub 7 stu - 23:33

  Jedno je sigurno: UVIJEK SE VRAĆA Crying or Very sad

  Nasljeđuje se... iako se ne zna točno po kojem zakonu.
  Trnar moja ti je preporuka da se riješiš ptice jedino ako nije extra dobra. A i onda...

  Moraš nabaviti intenzivnu pticu i tu karakteristiku unijeti u jato. To je moje mišljenje bazirano na iskustvu s lipokrom crvenim mozaicima koje sam uzgajao 5-6 godina.

  Pozdrav,
  Branimir
  Branimir

  Broj postova : 1968
  Age : 39
  Location : Sveti Juraj (Senj)
  Registration date : 12.06.2008

  lumps Empty Re: lumps

  Postaj by Branimir sub 7 stu - 23:36

  Da to što se vrača je največi problem, ne možeš jadnu pticu kasapiti non-stop, bolje je se riješiti na neki humaniji način! Crying or Very sad
  trnar
  trnar

  Broj postova : 102
  Age : 50
  Location : Bitola,MACEDONIA
  Registration date : 16.09.2008

  lumps Empty Re: lumps

  Postaj by trnar ned 8 stu - 16:56

  [quote="Branimir"]Da to što se vrača je največi problem, ne možeš jadnu pticu kasapiti non-stop, bolje je se riješiti na neki humaniji način! :cry


  Slazem se 1000 %,ne znam sta cu sa pticom ali sigurno ovaj muzjak nece pariti No -
  Hvala svima na sugestije koje ste mi dali.
  Samo ne znam sta cu sa nijme ,sigurno ide kao poklon?! Sad
  Branimir
  Branimir

  Broj postova : 1968
  Age : 39
  Location : Sveti Juraj (Senj)
  Registration date : 12.06.2008

  lumps Empty Re: lumps

  Postaj by Branimir ned 8 stu - 21:34

  Daj ga kao poklon nekome kome to ne smeta,taj lumps, normalno ako se ne vidi! Very Happy

  Sponsored content

  lumps Empty Re: lumps

  Postaj by Sponsored content


   Sada je: uto 3 kol - 13:19.