PESTI
IMA NADE.......Nadovezao bi misao od seniora i napomenuo moja iskustva u vezi pjeva..
Ja imam recimo nekakva pletiva koje ptice uče preko žive ptice , ali mlada ptica neče identično ponoviti ono što je učila več če po svojim mogučnostima to isto pletivo pjevati na svoj način ..... Treba imati uho za primjetiti na koji način mladi grdelin predstavlja svoj pjev možda mekše ili tvrdje ...ili ga je čak produžio na našu radost , i što je najljepše od svega ima ono nešto svoje urodjeno pa se iznenadimo kad zapjeva nova pletiva koja nemaju veze za našim pticama...
Samo bez suradnje govoriti o ovako kompliciranom poslu ide jako jako teško i rekao bi u rikverc..
Pletiva i dzije su su priča za sebe ....pletiva ima toliko mnogo , a i više nego mi mislimo jer grdelin je i kompozitor dakle umjetnik pjeva pa bi volio vidjeti onomatopejski napisane njegove mogučnosti ...
Dzija ....u španjolaca se lijepo vidi kad grdelin nevjerovatno plete ali to se odrazi na dziju pa je ona krača što je po meni prihvatljivo i normalno .
i još nešto ............Koliko grdelin može dugo i stabilno biti na batudi ?Mnogi uopče neznaju dovesti grdelina do vrhunca gdje tek tada može u punom sjaju pokazati što on zna.....ili ga BEZ škurice dovesti u tu fazu , jer ne drže svi ni škuricu .....O širenju ne trebam ni govoriti tj RAD sa grdelinom....