+20
crv
veseljko
seadriver
olanik
Branimir
Miljenko
faganel
MARIN
komiza
refa95
xyz
DjordjeVet
Fago
trnar
sestoperac
lord189
Zvrcko
bocka
ticar
steva318
24 posters
Iz hladnog u toplo?
refa95- Broj postova : 1274
Registration date : 12.04.2009
- Post n°26
Re: Iz hladnog u toplo?
ja kd sam kupovao zenke od jednog covjeka one su bile u potpunoj hladnoj prostoriji ja sam ih prenjeo kod sebe u toplu prostoriju oko 23 stepena zenke su se za 3 dana pocele pariti a i svjetlo je bilo produzeno do 9 h a kod tog covjeka je ja mislim bilo do pola sest
trnar- Broj postova : 102
Registration date : 16.09.2008
- Post n°27
Sta mislite kolika temperaturna amplituda izmedju dnevne i nocne temperature je u granicama normalnog-podnoshljivog za ptice a da ne krenu mitariti se?
Dali uopce moze velika razlika izmedzu dnevne i nocne temperature dovesti do mitarenja ili nedaj boze oboljenja ptica-prehlade i sl.?
Ovo pitam jer na balkonu imam veliku temperaturnu amplitudu,jos nisam poceo da grejem i da ih spremam.
Sada mozda je razlika od dnevne do nocne i 10 stepeni.
Radijator cu staviti oko 20.12.meseca -pa tada cu podici nocnu temperaturu,i tako malo stabilizovati amplitude.
Kad ih spremam i parim moram drzati nocnu temperaturu oko18 stepeni jer danju dodje oko 20-22 zavisno kakvo je vrijeme napolju jer balkon je na jugozapadnoj strani,staklom je zastakljen,ali iako ima i suncani tendu i venecijanke ipak imam velike temperaturne razlike???
Dali uopce moze velika razlika izmedzu dnevne i nocne temperature dovesti do mitarenja ili nedaj boze oboljenja ptica-prehlade i sl.?
Ovo pitam jer na balkonu imam veliku temperaturnu amplitudu,jos nisam poceo da grejem i da ih spremam.
Radijator cu staviti oko 20.12.meseca -pa tada cu podici nocnu temperaturu,i tako malo stabilizovati amplitude.
Kad ih spremam i parim moram drzati nocnu temperaturu oko18 stepeni jer danju dodje oko 20-22 zavisno kakvo je vrijeme napolju jer balkon je na jugozapadnoj strani,staklom je zastakljen,ali iako ima i suncani tendu i venecijanke ipak imam velike temperaturne razlike???
komiza- Broj postova : 955
Registration date : 20.06.2009
- Post n°28
Sve ptice su mi vanka u zasebnim čibama,vanka su bili i cilo lito. Sad me zanima koliko hladno mogu podniti kanarinci ( 2 boje i 1 timbrado ). Tu su mi i grdelini ali oni, znam da mogu podnit. Neko mi je danas reka da ću ih triba unit u kuću sad kad zazimi,a pošto ovi vikend zove osjetan pad fibre, da budem spreman. Nadam se brzom odgovoru,pozdrav svima !
MARIN- Broj postova : 2096
Registration date : 17.11.2008
- Post n°29
Ne tribaju u kuću ,samo da ih ne tuče vitar.
Pa nije u Komiži tako zima.
Pa nije u Komiži tako zima.
- Post n°30
trnar je napisao/la:Sta mislite kolika temperaturna amplituda izmedju dnevne i nocne temperature je u granicama normalnog-podnoshljivog za ptice a da ne krenu mitariti se?
- Post n°31
Znači i kanarinci bez straja mogu podnit niske fibre,nisan bio sigur ali vidin da drugi drže kanarince isto vanka. Znači mogu vanka priko cile godine,do sad san ih uvik drža u kući pa ne znan a ne bi tija da in se šta dogodi !
faganel- Broj postova : 177
Registration date : 06.06.2009
- Post n°32
Komiža,
ja držim u zastakljenom balkonu.Ali kada preko noći očekujem temperaturu ispod 5 C (ne -5) rastvaram kuhinjska vrata i priključujem ih na temperaturu i podižem na 10-12 C.
Pozzzzz.
ja držim u zastakljenom balkonu.Ali kada preko noći očekujem temperaturu ispod 5 C (ne -5) rastvaram kuhinjska vrata i priključujem ih na temperaturu i podižem na 10-12 C.
Pozzzzz.
- Post n°33
Faganel,jeli misliš to za kanarince ili... Dobro,znaći koja je granica donja za kanarince. U Komiži teško da smrzne ali kad je žestoka zima bude i leda po navučenim brodima ispod mi kuće ujutro u hladu. To nije često ali ne bi tija da mi kanarinci cici-krep. A mogla bi bit dobra zima ove godina,bilo je dosta lugarini,a stari kažu da kad ih ima biće šljiva ! Biće san malo dosadan sa ovon temon,ali frka mi je za tiće. Nisan nika drža kanarince zimi vanka. Imajte pacijence.
Miljenko- Broj postova : 816
Registration date : 25.04.2009
- Post n°34
Komiža, nimoš stroha, kanarinci ti mogu i ispod nule. Bitno je da nisu na propuhu i da im ne dažji naglovu. Buta plasticne ploce sa bonde, tako da ih ne bije vitar, a doj im i malo jacju spizu (za energiju). Ako ih mistiš toplo-hlodno, mogu ti pocet minjat perje.
Kako je pasalo mutonje? Govoris bilo je lugarini. A gardelini? Maltež govori da ih je bilo na kraju.
Kako je pasalo mutonje? Govoris bilo je lugarini. A gardelini? Maltež govori da ih je bilo na kraju.
- Post n°35
Ne mistin ih toplo.hlolno,stalno su vonka tako da ih niću poremetit. Jedino ca vrime cudnu,juceri jugo a danas ovo furtuna bure. A motonje je pasalo nako,u pocetku slabije posli boje. Jo son moto u stupišče i viđo son dosta lugarini,na jata,a Bepo K. mi govori da u Pohumje manje. Bi son par puti kol njega i čapo je ne loše gardelini,sve skupa govori okolo 200. U Stupišče se posli isto ćapovalo,manje ali je bilo. Posli svi svetih se baš nojveće čapalo i nisu krepovali. Popri se uvik govorilo da posli svi svetih ca se ujme teško da ostane,sad ostaju. Ne znon je se u Splitu isto to govorilo. Znači ni stroha za kanerine,neče njima škodit.
- Post n°36
Energičnijo spiza,je to veče kanape i nigera ?
Miljenko- Broj postova : 816
Registration date : 25.04.2009
- Post n°37
komiža je napisao/la:Energičnijo spiza,je to veče kanape i nigera ?
Malo vece kanape i koju zarno suncokreta, za kanarine ni potriba puno nigera. Mozda im (kanarinima i gardelinima) istu spizu dojes, tako da darzi % nigera kuda i do sad.
Pozdravi Bepota, Barkosa, i ostole.
Bice komin lavoro non-stop?
faganel- Broj postova : 177
Registration date : 06.06.2009
- Post n°38
Komiža,
pojasni mi malo što ti znači "vanka"? Na otvorenom balkonu,u dvoru ili ? I koja ti je solucija ako nisu vanka?
pojasni mi malo što ti znači "vanka"? Na otvorenom balkonu,u dvoru ili ? I koja ti je solucija ako nisu vanka?
xyz- Broj postova : 2232
Registration date : 09.06.2008
- Post n°39
Ma budi bez brige, dovoljno je da nisu na udaru vjetra i kiše, i da ih dobro hraniš.
Meni su kanarinci prošlu zimu kljucali led na -2 C dok im ne bi ulio novu vodu, pa im ništa nije bilo.
Al ne smiš ih sad tek iznosit vani.
Moraju biti u kontinuitetu vani, od 9.-10. miseca.
Meni su kanarinci prošlu zimu kljucali led na -2 C dok im ne bi ulio novu vodu, pa im ništa nije bilo.
Al ne smiš ih sad tek iznosit vani.
Moraju biti u kontinuitetu vani, od 9.-10. miseca.
- Post n°40
AAA komin je dobro lavuro,kal gul son trefi bilo je svita. Ili Barkoš,Pere grezi,Mikulica,uvik svita. Barkoš je uvik glodan. Faganel-vanka su mi u dvoru u rosvajnu kredencu. Od naprid je otvorene ali priko noći ili kad puše zatvorin (za sad prozirnin najlonon,moran napravit vrata od plastike ). Dražen- je,je vanka su od 5. miseca još. Jedino ovi Timbrado nije bija vanka od tad. Njega san dobia prije jedno dva miseca i od kad je u mene stalno je vanka. Kad san ga dobio već se bio obuka skroz. Možda se on nije obuka za prezimit vanka iako nije sta u grijanoj prostoriji, šta mislite ? Da mi ga je jedan čovik šta radi na jedan trajekt (škovaceru ) i ima na brodu priko 50 tići,nema šta nema.
Branimir- Broj postova : 1968
Registration date : 12.06.2008
- Post n°41
Evo imao sam isto iskustvo kao i Dražen i nikakvih problema, oni se lako naviknu na malo hladnije uvijete, ali je važno da se ne prenašaju kada se naviknu na jednu okolinu u druge uvijete!
- Post n°42
Sta mislite kolika temperaturna amplituda izmedju dnevne i nocne temperature je u granicama normalnog-podnoshljivog za ptice a da ne krenu mitariti se?
ticar- Moderator
- Broj postova : 2908
Registration date : 09.06.2008
- Post n°43
trnar je napisao/la:Sta mislite kolika temperaturna amplituda izmedju dnevne i nocne temperature je u granicama normalnog-podnoshljivog za ptice a da ne krenu mitariti se?
ma sve je to normalno samo da ne prijeđe 20 pa padne na 10,
Gost- Gost
- Post n°44
bocka je napisao/la:DJORDJE,
AKO VEČ POŠTUJEŠ MOJE GODINE I ISKUSTVO ZAŠTO MI IMPUTIRAŠ I SPOMINJEŠ MITARENJE U PROLEČE.
TVOJU TEZU JESEN - ZIMA MORAO SAM DA ZAMENIM SA PROLET - LETO, JER DRUGO DOBA NEMA.
A GDE SAM JA TO NAPISAO U MOM TEKSTU MITARENJE U PROLEČE ???
MNOGO STVARI I DAN DANAS UČIM OD MLADE LJUDE, POGOTOVO KAD SE RADI O SAVREMENOM PTIČARENJU.
OVOM PRILIKOM NAUČIO SAM I TO KOLIKO PUTA SE PTICE MITARE.
AKO VI MISLITE DA PTICU IZ HLADNO STAVITE U TOPLO, TO I URADITE PA POSLE KAZITEMI DALI SE PTICA POČELA MITARITI.
OVOM PRILIKOM DA KAŽEM I TO DA U ZATVORENU PROSTORIJU GDE JE TOPLO I IMA VISOKI PROCENAT VLAGE PTICE UVEK ČE SE MITARITI.
ISKUSTVO SE STIČE A ZNANJE SE UČI.
Bocka legendo, ja se slazem sa tobom a to ti je dovoljno
Mitarenja (mutare;latinski=mjenjanje) postoji vise vrsta, puno tj. redovno mitarenje godisnje,postnuptialno,prenuptialno, postjuvenile, shok mitarenje, a kod nekih ptica i permanentno. Medjutim,naglim promjenama temperature,kao i stresom mozemo dovesti pticu do faze mitarenja, a najgore je kad se to desi u sezoni parenja,e onda je sra...
ps. zaboravio sam navesti i naglo smanjenje dnevne svjetlosti,isto lako moze dovesti do mitarenja
sestoperac- Broj postova : 896
Registration date : 07.11.2008
- Post n°45
Zanima me i ako kod nas zime nisu nesto pretjerano hladne, koji je to minus koji kanarinac moze da podnese bez posledica. Podrazumjeva se da je ptica u fazi mirovanja, ishrana normalna, nema vjetra, nema promaje...
olanik- Broj postova : 76
Registration date : 15.12.2009
- Post n°46
sestoperac je napisao/la:Zanima me i ako kod nas zime nisu nesto pretjerano hladne, koji je to minus koji kanarinac moze da podnese bez posledica. Podrazumjeva se da je ptica u fazi mirovanja, ishrana normalna, nema vjetra, nema promaje...
Baš sam htio ovo pitati koji je minimum koji kanarinac moćže podnijeti temperature??
seadriver- Moderator
- Broj postova : 919
Registration date : 14.06.2008
- Post n°47
olanik je napisao/la:sestoperac je napisao/la:Zanima me i ako kod nas zime nisu nesto pretjerano hladne, koji je to minus koji kanarinac moze da podnese bez posledica. Podrazumjeva se da je ptica u fazi mirovanja, ishrana normalna, nema vjetra, nema promaje...
Baš sam htio ovo pitati koji je minimum koji kanarinac moćže podnijeti temperature??
koliko sam ja upoznat -5 je neka granica, vjerojatno moze i nize ali nije preporucljivo, cak je i -5 premalo, najniza temperatura prostora trebala bi se kretati negdje oko +5
- Post n°48
e sad sedariverod -5 pa do +5 ima svjetlosma godina,ja mogu do +5 ispod toga već je kriza,je li -5 ili +5 ili ima neka druga granica?
seadriver- Moderator
- Broj postova : 919
Registration date : 14.06.2008
- Post n°49
olanik je napisao/la:e sad sedariverod -5 pa do +5 ima svjetlosma godina,ja mogu do +5 ispod toga već je kriza,je li -5 ili +5 ili ima neka druga granica?
sedariverod , pitanje je bilo koju temperaturu moze izdrzat kanarinac a da ne krepa od promrzlosti. na to pitanje sam odgovorio -5 stupnjeva. Isto tako sam napisao da nije dobro, znaci po zdravlje same jedinke drzati ga u prostoru gdje temperatura ide ispod +5 stupnjeva iako to ne znaci da ce ako temperatura ode i nize zbog toga krepati
- Post n°50
Dobro,
oprosti seadriver,pobjeglo mi "od",bježe mi prijedlozi.
Znači minimum je -5,a poželjno +5.
Hvala na infu.
oprosti seadriver,pobjeglo mi "od",bježe mi prijedlozi.
Znači minimum je -5,a poželjno +5.
Hvala na infu.