Moja metode je ista kao kod jako kompetentnog gospodina Harzer, PARENJE U KRVNOM SRODSTVU. Do sada prilicno uspjesna narocito prije 3 godine,dvije kolekcije, 353 i 355 bodova. Kod nijemaca se najvise ocjenjuju Holrole Knore Pfeife i Holklingel tako da imam osjecaj da ako ptica ima i ostale ture vazi kao ptica sa greskom. Volio bih cuti malo vise o ishrani HR dok su u treningu a i ocjene sa prvenstva ali posebno za holrole, knore itd narocito od sampiona Hrvatske,nigdje nemogu naci.
+22
Border
dario
zeleni kanarinac
Davor
nebojsav
sgobin
krstokljun
PESTI
ERVINO
faganel
Boban NA
Santa
klokkende
Fago
bembo
Dean
waterslager
crv
Harzer
malinois
MARIN
zvrcko sen
26 posters
harz roller
dario- Broj postova : 16
Registration date : 02.01.2013
- Post n°101
Re: harz roller
Bog Davore
Moja metode je ista kao kod jako kompetentnog gospodina Harzer, PARENJE U KRVNOM SRODSTVU. Do sada prilicno uspjesna narocito prije 3 godine,dvije kolekcije, 353 i 355 bodova. Kod nijemaca se najvise ocjenjuju Holrole Knore Pfeife i Holklingel tako da imam osjecaj da ako ptica ima i ostale ture vazi kao ptica sa greskom. Volio bih cuti malo vise o ishrani HR dok su u treningu a i ocjene sa prvenstva ali posebno za holrole, knore itd narocito od sampiona Hrvatske,nigdje nemogu naci.
Davor- Broj postova : 17
Registration date : 29.12.2011
- Post n°102
Podatke sa takmićenja i što i kako se u Hrvatskoj ocjenjuje možeš dobiti od gsp Harzera, on o tome zna jako puno,ja sam sa rollerima počeo 2011
odabrao sam tu pticu zbog njezine pjesme i boje a i zbog toga što je u HR ima jako malo gotovo da izumire:U Hrvatskoj danas uzgajaju više Kanarince boje nego pjesme.Trenutno imam 6 ptica 2 mužjaka i 4 ženke od toga su Mužjak i Ženka ,njihovi sin i kčer koje sam izdvojio od 10 ptica koje sam dobio od njih dvoje, te sam nabavio još dvije žute ženke jednu stariju koja vuče Njemačke korjene i jednu 2011.jer još ne želim pariti ptice u krvnom srodstvu.Ptice uzgajam več 30 godina ali za svoju dušu ne izlažem ih niti idem na takmičenja,prije Rollera držao sam kojekakve kanarince i papige te sve vrste divljih ptica Europe.Bilo bi mi drago čuti pjesmu jednog tvojeg kanarinca ako imaš kakvu snimku tek tolko da usporedim sa pjesmom ovih svojih.U Hrvatskoj je problem nabaviti dobre ptice baš iz tog razloga što ih je malo,Ja sam 2012 parenjem svojeg prvog para dobio 10 mladih 4 muška i 6 ženki imao sam dva legla i to več u 2 mjesecu ptice držim u stanu na toplom pa sam pustio neka ide svojim tokom.Onaj koji od mene kupuje ptice ima na uvid sve ptice koje posjedujem znači mlade i njihove roditelje us vakom trenu može vidjeti i čuti pjesmu mužjaka čije potomke prodajem.Kroz cjelu godinu ptice hranim Varsele-Laga prestige mješanom hranom za kanarince u koju dodajem jo posebno niger,uz to od istog proizvođača dva puta tjedno dajem Gold Patee mekanu hranu jaja i med,jabuke, mrkvu,i radič sipina kost i ljuske od jaja.Vitamine dajem jedino u mauzu tada pojačam voče i povrče,striktno dajem voče i povrče koje sam uzgajam i nije ničim tretirano.
odabrao sam tu pticu zbog njezine pjesme i boje a i zbog toga što je u HR ima jako malo gotovo da izumire:U Hrvatskoj danas uzgajaju više Kanarince boje nego pjesme.Trenutno imam 6 ptica 2 mužjaka i 4 ženke od toga su Mužjak i Ženka ,njihovi sin i kčer koje sam izdvojio od 10 ptica koje sam dobio od njih dvoje, te sam nabavio još dvije žute ženke jednu stariju koja vuče Njemačke korjene i jednu 2011.jer još ne želim pariti ptice u krvnom srodstvu.Ptice uzgajam več 30 godina ali za svoju dušu ne izlažem ih niti idem na takmičenja,prije Rollera držao sam kojekakve kanarince i papige te sve vrste divljih ptica Europe.Bilo bi mi drago čuti pjesmu jednog tvojeg kanarinca ako imaš kakvu snimku tek tolko da usporedim sa pjesmom ovih svojih.U Hrvatskoj je problem nabaviti dobre ptice baš iz tog razloga što ih je malo,Ja sam 2012 parenjem svojeg prvog para dobio 10 mladih 4 muška i 6 ženki imao sam dva legla i to več u 2 mjesecu ptice držim u stanu na toplom pa sam pustio neka ide svojim tokom.Onaj koji od mene kupuje ptice ima na uvid sve ptice koje posjedujem znači mlade i njihove roditelje us vakom trenu može vidjeti i čuti pjesmu mužjaka čije potomke prodajem.Kroz cjelu godinu ptice hranim Varsele-Laga prestige mješanom hranom za kanarince u koju dodajem jo posebno niger,uz to od istog proizvođača dva puta tjedno dajem Gold Patee mekanu hranu jaja i med,jabuke, mrkvu,i radič sipina kost i ljuske od jaja.Vitamine dajem jedino u mauzu tada pojačam voče i povrče,striktno dajem voče i povrče koje sam uzgajam i nije ničim tretirano.
Harzer- Broj postova : 79
Registration date : 08.03.2010
- Post n°103
dario je napisao/la:Bog Davore
Pozdrav Dario,
Pretpostavljam da su ptice(stam) od 353 i 355 bodova bile ocijenjene s 22-23 boda za Hohlroll i Knorr te 16-17 za Hohlklingel i Pfeife.
Ovo su tzv Grundtoure i dio su sustava ocjenjivanja "90 Punkte Grenze". Ostale ture se ocjenjuju, ali ostaje malo prostora unutar sustava. Ovaj sustav je važeći i prema COM /OMJ.
I u Njemačkoj ima dosta glasova koji bi htjeli izmjenu sustava.
Ako se ne varam i na Deutsche Meisterschaft-u prije dvije godine dodijeljene su bile posebne nagrade za beste Wassertouren, beste Glucken i beste Schockel. Dakle ove ture nisu greška niti su manje poželjne. Inače u 90 Punkte sustavu najčešće se ocjenjuju ture Klingeln i Klingelrollen koje zbog malih bodova (3) ne narušavaju strukturu ocjena gore spomenutih tura.
- Post n°104
Pozdrav Harzer
ovo je interesantno. Kod mene u liniji nikad nije bilo Glucke i ako je izbacivao sam ptice. ove godine dok su mladi bili u treningu pocela je gradnja neke kuce odmah iza moje. Bager je zakucavao danima metalne oplate: tup, tup, tup. izgleda da su ptice pokusale to da imitiraju tako da sam ove godine imao beste Glucke u Frankfurtu a i u Landesverband. Moj champion ove god. imao je 24 HR, 23 Knore, 15 hol, 16 pfeife,3 glucke.
a na Landesverband 2 boda manje 23 i 22. Moje je misljenje da iako je harzer pjesma genetski naslijedjena harzer moze da uci narocito u donjim turama
ovo je interesantno. Kod mene u liniji nikad nije bilo Glucke i ako je izbacivao sam ptice. ove godine dok su mladi bili u treningu pocela je gradnja neke kuce odmah iza moje. Bager je zakucavao danima metalne oplate: tup, tup, tup. izgleda da su ptice pokusale to da imitiraju tako da sam ove godine imao beste Glucke u Frankfurtu a i u Landesverband. Moj champion ove god. imao je 24 HR, 23 Knore, 15 hol, 16 pfeife,3 glucke.
a na Landesverband 2 boda manje 23 i 22. Moje je misljenje da iako je harzer pjesma genetski naslijedjena harzer moze da uci narocito u donjim turama
- Post n°105
Pozdrav Davore
Ja jos nisam snimao svoje ptice ali napravicu iduce godine jer su sve ptice sad zajedno napolju u volijeri gdje ih drzim preko citave godine. U kuci su samo za vrijeme treninga. Pocetkom aprila stavim ih u boksove za parenje takodje u volijeri. Za ishranu u treningu sam pitao jer sam kod par njemackih majstora vidio da drze pticama dijetu. Izbacuju svo masno i krupno sjeme hafer i konoplju a 65% je rubsen dodaje se i mak .
Kakva su pravila, mogu li se ptice tek tako iz Njemacke prenijeti u Hrvatsku. Ako moze, poklonio bih par ili dva jer imam i previse.
Ja jos nisam snimao svoje ptice ali napravicu iduce godine jer su sve ptice sad zajedno napolju u volijeri gdje ih drzim preko citave godine. U kuci su samo za vrijeme treninga. Pocetkom aprila stavim ih u boksove za parenje takodje u volijeri. Za ishranu u treningu sam pitao jer sam kod par njemackih majstora vidio da drze pticama dijetu. Izbacuju svo masno i krupno sjeme hafer i konoplju a 65% je rubsen dodaje se i mak .
Kakva su pravila, mogu li se ptice tek tako iz Njemacke prenijeti u Hrvatsku. Ako moze, poklonio bih par ili dva jer imam i previse.
- Post n°106
dario je napisao/la:Pozdrav Harzer
Pozdrav Dario,
Ovo što pišeš me ne čudi jer je roller dobar imitator. Srednje ture (Mitteltouren), Glucken i Schockeln se teško ispoljavaju ako za vrijeme odrastanja i učenja/treninga nemaju prilike čuti ih. Ovdje selekcija također može pomoći, jer ako je Glucken prisutan u jatu, onda će se kod zrelijih ptica ispoljiti i Gluckenroll/Gluckeknorr i Wasserglucke što sigurno pridonosi ljepoti pjesme.
Nekad su bile zasebne ture, a danas se ocjenjuju unutar službenih tura. Neki suci bježe od njih i ne ocjenjuju ih (makar u napomeni)što je po meni pogreška.
Nizozemci imaju Gluckenroll kao zasebnu turu na ocjenskoj listi i to na državnoj izložbi. Wasserglucke se može ocijeniti unutar Wassertouren.
Ostao sam dužan odgovoriti na pitanje prehrane u vrijeme treninga.
Najčešće se daje smjesa 50/50 dijelova Rubsen/glanc (Kanariensaat)uz dodatak 5 dijelova nigera. Ovo može varirati i 40/60 ili obratno. Nekad je ovo bila i službena mješavina na takmičenjima za kanarince pjesme.
zeleni kanarinac- Broj postova : 15
Registration date : 26.12.2012
- Post n°107
pozdrav,može li mi netko reći postoji li neki cd za učenje rollera da ga ptice dobro prihvaćaju i uče s njega
- Post n°108
Jedini što sam ja našao su snimke na youtube, naravno svakakve izvedbe, Dario daj stavi neki mail na profil pošto su nam poruke još obojci nedostupne radi broja postova.
- Post n°109
Pozdrav
Ni ja nisam do sada nasao CD koji bi bio dobar za ucenje mladih ptica, ali cuo sam za dobar trik. U volijeru skupa sa mladima tokom ljeta treba ubaciti muzjaka Zimovke (gimple) jer on pjeva prirodno duboko pa ako imamo srece neki mladi mogu poprimiti ton. Mnogi uzgajivaci u Njemackoj ne daju da se sa mladima drze ocevi i stari muzjaci jer su oni vec poprimili glucke i gluckpfeife sto je na ovdasnjim takmicenjima (zalosno ali istinito) nepozeljno.
Ni ja nisam do sada nasao CD koji bi bio dobar za ucenje mladih ptica, ali cuo sam za dobar trik. U volijeru skupa sa mladima tokom ljeta treba ubaciti muzjaka Zimovke (gimple) jer on pjeva prirodno duboko pa ako imamo srece neki mladi mogu poprimiti ton. Mnogi uzgajivaci u Njemackoj ne daju da se sa mladima drze ocevi i stari muzjaci jer su oni vec poprimili glucke i gluckpfeife sto je na ovdasnjim takmicenjima (zalosno ali istinito) nepozeljno.
- Post n°110
dario je napisao/la:Pozdrav
Roller teško imitira što "genetski ne nosi". Slušajući kvalitetne odrasle ptice on će pokušati što više "ispraviti" svoj način pjevanja. Sama boja tona i dubina ako nije povezana s određenom turom ima vrlo malo značaja u treningu/učenju ptica. Npr. mlada ptica pjeva Geschraupte Knorr, slušajući pticu koja pjeva Hohlknorr, mlada ptica će pokušati to izvesti i tako poboljšati svoj pjev, naravno ako joj genetika to uvjetno rečeno dozvoljava. I da ilustriram, umjesto 19-20, možda dobije 21-22 boda.
Gluckpfeife nije poželjna iako se može dobro ocijeniti uz obaveznu napomenuda se radi o Gluckpfeife, koja bi trebala poslužiti uzgajivaču za budući rad, a to je da treba izbjegavati parenje ptica koje iskazuju ovakvu formu Pfeife
Border- Broj postova : 321
Registration date : 05.12.2009
- Post n°111
ja sam oduševljen ovom temom
još više sam oduševljen sa vama uzgajivačima-iako moj uzgoj nema veze sa vama
želim vam puno uspjeha
još više sam oduševljen sa vama uzgajivačima-iako moj uzgoj nema veze sa vama
želim vam puno uspjeha
- Post n°112
Pozdrav Dario,
Imam jedno pitanje. Poznato mi je da je prije par godina, na traženje društava za zaštitu životinja vršen pritisak da se izložbene gajbe za kanarince pjesme moraju povećati. To je bilo na kratko odgođeno, ali čini mi se da se od 2012. godine to moralo uvesti.
Na slikama s prošlog Meisterschafta vidi se nova gajba uz stare. Da li to znači da su u Njemačkoj u primjeni ove nove, tko ih proizvodi, kako doći do jedne koja bi poslužila kao model uzorak za izradu?
Ne znam da li će se ovo primjenjivati i na ovom svjetskom prvenstvu u Hasseltu. U Reggio Emilgiu na međunarodnoj izložbi u studenom još su bile stare. Hvala!
Imam jedno pitanje. Poznato mi je da je prije par godina, na traženje društava za zaštitu životinja vršen pritisak da se izložbene gajbe za kanarince pjesme moraju povećati. To je bilo na kratko odgođeno, ali čini mi se da se od 2012. godine to moralo uvesti.
Na slikama s prošlog Meisterschafta vidi se nova gajba uz stare. Da li to znači da su u Njemačkoj u primjeni ove nove, tko ih proizvodi, kako doći do jedne koja bi poslužila kao model uzorak za izradu?
Ne znam da li će se ovo primjenjivati i na ovom svjetskom prvenstvu u Hasseltu. U Reggio Emilgiu na međunarodnoj izložbi u studenom još su bile stare. Hvala!
- Post n°113
Bog Harzer
Nove gajbe se koriste od prosle godine ali samo na prvenstvu Njemacke, tako i ove godine. To je zbog politike,ovdje su Zeleni jaki. Diskusije se vode i na drugu stranu. Tko zna mozda se za par godin sve vrati na staro jer ptice budu u bauerima samo 2 mjeseca za vrijeme ucenja a ne citav zivot. Na regionalnim prvenstvima svi koriste jos uvijek stare "gajbe" (bauere). Cim pronadjem dimenzije objavicu.
Juce sam citao katalog sa prvenstva Hrvatske, zasto se kod nas boduje i par, ovdje ide samo kolekcija i pojedinacno.
Nove gajbe se koriste od prosle godine ali samo na prvenstvu Njemacke, tako i ove godine. To je zbog politike,ovdje su Zeleni jaki. Diskusije se vode i na drugu stranu. Tko zna mozda se za par godin sve vrati na staro jer ptice budu u bauerima samo 2 mjeseca za vrijeme ucenja a ne citav zivot. Na regionalnim prvenstvima svi koriste jos uvijek stare "gajbe" (bauere). Cim pronadjem dimenzije objavicu.
Juce sam citao katalog sa prvenstva Hrvatske, zasto se kod nas boduje i par, ovdje ide samo kolekcija i pojedinacno.
- Post n°114
Hrvatski ornitološki savez (HOS) je usvojio sve takmičarske grupe prema COM-u.
Prema COM-u se Harzer roller i Malinoisi takmiče u razredima: kolekcija, duet i pojedinačno, Timbradosi samo kolekcija i pojedinačno. Na svjetskom prvenstvu je tako već nekoliko godina.
Prema COM-u se Harzer roller i Malinoisi takmiče u razredima: kolekcija, duet i pojedinačno, Timbradosi samo kolekcija i pojedinačno. Na svjetskom prvenstvu je tako već nekoliko godina.
- Post n°115
Kad sam malo bolje poslušao snimku naletio sam na vrlo lijepi tremolo Hohlroll, dobro se čuje, pa sam ga izabrao. dobar je primjer za ilustraciju bogatsva varijacija na koje sve naćine roller može pjevati turu Hohlroll. Inače ove ptice su snimljene mjesec dana nakon prestanka treninga, ali su ostale u izložbenim gajbama na polici tako da su počele dizati glas, a polako su već bile i u nagonu.
Ptica D, tremolo Hohlroll 0.45-0.50
https://www.youtube.com/watch?v=FAHJvztY-Kc
Ptica D, tremolo Hohlroll 0.45-0.50
https://www.youtube.com/watch?v=FAHJvztY-Kc
- Post n°116
Nije lose. a koliko se ocjenjuje Glucke u 0.33
- Post n°117
U katalogu hrvatskog prvenstva pobjednik ima 87 bodova moze li mi netko napisati kako su pjevali po turama
- Post n°118
dario je napisao/la:Nije lose. a koliko se ocjenjuje Glucke u 0.33
Malo sklisko pitanje. Objasnit ću zašto. Ovdje se radi o Ketten Glucke ili engleski intimate Gluck. Po odluci iz Charleroi-a, mislim 1996.god ova forma Glucka ne bi smjela biti ocjenjena s max. 6 bodova. Neki mu zato daju 0 što je po meni besmisleno jer se kosi sa standardom.
Ja bih ga radije ocijenio između 1 i 2, prije 2.
Kod nas se u katalogu za pjesmu ne unose pojedinačni bodovi za ture (takav je program). To ti može odgovoriti samo vlasnik ptice koji ima ocjensku listu.
- Post n°119
Dva boda su OK pogotovo sto je u 1.21 minuti jos bolji bio. Najbolja knore 22 holrole 20 bodova i to ptica A, mitlere ture oko 14 do 15. Jako je tesko odrediti koja ptica sta pjeva na snimku. Imaju i dosta waserrole.
Dali se na prvenstvu Hrvatske isto tako postavljaju ptice B C ili sve jedna na drugu?
A D
Dali se na prvenstvu Hrvatske isto tako postavljaju ptice B C ili sve jedna na drugu?
A D
- Post n°120
Kad sam dao ocjenu za Ketten Glucke, napravio sam izuzetak iz razloga što je ptice vrlo teško ocjenjivati na temelju snimke, a drugo što je to daleko od onog kako zvuči u živo.
Ne bih se baš složio s ocjenom za Hohlrolle, a ni za Hohlklingel. Samo jedna ptica iskazuje Wasserrolle, a druga Gluckenroll uz napomenu da je iz snimke vrlo teško razabrati koja ptica što pjeva. Možda se i varam jer je ovo ipak nagađanje.
Ptice su ovako postavljene radi kadra i da se bolje uhvati zvuk, ali vidim da ni ovako nije baš najbolje.
Ne bih se baš složio s ocjenom za Hohlrolle, a ni za Hohlklingel. Samo jedna ptica iskazuje Wasserrolle, a druga Gluckenroll uz napomenu da je iz snimke vrlo teško razabrati koja ptica što pjeva. Možda se i varam jer je ovo ipak nagađanje.
Ptice su ovako postavljene radi kadra i da se bolje uhvati zvuk, ali vidim da ni ovako nije baš najbolje.
- Post n°121
Dobio sam protokol sa prvenstva Njemacke. Prvak 358 bodova, drugi treci 357, 27-mi jos uvijek 350. I ove godine su ptice bodovali u obje vrste gajbi,stim sto u malim gajbama nisu mogle biti prezentirane za siroku publiku.
- Post n°122
Tek toliko o savršenstvu zapadne Europe. Godinama pratim njemačko prvenstvo i rezultate, način prikaza i sve ostalo mi je bilo uzor i sad odjednom krah; dodatno nije isti kriterij za ocjenjivanje ako se ptice izlažu u drukčijim gajbama (odnosi se na kanarince pjesme).....
Ostala je samo isprika, koja je samo gesta i ništa više.
Ostala je samo isprika, koja je samo gesta i ništa više.
- Post n°123
Dario,
jesu li dostupni podaci o ukupnom broju kolekcija, ptica, najbolje ptice po turama...
jesu li dostupni podaci o ukupnom broju kolekcija, ptica, najbolje ptice po turama...
- Post n°124
Imam samo spisak prvih 50 izlagaca (kolekcija). Najlosija ima 343 boda. U slijedecem broju naseg lista ce vjerovatno iznijeti podatke pa cu objaviti, na internetu nisam nasao. Pobjedio je Alfred Pribil iz Passau sa 358 bodova.
ovdja mozete vidjeti nove gajbe (Diehl-käfig) pa ako neko zeli ja mu mogu nabaviti preko mog kluba.
https://www.youtube.com/watch?v=7-lUPwPd6mc
ovdja mozete vidjeti nove gajbe (Diehl-käfig) pa ako neko zeli ja mu mogu nabaviti preko mog kluba.
https://www.youtube.com/watch?v=7-lUPwPd6mc
- Post n°125
Gajba je super, opčenito za transport, nešto slično sam vidio tu u Zagrebu kod jednog ptičara,kolke su dimenzije tih gajbi