DAMIAN je napisao/la:PESTI je napisao/la:Da se vratimo na temu o ocjenjivanju , tata je sve vratio nekih 1000 godina unazad ali ja se blijedo sječam tog doba pa bi o današnjim danima tj. od onog što zapravo imamo u kuči.
Visoki kriteriji su bitni kad je rječ o nečem po čemu usporedjujemo grdeline koje imamo .
Današnja tehnologija je omogučila da utječemo na pjev .Možemo ga i mjenjati , dodavati ili čistiti ture koje želimo , produživati npr. dziju, i ,,zapisujemo ga ,, na CD ili memoriju kompjutera .
Kriteriji su takvim načinom otišli PREVISOKO , a to nevalja.
Stvoreno je previše teško gradivo za grdelina pogotovo učenjem na cd .
Mobiteli su krcati melodija od grdelina koje nitko živ nije vidio a ako je onda je to ptica koja je mrtva.
Kad nekome pokažeš grdelina koji je totalno čist u batudi , čak i u verši nema ništa kritično od strila sa jednim ili dva pletiva sa PROLAZNOM dzijom opet ne prolazi .
Najbolji je komentar na tako nešto ,,a mislio sam da ču čuti onu lipu LIRSKU DZIJU,,
Netko drugi ima dobre dzije u pjevu ali strile svukuda i ispred i iza dzije.
Izbor nije za zgrabiti jedne ili druge ali je stvarno stanje kod večine.
Kako se pomakniti od toga traži mnogo rada sa grdelinima , kupovati ili mjenjati ptice , suradjivati medjusobno , razmjenjivati iskustva,.....
E sad udrite da čujemo bar razmišljanja ako nemamo ticu po kriteriju.
Pesti, ča bi ti radije; da ti je va postilji zenska sa dlakavin nogama ili nikakova?
tako ti je danas i sa zijom, neka je i sa strilon, barem je tu! pa ko voli nek izvoli.
Poštena usporedba !
Sad neka se čudi tko god želi.Takav je tvoj stav .
Vidiš , ja i ti se odlično razumijemo iako imamo drugačije kriterije jer bio si kod mene i čuo one male dzije ali onako čiste batudaše nevjerujem da bi ja mjenjao za dziju do neba ako ima strilu.
Nego , bez obzira što pivaju jedni ili drugi odnosi se izmedju ljudi zbog grdelina ne trebaju narušavati.
Što se ženske tiče sa dlakavim nogama prolazi po mojim kriterijima.
Eumo , u pravu si da je ranije bilo puno više grdelina u našoj blizini , ali nije njih toliko klima udaljila koliko novoizgradjene ceste, veliki centri i sl. na mjestima gdje su stolječima bile ,,paše,, ili izvori.
Uništeno je i mjesto gdje bi se i gnjezdili a lov grdelina je najmanje štete učinio jer ipak ženke su velika večina puštali osim bolesnika koji bi ubijali,,KUJE,,
Danas se grdelin uzgaja što je ranijih godina bilo smješno.Zašto ga uzgajati, trošiti živce i novce kad se može uloviti mnogo kvalitetnijih.
Sad su mjerila stroža ---Uzgojiti--(prstenovati)---naučiti pjevu i tek onda pokazati što to piva u malom kavezu.
Zadnja promjena: PESTI; sri 6 sij - 18:12; ukupno mijenjano 1 put.