Ptice pjevice Europe - European singing finches

Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.
Ptice pjevice Europe - European singing finches

Češljugar, juričica, zelendur, čižak, žutarica, kanarinac-::- European goldfinch, linnet, canary, greenfinch, siskin, serin

+7
čajka
Fago
malinois
Dalibor
Boban NA
dr.nenad86
opalnaissus
11 posters

sivokrilni kanarinci

opalnaissus
    opalnaissus

Broj postova : 108
    Registration date : 24.09.2009

sivokrilni kanarinci Empty sivokrilni kanarinci

Postaj by opalnaissus pet 25 ruj - 20:19

Sivokrilni kanarinci

Sivokrilni kanarinci koji pripadaju grupi kanarinaca boje pobudjuju sve vise interesovanja, pogotovo posle promena u COM- kljucu kanarinaca boje,krajem prosle godine.Svokrilni kanarinci da ce sigurno dati jednu posebnu dimenziju u razvoju i napretku kanarinaca boje. Ali, krenimo redom . Sivokrilac, ili « ali grigie»na talijanskom,»grey wings» na engleskom,» ailes grises « francuskom, « grauflugel « na nemackom, « grijsvleugel « na flamanskom ( holandskom ), javio se kod pastel melanin mutacije kanarinaca boje.Naime,pastel melanin mutacija pojavila se prvi put 1957.god. kod holandskod odgajivaca Kollena. Prva odgojena pastel melanin ptica pokazivala je vidnu redukciju eu-melanina i specificnu raspodelu feomelanina na perju ptice.Prva pastel melanin ptica bila je zenka, sto je bilo za pretpostaviti da se radi o melaninskoj mutaciji kanarinaca boje, gde je nasledjivanje spolno vezano.Kasnije, razvojem same pastel melanin mutacije,mogu se naci pastelne ptice u svim serijama ( crnoj, ahat, smedjoj i izabel ).Medjutim, primeceno je da se sivokrilni faktor ( sivo krilo) jedino javlja kod pastel melanin mutacije u crnoj seriji.Glavna karakteristika crnih pastel melanina je sto se crni pigment razredjuje i pretvara u sivo antracitnu boju a melaninski crtez je kraci i ispekidaniji.Melanin se razredjuje i rasprostire po celo perju u obliku plasta i tkz.koprene.Kljun noge i nokti moraju po mogucstvu biti sto vise tamniji( crni).I eto bas kod takvih crnih pastela doslo je jos do dodatnog rasvetlenja koje je izrazito bilo izrazeno na krilima ptice.Sivo krilo se najvise prikazuje na letnom peru ptice.Nekada kod ptice moze doci do skoro potpunog rasvetljenja, sto se smatra greskom, pa se takve ptice mogu i diskfalifikovati.Onostoarakterise pravog sivokrilca je da vrh pera treba da bude tamniji i da pokaze punu gustocu melanina, ali da krilna i repna pera budu u zoni rasvetljenja i da pokazuju svetliju sivu boju.Sivokrilni kanarinci nisu definisani u pogledu nasledjivanja jer je to samo dodatno rasvetlenje melanina na krilima ptice.Verovatno se sivokrilnost manifestuje kod sve cetiri serije pastel melanin ptica, medjutim pravu izrazajnos dozivljava samo kod crne serije.Tako kad se kaze sivokrilac,misli se na pastel melanin kanarinca crne serije. Ono sto se na svetskim izlozbama moze primetiti je da postoje dva tipa sivokrilnih kanarinaca .Prvi, klasican tip sivokrilnih kanarinaca koji se manifestuje sivilom na letnim perima krila i repa od oko jedno santimetra.Drugi, koji osim sivog krila daje kruzni i tackasti melaninski crtez, umesto pozeljnog linijskog na ledjima i bokovima. Tako je bilo bar do prosle godine(2005.god.)kada COM uvodi novi kljuc za kanarince boje gde brise oznaku T-sivokrilnost i dodeljuje joj broj 3 koju je nekada imala opal melanin mutacija kanarinaca boje.( vidi « Avifaunu br.13.str.10).Tako se sivokrilni kanarinac posebno izdvaja,van pastel melanin mutacije i dobija posebno mesto u kom kljucu.Sivokrilac se moze pojaviti u 14 mogucih kombinacija i to:
    1. Sivokrilac zuti intenzivni 8. Sivokrilac crveni neintenzivni
    2. Sivokrilac zuti neintenzivni 9. Sivokrilac crveni mozaik
    3. Sivokrilac zuti mozaik 10. Sivokrilac lipok.pastel crveni intenz.
    4. Sivokrilac lipokrom pastel zuti intenz. 11. Sivokrilac lipok.pastel crveni neinten.
    5. Sivokrilac lipokrom pastel zuti neintenz. 12. Sivokrilac lipok.pastel crveni mozaik
    6. Sivokrilac lipokrom pastel zuti mozaik 13. Sivokrilac beli dominantno
    7. Sivokrilac crveni intenzivni 14. Sivokrilac beli recesivno.

Jedna za sivokrilce najatraktivnija kombinacija je sa lipokrom pastelnom osobinom ( osnovna boja) gde se dobija tkz, dupli faktor kako po boji tako i po melaninu.Izlozbena iskustva su pokazala da je ova kao i kombinacija sa mozaicima jedna od najuspesnijih za sivokrilce.
    Standard za sivokrilne kanarince po COM-u ( od septembra 2005.god.) glasi:
    Sivokrilni kanarinci imaju ekstremno razredjenje melanina na sredisnjem delu krila i koncentraciju crnog eu-melanina na vrhovima pera. Jako velike zone razredjenosti Nalaze se na repu i dugim perima krila kao i na malim perima na ledjima.Mala pera su vrlo svetla i imaju oblik polumeseca, tako da je sredina srebrno-sive boje, a rub je crne boje.Na dugim letnim perima i repu je razredjenost u sredini pera velika.Koncentracija eu-melanina na rubovima perja daje jasan kontrast crnoj i svetlo sivoj boji.Crni rubovi letnih pera krila ( rub max 0,5 cm)veci su od onih na repu.Kljun, noge i nokti su sto je moguce tamni.Najcesce greske su: nedovoljna sivokrilnost, ( sivokrilni faktor suvise smedj), kljun, noge i nokti presvetli, presvetli i slabo vidljiv crtez.
    Napomena : Ranije po standardu je rub letnih pera krila bio( max 1 cm.) veci od onog u repu.
    Tekst je objavljen u casopisu SOF-a „ Avifauni“.pa u vezi toga pozivam sve odgajivace da se prikljuce razgovoru o sivokrilcima, Prvo pitanje je kakvo je nasledstvo kod sivokrilaca ? Ja nigde nisam procitao ni u jednom strucnom casopisu o nasledjivanju sivokrilaca ! ? Pozzz. . .
    dr.nenad86
    dr.nenad86

Broj postova : 756
    Registration date : 22.04.2009

sivokrilni kanarinci Empty Re: sivokrilni kanarinci

Postaj by dr.nenad86 pet 25 ruj - 20:25

E to je pravo pitanje koje i mene muci kakvo je nasledstvo sivokrilih kanarinaca, neki kazu recesivno ali nigde to nisam naso, pa me interesuje sta je ustvari tacno??? Tema je odlicna za nas mladje odgajivace svaka cast gosn Jovanovicu......... POZDRAV cheers
    opalnaissus
    opalnaissus

Postaj by opalnaissus pet 25 ruj - 20:45

[img:e968]http://i[URL=https://2img.net/r/ihimizer/i/glavasivokrilcap.jpg/]sivokrilni kanarinci Glavasivokrilcap.thmg25.imageshack.usivokrilni kanarinci Sivokrilacimelpastelv.ths/img25/7964/belisivokrilacz.th.jpg[/img:e968][/URL]
    Boban NA

Broj postova : 324
    Registration date : 19.04.2009

Postaj by Boban NA pet 25 ruj - 21:01

SIVOKRILI KANARINCI

SIVI “BISERI” NA PERJU

Pojava sivih krila kod crnih pastel melanin kanarinaca uocena je poodavno, a u pocetku je bila definisana kao faktor sivokrilosti- T kod crnih pastelnih ptica. Prvu verziju standarda za “sivokrilce” O.M.J. objavio je 1991. godine, da bi vec naredne godine C.N.J.F. izradio novi, nesto izmenjen standard koji je definitivno upotpunjen oktobra 1998. godine. Prava ekspanzija i bum sivokrilih kanarinaca nastaje od septembra 2005. godine kada su od strane C.O.M.-a priznati kao posebna mutacija- pastelni sivokrili pod rednim brojem 3 za oznaku melanina, a opisani su samo u crnoj seriji, mada se ova pojava verovatno javlja i u ostale tri serije kod kanarinaca boje, ali nije jasno izrazena kao kod crnih te se ne definise.
    Karakteristike mutacije
    Kod pastel kanarinaca crne srije doslo je do tzv. super razredjenja melanina na sredisnjem delu krilnih i repnih pera, dok su vrhovi krilnih pera zadrzali crnkastu boju, koja se po prvim standardima prostirala rubno do 1cm, a po novom, vazecem standardu crni rub na kraju krilnih pera ne bi smeo da bude veci od 5mm. Mala pera na ledjnom delu, u manjoj meri i na glavi, takodje trpe melaninske promene, jer postaju svetla srebrno sive boje u sredini, imaju oblik polumeseca, te nalikuju sivim biserima ili zrnima pirinca sive boje na le|nom crtezu. Noge, nokti i kljun kod “sivokrilaca” bi trebalo da su uniformno, tamno obojeni – pigmentisani. Pozeljna je sto veca redukcija sme|eg feomelanina, cak potpuna. Svaka lipohrom boja je kombinovana sa melaninom sivokrile mutacije kanarinaca boje, a efekat sivokrilosti najbolje se pokazuje kod mozicnih bilo crvenih, bilo zutih ptica, zbog lokaliziranih zona lipohrom boje. Najbolji reprezenti sivokrilosti su homozigotni muzjaci ove mutacije sa duplim faktorom. Ceste greske “sivokrilaca” su svetle noge, nokti i kljun, te nedovoljna i nepravilna sivokrilost ili preveliko razredjenje melanina na pojedinim delovima perja.
    Nasle|ivanje
    U pocetnoj fazi razvoja mutacije naslednost je bilo tesko definisati jer je pojava sivih krila kod pastel crnih kanarinaca boje dosta nepredvidiva i tesko je pravilno prenosiva na podmladak. Sada se zna da je sivokrila mutacija kod kanarinaca boje recesivna i polno vezana. Pravi reprezenti mutacije su homozigotni muzjaci(dupli faktor), dok su zenke pastelne ptice sivokrilog tipa, mada se mutacija zadnjih godina naglo usavrsava, te vec ima zenki sa biserastim crtezom na ledjima i vecom dozom sive boje na krilima i repu.
    Preporucena sema parenja:
    Muzjak pastel sivokrili X zenka pastel- sikvokrili tip – Daju pozeljne sivokrile homozigotne muzjake i zenke sivokrilog tipa.
    Muzjak normal crni/ nosioc pastela i sivokrilosti X zenka pastel sivokrilog tipa- Daju ne mnogo sivokrilih i ne bas pozeljnog crteza, te se ptice iz ovakve kombinacije koriste u daljoj reprodukciji za dobijanje homozigotnih sivokrilih muzjaka.

Iako ima istih stvari koje je naveo opalnaissus, ovaj materijal sam imao u celini pa ga najvise zbog nasledjivanja prezentujem, a takvu semu nasledjivanja i prepuruku za parenje nasao sam na francuskom jeziku , sad i ne znam na kom sajtu.

sivokrilni kanarinci Negropastelrojomosaicoa.th

sivokrilni kanarinci Sivokrilicrvenimozaik.th

sivokrilni kanarinci Sivokrilicrvenimozaikze.th

sivokrilni kanarinci Sivokrilicrvenimozaikjp.th

crno beli pastel sivokrilci crveni mozaik

Ove navode o naslednosti sivokrilih kanarinaca imate i u Batudi broj 5 ( 38) iz 2006. u tekstu "Sivokrilci' Kesimira Libernjaka, a u sustini je isto ono sto sam ja naveo. Citiram;

" Nasljednost sivokrilaca je u osnovi recesivno spolno vezano, s tim da je vrlo nepredvidivo u pogledu iskazivanja stupnja i kvalitete sivokrilosti. Zapravo radi se o tome da su dobri sivokrilci homozigotni muzjaci, dok zenke ne pokazuju pravu sivokrilost vec su vise manje sivokrilni tipovi. Zbog ove zakonitosti treba teziti uzgoju cistih homozigotnih linija. Ujedno ovde imamo jedan uocljiv spolni dimorfizam......"
    opalnaissus
    opalnaissus

Postaj by opalnaissus sub 26 ruj - 0:07

Bobane, slažem se sa tobom u svemu.Malo mi je nejasno to objašnjenje recesivno spolno vezano. To zbunjuje mlade odgajivače.Ili se nasleđuju slobodno recesivno ili spolno vezano.Znači nasleđuju se recesivno ( kao opali, feosi oniksi) ili polno vezano ( kao melanin pasteli, satineti).Moje iskustvo u praksi mi kaže da se nasleđuju recesivno. Da vidimo šta drugi misle ? !
    sivokrilni kanarinci Sivokrilacbeli93bodovai.th
    sivokrilni kanarinci Sivokrilcibelikolekcija.th
    Boban NA

Postaj by Boban NA sub 26 ruj - 0:33

Zavisi na sta posmatras naslednost, da li na normale ili pastele, jer sivokrilost je definisana samo kod pastel melaninskih ptica to je jasno, a njihova naslednost je polno vezana u odnosu na normale, a sivokrilost je recesivno nasledna. Po meni naslednost se posmatra uvek u odnosu na normale. Ja tako to tumacim a tako sam i nasao u tekstu koji sam citirao u jednoj , dve recenice.
    opalnaissus
    opalnaissus

Postaj by opalnaissus sub 26 ruj - 0:48

Bobane,koliko sam te razumeo nasledjuju se recesivno !Sačekaću da se ptice u potpunosti izmitasivokrilni kanarinci Zutisivokrilacintenziv.thre pa ću prikasivokrilni kanarinci Crvenimozaiksivokrilac1.thzati uporedni pregled roditelja i mladih ptica .
    Boban NA

Postaj by Boban NA sub 26 ruj - 14:02

Termin recesivno nasledjivanje autosomno, odnosno nevezano za pol, kao i recesivno vezano za pol se koristi i postoji. Takav tip naslednosti definisan je za mnoge mutirane ptice faune Evrope - navedeno je da je niz mutacija recesivan autosoman- nevezan za pol ili recesivan vezan i za pol, javlja se i kod drugih vrsta ptica ali ovo navodim kao primer.. Javlja se i kod golubova opisano je teorijski, a i to mi je prakticno poznato. Recimo crna boja je dominantna nad vugavom(braonkastom), ona je dakle recesivna u odnosu na crnu, a pri parenju crnih i vuga jedinki postoji i povezanost vuga boje sa polom, odnosno nasledjuju je samo zenke u nekim kombinacijama( isto i plava sa srebrnom (silver)) bojom, dok recimo crna boja dominira nad crvenom ali nema vezanosti za pol, dakle crvena je u odnosu na crnu recesivna ali nevezana za pol.. Zanima me opalnaissus jesi li pario muzjaka sivokrilca sa zenkom normal( ne pastelnom jedinkom) i kakvi su tu mladi bili, kao i muzjaka normal(ne pastelnog) sa zenkom sivokrilom. Pozdrav!

Primer na italijanskom gde navode za neke mutacije cesljugara da su recesivne polno vezane ( mutazioni recessive sessolegate) ---di creare l’Isabella, la Pastelloagata e la Satinè ed è valido anche per realizzare qualsiasi sovrapposizione tra mutazioni recessive sessolegate.

Takodje za lutino mutaciju Lutino è a trasmissione di tipo recessiva sesso-legata.

La mutation pastel a une transmission récessive, liée au sexe à l'égard du phénotype sauvage.

Mutacija pastel (odnosi se na cesljugara) je recesivno prenosiva(nasledna), vezana za pol kada se uporedi sa divljom(normal) bojom.

La mutation Agate est à hérédité liée au sexe et récessive par rapport à la forme Ancestrale. Naslednost mutacija ahat je polno vezana i recesivna prema formi normala(ancestrale)- odnosi se na cesljugara

Spolno vezano nasljeđivanje obično je recesivnog tipa - citat iz posta o uvodu u genetiku.

sivokrilni kanarinci Crnicrvenosivokriliintec.th

sivokrilni kanarinci 777440585.th

sivokrilni kanarinci Crnisivokrilizutimozaik.th

zenka sivokrila crna zuti mozaik - uocljiva slabije izrazena sivokrilost

sivokrilni kanarinci 777426211.th
    Dalibor
    Dalibor

Broj postova : 115
    Registration date : 10.04.2009

Postaj by Dalibor pon 28 ruj - 16:40

Malo i ja da se ukljucim. Iz gore pomenutih razloga sam jednom prilikom otvorio i rubliku Terminologija sa ciljem objasnjenja pojedinih termina pa bih molio Boban NA i Opalnaissus da me prate kako bi razjasnili neke stvari. Kao sudija za kanarince koji je bio ucen po odredjenoj terminologiji koristenoj tada a nadam se i sada i u buduce jako mi je tesko prebaciti se na nesto novo pogotovo ako se to bukvalno prevodi sa interneta sa raznoraznih jezika jer mislim da se ne koriste iste stvari i izrazi tako da se stvara prava zabuna i konfuzija. Jos uvijek mi nije u potpunosti jasno sta je to jednostruki i dvostruki faktor razrijedjenja jer u jednom objasnjenju sam prihvatio zdravo za gotovo da je tu u stvari razlicito ispoljavanje lednjog crteza u zavisnosti dal je ptica heterozigotna ili homozigotna a iz drugih izvora sam pronasao da je to u stvari samo terminologija za potpuno novu mutaciju ili ispoljavanje vec postojece mutacije ali na drugi nacin te samim tim postoji i primetna razlika.
    Tako i sada bi htio da odgonetnem pojam recesivno polono vezano kao i recesivno nevezano za pol. Po onom kako sam ja ovo razumio, recesivno polno vezano je nista drugo nego sto bi mi sudije kanarinaca boje rekli POLNO VEZANO, gdje jedna mutacija kao sto je pastel melanin moze da se ispolji recesivn ali samo kod muzijaka te jedan normal moze da nosi pastela u sebi dok je ta ista mutacija polno vezana kod zenke i prenosi se sa oca na kcer i nikako ne moze da u isto vrijeme bude recesivna jer zenka ne moze da nosi ovu mutaciju skriveno zapisanu u geneckom kodu.
    Takodje pojam recesivno nevezano za pol- pojam odgovara muacji kao sto je npr FEO-iNO ILI OPAL gdje ista mutacija moze da bude recesivna u odnosnu na oba pola ptice i na taj nacin nevezano se ispoljava u odnosu na pol i mi bi sudije to jednostavno bez ikakve igre reci i komplikovanja nazvali RECESIVNO.
    Boban NA i Opalnaissus - Da li se slazete sa ovom mojom konstatacijom navedenom iznad?

POZDRAV
    Dalibor
    Dalibor

Postaj by Dalibor pon 28 ruj - 16:43

Inace jako mi je drago sto se i Aca ukljuci pa da malo opet otvorimo diskusiju o bojasima jer smo se u potpunosti umrtvili.
    Ajmo momci, samo jako cheers
    Boban NA

Postaj by Boban NA pon 28 ruj - 17:08

Slazem se sa Daliborom to je tako ali se upravo upotrebljava termin koji sam naveo jer si i ti sam naveo razliku (Po onom kako sam ja ovo razumio, recesivno polno vezano je nista drugo nego sto bi mi sudije kanarinaca boje rekli POLNO VEZANO, gdje jedna mutacija kao sto je pastel melanin moze da se ispolji RECESIVAN ali samo kod muzijaka te jedan normal moze da nosi pastela u sebi dok je ta ista mutacija POLNO VEZANA kod zenke i prenosi se sa oca na kcer i nikako ne moze da u isto vrijeme bude recesivna jer zenka ne moze da nosi ovu mutaciju skriveno zapisanu u geneckom kodu.) Znaci ispoljava recesivnu naslednost kod muzjaka, a kod zenki polnu vezanost, mislimo na isto, a navedeni termin se itekako koristi za ovakav tip naslednosti. Inace i u nekoj nasoj literaturi se koriste termini recesivna polno vezana ili kako je ti nazivas polno vezana i recesivna ili recesivna nevezana za pol. Ja mislim da je sad sve razjasnjeno u pitanju su termini koji se koriste, a ja uopste ne mislim da su ovi drugi termini neispravni, naprotiv sve cesce su u upotrebi.

Zainteresovalo me sada nakon ove diskusije o sivokrilim i nasao sam nesto, sto govori da je mutacija vezana za pol( ili recesivna polno vezana - drugi termin). Prikazana je gnezdo mladih Muzjak crno beli recesivni sivokrili x zenka normal crno bela dominant azul dali su mlado musko normal zuto - pojasnjenje da je zuto jer majka od zutih( nosioc azula i sivokrilosti) i tri zenke crno bele sivokrile, znaci prenete boja sa oca.

Prikaz mladih iz te kombinacije parenja

sivokrilni kanarinci 876657714.th

Jos nekoliko slika sivokrili sa zadnjeg svetskog prvenstva

sivokrilni kanarinci 2278717563small4.th

sivokrilni kanarinci 2271272385small3.th

sivokrilni kanarinci Sivokrilizadnjesvetsko.th

sivokrilni kanarinci Zadnjesvetskosivokriliz.th

Holandjani preporucuju sledece seme parenja sivokrilaca :

1. M normal crni nosioc sivokrilosti X Z crna pastel
    2. M sivokrili x Z crna pastel
    3/ M sivokrili x Z crna normal
    malinois
    malinois

Broj postova : 1594
    Registration date : 19.03.2009

Postaj by malinois uto 29 ruj - 19:43

pozdrav
    Zanimljiva rasprava.Citajuci sve ovo NISTA MI NIJE JASNO. Very Happy
    recesivno spolno vezano ???
    citiram:
    " Nasljednost sivokrilaca je u osnovi recesivno spolno vezano, s tim da je vrlo nepredvidivo u pogledu iskazivanja stupnja i kvalitete sivokrilosti.
    ?????
    MUZJAK NORMAL CRNI NOSIOC SIVOKRILNOSTI ????

Koliko mi je poznato (ocito ne znam nista) da faktor sivokrilnosti nema zakonitost nasljedivanja .A pastel valjda znamo kako se nasljediva.

BOLJE MENI DA SE DRZIM MALINOA Very Happy
    Boban NA

Postaj by Boban NA uto 29 ruj - 20:22

Sve je jasno zasto nejasno, termin recesivno polno vezana naslednost se koristi , to je naslednost kao kod pastela, ranije je to nazivano samo polno vezana naslednost, sada se sve vise koristi termin koji sam upotrebio upravo zbog potpunijeg objasnjenja naslednosti(Spolno vezano nasljeđivanje obično je recesivnog tipa - citat iz posta o uvodu u genetiku -
    Autor/ica
    zvrcko sen.,La mutation pastel a une transmission récessive, liée au sexe à l'égard du phénotype sauvage. Prevod:

Mutacija pastel (odnosi se na cesljugara) je recesivno prenosiva(nasledna), vezana za pol kada se uporedi sa divljom(normal) bojom.), a za recesivnu se uobicajeno koristi i termin recesivna autosomna ili recesivna nevezana za pol. Ne znam sta je tu sporno, po meni nista. Inace za faktor sivokrilnosti su objavljeni na navedenim i na jos nekim mestima ovi zakoni nasledjivanja i preporuke za parenja, uz ogradu da prenosim materijal koji sam nasao ne ulazeci u to da li je naslednost sivokrilih takva. Vidim da je citavu polemiku izazvao termin naslednost vezana za pol recesivnog tipa, ja stojim iza toga da je to pravilno upotrebljen termin, ostalo su navodi o naslednosti sivokrilih koji su pronadjeni i koji mogu biti tacni ili ne, inace znam da je doskora sivokrilost bila mutacija nepoznate naslednosti, ali ja se pitam kako je onda mutacija, a priznata je kao takva.
    Fago

Broj postova : 704
    Registration date : 16.10.2008

Postaj by Fago uto 29 ruj - 22:35

Pozdrav svima!
    Uistinu je zanimljivo pronaći temu na ovom Forumu koja bi me ponukala da se ponovno uključim u raspravu. Onao kako je gledam na ovaj problem probat ću objasniti u kratkim crtama.

Nasljednost sivokrilne osobine nije (još uvijek) definirana, odnosno to je samo dodatno rasvjetljenje melanina koje se pojavljuje kod pastelnih melaninskih ptica.

Potrebno je pri tome znati da je sivokrilnost sve donedavna bio samo dodatni faktor, kao na primjer optički faktor. Danas je zbog izrazito različitog fenotipa kod crnih serija izdvojena u novu mutaciju melanina. Zaslužuje li to ili ne.... Pa kad su odvojili mozaike tip I i tip II, zašto ne i to Very Happy

Dakle, da bi ptica bila sivokrila, mora biti pastelna, a ako je pastelna jasno je kako se nasljeđuje. Spolno!!!

E sad termin, odnosno dodatni pridjev (recesivno) koji koristi Boban NA je ispravan, ali kod nas suvišan. Međutim, 'načuo' sam da se kod papiga pojavljuje i dominatno spolno vezano koje je po meni dovoljno zvati dominantno. Ali o čemu se točno radi trebao bi se malo čuti s mojim lokalnim papagajarom D.M. koji će mi sigurno to podobro objasniti Laughing

Pozdrav,
    Boban NA

Postaj by Boban NA uto 29 ruj - 23:02

Slazem se Fago, ja sam se ogradio da sam naveo naslednost koju sam pronasao u materijalima, diskusiju je izavao termin koji kod nas nije u upotrebi, ali kod mutacije faune uobicajen, po meni sasvim ispravan i potpuniji.
    malinois
    malinois

Broj postova : 1594
    Registration date : 19.03.2009

Postaj by malinois uto 29 ruj - 23:09

Razumjeli smo sve .ja sam misljenja da ne treba koristiti te termine evo primjer:

muzjak: SIVOKRILAC CRVENI

zenka: NORMAL MELANIN ZUTA CRNE SERIJE

Znaci u ovom slucaju bi nasljedivanje bilo .SPOLNO VEZANO,RECESIVNO ,INTERMEDIJALNO
    Boban NA

Postaj by Boban NA uto 29 ruj - 23:18

Tako je ali nasledjivanje je bas onakvo kakvo si naveo, pa posto ima sve vise mutacija, kombinacija zasto ne koristiti u nazivu nasledjivanja sveobuhvatni naziv za to.To je moj stav i onome ko poznaje materiju, ali i onome ko ne poznaje ovako ce biti jasnije, problem su neki uslovno receni stari, ustaljeni termini, pa ovi novi potpuniji izazivaju zabunu, a ovaj koji sam ja upotrebio je u upotrebi u mnogim "pticarski razvijenim" zemljama. Sada se nadam je sve pojasnjeno i mislim da je sveobuhvatna diskusija svih koji smo u njoj ucestvovali bila jako zanimljiva i korisna.
    opalnaissus
    opalnaissus

Postaj by opalnaissus pon 12 lis - 22:32

Vreme je da predjemo na konkretno:
    sivokrilni kanarinci Roditelji1sivokrilacmuz.th
    sivokrilni kanarinci Roditeljimuzijaksivokri.th
    sivokrilni kanarinci Sivokrilacmladi.th

sivokrilni kanarinci Sivokrilacmladi1.th

Ovo je mladac od ovog para.Fali mi prokleto dobar sivokrilni zuti intenzivac.Kolko znam nema ga niko na u okruzenju.
    opalnaissus
    opalnaissus

Postaj by opalnaissus ned 18 lis - 22:59

Idemo dalje, mala polemika za suce i odgajivace,
    Vidite kako ovaj mel.pastel ima sivkasto krilo.gde ga svrstati ! U mel.pastele, u sivokrilce gde ? Pogledajte komplet krilo i ostalo?

sivokrilni kanarinci Resizeofklek2009030.th

sivokrilni kanarinci Resizeofklek2009032.th
    Kakav je ovo sivoktilni kanarina?sivokrilni kanarinci Resizeofklek2009033.th

sivokrilni kanarinci Resizeofklek2009034.th
    opalnaissus
    opalnaissus

Postaj by opalnaissus ned 18 lis - 23:14

Krilo ovog mel pastela ?

sivokrilni kanarinci Resizeofklek2009024.th

sivokrilni kanarinci Resizeofklek2009032.th
    Gde svrstati ovu ticu ? ! U mel.pastele ? U sivokrilce ? Polemika ? !
    Dalibor
    Dalibor

Postaj by Dalibor sub 24 lis - 5:55

Opalnaissus,

Ja bi sve one ptice za koje se dvoumis, naravno ako se dvoumis, prije svrstao u pastele nego li u sivokrilce. Da bi bio dobar sivokrilac treba da se pravilno ispoljava taj faktor i kao takav ne treba uopste da imas nedoumice. Cim postoje, znaci da je nedovoljno ili u prevodu nije tipican prestavnik svoje rase i sa tim pticama bi jos trebalo raditi dalje.

I da dodam, dobra ti ova crvena stalaza, bas me interesuje odakle ti? Very Happy Very Happy

Pozdrav
    Gost
    Gost

sivokrilni kanarinci Empty opalnaissus

Postaj by Gost sri 3 oľu - 1:45

Kolega, poslao sam Vam dve privatne poruke. Odgovora nema. Odkada to Nislije nece da saradjuju sa Kragujevcanima? Cuvam Niske golubove a poruke su vezane za kanarince. Pozdrav iz Kragujevca Opalnaissus-u kao i svim forumasima! Smile
    dr.nenad86
    dr.nenad86

Postaj by dr.nenad86 sri 3 oľu - 4:00

Evo ja cu da se javim kako Nislija ovde, opalnaisus je retko na forumu , kad stigne od zene on se javi pa napise nesto, a Dalibor je u Australiji pa ne stize da gleda forum u poslednje vreme pa zato nema odgovora...........

Pozdrav cheers
    Gost
    Gost

Postaj by Gost sri 3 oľu - 14:47

Poštovanje Nenade. Najverovatnije se poznajemo sa skupština saveza iz Beograda. Ja sam inače predsednik Organizacije za zaštitu i odgoj ptica "Kraguj" u Kragujevcu. Napravili smo malo veću pauzu pa sada opet krećemo sa radom. Tako i ja ponovo počinjem sa pticama pa sam zato poslao privatnu poruku Opalnaissu jer čuva ptice koje me interesuju. Vidim ima opale, ahatne, izabele pa sam hteo da malo razmenimo iskustva i da vidim dali neko u Nišu ima nešto od tih ptica (bele i žute) za prodaju. Znam da nije vreme sada za nabavku ptica jer je sezona parenja u jeku ali možda neko ima nešto viška ili da obezbedim ptice za sledeću sezonu. Ako vi imate nekih saznanja o tome, tu u vasem društvu, molim Vas da mi odgovorite. S poštovanjem. Veliki pozdrav iz Kragujevca
    dr.nenad86
    dr.nenad86

Postaj by dr.nenad86 sri 3 oľu - 17:00

Pozdrav iz Nisa za Kragujevac , znamo se sigurno, a znate i opalnaisusa on je sekretar saveza pa znate verovatno i njega sa skupstine, u Nisu sada imate ptica ne pretek od lipohromaca do melanina sta vas interesuje sve, kolko sam upoznat sa situacijom lipohroma sada nema jer je sezona u toku, od mladih kanarinaca ce biti nesto suigurno, a od melanina mozda bas opalnaisus nesto ima viska jer covek ima puno ptica pa mozda i ima neku viska, za sve informacije javite mi se na pm oko ptica koje Vas interesuju pa cu vam dati broj telefona pa ga kontaktirajte.......

Pozdrav cheers

Sponsored content

Postaj by Sponsored content

Sada je: ned 24 stu - 2:45.