Ptice pjevice Europe - European singing finches

Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.
Ptice pjevice Europe - European singing finches

Češljugar, juričica, zelendur, čižak, žutarica, kanarinac-::- European goldfinch, linnet, canary, greenfinch, siskin, serin

+19
adebisi
mali mate
DAMIAN
zoranV
zako
StarMo
Starac_Mostarac
topaz
cukliju
skopski maestro
gramofon
sanchez33
franjo
vlado
toni mostar
svabo
bocka
plafonko
Dax BG
23 posters

Mostar, tradicija i liske...

Starac_Mostarac

Broj postova : 142
    Registration date : 23.12.2010

Mostar, tradicija i liske... - Page 4 Empty Re: Mostar, tradicija i liske...

Postaj by Starac_Mostarac sri 9 pro - 21:54

adebisi je napisao/la:U Mostaru postoje samo tradicije prodavanja magle,opisivanja kako su štiglići nekada pjevali i veličanja vlastitih pjevača,bez da ih bilo tko čuje. Smiješno i pomalo žalosno.

Generalno se slažem sa tobom ali ne kontam što mene svrstavaš u isti koš koji jedini pokušavam da razbijem ovo sivilo i postavim ono što imam da ljudi čuju.Nego, postavi nešto ako imaš ili se ukljuci u normalnu diskusiju a nemoj prenositi negativnu mostarsku atmoseru i na ovaj forum.

Pozdrav!

adebisi

Broj postova : 25
    Registration date : 24.05.2013

Postaj by adebisi sri 9 pro - 23:51

Ne znam ni kako se zovete,Starac_Mostarac-kako mogu nekoga svrstavati u ovakve ili onakve,ako ne znam apsolutno ništa o toj osobi?
    Govorim općenito o stanju u Mostaru-ako ste se našli prozvanim u mom postu,pogriješili ste. Ovaj video što ste postavili uopće nisam pogledao,a kamoli komentirao (niste dopustili pogled svima).
    Da se vratim prvobitnom komentaru-dok je bilo ptica u divljini,bilo je i ptičara u gradu. Kada su se izlovile,sa njima su nestali i ptičari Very Happy Sada su ostali samo lovci teoretičari.
    Starac_Mostarac

Postaj by Starac_Mostarac čet 10 pro - 0:06

adebisi je napisao/la:Ne znam ni kako se zovete,Starac_Mostarac-kako mogu nekoga svrstavati u ovakve ili onakve,ako ne znam apsolutno ništa o toj osobi?
    Govorim općenito o stanju u Mostaru-ako ste se našli prozvanim u mom postu,pogriješili ste. Ovaj video što ste postavili uopće nisam pogledao,a kamoli komentirao (niste dopustili pogled svima).
    Da se vratim prvobitnom komentaru-dok je bilo ptica u divljini,bilo je i ptičara u gradu. Kada su se izlovile,sa njima su nestali i ptičari Very Happy Sada su ostali samo lovci teoretičari.

Sve je to istina.. probaj sada poslušati ostao mi zakljucan video..
    adebisi

Postaj by adebisi čet 10 pro - 0:36

Ja bih ga držao samo radi ove đavke Very Happy Dobar,šta drugo reći. Đav,đav,đav,cvrrr i tabalaba mi se najviše sviđaju. Blicjer solidan. Jedino mi zavijanja nisu nešto-moguće da je do snimka. Uglavnom,na dobrom ste putu,čestitam!
    Starac_Mostarac

Postaj by Starac_Mostarac čet 10 pro - 10:35

adebisi je napisao/la:Ja bih ga držao samo radi ove đavke Very Happy Dobar,šta drugo reći. Đav,đav,đav,cvrrr i tabalaba mi se najviše sviđaju. Blicjer solidan. Jedino mi zavijanja nisu nešto-moguće da je do snimka. Uglavnom,na dobrom ste putu,čestitam!

Đavka nikad nije bila mjerilo niti će biti presudna u žvatićkom pjevu!. Čitav Mostar spominje đavku i glavno pitanje glasi imali đavku ako kažeš da nema e " ne valja štiglić". Evil or Very Mad
    Recimo za primjer štiglić koji zavija cembrliju a nema đavke je 50 puta bolji nego onak koji đavka.. đavka je ukras koji je poželjan ali kod kompletnog štiglića a ne presudno mjerilo.
    Što se tiče zavijanja na početku videa ima malo oštrih zavijanja od par tića koji nisu formirali još pjev a vidiš meni se najviše sviđaju zavijanja pored 4 glavne pjesme..
    Pažljivim slušanjem reci mi na kojoj sekundi, minuti videa ti se ne sviđa zavijanje ili ne pripada ovome pjevu?
    Shvati ovo kao normalnu diskusiju gdje bilo tko ima pravo na svoje ukuse tako da poštujem svačija zazmišljanja i naravno svaki komentar je dobro došao.

L.P.
    adebisi

Postaj by adebisi čet 10 pro - 18:17

Snimak je loš-nezahvalno je komentirati pjev u kojem se traži da je apsolutno svaki slog pravilan,na osnovu ovakvog snimka. Blicjer i zavijanja su mi najupitniji,kada sam baš pažljivo poslušao snimak (baš bih volio poslušati bolji snimak,bez ovoliko šumova u pozadini,da mogu sa sigurnošću nešto tvrditi-ovako uvijek ostaje dilema jel u ptici problem ili pak u lošoj tehnici snimanja?).
    Evo recimo taj blicjer-čini mi se da ga ptica pjeva "icjer",ne podigne za dovoljno i prebrzo ga završi. I takav je solidan,kada uzmemo u obzir kvalitetu onoga što se trenutno drži u gradu,ali ipak mislim da se treba težiti boljem. Tu sam ga izdvojio: http://www.speedyshare.com/WyxRP/blicjer.wav
    Što se zavijanja tiče,evo par segmenata:
    http://www.speedyshare.com/4ruYm/prvo.wav
    http://speedy.sh/VnrJW/drugo.wav
    Ponavljam,moguće da je do snimka,ali,za mene,je ovo loše. Zavijanja nerazumljiva i prekratka. Kako biste vi ovo preveli?
    Ako imate negdje snimljen čist pjev,postavite ga,da možemo sa sigurnošću utvrditi jel' to to.
    Starac_Mostarac

Postaj by Starac_Mostarac pet 11 pro - 11:40

Snimak jeste loš ali dovoljno dobar se prepozna pjev. (tko zna-bez ljutnje)

1. http://www.speedyshare.com/WyxRP/blicjer.wav ( to ti je ciblicjer, malo stidljivo poslje linjanja i treba težiti ka još boljem. Poslusaj vide broj 2. 01:05 gdje otpjeva samo cib....
    2. http://www.speedyshare.com/4ruYm/prvo.wav ( ovo ti je zavijanje frstojzli ili frfezli) jedno od boljih zavijanja originalno je vikju frstojzli poslušaj na 01:012
    3. http://speedy.sh/VnrJW/drugo.wav (čonkliju bliju, bliju, bliju) to što je 2 puta zaredom zavio bliju je super...

Imam boljih snimaka ali uživo je to puno bolje ali stvarno mi tvoja detaljna analiza slogova nije potrebna jer znam dobro kako i šta treba. Bez ljutnje i živio ti meni..

L.P.
    adebisi

Postaj by adebisi pet 11 pro - 13:58

Hahaha-ako potvrdim vaše tvrdnje-onda znam. Ako ne potvrdim-onda ne znam. Ne razumijem zašto ste postavljali pjev,ako niste spremni poslušati komentar-ovako ispadate djetinjasti i neozbiljni (još ste tražili od mene da pažljivo poslušam pjev).
    Evo neka još netko dadne komentar što točno čuje-ne mora uopće poznavati mostarski pjev-samo neka kaže čuje li "čonkliju" na drugom snimku. "Frstojzli" se čuje na prvom snimku?
    Molio bih i tuđi,objektivni komentar na blicjer (zijadu)-pošto ja izgleda moram čuti ono što trebam čuti,a ne ono što čujem.
    I naravno klasično mostarsko za kraj-imate vi kući boljih snimaka i uživo to bolje zvuči-treba uvstiti te izraze u mostarsku kulturnu baštinu. Evo ja tvrdim da kući nemam bolje od ovoga i da se meni ptica sviđa. To što ste vi umislili da pjeva bolje nego što pjeva,to je vaš problem. Živili!
    Starac_Mostarac

Postaj by Starac_Mostarac pet 11 pro - 14:15

adebisi je napisao/la:Hahaha-ako potvrdim vaše tvrdnje-onda znam. Ako ne potvrdim-onda ne znam. Ne razumijem zašto ste postavljali pjev,ako niste spremni poslušati komentar-ovako ispadate djetinjasti i neozbiljni (još ste tražili od mene da pažljivo poslušam pjev).
    Evo neka još netko dadne komentar što točno čuje-ne mora uopće poznavati mostarski pjev-samo neka kaže čuje li "čonkliju" na drugom snimku. "Frstojzli" se čuje na prvom snimku?
    Molio bih i tuđi,objektivni komentar na blicjer (zijadu)-pošto ja izgleda moram čuti ono što trebam čuti,a ne ono što čujem.
    I naravno klasično mostarsko za kraj-imate vi kući boljih snimaka i uživo to bolje zvuči-treba uvstiti te izraze u mostarsku kulturnu baštinu. Evo ja tvrdim da kući nemam bolje od ovoga i da se meni ptica sviđa. To što ste vi umislili da pjeva bolje nego što pjeva,to je vaš problem. Živili!

Meni je dobro i ja sam zadovoljan i to je tako kako sam ti preveo! .. a to što ti to ne čuješ tako ja nemam uticaja niti bilo tko a niti te želim prisiliti da ti to prihvatiš. To je tvoje osobno mišljenje uči svoje štigliće kako ti miliš da trebaju da pjevaju i budi zadovoljan.

Živio,
    gramofon
    gramofon

Registration date : 18.09.2011

Postaj by gramofon pet 11 pro - 17:26

Ako se smijem priključiti diskusiji, prvo bih rekao da je snimak trebao biti bolji. Međutim, i ovo što sam čuo dovoljno mi je da zaključim da se radi o veoma zanimljivoj ptici. Ima tu odličnog materijala.Za tabalabu, đavku i cvrrr složit ćemo se da su odlični. Cmbrliju odličan, vikju također, a za zavijanje oko kojeg se sporite, ja bih ga nazvao fržbezli, tu će se tičari vazda prepirat, baš kao i vi sad, ali malo sam štiglića čuo da ga imaju, a ovaj ga ima. Mene zanima koliko je star ovaj štiglić? Snimak je vidim, novijeg datuma... Ovog bih štiglića volio čuti uživo na proljeće, tad bi neke stvari koje na ovom snimku malo "guta" trebao ispjevati u cijelosti. Tu prije svega mislim na blicjer i ciblicjer jer to je vrh, završetek pjesme i ne može ga štiglić isto pjevat ujesen nakon linjanja i u proljeće kad je u top formi, naročito ako se radi o mladom štigliću. Uostalom, taj blicjer je dobar jer ni originalni žvatićki štiglić nije imao blicjer kakav se može čuti na ovim kasetama i CD-ovima što su ih nasnimavali mostarski tičari. Taj blicjer je ubačen od štiglića koji Žvatića nisu ni vidili, ali to je već druga priča...
    skopski maestro
    skopski maestro
    Opomena
    Opomena

Broj postova : 488
    Registration date : 19.09.2011

Postaj by skopski maestro pet 11 pro - 18:52

Starac mostarac neznam sta da ti napisem. Very Happy Very Happy nema nista interesantno  da bi napiso.
    adebisi

Postaj by adebisi pet 11 pro - 20:00

"Meni je dobro i ja sam zadovoljan i to je tako kako sam ti preveo!"
    Pa što si ne prevedete da vam zavija "cibrivliju-vliju" i "pitkooombliii"-ono,kad je bal,nek' je maskenbal! To je tako i tko ima pravo da vam kaže da nije!
    Vi kažete da je ono prvo zavijanje " frstojzli ili frfezli",a gramofon kaže da ga čuje kao "fržbezli". Kako je to moguće-slažete se samo sa početkom i krajem,a sredinu totalno različito čujete? Da možda ne čujete ono što želite čuti?
    Hajde postavite čist snimak,pa da me uvjerite. Ovo je neozbiljno totalno-ponavljam,ocijenjivati pjev kod kojega se traži da je apsolutno svaki slog ispravan na osnovu ovakvog snimka,je u najmanju ruku nezahvalno.
    Starac_Mostarac

Postaj by Starac_Mostarac pet 11 pro - 20:51

gramofon je napisao/la:Ako se smijem priključiti diskusiji, prvo bih rekao da je snimak trebao biti bolji. Međutim, i ovo što sam čuo dovoljno mi je da zaključim da se radi o veoma zanimljivoj ptici. Ima tu odličnog materijala.Za tabalabu, đavku i cvrrr složit ćemo se da su odlični. Cmbrliju odličan, vikju također, a za zavijanje oko kojeg se sporite, ja bih ga nazvao fržbezli, tu će se tičari vazda prepirat, baš kao i vi sad, ali malo sam štiglića čuo da ga imaju, a ovaj ga ima. Mene zanima koliko je star ovaj štiglić? Snimak je vidim, novijeg datuma... Ovog bih štiglića volio čuti uživo na proljeće, tad bi neke stvari koje na ovom snimku malo "guta" trebao ispjevati u cijelosti. Tu prije svega mislim na blicjer i ciblicjer jer to je vrh, završetek pjesme i ne može ga štiglić isto pjevat ujesen nakon linjanja i u proljeće kad je u top formi, naročito ako se radi o mladom štigliću. Uostalom, taj blicjer je dobar jer ni originalni žvatićki štiglić nije imao blicjer kakav se može čuti na ovim kasetama i CD-ovima što su ih nasnimavali mostarski tičari. Taj blicjer je ubačen od štiglića koji Žvatića nisu ni vidili, ali to je već druga priča...

Štigliću je dvije godine možeš poslušati kad god poželiš. Osim ovoga ima stariji štiglić čuje se samo kad zavija na video broj 2. Imam i njega snimljenog od ljetos ali bolje dođi poslušati uživo.

L.P.

Starac_Mostarac

Postaj by Starac_Mostarac pet 11 pro - 20:52

skopski maestro je napisao/la:Starac mostarac neznam sta da ti napisem. Very Happy Very Happy nema nista interesantno  da bi napiso.

Konačno dobra vijest! cheers
    gramofon
    gramofon

Postaj by gramofon pet 11 pro - 21:08

Adebisi, znaš u čemu je problem? U tome što žvatićki pjev nema standard, nešto oko čega su se složili oni koji su stvarali taj pjev, sve se zasniva na usmenoj predaji. Onda prevodimo ta neka zavijanja onako kako su ih prevodili Kajan, Hamić, Isma, Cana, Mlađo, Pela... da ne nabrajam dalje... A svak je prevodio na svoj način, pa tako i ja. Kod Splićana je to sve jednostavnije: pletivo i zijada - gotovo. Zavijanja su im nebitna, a mi se svađamo je li neko čuo vliu ili bliu... ili možda gliu... malo smiješno, je li? Kod Splićana je i đavka nebitna (šporka), a mi je cijenimo. Vidiš, ja cijenim što je starac-mostarac stavio snimak svoje ptice da ga svi mogu čuti. Mnogi od tih stručnjaka za pjev to neće napraviti. Oni će naći sto mana tuđoj ptici, a uzdizat svoju,koju niko nije čuo, al to je tako. Bolje pjevaju oni nego štiglići im. Sujeta je čudna stvar. Svi je imamo. Da skratim, mislim da je štiglić kojeg je starac-mostarac postavio toliko dobar da bih ga ja kupio, jasno, ako je na prodaju. Nije najbolji u gradu, al čovjek koji ima najboljeg nije htio da mi ga proda, he he...

adebisi

Postaj by adebisi pet 11 pro - 21:16

gramofon je napisao/la:Adebisi, znaš u čemu je problem? U tome što žvatićki pjev nema standard, nešto oko čega su se složili  oni koji su stvarali taj pjev, sve se zasniva na usmenoj predaji. Onda prevodimo ta neka zavijanja onako kako su ih prevodili Kajan, Hamić, Isma, Cana, Mlađo, Pela... da ne nabrajam dalje... A svak je prevodio na svoj način, pa tako i ja. Kod Splićana je to sve jednostavnije: pletivo i zijada - gotovo. Zavijanja su im nebitna, a mi se svađamo je li neko čuo vliu ili bliu... ili možda gliu... malo smiješno, je li? Kod Splićana je i đavka nebitna (šporka), a mi je cijenimo. Vidiš, ja cijenim što je starac-mostarac stavio snimak svoje ptice da ga svi mogu čuti. Mnogi od tih stručnjaka za pjev to neće napraviti. Oni će naći sto mana tuđoj ptici, a uzdizat svoju,koju niko nije čuo, al to je tako. Bolje pjevaju oni nego štiglići im. Sujeta je čudna stvar. Svi je imamo. Da skratim, mislim da je štiglić kojeg je starac-mostarac postavio toliko dobar da bih ga ja kupio, jasno, ako je na prodaju. Nije najbolji u gradu, al čovjek koji ima najboljeg nije htio da mi ga proda, he he...

Jebiga,onda nam je standard šupljak i to treba glasno reći. A ne da nam konstantno prodaju maglu-to zavijanje zvuči tako,jer sam ga ja tako preveo... Smiješno,jebiga. Tko je taj koji ima najboljega?
    adebisi

Postaj by adebisi pet 11 pro - 21:32

Splićani,recimo,zijadu prevode kao "vic/dziju". I to je to. Zijada nije 100% ispravna ako je tić otpjeva "icziju" Pletivo "visla/i" je baš "visla/i". Ako ga ptica otpjeva "visna" onda je visna,jebemmu miša-ne može biti "visla" Very Happy Kod nas jel se imalo primaklo "cibrivliju",odma je to original zavijanje. Netko ga prevodi "cmbrliu",netko "cimbrivliu"-bitno je samo da podsjeća na originalno. Po meni je to smiješno; ili je "cibrivliju" ili nije,ne može biti original,a da ne zvuči doslovno kao original.
    Starac_Mostarac

Postaj by Starac_Mostarac pet 11 pro - 21:59

Radi se o tome da je ovaj pjev u vecini preveo Brada- Hamić kao i ostali onako na svoju ruku bez standarda kako je on to cuo i dozivio taj pjev. Od toga pjeva su ostale samo snimljene neke kasete prisnemljene sa kolutasa i koje su se jos dodatno milion puta presnimile i novim generacijama je to mjerilo nekog pjeva. Ljudi se hvataju za slovo jeli to bliju, kliju, gliju ili vliju po kafanama a nitko u zadnjih 30 godina nije postavio ucenog stiglica. U oskudici kvalitetnih stiglica i pjeva bitno je da zavijanja nisu felericna i solidan blicjer ostalo je sve +. Ja sam postavio materijal od stiglica koji je poceo fino pjevati poslje linjanja i ima jos stvari za nepredak (nije za prodaju) sasvim noralnim pogledima. Zato sse ja nimalo ne cudim kad svatko u Mostaru ma pjevaca jer ga on tako cuje i tako na slobodnu mastu prevodi..

L.P.
    gramofon
    gramofon

Mostar, tradicija i liske... - Page 4 Empty ccc

Postaj by gramofon pet 11 pro - 22:28

Starac_Mostarac je napisao/la:Radi se o tome da je ovaj pjev u vecini preveo Brada- Hamić kao i ostali onako na svoju ruku bez standarda kako je on to cuo i dozivio taj pjev. Od toga pjeva su ostale samo snimljene neke kasete prisnemljene sa kolutasa i koje su se jos dodatno milion puta presnimile i novim generacijama je to mjerilo nekog pjeva. Ljudi se hvataju za slovo jeli to bliju, kliju, gliju ili vliju po kafanama a nitko u zadnjih 30 godina nije postavio ucenog stiglica. U oskudici kvalitetnih stiglica i pjeva bitno je da zavijanja nisu felericna i solidan blicjer ostalo je sve +. Ja sam postavio materijal od stiglica koji je poceo fino pjevati poslje linjanja i ima jos stvari za nepredak (nije za prodaju) sasvim noralnim pogledima. Zato sse ja nimalo ne cudim kad svatko u Mostaru ma pjevaca jer ga on tako cuje i tako na slobodnu mastu prevodi..

L.P.

Ima jedan kod nas koji se samoproglasio, pazi sad, "Doktorom žvatićkog pjeva", ali taj ne uči ptice s kasete, vjeruje samo u prirodne štigliće. Elem, ove je jeseni u Blatu i u Gorancima ulovio, citiram:"četiri prirodna pjevača"...
    Do proljeća će od četiri ostat dva, a olinjat neće nijednog jer ne možeš od purana napravit pjevača, kolko god se hvalio po kafanama... Dakle, štiglić ti nije na prodaju? Može li se bar poslušat u terenu?
    Starac_Mostarac

Postaj by Starac_Mostarac pet 11 pro - 23:25

Nije na prodaju, imam dva sve skupa stara stiglica i par tica ko bude neki tic dobar a svidi ti se mozemo se dogovoriti. Mozes doci poslusati i sutra ako zelis poslacu ti na P.M. gdje se nalazim.

L.P.
    skopski maestro
    skopski maestro
    Opomena
    Opomena

Postaj by skopski maestro ned 13 pro - 1:54

Starac_Mostarac je napisao/la:

Konačno dobra vijest! cheers

Mestre Mostarski nemoj me pogresno razumit al ono sto ti pjevaju tvoji stiglici Sad Sad Sad Sad nije za komentarisati bar za mene jer takvih stiglana{pjesma } ima u prirodu razumis me ....sto rece jedan gustaj u to sto imas Sleep Sleep Sleep
    skopski maestro
    skopski maestro
    Opomena
    Opomena

Postaj by skopski maestro ned 13 pro - 1:59

gramofon je napisao/la:Ako se smijem priključiti diskusiji,
    ... Ovog bih štiglića volio čuti uživo na proljeće,

U proljece I BUMBAR pjeva Very Happy Very Happy Very Happy Very Happy ...onaj ko se razume u pjev taj neceka prolece, jer po jutru se poznaje dan ,,ako si me razumijo sto sam hteo reci
    adebisi

Postaj by adebisi ned 13 pro - 2:38

Lik ima 44 godine,482 posta i 4 godine staža na forumu i još nije naučio ne komentirati ono što ne razumije. Haj majstore prevedi nam šta štiglić pjeva (okvirno,ne moraš u slovo) i de donesi jedan sanduk ovakvih štiglića u Mostar-evo gramofon već čeka u redu (a bogami bit će red i po)... Ono,kad već toga toliko ima u prirodi pa de zaradi koji euro Basketball
    skopski maestro
    skopski maestro
    Opomena
    Opomena

Postaj by skopski maestro ned 13 pro - 17:10

Lik nepoznat{nema godina} .ima 11 postova .skoro 2 godine na forumu i jos nije naucijo sto znaci stiglic ....jesil nekada ili ikad cuo kako zvuci skolovan stiglic bez ikakvih pogreski u pjev a onaj u prikana STARAC MOSTARC za mene osobno CISTA MAJKA PRIRODA ...neljuti mi se starac mostarac za moje misljenje o tvom stiglicu.....dakle ADEBISI po vojim komentarima sam uvidjeo olko se ti razumis u pjev..nemam stobom o stiglicima raspravljat ....poz prikane adebisi
    Starac_Mostarac

Postaj by Starac_Mostarac ned 13 pro - 19:34

skopski maestro je napisao/la:Lik nepoznat{nema godina} .ima 11 postova .skoro 2 godine na forumu i jos nije naucijo sto znaci stiglic ....jesil nekada ili ikad cuo kako  zvuci skolovan stiglic bez ikakvih pogreski u pjev  a onaj u prikana STARAC MOSTARC za mene osobno CISTA MAJKA PRIRODA ...neljuti mi se starac mostarac za moje misljenje o tvom stiglicu.....dakle ADEBISI po vojim komentarima sam uvidjeo olko se ti razumis u pjev..nemam stobom o stiglicima raspravljat ....poz
    prikane adebisi

Hvala maestro,
    Kad za učenog štiglića kažeš da je "čista majka priroda" onda je to za mene VRH.

L.P.

Sponsored content

Postaj by Sponsored content

Sada je: sub 23 stu - 10:57.