Ptice pjevice Europe - European singing finches

Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.
Ptice pjevice Europe - European singing finches

Češljugar, juričica, zelendur, čižak, žutarica, kanarinac-::- European goldfinch, linnet, canary, greenfinch, siskin, serin

+16
MARIN
kima
markozd
Mozaik
Miljenko
kreso
steva318
trnar
Dean
Fago
xyz
seadriver
ticar
zvrcko sen
ikayke
žalacST
20 posters

prehrana lipokrom crvenih

markozd
    markozd

Broj postova : 111
    Registration date : 09.02.2010

prehrana lipokrom crvenih - Page 3 Empty Re: prehrana lipokrom crvenih

Postaj by markozd sri 29 pro - 0:48

Naravno da je isplativ , po meni takve ptice su vrlo atraktivne, pogotovo intenzivci , samo pazi na ishranu , zaboravi na repicu ,makar i klijanu,srogo bijeli pastonćin i naravno tek iza 40-og dana počmi ih piturati a ako ih je majka počupala i kasnije . Poz
    kima
    kima

Broj postova : 26
    Registration date : 06.01.2012

Postaj by kima ned 30 pro - 12:55

Poslednjih par godina za ishranu mozaika koristim Complet Mondial jajcanu hranu...i veoma sam zadovoljan sa njom

https://2img.net/r/ihimizer/img688/4724/kima13.jpg
    MARIN
    MARIN

Broj postova : 2096
    Registration date : 17.11.2008

Postaj by MARIN ned 30 pro - 19:20

Iako nemam običaj miješati se u teme ,koje mi nisu"jača" strana o ovome ponešto znam.
    Za bjelokrile sasvim je sigurno da je potrebna specijalna ishrana.Međutim i genetika igra važnu ulogu.Bez toga ,da se poklopi nema pravih rezultata.Jer uz svu pažnju opet će nam bacat žuta krila.Znači višegodišnja selekcija ili u startu nabaviti ptice koje daju bijela krila.Mukotrpan je to posao pa ih i ima tako malo na izložbama.Međutim ujedno i pravi izazov za majstore.
    crv
    crv

Broj postova : 1816
    Registration date : 02.12.2009

Postaj by crv pon 31 pro - 2:36

MARIN je napisao/la:Iako nemam običaj miješati se u teme ,koje mi nisu"jača" strana o ovome ponešto znam.
    Za bjelokrile sasvim je sigurno da je potrebna specijalna ishrana.Međutim i genetika igra važnu ulogu.Bez toga ,da se poklopi nema pravih rezultata.Jer uz svu pažnju opet će nam bacat žuta krila.Znači višegodišnja selekcija ili u startu nabaviti ptice koje daju bijela krila.Mukotrpan je to posao pa ih i ima tako malo na izložbama.Međutim ujedno i pravi izazov za majstore.

Amen!
    Samo bih se nadovezao na Marinove smijernice i napomenuo da kod ove sorte ptica , kao i kod lipokromskih mozaičnih , žutilo u primarnim perima krila može biti samo mladenačka faza.Dakako , za uzgoj treba birati jedinke koje tu osobinu nisu ispoljavale u fazi odrastanja.
    Kao što je Marin već naveo . mukotrpan posao.
    Sir Oliver
    Sir Oliver

Broj postova : 14
    Registration date : 28.01.2013

Postaj by Sir Oliver uto 29 sij - 10:18

Pozdrav.

Imam lipokrom crvenog mozaika i molim vas znalce za par informacija!

Pticu doslovno ulovih u dvorištu krajem prošlog ljeta i neko vrijeme je pjevao ( nije bio jako glasan ali pjev je lijep) te djelomično imitirao ptičice pa smo zaključili da je muški. Pošto je bilo toplo držali smo ga vani. Sad je unutra i ne pjeva baš ali vrijem je depra pa to sigurno i na njega utječe.
    Sad, nakon mitarenja( koje se uz moje neznanje i manjak vremena da mu se posvetim i nadjem malo više o toj vrsti ptica- razvuklo na 3 mj, a vidim još i sad poneko pero u opni) lik je svjetlije narančast.
    Pročitah dosta vaših tema o karotiranju pa me zanima slijedeće,
    - da li ima smisla davati mu sad u prehrani boju da popravi malo nijansu ili da to pustim do slijedećeg mitarenja
    - ako ima tko iz zagreba, neka me uputi gdje mogu uzeti prehranu za njih jer npr. bogenu nikad nisam vidjela u niti jednom pet shopu, Orluxov pate sam tek neki dan vidjela da postoji
    - davali smo mu jajčanu hranu ali ju je stalno odbijao, tj. nije ju nikada niti probao. Da probamo ponovno s nekom drugom? Da li se sve jajčane moraju "razmočiti" ? Koju dobro jedu?
    - dobiva često jabuke, nekad sam znala zakačit komad mrkve ali nije se niti približio njoj, jel nju treba naribati ili kako?
    - bar nije htio jesti ali one ljepenke bobica na štapićima sa šumskim voćem i medom jede ko blesav, jel mu to dovoljno kao dodatak prehrani kad već jajčanu neće?

Drugi dio mog posta je ..
    ukoliko uzmem još jednog/dva kanarinca, a nekako je to u planu, da li je jednostavnije ( zbog prehrane ) uzeti "sličnog" ili je nebitno?
    Pošto nisam 100% sigurna, kojeg je spola i ne znamo kako to zaključiti, uzeli bi muskog malinoa (zutog) i jednu lipokrom bijelu zenku da su u duginim bojama.. jel to ok kombinacija ? Neće se potući? U tom slučaju ne bi trebali karotirati s dohranom da se ova druga dva ne unakaze ili ?

Sorry na dugom postu, puna sam pitanja ko šipak bobica flower
    Sir Oliver
    Sir Oliver

Postaj by Sir Oliver sri 30 sij - 13:28

Mrkvu neće ali je crvenu papriku jučer jeo ko blesav Smile
    Kako je utjecala na probavu, jel ok da mu dam jesti koliko on hoće ( jedne voćke-povrćke na dan) ili da mu nudim male komade?
    relja

Broj postova : 123
    Registration date : 06.01.2013

Postaj by relja sri 30 sij - 14:21

male komadiće voća i povrća..netreba mu svaki dan davati..
    Sir Oliver
    Sir Oliver

Postaj by Sir Oliver sri 30 sij - 15:09

hvala .. a onaj post iznad? Very Happy
    relja

Postaj by relja sri 30 sij - 22:48

ne razumim se puno u kanarince..ali ako ne mitari i netraba mu bašš davati karotin...a ovo doli, ma i da se potuku koji put nema veze,naučit će se jedan na drugog..a prehrana je ista,sjemena hrana koju dajete tom kanarincu možete i drugima...
    Milos Stalac
    Milos Stalac

Broj postova : 25
    Registration date : 30.08.2012

Postaj by Milos Stalac sri 30 sij - 23:17

relja je napisao/la:ne razumim se puno u kanarince..ali ako ne mitari i netraba mu bašš davati karotin...a ovo doli, ma i da se potuku koji put nema veze,naučit će se jedan na drugog..a prehrana je ista,sjemena hrana koju dajete tom kanarincu možete i drugima...

Pa nije bas ista mesavina hrane za lopokrom mozaik crveni kao sto ti imas evo ti sastav koji ja koristim za mozaik lipokrom crveni pa mozes da uznes nju da dajes,a sto se tice karotina daj mu u jajcanu i to starima samo kad se mitare.

Sastav mesavina:

75% svetlo seme
    5% konoplja
    5% niger
    5%ljusteni ovas
    10% lan
    relja

Postaj by relja sri 30 sij - 23:22

neznam ja držim divlje tice i kanarinke za baštardiranje i tako..ali ja svima njima dajme mješanu hranu za divlje tice i nema problema...ja karotin isto dajem u jajčanu!
    Milos Stalac
    Milos Stalac

Postaj by Milos Stalac sri 30 sij - 23:55

relja je napisao/la:neznam ja držim divlje tice i kanarinke za baštardiranje i tako..ali ja svima njima dajme mješanu hranu za divlje tice i nema problema...ja karotin isto dajem u jajčanu!

Ma ok nije problem sve to uredno, ali sam ja odgovorio da bi Sir Oliver isto mogo da vidi mesavinu sastav i oko karotina posto je on pitao Wink

Pozdrav cheers
    Dean
    Dean

Broj postova : 1847
    Registration date : 19.08.2008

Postaj by Dean čet 31 sij - 1:24

Sir Oliver je napisao/la:Pozdrav.

Imam lipokrom crvenog mozaika i molim vas znalce za par informacija!

Pticu doslovno ulovih u dvorištu krajem prošlog ljeta i neko vrijeme je pjevao ( nije bio jako glasan ali pjev je lijep) te djelomično imitirao ptičice pa smo zaključili da je muški. Pošto je bilo toplo držali smo ga vani. Sad je unutra i ne pjeva baš ali vrijem je depra pa to sigurno i na njega utječe.
    Sad, nakon mitarenja( koje se uz moje neznanje i manjak vremena da mu se posvetim i nadjem malo više o toj vrsti ptica- razvuklo na 3 mj, a vidim još i sad poneko pero u opni) lik je svjetlije narančast.
    Pročitah dosta vaših tema o karotiranju pa me zanima slijedeće,
    - da li ima smisla davati mu sad u prehrani boju da popravi malo nijansu ili da to pustim do slijedećeg mitarenja
    - ako ima tko iz zagreba, neka me uputi gdje mogu uzeti prehranu za njih jer npr. bogenu nikad nisam vidjela u niti jednom pet shopu, Orluxov pate sam tek neki dan vidjela da postoji
    - davali smo mu jajčanu hranu ali ju je stalno odbijao, tj. nije ju nikada niti probao. Da probamo ponovno s nekom drugom? Da li se sve jajčane moraju "razmočiti" ? Koju dobro jedu?
    - dobiva često jabuke, nekad sam znala zakačit komad mrkve ali nije se niti približio njoj, jel nju treba naribati ili kako?
    - bar nije htio jesti ali one ljepenke bobica na štapićima sa šumskim voćem i medom jede ko blesav, jel mu to dovoljno kao dodatak prehrani kad već jajčanu neće?

Drugi dio mog posta je ..
    ukoliko uzmem još jednog/dva kanarinca, a nekako je to u planu, da li je jednostavnije ( zbog prehrane ) uzeti "sličnog" ili je nebitno?
    Pošto nisam 100% sigurna, kojeg je spola i ne znamo kako to zaključiti, uzeli bi muskog malinoa (zutog) i jednu lipokrom bijelu zenku da su u duginim bojama.. jel to ok kombinacija ? Neće se potući? U tom slučaju ne bi trebali karotirati s dohranom da se ova druga dva ne unakaze ili ?

Sorry na dugom postu, puna sam pitanja ko šipak bobica flower

daj da ti ja pomognem...ova dvojica što se trude su i mene zbunili Very Happy Very Happy

Ako je to stvarno lipokrom mozaik crveni, lako češ vidjeti dali je mužjak ili ženka za početak "google is your frend"...zagooglaj "lipokrom mozaik crveni" ovi sa velikim maskama su mužjaci, ovi-e koi-je imaju samo crtu kod oka su ženke.

pusti karoten do sljedečeg mitarenja, nema smisla sad ga više davati,

što se tiče jajčane,na tvro skuhaj jedno jaje (12 min), pomiješaj ga sa izribanim petit keksima...i vidit čeeš kako če jesti...

mrkvu zaboravi u bilo kojem obliku

bar mu netreba (ali mi je čudno da ga ne jede - daj mu vremena da se navukne na njega) te zaljepljene štapiće ...zaboravi

ishrana je jednaka za sve kanarince i zbog toga se ne trebaš brinuti, dva mužjaka če ti se u istoj gajbi tuči, ako hočeš više mužjaka držati bilo bi zgodnije da su svaki u svojoj gajbi...

ovo o karotiniranju ...da te ne zagnjavim, ukratko: najbolje ti je da se ne brineš oko toga ako češ imati kanarince kao kučne ljubimce nemoj se zamarati s tim stvarima.

nadam se da sam pomogao :-))
    Sir Oliver
    Sir Oliver

Postaj by Sir Oliver čet 31 sij - 21:58

Dean, jesi, pomogao si! Very Happy Također hvala relji i Milošu na trudu!

Danas ujutro je opet pjevao i svakako ću probati staviti sliku ( jer prvih 7 dana me smijem) , mislim da ima masku, rekla bih da ima masku i da je "fakat" muški!

Znači mrkva van. Zašto bobica ljepenke van? One bi tebale biti super poslastica i kakti pune vitamina

..jabuka, paprika, što još može?

Zadnja promjena: Sir Oliver; čet 31 sij - 22:15; ukupno mijenjano 1 put. (Reason for editing : ne smijem dodavat slike...)
    Sir Oliver
    Sir Oliver

Postaj by Sir Oliver čet 31 sij - 22:38

Ne mogu staviti sliku ali mogu promijeniti profil Very Happy
    Milos Stalac
    Milos Stalac

Postaj by Milos Stalac čet 31 sij - 22:46

Sto se tice voca mozes im davati sve voce koje i ti jedes samo da nije zeleno i u manjim kolicinama to ti je to Very Happy.
    relja

Postaj by relja čet 31 sij - 22:48

ma možeš mu svašta davati..da sad ne ponavljamo malo prolistaj forum..muški je! haha Wink
    Sir Oliver
    Sir Oliver

Postaj by Sir Oliver čet 31 sij - 23:04

Sreća da je muški obzirom da se zove Sir Oliver Laughing hvala, evo idem listat!

Sponsored content

Postaj by Sponsored content

Sada je: ned 24 stu - 1:29.