Ptice pjevice Europe - European singing finches

Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.
Ptice pjevice Europe - European singing finches

Češljugar, juričica, zelendur, čižak, žutarica, kanarinac-::- European goldfinch, linnet, canary, greenfinch, siskin, serin

+16
MARIN
kima
markozd
Mozaik
Miljenko
kreso
steva318
trnar
Dean
Fago
xyz
seadriver
ticar
zvrcko sen
ikayke
žalacST
20 posters

prehrana lipokrom crvenih

Fago

Broj postova : 704
    Registration date : 16.10.2008

prehrana lipokrom crvenih - Page 2 Empty Re: prehrana lipokrom crvenih

Postaj by Fago uto 13 sij - 20:54

zvrcko sen je napisao/la:......

za bijele dominantne bijela jajčana

za recesivne bijele je žuta jajčana

jeli to istina ili je greška ili je možda neka fora???

Daj mi to pojasni jer dominantni iamju žuto na krilima. možda to žuto treba ograničiti...
    Ili da žuto ne dobije po ramenima - što je opet greška!

Pozdrav,
    žalacST
    žalacST

Broj postova : 263
    Registration date : 20.09.2008

Postaj by žalacST uto 13 sij - 21:02

koliko se meni čini u manitobe je ista cijena i za bijelu i za žutu hranu...a u ike je ta hrana...ako je to jedini razlog...onda je ipak bolje po meni davat bijelu...neznam zato pitam vas iskusnije
    zvrcko sen
    zvrcko sen
    Moderator
    Moderator

Broj postova : 1607
    Registration date : 08.12.2008

Postaj by zvrcko sen uto 13 sij - 21:56

Fago je napisao/la:
    zvrcko sen je napisao/la:......

za bijele dominantne bijela jajčana

za recesivne bijele je žuta jajčana

jeli to istina ili je greška ili je možda neka fora???

Daj mi to pojasni jer dominantni iamju žuto na krilima. možda to žuto treba ograničiti...
    Ili da žuto ne dobije po ramenima - što je opet greška!

Pozdrav,

neznam šta ti nije jasno

dominantni imaju žuto na krilima to žuto ukoliko im se daje žuta jajčana izbaci po ramenima što se kažnjava.....pa zato imje dobro davati bijelu jajčanu i genetski utjecati na smanjenost žutila ubacivanjem pastela.....
    ticar
    ticar
    Moderator
    Moderator

Broj postova : 2908
    Registration date : 09.06.2008

Postaj by ticar uto 13 sij - 23:11

ni ja vas ne kužim,zašto bacat pare na bijelu jajčanu ako ćemo farbat cijelog kanarinca.

prije je bilo drukčije dok su se tražila bijela letna pera.i kanarinci se nisu karotinirali u gnijezdu.
    Dean
    Dean

Broj postova : 1847
    Registration date : 19.08.2008

Postaj by Dean uto 13 sij - 23:13

za lipokrom crvene je (ukoliko češ ih farbati u gnijezdu) ista pašta s kojim češ ih paštonom hraniti, jedino ako hočeš da ti imaju bijela letna pera onda češ izabrati bijeli...
    žalacST
    žalacST

Postaj by žalacST sri 14 sij - 0:36

mene zanima jeli neko uspoređiva...bojanje lipokrom crvenih s žutim paštoncinom uz dodatak karotina i sa bjelim uz dodatak karotina...i uz uvjet da se i jedan i drugi dava tako da se mladi karotiniraju i u jaju....dali postoji razlika u boji....
    ticar
    ticar
    Moderator
    Moderator

Postaj by ticar sri 14 sij - 0:56

žalacST je napisao/la:mene zanima jeli neko uspoređiva...bojanje lipokrom crvenih s žutim paštoncinom uz dodatak karotina i sa bjelim uz dodatak karotina...i uz uvjet da se i jedan i drugi dava tako da se mladi karotiniraju i u jaju....dali postoji razlika u boji....

ma nema razlike
    žalacST
    žalacST

Postaj by žalacST sri 14 sij - 1:03

a pa onda je isto...a i ista je cijena jednog i drugog pastoncina od manitobe...tako da je svejedno...al opet možda je ipak bolji bjeli...jer je u njemu samo karotin i po meni lakše pbpja nego žuti...u kojem ima i žute nijanse...a možda su to sve gluposti
    zvrcko sen
    zvrcko sen
    Moderator
    Moderator

Postaj by zvrcko sen sri 14 sij - 1:28

je je žalac ali cijana kod nas nije ista manitube ima zasad samu u rijeci....e pa sad ti skokni do rijeke ujedno jajčana se uzima ista za cijelu godinu leženja znači ako si počeo sa manitubom morag je imati za cijelu godinu jer ukoliko uzmeš manitubu pa onda cede žuti nijansa kanarinca ne mora biti ista i uzalud ti trud

znači karotin i jajčana se uzima za cijelu sezonu parenja......tako da imaš istu nijansu
    ticar
    ticar
    Moderator
    Moderator

Postaj by ticar sri 14 sij - 1:43

da i manitobina hrana je malo skuplja,refužo hrana je 25 kn kil,a od CEDE je 45 kn kil pa ti kupi.
    žalacST
    žalacST

Postaj by žalacST sri 14 sij - 19:12

znam da ima samo u rijeci...zato i kažem da je iki svejedno
    xyz

Broj postova : 2232

Postaj by xyz čet 15 sij - 11:27

Zvrcko sen, jako cjenim tvoje iskustvo i to šta kažeš da je tako.

Ali želim da svi skupa dalje proučavamo šta i kako ide, koji karoteni, u koje ptice, pa ako treba i na skoro pa znanstvenom nivou.
    Mislim šta je više rasprave, svi ćemo više znati.
    Ovo sam sve spomenio i dole u temi Karotiniranje faganela, ali stavljam i ovdje, da prikažem sličnost u karotiniranju kanarinca.

Evo ja sam iskopao negdje kako su znanstvenici proučavali boju faganela, pa da podvučem crtu da isti karoten boja i kanarince.

Cjeli tekst na engleskom, ima ga toliko da boli glava, ali vrijedno čitanja:

http://www.pubmedcentral.nih.gov/articlerender.fcgi?artid=1559882

Jedna bitna rečenica:

In addition, we found that circulating levels of plasma carotenoids were mostly composed of lutein while the major carotenoid component of feathers was 3-hydroxy-echinenone, which probably originated from the metabolic oxidation of β-cryptoxanthin

U dodatku, otkrili smo da cirkulirajući nivo karotenoida u krvi je najviše sastavljen od luteina, dok je glavni karotenska komponenta koja ide u perje 3-hydroxy-echinenone, koji vjerovatno potječe od metaboličke oksidacije beta cryptoxanthin-a.

Znači Beta cryptoxanthin je "Bog" šta se karotena tiče u perju faganela.

O njemu ovdje:

http://www.whfoods.com/genpage.php?tname=nutrient&dbid=123

xanthophyll - njegovo "kemijsko" ime

Gdje ga ima?

The phytochemical beta-cryptoxanthin can be found in many vegetables and fruits, mainly in papaya, mango, peaches, oranges, tangerines, bell peppers, corn and watermelon. Beta-cryptoxanthin is also found in some yellow coloured animal products such as egg yolk and butter.

Sadrži ga Bogena inteziv karoten,

Šta se vidi na dnu ove stranice:

http://www.ladygouldianfinch.com/product_bogena.mgi

Pogotovo u ovom završnom upozorenju da ne valja previše karotena radi jetre-više nego šta proizvođač preporučuje:

*Note: A xanthophyll food dye, containing 10% xanthophyllis and canthaxanthadine is potentially liver toxic to birds and must always be used in accordance with dosages calculated by experienced canary breeders.

Mislim da je jedina razlika kod grdelina, šta je on genetski “sposobniji” za svoju krunu (masku) iz razno-razne hrane izvući šta više karotena, a druge ptice nisu tako “nadarene”, pa im treba više konzumacije baš karotinirane hrane da bi dobile boju.

Nadam se da sam korak po korak iznio neka zapažanja, i ne samo svoja, nego više od pravih znanstvenika, pa ne vjerujem da je to sve netočno.

Karoteni su isti, ptičji organizmi su drugačiji.
    trnar
    trnar

Broj postova : 102
    Registration date : 16.09.2008

Postaj by trnar sub 17 sij - 0:08

Kako ste vi ovo zakomplicirali!

Ne razumem, kazete da ne dajete jaje -zumanjak.
    Zumanjak ne dajete roditeljima dok ih pripremate ili mladim pticama ,a ako im ne date kako ih onda usilite bez zumanjka(roditeljima)?

Kod crvenih lipokromaca(Izlozbenih) ljetnja pera trebaju biti bijela ili crvena?

Na kraju molim vas da objasnite potpuni sastav i omjer sjemenske hrane i sta je to skajola.
    Spomenuli ste Manitube,-prvi put za to cijem -to mislim da nema kod nas jeli moze neki link ili slika pa da vidim kako to izgleda mozda ga mogu naruciti iz Grcke.

Posto imam i mozaike,razjasnite mi sto se tice ljetnjih perja kod njih ne smiju biti zuta i opet jaje- da ili ne i kome ga ne davati roditeljima ili mladima?

Izvinite sto dosadjujem ali stvarno pojednostavite stvari,Hvala.

Question
    ikayke
    ikayke
    Admin
    Admin

Broj postova : 1510
    Registration date : 09.09.2008

Postaj by ikayke sub 17 sij - 0:28

trnar je napisao/la:Kako ste vi ovo zakomplicirali!

Ne razumem, kazete da ne dajete jaje -zumanjak.
    Zumanjak ne dajete roditeljima dok ih pripremate ili mladim pticama ,a ako im ne date kako ih onda usilite bez zumanjka(roditeljima)?

Postoje razni preparati koji imaju u sebi pojacan e vitamin koji je najvazniji za 'usiljavanje' .

trnar je napisao/la:Kod crvenih lipokromaca(Izlozbenih) ljetnja pera trebaju biti bijela ili crvena?

Prednost u ocjenjivanju imaju oni sa crveniom letnim perima... oni su u velikoj prednosti..

trnar je napisao/la:Na kraju molim vas da objasnite potpuni sastav i omjer sjemenske hrane i sta je to skajola.
    Spomenuli ste Manitube,-prvi put za to cijem -to mislim da nema kod nas jeli moze neki link ili slika pa da vidim kako to izgleda mozda ga mogu naruciti iz Grcke.

Ako imas mozaike onda ti je hrana po sastavu skajola,niger,lan, konoplja.
    Neznam dali ima manitobe u grckoj, sumljam....

trnar je napisao/la:Posto imam i mozaike,razjasnite mi sto se tice ljetnjih perja kod njih ne smiju biti zuta i opet jaje- da ili ne i kome ga ne davati roditeljima ili mladima?

Ako imas mozaike moja ti je preporuka da jaje kompletno izbacis iz prehrane....zaboravi jaje... ima gotovih jajcanih mjesancija (pastoncina) koje namaju u sebi jaja.... takodjer nebi bilo lose izbaciti i svu uljanu hranu tj repicu,suncokret itd. Niger mozes davati do mile volje.... a i ptice ga jako vole... a i bez luteina.
    Umjesto jaja najbolje ti je davati od orluxa Fertivit... koji ti je jako dobar za pripremu...a i mislim da ces ga lakse nabavit nego neke druge pripravke koje imaju pojacan e-vitamin...
    ikayke
    ikayke
    Admin
    Admin

Broj postova : 1510
    Registration date : 09.09.2008

Postaj by ikayke sub 17 sij - 0:47

trnar je napisao/la: sta je to skajola.

evo ti link pa pod scagliola Smile
    steva318
    steva318

Broj postova : 286

Postaj by steva318 sub 17 sij - 0:56

Skajola je svetlo seme. I ja nisam znao sta je to, pa sam pitao pre odredjenog vremena. Very Happy
    zvrcko sen
    zvrcko sen
    Moderator
    Moderator

Postaj by zvrcko sen sub 17 sij - 1:59

točno dražena faganel se bez problema karotinira , isto kao i gimpla zato nisam napisa divlje nego maska grdelina...

lugarina sam imao tako crvenog da su mnogi Very Happy Shocked mislili da je venecueler

Karoteni su isti, ptičji organizmi su drugačiji.

ujedno prosto rečeno imamo lipokromske boje na bazi lipokroma i lipokromske boje na bazi melanina e ovo je sad pandorina kutija
    trnar
    trnar

Broj postova : 102
    Registration date : 16.09.2008

Postaj by trnar sub 17 sij - 2:04

Da,da puno mi je jasnije sada.
    HVALA PUNO
    Samo niste mi otkrili u kom omjeru (procentu) dajete tu sjemensku hranu?

Mislim da

kad DEAN kaze da

za lipokrom crvene je (ukoliko češ ih farbati u gnijezdu) ista pašta s kojim češ ih paštonom hraniti, jedino ako hočeš da ti imaju bijela letna pera onda češ izabrati bijeli...

je najvishe u pravo ako sam dobro shvatio,
    i da ustvari najvishe paznji trebam posvjetiti mozaicima,jer in onako crvene farbamo cijele,a mozaicima treba ljetnje perje ostati bijelo.

Pozdrav
    ticar
    ticar
    Moderator
    Moderator

Postaj by ticar sub 17 sij - 4:43

trnar je napisao/la:Da,da puno mi je jasnije sada.
    HVALA PUNO
    Samo niste mi otkrili u kom omjeru (procentu) dajete tu sjemensku hranu?

Mislim da

kad DEAN kaze da

je najvishe u pravo ako sam dobro shvatio,
    i da ustvari najvishe paznji trebam posvjetiti mozaicima,jer in onako crvene farbamo cijele,a mozaicima treba ljetnje perje ostati bijelo.

Pozdrav

tako je,i mozaicima se karotin daje kad narastu,tamo oko 40-45 dana.
    Dean
    Dean

Broj postova : 1847
    Registration date : 19.08.2008

Postaj by Dean ned 18 sij - 0:03

velika letna pera kod mozaik crvenih lipokrom kanarinaca (se ukoliko se ptica počne farbati sa 42 dana) ne farbaju tj. trebala bi biti bijela....e sad loš genetski materijal i neadekvatna prehrana ta krila rade žutima...ako su letna krila kod tvojih mozaika crvena...onda si ih ili farbao još u gnijezdu...ili su u svom životnom vijeku promjenili ta perja i pošto su jeli karoten u to vrijeme izašla su im crvena pera, eto sva mudrost Smile
    kreso
    kreso

Broj postova : 1804
    Registration date : 24.11.2008

Postaj by kreso čet 28 svi - 23:05

evo ovako ekipa da li ste imali slucajeva da van mladi lipokrom mozaici pune pojilicu sa sjemenjem tako da kad dodjem minjat vodu bude puna sjemenja natopljenoga u dnu pojilice
    Miljenko
    Miljenko

Broj postova : 816
    Registration date : 25.04.2009

Postaj by Miljenko čet 28 svi - 23:59

Znači Beta cryptoxanthin je "Bog" šta se karotena tiče u perju faganela.

O njemu ovdje:

http://www.whfoods.com/genpage.php?tname=nutrient&dbid=123

xanthophyll - njegovo "kemijsko" ime

Gdje ga ima?

The phytochemical beta-cryptoxanthin can be found in many vegetables and fruits, mainly in papaya, mango, peaches, oranges, tangerines, bell peppers, corn and watermelon. Beta-cryptoxanthin is also found in some yellow coloured animal products such as egg yolk and butter.

"Dezuje" nebi bile lose (na salatu)!

http://www.jstage.jst.go.jp/article/cpb/54/10/1462/_pdf
    Mozaik
    Mozaik

Broj postova : 134
    Registration date : 24.11.2010

Postaj by Mozaik sri 15 pro - 23:22

Pozdrav!

Može li mi netko reći kakva je trenutna situacija kod "bjelokrilih i bjelorepih" lipokrom crvenih
    kanarinaca što se tiče ocjenjivanja? Nailazim na dosta oprečnih izjava, a ruku na srce ne viđaju se baš
    po našim izložbama. Dakle, dali se ocjenjuju jednako, tj. postoji li njihova kategorija zasebno?

markozd
    markozd

Broj postova : 111
    Registration date : 09.02.2010

Postaj by markozd pon 27 pro - 0:09

Poz mozaik ,bjelokrili,tj bjelorepi lipokrom crveni kanarinci su na nekoliko regionalnih izložbi u hrvatskoj ocijenjivani ove godine u zasebnoj kategoriji (sinj, dubrovnik) to je po com klasifikaciji, nadamo se da će dogodine tako biti i na većini izložbi . U svakom slučaju nije kažnjivo ako je ptica neobojeih letnih i repnih pera prijavljena pod klasični crveni lipokrom ako prijavnica ne navodi drugačije, tj po com-u . ALI ta bjela krila i rep moraju opet biti u standardu , tj sroz bijeli bez naznaka crvenila ili žutila . poz
    Mozaik
    Mozaik

Broj postova : 134
    Registration date : 24.11.2010

Postaj by Mozaik pon 27 pro - 20:56

Hvala na odgovoru! Eto zanima me dali da nasadim koji par sa bijelim paštoncinom slijedeće sezone i upustim se u to "kidanje živaca" što se tiče otpadanja tih pera što ne bacaju prvu sezonu. Puno posla, ali rezultat je isplativ po meni..

Sponsored content

Postaj by Sponsored content

Sada je: ned 24 stu - 1:52.