Ptice pjevice Europe - European singing finches

Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.
Ptice pjevice Europe - European singing finches

Češljugar, juričica, zelendur, čižak, žutarica, kanarinac-::- European goldfinch, linnet, canary, greenfinch, siskin, serin

+12
Dule
many
vansal
Dean
xyz
ikayke
ticar
DjordjeVet
zvrcko sen
lord189
seadriver
kreso
16 posters

carduelis carduelis major

Gost
    Gost

carduelis carduelis major - Page 3 Empty Re: carduelis carduelis major

Postaj by Gost sub 28 stu - 13:04

Miljenko je napisao/la:Ja, kad u peti misec obilazim gnjizda majora moram obavezno čepice za uši stavit.

Ako smatras da nema razlike,onda je vrijeme da se zapitas kakve majore imas i sta Ameri uvoze i prodaju pod majore.
    Uvezi ptice iz Belgije Holandije Njemacke, ali sa pravih provjerenih mjesta,pa onda obidji i rasiri ptice po uglovima. Imas ti i u Europi sitnisa kojeg mozes da kupis po 80 90eur ,ali to nije to,uzmi kvalitet od 150-200eur i onda uporedi.

Ili ja i Dule grijesimo, ili imamo "neke druge" majore za razliku od american-import-export companies Smile
    many
    many

Broj postova : 762
    Registration date : 13.10.2009

Postaj by many uto 1 pro - 13:25

Joj ameri sve instant i ho-ruk,dodao bih da navod da se svaka ptica drži od tu do tu područja koje je navedeno pada u vodu pogotovo zimi,važi za parenje i ljetnodoba.Još bih naveo činjenicu da u kopačkom ritu nije bilo do nedavno gnijezda labuda (cignus olor)a danas se mogu nači ikod mene labudovi sa mladima.O čemu govorim o tome da vrste polako prelaze granice zbog globalnog zatopljenja i promjena klime,tako da ove karte rasprostranjenosti pojedine vrste baš nije precizno.

Mogao bih se i našaliti pa reči stavi češljugara u malu gajbu i kad si iskrivi rep eto ti lastavičara Smile
    xyz

Broj postova : 2232
    Registration date : 09.06.2008

Postaj by xyz uto 1 pro - 13:30

Eumox lastavičar je također balcanica, ali ima krila mrvicu prekrižena u X a rep mu ide lagano u slovo V, kao lepeza, zato se kaže lastavičar. Danas su rjetki dosta, prije 15 godina bilo ih je ovdje puno.

Također imaju i švore (časne sestre, također balcanice) koje imaju vrlo malo bjelih točaka po krilima, skoro ništa, znači skoro samo crno-žuta krila.

Dobro si povezao da je bilać carduelis carduelis.

Bjeli "obrazi" nasuprot balcanice, koji su više svijetlo smeđi.

Pozdrav!
    many
    many

Postaj by many uto 1 pro - 13:39

Poznato mi je i ja sam takve češljugare zvao calandra
    ticar
    ticar
    Moderator
    Moderator

Broj postova : 2908

Postaj by ticar uto 1 pro - 14:04

drazenxp je napisao/la:Eumox lastavičar je također balcanica, ali ima krila mrvicu prekrižena u X a rep mu ide lagano u slovo V, kao lepeza, zato se kaže lastavičar. Danas su rjetki dosta, prije 15 godina bilo ih je ovdje puno.

Također imaju i švore (časne sestre, također balcanice) koje imaju vrlo malo bjelih točaka po krilima, skoro ništa, znači skoro samo crno-žuta krila.

Dobro si povezao da je bilać carduelis carduelis.

Bjeli "obrazi" nasuprot balcanice, koji su više svijetlo smeđi.

Pozdrav!

onda ja imam jednog časnog brata Very Happy
    zvrcko sen
    zvrcko sen
    Moderator
    Moderator

Broj postova : 1607
    Registration date : 08.12.2008

Postaj by zvrcko sen ned 13 pro - 1:19

molim malo sve da pogledaju na državnom šampionatu CC majore pa da vide veličinu bogatih 16,5 do 17 cm ovisno kako se mjeri ....

baš smo ja, Čubelić i Zjača gledali veličinu jednom je malo falila masa dok drugi je samo takav,,,,
    prvi put da sam na takmičenju kod nas vidija takve primjerke.....a bogme i kod nekih uzgajivača
    Gost
    Gost

Postaj by Gost ned 13 pro - 2:53

zvrcko,smanjio si bar ono nekadasnje 18cm Cool

na velicini majora se dobija krizanjima sa normalom x mutacija a ako je u pitanju normala onda se gleda da zenka bude sto veca,ja sam ove godine jako zodovoljan velicinama,i muzjaka i zenki, jucer sam napisao da je moj mladi grdelin od ove godine kojeg sam prodao covjeku osvojio 92 punkte na izlozbi,a kod mene su ostali i bolji od tog... (taj post je izbrisan sa ostalima)
    zvrcko sen
    zvrcko sen
    Moderator
    Moderator

Postaj by zvrcko sen ned 13 pro - 4:36

neželim diskutirati niti replicirti ali oprosti ali 15 cm je malo ...ma šta mi govorili o tome.. nismo govorili o mutacijama niti o nosiocima već o normalima ....

dragi prijatelju 92 punta ništa ne znače... meni je bitnije na kojoj izložbi(rang) i od kojeg sudca . svakako drago mi je da si zadovoljan sa svojim pticama i to poštivam.

a pravi major koje sam ja imao priliku davne 1989 godine vidjeti je imao 18 cm ..... Wink u Olomucu...tada sam nabavio Uragus sibirikus ,,,majore nisam uspio ...poslje kad sam bio u prilici nisu zadovoljili veličinom ,, a ja onda nisam držao svašta tada je u mojoj kući bilo mjesta samo za prvu ligu.
    many
    many

Postaj by many ned 13 pro - 13:40

Vrabac je 15 cm a češljugar naš domači oko 12 tako da 15 za češljugara je sasvim ok jer več i takav izgleda vrlo lijepo i stasom i masom,oni od 18 su vrlo delikatni treba biti u svemu umjeren i cijeniti pticu kao pticu a ne da je od 18 češljugar kao prva l a ovi drugi koji nisu "zadovoljili"veličinom su manje vrijedni hm diskutabilno,bio sam u Bj na izložbi jučer državna je bila a slabo vrlo slabo,Možda se ljudima neda izlagati ili nemaju volje tko zna!
    Gost
    Gost

Postaj by Gost ned 13 pro - 14:50

zvrcko sen je napisao/la:neželim diskutirati niti replicirti ali oprosti ali 15 cm je malo ...ma šta mi govorili o tome.. nismo govorili o mutacijama niti o nosiocima već o normalima ....

dragi prijatelju 92 punta ništa ne znače... meni je bitnije na kojoj izložbi(rang) i od kojeg sudca . svakako drago mi je da si zadovoljan sa svojim pticama i to poštivam.

a pravi major koje sam ja imao priliku davne 1989 godine vidjeti je imao 18 cm ..... Wink u Olomucu...tada sam nabavio Uragus sibirikus ,,,majore nisam uspio ...poslje kad sam bio u prilici nisu zadovoljili veličinom ,, a ja onda nisam držao svašta tada je u mojoj kući bilo mjesta samo za prvu ligu.

izlozba nije bila zanemarljiva,sudeci po gradu u kojem se odrzavala,a sudila su po 3 sudca,ako sam dobro informisan.
    To za 18cm nemogu reci nista,ja nevjerujem da to imam a niti bilo ko,da ima moralo bi se to pojaviti bar negdje
    na internetu. Sve u svemu,sudci nemjere u cm, kao sto je i meni dovoljno pogledati pticu,tako i njima,pored boje gledaju prelaze,krunu,cistocu itd...
    zvrcko sen
    zvrcko sen
    Moderator
    Moderator

Postaj by zvrcko sen ned 13 pro - 23:06

veličina nije toliko bitna koliko omjer veličine i mase
    Gost
    Gost

Postaj by Gost pon 14 pro - 0:50

tacno, gledaju isto ono sta gledam i ja svake godine pri samoj selekciji. Da ti recimo ja uslikam jedan primjerak u cibi od 22cm onda bi najbolje mogao da vidis kolika je ptica,imam cak jedan primjerak kod kojeg su sami spiljeri sigurno oko 4cm, kupio sam nedavno 8 ciba za izlozbu divljih ptica i bastarda pa ce mo se dogodine malo zezati sa tim,vise mi je to zbog mog sina da on to zavoli od malena. Inace,postoje takmicari sa takmicarskim duhom,ali i oni koji zele rejting,pa pri prodaji serviraju izlozbene kartone e to je izlozba zbog rejtinga koji meni nije potreban. Za dobre price brzo se procuje.
    crv
    crv

Broj postova : 1816
    Registration date : 02.12.2009

Postaj by crv pon 14 pro - 0:55

Eumox kakav bi rezultat postigao(teoretski) u kombinaciji c.carduelis zlatna mutacija x normal c.major? Da li se veličina nasljeđuje intermedijalno ili prevagne velčina ženke?
    Gost
    Gost

Postaj by Gost pon 14 pro - 1:07

velicina zenke po mom iskustvu je vaznija od muzjaka,ali moram ti odmah reci da se podvrste neuparuju.

to zlatna mutacija mislis na zutu mutaciju ? ako je to dobio bih zute zenke a muzjake nosice zute mutacije,ali opet vazi ono gore, c.c se napari sa c.majorom nikako nikada nigdje,slabis majore.

Zadnja promjena: EUMOx; pon 14 pro - 18:17; ukupno mijenjano 1 put.
    crv
    crv

Postaj by crv pon 14 pro - 1:18

Poznaješ li u Munchenu nekoga tko bi ponudio majore ? Premda nemam iskustva s njima jako me zanimaju.Eumox molim te upute za početak.Npr. razlika u uzgoju c.car. imajora.
    Gost
    Gost

Postaj by Gost pon 14 pro - 1:23

crv,ja nisam uzgajao c.c.
    majori su cini mi se pitomiji,kao i sve sjeverne ptice,sjecam se davno je to bilo,kraj 80tih kad nam stignu ruski cajzli,tako mirne ptice da ih mozes maltene rukama loviti.

München je odmene 800km , neznam dole nikog, mogu da pitam ovog mog zadnjeg kupca,on mi je rekao da je kod nekog u münchenu kupio par eumo-spalt satinet+satinet zenka i platio 800eur,kad je vidio moje ptice uhvatio se za glavu.

ps. crv, obecao sam i da ce se cuti kako major zna da pjeva kad hoce ,najidealnije ce biti kad sljedecu sezonu odvojim ucenike
    crv
    crv

Postaj by crv pon 14 pro - 1:32

Od nečega moram početi.Kužim da za dobru lovu ne moram dobiti dobar kvalitet. Misliš li da bih u itliji bolje prošao?
    Gost
    Gost

Postaj by Gost pon 14 pro - 1:37

italijanski nakupci dolaze ovamo,obilaze sve zivo i kupuju,pa dole preprodaju jer je dole jos skuplje,tako sam cuo, dali je istina nisam siguran. Kad pocinjes,pocni sa kvalitetom i neces imati problema. (ja ih nikad nisam pustio ni blizu svojih ptica)
    crv
    crv

Postaj by crv pon 14 pro - 1:39

Eumox ima li šanse da tvoj učenik postane moj učitelj?
    Gost
    Gost

Postaj by Gost pon 14 pro - 1:42

Crve,ti sve nesto knjizevno, Cool

odgovaram ti sve iskreno kao prijatelju,i nerazmisljam da je ovo javno i ko sve ovo moze da cita .. sto je najgore, podvalice mi se po kozna koji put da se hvalim po forumu,pa mozes me pitati sta zelis na PM
    ticar
    ticar
    Moderator
    Moderator

Broj postova : 2908

Postaj by ticar pon 14 pro - 5:43

crv je napisao/la:Od nečega moram početi.Kužim da za dobru lovu ne moram dobiti dobar kvalitet. Misliš li da bih u itliji bolje prošao?

imaš majora i u hrvatskoj i u bosni.
    zvrcko sen
    zvrcko sen
    Moderator
    Moderator

Postaj by zvrcko sen pon 14 pro - 14:22

a cijene ko najskuplji u Evropi
    crv
    crv

Postaj by crv sub 19 pro - 13:38

Kilo majora skuplje od kila tartufa!
    Gost
    Gost

Postaj by Gost sub 19 pro - 13:56

Crve,ti si neki dan govorio da zelis majore,pa kad si uspostavio da su preskupi i da je malo teze doci do dobrog kvaliteta,onda ajde da ih malo popljujemo i prebacimo u sprdnju Cool

Ja ti nista nezamjeram,nisi ti jedini,mozda bi i ja tako,sto se mene tice mozes nastativiti,lipo se nasmijem kad citam . cheers
    crv
    crv

Postaj by crv sub 19 pro - 14:06

Kaže se:,,Plati pa se rugaj,,.Ja platio.

Sponsored content

Postaj by Sponsored content

Sada je: sub 23 stu - 12:48.