bizar.zg je napisao/la:
----------------------------------- odgovor ---------------------------------
Pozdrav sina BL, u prijašnjem postu sam preporučio neke smijernice zoranV, ako to otvorite i prezentirate, bit će svima vidljivo, da npr.pas( vrsta pudlica, sant bernard, chiuvava) čuje do 46kHz, a samo da podsijetim da dijete čuje do 20.kHz, kod starijih ljudi je frekfencijski raspon od 6. do 10.kHz.
Ja ti tvrdim ( po mom osobnom iskustvu) da čovijek ( normalnog sluha) mojih godina čuje sam 30% frekfencijskog spektra od grdelina( isti slučaj s psom).Ti si rekao svoje, ja sam rekao svoje, nema ljutnje-prepucavanja.
-Moj ti je savijet ( tako sam davno ja napravio) odneseš grdelina u studio, pustiš da ptica pjeva u studiju, i sve ti mora biti jasno, ni ja nisam vjerovao nikome, toliko je podataka i zbrke i neznanja, da sam se osobno sam išao uvijeriti.
-Veoma je jednostavno i lako riješivo( u studiju), volio bih da odeš u studio da možemo usporediti saznanja-iskustva.
Pozdrav bizar.zg
Nema ljutnje-prepucavanja, nismo djeca.
Odmah da ti kazem da se slazem sa 90% ovoga sto si napisao (nisam citao textove koje si Zoki preporucio, naletio sam na kratko, procitacu kasnije iako ne vjerujem da cu vidjeti ista sto ranije nisam procitao, to sudim po naslovu, mozda sam u krivu)...
Po pitanju frekvencija koje cuje ljudsko uho u poredjenju s grdelinom itd... Prvo, 90% studijskih monitora je do skora radjeno u frekventnom opsegu 20 - 20 000 kHz. Zasto je to tako, vjerujem znamo i ti i ja, jer ljudsko uho (teoretski) bi trebalo biti u mogucnosti da cuje u tom frekventnom opsegu. U novije vrijeme pojavili su se studijski monitori koji idu i preko 50 kHz. Moje jednostavno pitanje, sta ce nekom producentu takav zvucnik kad je nauka pokazala da on to ne moze cuti? To cuje samo kompjuter, masina!
Ja vrlo dobro znam da postoje instrumenti koji proizvode zvuk van frekventnog opsega koji cuje ljudsko uho, tako isto i mikrofoni na koje se to snimi, zvucnici na koje se to pusti, ALI na kraju je rezultat uvijek isti, mi cujemo samo ono sto smo i prije toga mogli cuti.
Kad sam pitao da mi objasnis razliku izmedju CD i DVD audio kvaliteta (pa je to za tebe uradio EumoX i otkrio mi toplu vodu), nisam mislio na brojke i teoriju, nego razliku koju ti i ja kao obicni ljudi cujemo???
Odgovor na tvoju sugestiju da odnesem grdelina u studio, evo odgovoricu bez nosenja, ispravi me ako pogrijesim igdje, necu se ljutiti, razgovaramo :
Snimim ga na 30 razlicitih mikrofona visoke klase najveceg frekventnog opsega, pogledam na kompjuteru i vidim da mu pletiva idu u okviru mogucnosti ljudskog uha a da zija ide i vise od duplo preko nasih mogucnosti. Znaci, to ce mi pokazati kompjuter, tj. masina. Ako si na to mislio kad si rekao : Veoma je jednostavno i lako riješivo( u studiju), volio bih da odeš u studio da možemo usporediti saznanja-iskustva. Ja se s tim slazem i bez snimanja. ALI, moje pitanje je, sta meni vrijedi sto mi to masina pokaze, sto to zvucnik reproducira, kad ja to ne cujem??? Ne treba mi slika da se u to uvjerim...
Pokazace masina jos i ovo : da je svaki put otpjevano razlicito, da se ni jedan ton ne poklapa, nema 2 iste stvari, a ja kad slusam uhom ubijedjen da je svaki put pjevao isto.
Razumijem da sav ovaj trud ulazes da bi dobio snimku koju grdelin cuje onako kako bi trebao da cuje, pa da je mozda lakse nauci, to cijenim i postujem i volio bih da uspijes, ali mislim da mi ljudi previse filozofiramo o ZIJI, o boji, visini, luku (to je jos i prihvatljivo ako se radi o ukusima), ali garantujem da 99% ljudi uziva u ziji ako mu je po ukusu, iako nije u mogunosti da cuje ni trecinu frekvencije do koje zija ide...
Pozdrav do sljedeceg posta, zelim ti uspjeh, puno vremena i novca ulazes u sve ovo, nije mala stvar.
Zivio!