Ptice pjevice Europe - European singing finches

Češljugar, juričica, zelendur, čižak, žutarica, kanarinac-::- European goldfinch, linnet, canary, greenfinch, siskin, serin


  Problem sa smrtnost mladih kanarinaca

  avatar
  Gost
  Gost

  Problem sa smrtnost mladih kanarinaca Empty Problem sa smrtnost mladih kanarinaca

  Postaj by Gost on uto 15 lip - 14:53

  Zdravo svima,imam jedan veliki problem sa jedan par kanarinaca.Radi se o par lipohrom kanarinaca-bjeli dominantan muzjak i zuta neintenzivna zenka,strikno o nivni mladi.Prvo leglo je bilo sasvim ok i podigli su 4 mladunchadi,a drugi i trechi put saochavam se sa smrtnost mladih kad navrshu 3-5dana od svog zivota.Par je prilichno zdrav,tretirani su redovno sa ivermektinom i sulfopreparatima.Muchi me to dali je u pitanju neka bakteriska ili glivicna infekcija koja bi mogla da se prenosi vertikalno(majka,jaje)ili je u pitanje bolest koja obuhvata strikno mladunci.Simptomi su sledechi:mladi su ok prvih 2 dana,roditelji obilno hrane mladi,normalno prvih dana dajem iskljuchivo sjemensku hranu,a ondak nastavim sa jajcanu ,voljke su im pune sa hranu kad uginu,imaju izrazita dijarea i uginu nakon 3 dana ili 5 dana najveche,preku nochi,sa nadujeni stomaci i neko prozirno crvenilo,ko providna da im je koza,neko blago crvenilo na ledzima.Sumljam da je neka gljivichna ili bakteriska infekcija,dali da tretiram mladi nakon slednog turnusa ili prvo da zapochnem sa ljechenje na starijih dva roditelja ,dali da dajem neki antimikotik,antibiotik ili sulfopreparat i u kojoj dozi???!!!Zamolio bih neko da mi pomogne da rjeshim ovaj problem.Unaprjed vam hvala.
  avatar
  Gost
  Gost

  Problem sa smrtnost mladih kanarinaca Empty Re: Problem sa smrtnost mladih kanarinaca

  Postaj by Gost on uto 15 lip - 15:03

  Prijatelju, tražiš nemoguće,( to je apsurd-besmisleno) nema toga na forumu( uz naj bolju volju-želju) tko ti može TOČNO odgovoriti( a da ne truješ uzalud ptice).
  Pitanje-kad tebe boli, što ti radiš...ideš doktoru, izvadiš krv,nalaz stolice,slikaš.....rengen....znači vršiš pretrage.
  Znači, uzmi (uzorak)izmet, hitno nosi na analizu, to ti je za početak( vidi što veterinar kaže,bris možda, krepane mlade...).Normalno ako ti je ptica vrijedna truda.
  avatar
  Gost
  Gost

  Problem sa smrtnost mladih kanarinaca Empty Re: Problem sa smrtnost mladih kanarinaca

  Postaj by Gost on uto 15 lip - 16:00

  Zashto trazim nemoguche?!!!Smile))))
  To je samo tvoja konstatacija ,hvala ti u svakom sluchaju,ali pitanje se odnosi na svi chlanovi foruma koji su imali ovakav problem.To shto si rekao pretrazi izmeta i sl.je ok,ali ne bi bilo na odmet i neko slicno vakvo iskustvo od neki chlan.Tu vidim da ima i vrhunski odgajiva4i kanarinaca i veterinari,a tvoje mishlenje (sa tvoji prethodniji dva na forumu),nije bash merodavnije...
  avatar
  Gost
  Gost

  Problem sa smrtnost mladih kanarinaca Empty Re: Problem sa smrtnost mladih kanarinaca

  Postaj by Gost on uto 15 lip - 18:22

  Odgovor iz mog iskustva-prakse( ti to tražiš): mlade ptice su (voljke pune hrane) uginule.Razlog sam dugo tražio a to je: pticama mlađim od 7.dana sam davao, kroz hranu meku jajčanu : Provizin i Biodigest ( to su dobre bakterije).Otrovao sam mlade ptice.
  Druga priča( iz moje prakse-iskustva), prošli mjesec grdelin mi je obolio od nekog lišaja kožne bolesti,(lišaj blizu oka ptice), pticu odnio veterinaru, na mikroskop čovjek sve vidio, propisao ljek...najbrže i najlakše sam riješio problem bez puno maltretiranja ptice.
  Treća priča, molim te budi pažljiv, ti hoćeš davati: ...neki antibiotik... Zašto ti to kažem. Aniti=PROTIV, bios= život. Antibiotik ubija ( sama riječ kaže) sav život. Kad daješ antibiotik MORAŠ obvezno davati posebno vitamin -K.....Neka ti je sretno.
  DjordjeVet
  DjordjeVet

  Broj postova : 448
  Age : 39
  Location : Banjaluka
  Registration date : 11.06.2008

  Problem sa smrtnost mladih kanarinaca Empty Re: Problem sa smrtnost mladih kanarinaca

  Postaj by DjordjeVet on uto 15 lip - 23:16

  na osnovu onog sto sam procitao, rekao bih da se radi o bakterijskoj infekciji koja dovodi do poremećaja rada crijeva (možda salmonela ili ešerihija, ukoliko bi bilo krvavih promjena mogle bi biti u pitanju i klostridije), na šta mi ukazuju ta naduta crijeva, pogotovo jer to krene kada počnu da dobijaju jajčanu hranu. Kakva jaja koristiš, koliko ih dugo kuvaš?možda bi bilo dobro probati sa gotovom jajačanom hranom (CD ili neka koja može da se nađe kod vas, jer bi ona trebala da bude ispravna sa mikrobiološke tačke. Zbunjujući faktor je to što roditelji ne pokazuju nikakve promjene, koliko sma razumio...
  sad, šta uraditi?
  pokušao bih sa tom gotovom jajčanom hranom ili barem dugo kuvanim jajima (20-ak minuta, da se pobiju sve bakterije)i čak nekim antibiotikom širokog spektra u vodi (tetraciklini ili šta možeš naći u obliku praška, možda ESB30, to se može naći u Srbiji ako imaš nekoga i nije skupo), pa da vidiš šta će da bude. Uz to bih promijenio kavez ili temeljno dezinfikovao postojeći.
  sve ovo si, pretpostavljam, znao i bez mene, ali pokušaj...ukoliko takvih slučajeva imaš više, možeš uraditi mikribiologiju sadržaja iz crijeva,da vidiš o kojim se bakterijama radi i na šta su od antibiotika osjetljive
  toliko zasada,
  avatar
  Gost
  Gost

  Problem sa smrtnost mladih kanarinaca Empty Re: Problem sa smrtnost mladih kanarinaca

  Postaj by Gost on sri 16 lip - 0:06

  Poštovani, DjordjeVet, ja sam mu to isto (potpuno) rekao danas u 14.03, ali se on naljutio ne mene.Bravo i ja sumnjam na bakterije, vrućina je...i ti preporučuješ što i ja.
  Priča druga glede jaja, ako uzmeš seoska zdrava jaja, velika je vjerovatnoća sa ćeš se zaraziti sa bakterijom( npr.samonelom...)jer kad seoska kokoš snese u gnijezdo jaje, i isto dođe u dodir s izmetom u seoskom ( zna biti preko milion različitih bakterija) gnijezdu, jaje je toplo.Jaje se polako ( kad je izašlo iz koke)hladi i tom prilikom dolazi do podtlaka,smanjuje se obujam jajeta prilikom hlađenja, znači, tom prilikom se uvuče kroz jajčanu opnu bakterije ( normalno negdje oko tisuću bakterija)...
  Rezime je, dali zdravo seosko jaje s bakterijama ili koka nesilica peradarnik, bez bakterija.
  A najbolje je ( po meni) tvorničko CeDe....neka inžinjeri riješavaju tvoj problem, koje je pregledano-atestirano-obrađeno kao takvo i bez zaraze.
  Treće ( po meni, mom mišljenju) ako jaje kuhaš 20.minuta( istina je ubio si sve bakterije),ALI ubio si sve hranjivo u njemu, onda ti je jeftinije ( i hranjivije) dati ptici puru-palentu kukuruznu, ili griz koji je još lakši za probavljanje mladoj ptici.
  Ovo je sve iz osobnog dugogodišnjeg iskustva, svi hoćemo samo pomoći čovjeku, bez ljutnje( Marijane) molim, sve je u dobroj vjeri.
  p.s. pozdrav Marjanu iz Pirota, uzgajivaču grdelina( čovjek mi je davno poslao CD sa Kostinom-Kirinom pjesmom, istu ima rijetko tko i u Srbiji).
  avatar
  Gost
  Gost

  Problem sa smrtnost mladih kanarinaca Empty Re: Problem sa smrtnost mladih kanarinaca

  Postaj by Gost on sri 16 lip - 3:23

  Znaci ovako;ja 3 dana dajem iskljuchivo mjeshavinom semena,okeanski neki gotovi pjesak mislim da je za golubove,sa shkoljke,mikroelemenata i sl i to je ti 3 dana,a nakon toga produzavam sa kuhano jaje koje ga dajem na polovinu sa nozem podjeleno na 2 puta,razume se prethodno dugo kuhano 30 min ,veoma dugo od uvek kuham jaja,a jaja uzimam od pijaci od jedan seljak,sa sela.I da postoi velika eto moguchnost da su selska jaja inficirani sa salmonelom,ja ih dugo kuham pa mislim da i to bi mogli iskluciti da je salmonela u pitanju.Dajem "sveze" jaje,menjam 2 puta dnevno.Higijena je od uvjek kod mene na zavidnom nivou.Pri prvi neuspeh sa mladim pilichi,oprao sam gnjiezdo temeljito,kafez isto.Strah me da ne je majka potencijalni nosioc neke zaraze.Dajem i cd gotovu jajcanu hranu,zove se ovimix i je na padovan.
  Shta se tice laboratorijska dijagnostika to kod nas je malo slozenije.Fakultet za vet.med.je u skoplju,a ja sam od bitolj,tako da nemogu odmah da djelujem hochu da kazem,a sad na 20.06 o4ekujem novi mladunci od drugi par koji je tu u blizini ovog para i malo sam skeptik da ne se ova situacija ponovi,kao kod prethodniji par.
  Prochitao sam na jedan shpanski forum da moze da je uzrok i megabakterija i po odnos ova konstatacija hochu da vas 4ujem,dali je to moguche bit?!Voljke kad uginu su im pune hranom i kao savjet neki su savjetovali da prvih dana se daje u vodi 2 do 3 kapi limunov sok,za da se pottiche stoma4ne kiseline,verovatno radi to,ali uzalud je bio i to sam pokushao.
  Uzrujan sam od mojoj situaciji,a ne od neki na forumu,pogreshna konstatacija Smile
  Posjebni pozz do mog kolega DjordjeVet,a normalno i do bizar.zg,na kojim se neljutim,naravno,zashto mislim da nema na 4emu:)
  p.s "Dela govore o nama,a ne mi o sebi"Smile
  avatar
  Gost
  Gost

  Problem sa smrtnost mladih kanarinaca Empty Re: Problem sa smrtnost mladih kanarinaca

  Postaj by Gost on sri 16 lip - 9:52

  Marjane, molim ( pogledaj post br.822 zoranV, str:55/56 ( Livanjski grdelini u Poreču).Zašto ,zato što već tamo pišem o megabakteriji( sve ti je objašnjeno), a bojim se da lako može da to bude u tebe.To nije baš lako, megabakterija se liječi min.8.mjeseci do godine dana, a pozitivni roditelji prenose bolest na mlade ptice... da ne ponavljam.
  Glede udaljenosti i mi imamo slične probleme, najbolji je labaratorij u Zg, ali ima autobus, brza pošta, prijatelj koji odnese...nije lako, ali mislim da je to jedino riješenje.
  Aleksandar Makedonski je jednim potezom riješio problem, presjekao čvor, ali ovo ( ja mislim skromno) da nije tako, pogotovo ako je megabakterija.
  Dean
  Dean

  Broj postova : 1847
  Age : 45
  Location : Pula
  Registration date : 19.08.2008

  Problem sa smrtnost mladih kanarinaca Empty Re: Problem sa smrtnost mladih kanarinaca

  Postaj by Dean on sri 16 lip - 17:30

  Po mom osobnom iskustvu ne vjerujem da je megabakterija, meni je kod jedne uginule mlade ptice od cca 45 dana pronadjena u želucu megabakterija - znači da mi je nažalost prisutna u uzgajalištu i niti jedna ptica mi nije uginula u gnijezdu, dapače što se tiće punih jaja i broja mladih nikad bolje. Biti če da je neka druga bakterija koja je pogubna za mlade, ali po ovom opisu može biti milijardu uzroka, tako da pravac neki veterinarski laboratorij.

  Bizar.Zg što se tiće megabakterije i lječenja - tretman traje 10 dana i samo je jedan efikasan lijek na tržištu (talijani su masovno koristili fungilin - koji je nažalost povučen iz upotrebe i nemože se nabaviti višše) tako da jedino šta ostaje je Megabac S nije ga problem naručiti ali je malo skup tako da je upitna isplativost ako se radi o par ptica. Da sad ne stavljam hrpu linkova konzultirajte se sa googlom im apar odličnih članaka na tu temu.

  lijep pozdrav
  zoran ptice pjevice
  zoran ptice pjevice

  Broj postova : 662
  Age : 49
  Location : Banja Luka
  Registration date : 14.09.2009

  Problem sa smrtnost mladih kanarinaca Empty Re: Problem sa smrtnost mladih kanarinaca

  Postaj by zoran ptice pjevice on sri 16 lip - 19:11

  Lijek je skup Deane,ali se mora imati ako se mislis ozbiljno baviti ovim hobijem. Ta bolest sve vise uzima maha ne samo u uzgoju malih ptica nego i na velikim farmama purana, kokosa, gusaka, nojeva...znaci napada i velike ptice.Meni ce taj lijek sluziti za prevenciju a ne lijecenje jer mislim da vec oboljela ptica i da ozdravi nema nikakve sanse za dalji rad. Sve Belgijske preparate preporucuju davati preventivno. Mi ptice drzimo na malim prostorima i koliko se god trudili oko higijene i sveg ostalog uvjek postoji sansa za neku od infekcija. Koliko se god mi trudili postici prirodne uslove, ne uspijevamo u tome.
  Siskin
  Siskin

  Broj postova : 437
  Location : BiH - HNK
  Registration date : 29.10.2009

  Problem sa smrtnost mladih kanarinaca Empty Re: Problem sa smrtnost mladih kanarinaca

  Postaj by Siskin on sri 16 lip - 19:17

  Koliko košta taj lijek?
  zoran ptice pjevice
  zoran ptice pjevice

  Broj postova : 662
  Age : 49
  Location : Banja Luka
  Registration date : 14.09.2009

  Problem sa smrtnost mladih kanarinaca Empty Re: Problem sa smrtnost mladih kanarinaca

  Postaj by zoran ptice pjevice on sri 16 lip - 19:23

  Siskin je napisao/la:Koliko košta taj lijek?
  udji na moj post o megabakteriji tamo ti je sve objasnjeno.
  Dean
  Dean

  Broj postova : 1847
  Age : 45
  Location : Pula
  Registration date : 19.08.2008

  Problem sa smrtnost mladih kanarinaca Empty Re: Problem sa smrtnost mladih kanarinaca

  Postaj by Dean on sri 16 lip - 23:56

  zoran ptice pjevice je napisao/la:Lijek je skup Deane,ali se mora imati ako se mislis ozbiljno baviti ovim hobijem. Ta bolest sve vise uzima maha ne samo u uzgoju malih ptica nego i na velikim farmama purana, kokosa, gusaka, nojeva...znaci napada i velike ptice.Meni ce taj lijek sluziti za prevenciju a ne lijecenje jer mislim da vec oboljela ptica i da ozdravi nema nikakve sanse za dalji rad. Sve Belgijske preparate preporucuju davati preventivno. Mi ptice drzimo na malim prostorima i koliko se god trudili oko higijene i sveg ostalog uvjek postoji sansa za neku od infekcija. Koliko se god mi trudili postici prirodne uslove, ne uspijevamo u tome.

  sve stoji (ja sam isto naručio lijek) ta je bakterija/gljiva sveprisutna u uzgajivačnicama širom svjeta, nema neki veliki postotak smrtnosti ali je stalno tu negdje, ja sam odlučio da je satrem i gotovo :-) i neču da više mislim o tome , mladi u letilici su sada na pola tretmana a zadnju turu i stare ptice ču kada završe sa othranjivanjem mladih...znači za nekih 10 dana - bitno je tretirati SVE ptice u uzgajivačnici jer baš ona jedna koja se provuće može biti kliconoša.
  malinois
  malinois

  Broj postova : 1594
  Age : 49
  Location : klek
  Registration date : 19.03.2009

  Problem sa smrtnost mladih kanarinaca Empty Re: Problem sa smrtnost mladih kanarinaca

  Postaj by malinois on čet 17 lip - 0:00

  hm

  Ako vec tretiras ptice ,preporucio bih da to uradis kad zavrse mitarenje i budu u punoj snazi
  Dean
  Dean

  Broj postova : 1847
  Age : 45
  Location : Pula
  Registration date : 19.08.2008

  Problem sa smrtnost mladih kanarinaca Empty Re: Problem sa smrtnost mladih kanarinaca

  Postaj by Dean on čet 17 lip - 0:21

  malinois je napisao/la:hm

  Ako vec tretiras ptice ,preporucio bih da to uradis kad zavrse mitarenje i budu u punoj snazi

  da slažem se, to bi svakako bilo bolje, ali pošto če ulazak u mitarenje i stres koji ono izaziva svakako pogodovati razvoju te boleštine ipak sam se odlučio da napravim tretman prije mitarenja i da ptice uđu u mitarenje očišćene od tog smeća.TReba napomenuti da iako se zove megabakterija zapravo se radi o gljivici i megabac je ustvari fungicin koji ne uništava korisne bakterije u organizmu nego samo gljivice. Tako da ne osljabljuje prirodni imunitet ptice, kao što je slučaj sa antibioticima.
  avatar
  Gost
  Gost

  Problem sa smrtnost mladih kanarinaca Empty Re: Problem sa smrtnost mladih kanarinaca

  Postaj by Gost on sri 23 lip - 16:14

  Marjan, Bitola, ti si rekao da imaš problem, mi pokušali pomoći, barem se potrudili..... što je bilo???
  .Duguješ odgovor, molim kako si riješio problem?????Kako je prošlo? Molim daj nam povratnu informaciju.
  avatar
  Gost
  Gost

  Problem sa smrtnost mladih kanarinaca Empty Re: Problem sa smrtnost mladih kanarinaca

  Postaj by Gost on sri 23 lip - 16:35

  bizar.zg je napisao/la:Marjan, Bitola, ti si rekao da imaš problem, mi pokušali pomoći, barem se potrudili..... što je bilo???
  .Duguješ odgovor, molim kako si riješio problem?????Kako je prošlo? Molim daj nam povratnu informaciju.

  Laughing Sve je pod mojom kontrolom i u mojim rukama.Patoloshki naodi i laboratorijski dijagnostici kod nas su ipak nevozmozne ,mi nismo Zagreb ,da razgrani4imo to:)Zna4i ta varijanta je nazalost otpala,ali znam da je ta najmerodavnija u ovom slu4aju,ali mi nemamo ni stru4ni kadar,ni ustanova za laboratorisku dijagnostiku zivotinja kod nas u Bitolj,ali to je to.Zato sam ja veterinar po profesiji i polako deo po deo otklanjam diferencijalno vise bolesti i sumljanja koji bi mogli bit u ovom slu4aju,kod mene.Ja sam pred se za informaciju svima tu, d-r veterinarne medicine i pred sve dugogodishnji odgajiva4 kanarinaca,tako da ho4u da kazem ja imam veliko poznavanje o bolestima,njihovo dijagnosticiranje,lje4enje i sl,ali tu sam ipak trazio VASHE ISKUSTVO oko ovi problem,ali "nazalost" nitko nije imao ovakav problem.
  Za sada bizare,imam 3 mladih od drugi par koji je u neposrednoj blizini,na prethodniji,tretiram ih sa sulfodimidinom 16%r-r,poshto sumljao sam na kokcidiozom,dijareju vishe nema,sto je pozitivniji rezultat:)Danas imaju mladi 3 dana starosti,pa tu smo,sve je pod kontrolu za sada,pa 4emo vidjet,shta 4e bit u slede4ih dana:)
  Pozz Marjan

  Sponsored content

  Problem sa smrtnost mladih kanarinaca Empty Re: Problem sa smrtnost mladih kanarinaca

  Postaj by Sponsored content


   Sada je: ned 31 svi - 17:35.