Ptice pjevice Europe - European singing finches

Češljugar, juričica, zelendur, čižak, žutarica, kanarinac-::- European goldfinch, linnet, canary, greenfinch, siskin, serin


  Meni najdraža ptica

  Share
  avatar
  strici

  Broj postova : 35
  Registration date : 11.03.2010

  Meni najdraža ptica

  Postaj by strici on pet 26 oľu - 22:25

  URL=http://img176.imageshack.us/i/kupanjegrge640pk3.jpg/][/URL]

  Moj Grga kad je još bio mali
  avatar
  Tome

  Broj postova : 109
  Age : 39
  Location : Hrvatska,Starigrad (Zadar)
  Registration date : 01.03.2013

  Re: Meni najdraža ptica

  Postaj by Tome on ned 10 oľu - 17:08

  Jeli ovo kos? Ja isto imam kosa oko godinu dana
  avatar
  strici

  Broj postova : 35
  Registration date : 11.03.2010

  Re: Meni najdraža ptica

  Postaj by strici on sub 13 lip - 22:50


  Da to je stari post ali je ostao bez odgovora. Možda ponovno stavim sliku Grge kosa kojeg sam othranio.
  Ja se ne javljam, ali čitam o pticama, ne o držanju i odgoju, nego jednostavno volim ptice i borim se gdje god mogu za njihov boljitak. Neutralan sam prema grabljivicama, i ne poznam sve ptice. Tako sam samo jednom vidio u letu i to nakratko ovu pticu, supruga ju je vidjela više i bolje, a prijatelj uslikao podaleko zumom, pa i kvaliteta nije optimalna. Svejedno znalac će sigurno znati o kojoj se ptici radi. Bojim se da će biti grabljivica, možda nešto prema šojki; ali naravno da to nije i veća je od šojke. Slikano je ovih dana u okolici Šibenske Rogoznice. Koja je to ptica?


  avatar
  zijada

  Broj postova : 354
  Age : 44
  Location : Split
  Registration date : 07.08.2010

  Re: Meni najdraža ptica

  Postaj by zijada on sub 13 lip - 23:14

  strici je napisao/la:
  Da to je stari post ali je ostao bez odgovora. Možda ponovno stavim sliku Grge kosa kojeg sam othranio.
  Ja se ne javljam, ali čitam o pticama, ne o držanju i odgoju, nego jednostavno volim ptice i borim se gdje god mogu za njihov boljitak. Neutralan sam prema grabljivicama, i ne poznam sve ptice. Tako sam samo jednom vidio u letu i to nakratko ovu pticu, supruga ju je vidjela više i bolje, a prijatelj uslikao podaleko zumom, pa i kvaliteta nije optimalna. Svejedno znalac će sigurno znati o kojoj se ptici radi. Bojim se da će biti grabljivica, možda nešto prema šojki; ali naravno da to nije i veća je od šojke. Slikano je ovih dana u okolici Šibenske Rogoznice. Koja je to ptica?  Ovde se ne radi o nikakvoj ptici grabljivici.Ovu pticu u narodu zovu božji pivac ili pupavac.  avatar
  strici

  Broj postova : 35
  Registration date : 11.03.2010

  Re: Meni najdraža ptica

  Postaj by strici on ned 14 lip - 9:12

  Hvala na informaciji. Za pupavca sam čuo, ali neznam kako izgleda. Jako sam sumnjao da je to kukavica, jer ima podosta sličnosti. Tako idem sada pogledati sve o pupavcu.
  avatar
  strici

  Broj postova : 35
  Registration date : 11.03.2010

  Re: Meni najdraža ptica

  Postaj by strici on ned 14 lip - 9:43

  Evo i slike pupavca:  Meni je po slikama je sličan, moja supruga potvrđuje da je to pupavac. Prijatelj je još par dana ovdje pa ću ga zamoliti da uslika bolje. Jer ja na slikama ne vidim dovoljno velik kljun i krunica se tek raspoznaje, a perje mu je podosta razbarušeno. Može biti da je to mlada ptica; iako supruga kaže da ih je vidjela i u paru; što ne znači da nisu mlade ptice. U svakom slučaju, ja sam oduševljen, tako imam donekle zamjenu za pokušaj promatranja, jer lastavica već treću godinu nema. Nastradale jadne, ono kad su se negdje na putu za Europu posmrzavale. Odnosno ima ih pomalo sve više, ali kod nas samo dođu u stara gnijezda, pogledaju, tu i tamo nešto poprave , ali ne gnijezde.
  avatar
  strici

  Broj postova : 35
  Registration date : 11.03.2010

  Re: Meni najdraža ptica

  Postaj by strici on sub 20 lip - 12:25

  Malo prije u dvorište doletjela ova mlada ptica: i nema snage dalje odletjeti. Ne glasa se, niti ju roditelji traže, a time i hrane (?) Jako mala  širine dlana otprilike. Očito je muhojedarka, ili insekt jedarka kako se to već kaže? Ne otvara kljun, kako da joj pomognem?
  avatar
  strici

  Broj postova : 35
  Registration date : 11.03.2010

  Re: Meni najdraža ptica

  Postaj by strici on sub 20 lip - 15:59

  strici je napisao/la:Malo prije u dvorište doletjela ova mlada ptica: i nema snage dalje odletjeti. Ne glasa se, niti ju roditelji traže, a time i hrane (?) Jako mala, širine dlana otprilike. Očito je muhojedarka, ili insekt jedarka kako se to već kaže? Ne otvara kljun, kako da joj pomognem?
  ps. Čini mi se da je to lastavica, PILJAK, mislim da se tako kod nas zove, na njemačkom Mauersegler. Nestala je, ali smo ju ponovno našli. Nekako sam joj u usta utrpao bijelog kupusara, leptira, naravno bez krila. I za divno čudo, progutala ga je . Kako je kod nas gotovo sve od insekata vjerojatno potrovano, skuhali smo jaje na tvrdo i žutanjak pomiješali sa malo vode , pa je i od toga malo pojela. U svakom slučaju malo je došla k snazi, jer je sada u gajbi bila dosta pokretna.
  avatar
  strici

  Broj postova : 35
  Registration date : 11.03.2010

  Re: Meni najdraža ptica

  Postaj by strici on sub 20 lip - 16:54

  ps. Čini mi se da je to lastavica, bjelogrli ili i piljk (Delichon urbicum), mislim da se tako kod nas zove. Nestala je, ali smo ju ponovno našli. Nekako sam joj u usta utrpao bijelog kupusara, leptira, naravno bez krila. I za divno čudo, progutala ga je . Kako je kod nas gotovo sve od insekata vjerojatno potrovano, skuhali smo jaje na tvrdo i žutanjak pomiješali sa malo vode , pa je i od toga malo pojela. U svakom slučaju malo je došla k snazi, jer je sada u gajbi bila dosta pokretna. [/quote]
  Može li mi tko potvrditi dali imam pravo?


  Zadnja promjena: strici; ned 28 lip - 10:38; ukupno mijenjano 1 put.
  avatar
  matija

  Broj postova : 345
  Age : 50
  Location : pazin
  Registration date : 19.09.2010

  Re: Meni najdraža ptica

  Postaj by matija on sub 20 lip - 19:56

  ovako naizgled ptica je dovoljno razvijena i u kondiciji tako da je možeš staviti na neki krov, roditelji će je pronaći...
  avatar
  strici

  Broj postova : 35
  Registration date : 11.03.2010

  Re: Meni najdraža ptica

  Postaj by strici on sub 20 lip - 23:05

  On izgleda na slici velik, ustvari je dug samo par centimetara. Po meni je to sigurno PILJAK, a doletio je vjerojatno iz gnijezda u blizini, mada piljkovo gnijezdo i nisam vidio. Ispostavilo se je da je on iscrpljen od gladi. A ostavljen je i nekoliko sati na visokom, odakle je odletio naniže pa se izgubio. Tako smo se nadali da su ga roditelji pronašli; iako nismo čuli nikakvo dozivanje.
  I onda par sati kasnije supruga ga je vidjela u našem vrtiću, a ja zaključio da je iscrpljen, ali i da PILJCI slabo, gotovo nikako ne slječu na zemlju, a ovdje ima mačaka, uzeo sam ga i počeo hraniti. Naravno svojstveno muharicama nije htio otvoriti kljun.
  Da ne duljim, uhvatio sam leptira kupusara, kasnije i nekoliko povećih kao muha, leptira sam mu ugurao do pola u usta, i i pojeo ga je. Tako je počeo i sam kljucati pincetom ponuđene muhe, sam otvara usta, što me je ugodno iznenadilo, a halapljivo jede i kuhano jaje. Pola sata nakon leptira došao je k snazi, a sada evo ga u "privremenom boravku" do sutra pa ćemo vidjeti kako dalje. Naravno da bi bilo najbolje da ga otkriju roditelji i da ga vratimo u gnijezdo. Iako taj baraba iskače, kao što je iskočio.
  A evo se konačno i prokakio. Tako zaključujem da je bio iscrpljen od gladi i zato nije mogao poletjeti u visinu.
  No vidjet ćemo sutra kako dalje
  Ovdje u dvorištu i vrtu  A ovdje sit u "privremenom boravilištu"
  avatar
  strici

  Broj postova : 35
  Registration date : 11.03.2010

  Re: Meni najdraža ptica

  Postaj by strici on sub 20 lip - 23:12

  On djeluje velik jer je tako slikan, ovdje bez usporedbe s nekim predmetom poznate velićine, osim sa sijenom ovdje, žuto je ostatak žumanjca
  :

  avatar
  Tomislav

  Broj postova : 122
  Registration date : 22.06.2013

  Re: Meni najdraža ptica

  Postaj by Tomislav on ned 21 lip - 1:58

  I ja isto mislim da je lastavica,daj joj tu i tamo jajčane i ako uspiješ kojeg komarca ili vinske mušice,ovisi što ti je lakše uloviti. Možeš komarce uloviti tako što razrežeš bocu od 2l po pola i onda onaj vrh gdje je čep staviš naopako ,a unutra malo prokuhanog kvasca i smeđeg šečera pomješanog sa vodom naravno. a za vinske mušice stavi nekog trulog voća,pa će ih se skupiti Smile
  avatar
  strici

  Broj postova : 35
  Registration date : 11.03.2010

  Re: Meni najdraža ptica

  Postaj by strici on pon 22 lip - 12:14

  Teoretski, sigurno i praktično se tako mogu hvatati insekti. Ali u praksi kod nas bi piljčić od te siće izgladnio. To mu se je i desilo. Jer žalosno je kako ničega od insekata nema. Pčelu nisam vidio već dvije godine, ustvari treću godinu, rojeve insekata također. Za pčele je to možda dijelom i druga priča, ali insekata nema pa nema. Ali zato se turisti, ali i mi manje češkaju, jer je i manje komaraca. A uz komarce se potruje sve živo u zraku, indirektno i više.
  Komaraca u lovku; ne znam kako bih prehranio ptića, ili vinskim mušicama. To možda kod vas u Istri ima više, ovdje je to, pa da i ih i uhvatim tolika mizerija, količinski mislim, da i ne pomišljam na takvu vrstu "lova". To sa kvascem ću jednom probati, čisto iz znatiželje, u lovke od flaše upadaju samo ose. Nema druge, nego je u dvorištu iznutrica od ribe, i svako malo se obiđu sa lupkalicom za muhe. Ili uletjele muhe u kuću pa lupkalicom. To tako po danu kad se pokoja muha premisli doći na ponuđeno. Navečer sa kuhanim jajetom.
  Inače ptić jede marljivo, tu i tamo se oglasi, i iako je cijeli dan bio u dvorištu, nismo primijetili da bi se približio neki piljak, a koje vidimo visoko na nebu.
  Bojim se da nije iz gnijezda kod susjeda, jer kako mi je rečeno, tamo su još mali goluždravi. Hranit ćemo ga koliko bolje možemo, a on može samo danima ojačati i kad ocijenimo da ima piljaka na nebu, pustit ćemo ga njegovima.
  Ne znam kako bismo drukčije mogli napraviti?
  avatar
  strici

  Broj postova : 35
  Registration date : 11.03.2010

  Re: Meni najdraža ptica

  Postaj by strici on pon 22 lip - 13:47

  Inače nisam ja baš bez iskustava; ali sveisto rado pitam da ne bi pogriješio. Cijeli život sam, ako ne sa, ono pratim i koliko mi uspije o pticama. Ne ovako kako vas je većina ovdje. Za mene su sve ptice plemenite, pjevice jednako kao i čvorak i slično, naprimjer, grabljivice, znam mnogo o njima, ali njima nisam oduševljen; tako ima ih, neka bude prirodno, ali da mi neko pokazuje ili priča kako njegov sokol lovi, to ne želim slušati. Ali da kad bi pričao  da radi kućice za ptice, kako se one u njima gnijezde itd, to mogu slušati i gledati koliko hoćeš.
  Evo ovako naprimjer;

  prije par godina, postavljene po cijeloj okolici. Samo nekoliko od 27 tada postavljenih.
  avatar
  strici

  Broj postova : 35
  Registration date : 11.03.2010

  Re: Meni najdraža ptica

  Postaj by strici on pon 22 lip - 13:51

  A insekte, muhe uglavnom, lovimo na "klasičan" način:  A sa malim špurtilićem po polju skakavce, no to se ne da slikati.
  avatar
  strici

  Broj postova : 35
  Registration date : 11.03.2010

  Re: Meni najdraža ptica

  Postaj by strici on sub 27 lip - 20:18

  Mala lastavica piljakili bjelogrli (Delichon urbicum) je kod nas bila četiri dana, i dobro je hranjena, dovoljno mislim, sigurno više nego je dobila u gnijezdu i nakon izlijetanja. Tako da je povratila i još i više dobila snagu.  Kako je bila u velikoj gajbi koju smo namjerno stavili da se iz ptičje perspektivi vidi, kad su laste bregunice "zaigrale" kolo nad našom kućom; to već i drugi dan, a ona bila sva usplahirena,


  ovdje se vidi da je "uhvatila" kontakt, dotada je čućala na dnu gajbe

  zaključio sam da su to njeni roditelji i braća i pustio malu.


  pa se oprostio od nje i sve joj dobro zaželio

  Ona se je bez imalo poteškoća njima pridružila.

  Kako smo ju pustili, cijelo jato se više nije pojavljivalo, pa smo sigurni da je u svom jatu.
  Danas, par dana kasnije, evo ih opet. Mlade lete okretno isto kao i stare, a među njima će biti i "naša", toplo se nadamo.


  Zadnja promjena: strici; ned 28 lip - 10:34; ukupno mijenjano 1 put.
  avatar
  matija

  Broj postova : 345
  Age : 50
  Location : pazin
  Registration date : 19.09.2010

  Re: Meni najdraža ptica

  Postaj by matija on sub 27 lip - 23:14

  bravo...
  avatar
  strici

  Broj postova : 35
  Registration date : 11.03.2010

  Re: Meni najdraža ptica

  Postaj by strici on ned 28 lip - 10:53

  Malo o PILJKU iz našeg izvora; samo ukratko:


  http://enciklopedija.hr/natuknica.aspx?id=48267
  piljak, bjelogrli (Delichon urbica), ptica selica iz por. lastavica (Hirundinidae), reda vrapčarki(Passeriformes). Duga do 13 cm; odozgo plavocrna, a donji dio tijela i trtica uočljivo su bijeli. Rep je plitko rašljast. Hrani se sitnim kukcima. Nastanjuje otvorene predjele i svijetle šumarke u blizini naselja. Gradi gnijezdo u obliku polukugle ili četvrtine kugle (ovisno o podlozi) s okruglim otvorom. Nese 4 do 5 jaja. Ljeti živi u Europi te u središnjoj i ist. Aziji, a zimi u podsaharskoj Africi i juž. Aziji.

  Da nebi stavljao tuđe slike, za one koji se zanimaju i za obićne ptice, evo utipkajte:
  https://www.google.hr/search?q=Mehl+schwalbe&rls=com.microsoft:de:%7Breferrer:source%3F%7D&rlz=1I7AURU_deAT501&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ei=G5qPVb2GOIftUszjgIgG&ved=0CAcQ_AUoAQ&biw=1054&bih=498#tbm=isch&q=LASTAVICA+Delichon+urbicum++  i otvaraju se direktno slike lastavica. Ovdje uglavnom piljka.

  A o lastavicama ima toliko mnogo napisano (naravno u internetu) da kad bi netko htio čitati, nebi mogao pročitati godinama. No ima dovoljno i na našem jeziku, jedno od ukratko i ovo:

  http://www.vusz.hr/Cms_Data/Contents/VSZ/Folders/dokumenti/javanustanovazaupravljanjezasticenimprirodnimvrijednostima/aktivnostiprojekti/~contents/L44242BW6ZRZ2JL3/2011-3-24-39711074-lastekojesemoguvidjetiurh.pdf

  avatar
  strici

  Broj postova : 35
  Registration date : 11.03.2010

  Re: Meni najdraža ptica

  Postaj by strici on ned 28 lip - 15:29

  Inače, mala lasta se je oporavila polovično ovom muhom. Ne da mi je optički nepoznata, ali ne baš često viđena. Lovljene su u kući privučene kuhanjem supruge:  Ali za njih je pak idealna druga hrana. Možda neko tko to zna i napiše, kažem pokaže.
  avatar
  Tomislav

  Broj postova : 122
  Registration date : 22.06.2013

  Re: Meni najdraža ptica

  Postaj by Tomislav on pon 29 lip - 14:37

  Bravo,meni danas doletila neka mlada ptica na prozor,znači ima krila slična gardelcu bijelo žuta,a iznad repa ima zeleno perje i malo tamniji kljun. Uskoro stiže fotka Smile
  avatar
  zako

  Broj postova : 334
  Age : 50
  Location : Osijek
  Registration date : 02.02.2012

  Re: Meni najdraža ptica

  Postaj by zako on uto 30 lip - 1:15

  To je vjerojatno zelendur, ovako po opisu.
  avatar
  Tomislav

  Broj postova : 122
  Registration date : 22.06.2013

  Re: Meni najdraža ptica

  Postaj by Tomislav on pon 6 srp - 12:07

  Nažalost nisam je uspio održati na životu

  Ive Labin

  Broj postova : 124
  Age : 36
  Location : Labin
  Registration date : 01.04.2012

  Re: Meni najdraža ptica

  Postaj by Ive Labin on sub 11 srp - 1:40

  lako moguce da je bila finka
  avatar
  Tomislav

  Broj postova : 122
  Registration date : 22.06.2013

  Re: Meni najdraža ptica

  Postaj by Tomislav on sub 11 srp - 23:31

  Evo već drugi put mi se događa da ne uspijevam odhraniti mlado,sada mi recite koliko često ih treba hraniti i čime. Koliko često im treba davati vodu?

  Sponsored content

  Re: Meni najdraža ptica

  Postaj by Sponsored content


   Sada je: sub 21 srp - 16:32.