Ptice pjevice Europe - European singing finches

Češljugar, juričica, zelendur, čižak, žutarica, kanarinac-::- European goldfinch, linnet, canary, greenfinch, siskin, serin


  Marokanski flautasi(flawta)

  Share

  Boban NA

  Broj postova : 324
  Age : 58
  Location : Srbija -Vranje
  Registration date : 19.04.2009

  Marokanski flautasi(flawta)

  Postaj by Boban NA on uto 9 oľu - 23:11

  MAROKANSKI KANARINAC FLAUTAS


  PEVAC IZ KAZABLANKE


  U Maroku, kao i u svim mediteranskim zemljama, tradicija drzanja ptica zbog peva veoma je duga. Skoro svaku radnju marokanskih trgovaca i zanatlija u stara vremena ispunjavao je pev cesljugara(stiglica), zelendura(krengle), konopljara(anefle), a tradicija drzanja tih ptica iz prirode opstala je do danas, pogotovu cesljugara podvrste carduelis carduelis parva, koji naseljavaju prostore Mediterana. Domestificirani kanarinci prvi put su pristigli u Maroko 1912. godine i naravno bili su rado prihvaceni od ljubitelja ptica. Pedesetih godina dvadesetog veka grupa odgajivaca u raznim delovima Maroka otpocela je skolovanje mladih kanarinaca nametanjem peva drugih ptica, jer su uocili da su kanarinci odlicni imitatori. Pionira u ovom poslu bilo je vise, a cesdesetih godina dvadesetog veka odgajivac iz Kazablanke Abdellah el Haddaoui po ideji starog selekcionara marokanskih pevaca El Haj el Miloudi-ja je napravio prvi tonski zapis sa pozeljnom pesmom njihovih kanarinaca pesme. U njoj su preovladavale odabrane ture slavuja koje nalikuju flautama, ili sviralama, te su i kanarinci nazvani flautasi(flawta u orginalu). U nekim drugim gradovima Maroka, kao sto su Meknes, Fes, Rabat, ljubitelji peva kanarinaca takodje su im skolovanjem nametali pev drugih ptica, a neki od njih preferirali su ka prelepim melodijam(turama) iz pesme seve i senice. Zajednickim dogovorom svih marokanskih odgajivaca koji su zaceli stvaranje rase, marokanskih kanarinaca flautasa, nepravljen je objedinjeni, jedinstven standard njihove pesme, koji prakticno vazi i danas. Nesumnjivo je da je u procesu stvaranja marokanskih “flawta” kanarinaca u ukrstanjima presudnu ulogu odigrao belgijski malino kanarinac pesme, ali korisceni su i nemacki roleri, po nekim autorima u manjoj meri i spanski timbrado kanarinci, te prvi pristigli kanarinci nedefinisane rase, koji su bili talentovani za imitiranje peva drugih ptica.
  Karakteristike peva marokanskih kanarinaca flautasa
  Standardom obuhvacene melodije su odabrane ture malino kanarinaca, koje vuku korene iz peva slavuja, ali kako kazu Marokanci flautasto otpevane i to su: flawta bellen( u orginalu tbait-tbait -zvona), flawta tjokken( u orginalu pio-pio -cokot) i flawta tjokkenroll( u orginalu sanassel –rolujuci cokot), flawta staltonen(u orginalu nwoques -metalni zvuk), flawta woeten( u orginalu twatwet-zavijanje),flawta fluiten( u oprginalu nunante -flaute, svirale) i flawta schokkel( u orginalu laamiriate -smejanje), te ture drugih ptica: ipon-ipon, goudi-goudi, msqui-msqui i rbbi-rbbi. Moram reci da “flawta” kanarinci zaista lepo pevaju, pesme im je veoma orginalana, ispunjena mnostvom teskih flautastih tura kojih neretko ima po dvadesetak i koje su izuzetno prijatne za ljudsko uho. Pev im mora biti harmonican, jasan, maltene tako da se svaka tura moze izgovoriti ljudskim glasom kombinovanjem samoglasnika i suglasnika. Dobar “flawta” kanarinac je odlican imitator, dobar improvizator jer redposled tura u njegovom pevu skoro nikad nije isti, a nekad pevaju celu pesmu u kontinuitetu, ali nekad i sa prekidima i ponovnim vracanjem na neke melodije, s tim da zapoceta tura mora biti uvek otpevana u celosti. Pozeljno je da im ritam peva bude sto sporiji i sa sto vise ponavljanja slogova iz kojih se satoji tura pri pevu, a dobre ptice to u izvo|enju ture ucine i 15-20 puta. Glas im je dubok, sladak, kristalno cist, bez ikakvih ostrina u pevu, bez uobicajenih nepozeljnih tura u pevu kanarinaca, ali i bez kotrljajuce ture knor(grlanje), koja je karkateristicna i pozeljna za malino, a posebno za roler kanarince peva, a nisu pozeljne ni klasicne rolujuce ture uslovno receno “obicnih” kanarinaca. Iz navedenog se vidi da su zahtevi peva za marokanske flautase veoma strogi, medjutim postignut je visok nivo zahtevanog peva zahvaljujuci dugogodisnjoj, upornoj i pravilnoj selekciji. Bilo je nekakvih padova i lutanja pri samoj selekciji i ukrstanjima, a posebno kada su neki odgajivaci pokusali pevacima popraviti boju ukrstajuci ih sa kanarincima boje, od cega se na srecu odmah odustalo zbog drasticnog pada kvaliteta pesme. “Flawta” kanarinci su elegantene, robusne, ptice solidne duzine koja se krece od 15-17cm, a obojenost im moze biti samo zuta, bela, sarena(zeleno-zuta ili sivo-bela), zelena i siva. Zahvaljujuci sve boljoj organizaciji takmicnja u pesmi, na identican nacin kao i kod priznatih rasa kanarinaca peva, Marokanci su uspeli da pokrenu neku pocetnu incijativu kod C.O.M.-a za priznavanje njihovih kanarinaca flautasa.
  Skolovanje i trening
  Skolovanje mladih muzjaka u pocetku selekcije islo je iskljucivo uz pomoc tonskih zapisa pozeljne, standardne pesme, a praktikovalo se formiranje malih grupa od 5-10 kanarinaca koji su drzani u polumraku i mraku, da bi bolje pratili i zapamtili pesmu koja im je pustana tada dostupnim magnetofonima. Danas, kada je postignuta ujednacenost u pevu i glasu marokanskih flautasa, mnogi odgajivaci skoluju mlade muzjake i uz pomoc najboljih pevaca, ucitelja. Trening za takmicenja je isti kao i za ostale rase kanarinaca pesme, s tim da se pri formiranju kolekcije od cetiri ptice ona satavlja samo po harmonicnosti peva, a boja ne igra nikavu ulogu u tome, te sve cetiri ptice koje cine kolekciju mogu biti razlicite obojenosti.
  Zahvaljujuci dobroj selekciji gde su koriscene zenke ciji su ocevi i dedovi savreseni pevaci, a muzjaci odlicni po pesmi i pevackom poreklu, linijskim parenjem dobijene su kvalitene muske i zenske linije marokanskih flautasa, koje su dale homogenost i zeljeni kvalitet pevanja. Zbog toga je pozeljan glas kod “flawta” kanarinaca vec nasledan, pesma sve ujednacenija, uniformana i pitanje vrmena je ka ce i ona biti nasledna, te su Marokanci na dobrom putu da postanu cetvrta nacija u svetu koja ce uspeti da zvanicno ima svoju rasu kanarinaca peva.

  Ovaj clanak objavio sam u nekoliko casopisa.

  Evo nekoliko zapisa peva naravno marokanskih odgajivaca koje su objavili


  https://www.youtube.com/watch?v=RwSd6j1-jwU


  https://www.youtube.com/watch?v=MBvGZS9kMsw

  Naci cete jos zapisa pesme
  avatar
  MARIN

  Broj postova : 2096
  Age : 60
  Location : Split
  Registration date : 17.11.2008

  Re: Marokanski flautasi(flawta)

  Postaj by MARIN on sri 10 oľu - 1:08

  Bravo Bobane!

  Odličan tekst! study
  avatar
  zvrcko sen
  Moderator
  Moderator

  Broj postova : 1607
  Age : 51
  Location : Solin
  Registration date : 08.12.2008

  Re: Marokanski flautasi(flawta)

  Postaj by zvrcko sen on sri 10 oľu - 2:06

  Bobane kapa do poda ....bravo ,,,tekst kakav bi se samo mogao poželjet.
  avatar
  PESTI

  Broj postova : 1419
  Age : 48
  Location : LIPA NAŠA -ZADAR
  Registration date : 11.03.2009

  Re: Marokanski flautasi(flawta)

  Postaj by PESTI on sri 10 oľu - 9:33

  Bravo Bobane ,odlično napisano i u detalj pojašnjeno !

  Angela če čibice zanimati jer su veoma slične njegovima , okrugli štapiči i izrada .... Laughing
  avatar
  malinois

  Broj postova : 1594
  Age : 47
  Location : klek
  Registration date : 19.03.2009

  Re: Marokanski flautasi(flawta)

  Postaj by malinois on sri 10 oľu - 14:14

  Bobane ,hvala za ovaj clanak cheers

  Zanimljive su ovo ptice .Imam obicaj poslusat ih na youtube

  Boban NA

  Broj postova : 324
  Age : 58
  Location : Srbija -Vranje
  Registration date : 19.04.2009

  Re: Marokanski flautasi(flawta)

  Postaj by Boban NA on sri 10 oľu - 16:59

  Drago mi je da je clanak zanimljiv , inace i meni su ovo jako dopadljivi kanarinci pev jako prijatan za ljudsko uvo po meni.
  avatar
  Mate Bekavac12

  Broj postova : 14
  Registration date : 04.11.2010

  Re: Marokanski flautasi(flawta)

  Postaj by Mate Bekavac12 on sub 6 stu - 10:55

  affraid
  Pozdrav Mate i drago nam je da si nam se pridružija ...

  ujedno neboj se pitat, komentirat i dat svoje mišljenje..

  Nije uobičajeno da Moderator ovako pozdravlja novog člana ali tribamo ih čuvat i dat im poticaj.... bilo bi jako dobro kad bi stavija u predstavljanju šta gojiš, držiš čemu težiš...
  U ime svih članova ovog foruma želimo ti da uživaš u druženju , raspravama i uzgoju
  Zvrcko sen
  avatar
  waterslager

  Broj postova : 75
  Registration date : 13.09.2009

  Re: Marokanski flautasi(flawta)

  Postaj by waterslager on sub 8 sij - 22:18

  [

  Sponsored content

  Re: Marokanski flautasi(flawta)

  Postaj by Sponsored content


   Sada je: sub 21 srp - 16:30.